Sunday, April 23, 2017

Day 3 - Hot Air Balloon @ Cappadocia

Assalamualaikum..

Alhamdulillah..direzekikan Allah menikmati keindahan bumi cappadocia dr atas hot air balloon..seriously a must do activity kalau dtg ke turkey☺️
.
 

 
 
 

Hrga usd240 (rm1104) per person. Tp kami dpt promo dr pakej yg kami amik ni..buy 1 free 1. So usd120 (rm550) per person. 1 basket tu consist of 20 org. A bit crowded tp tetap xmencacatkan pengalaman manis naik hot air balloon..mgkin ni adlh yg pertama dan terakhir..once in a lifetime..so just enjoy it😍 hikmahnya bl naik ramai2 xrasa gayat langsung☺️ 
.
 
 
 
<subhanallah cntik sgt tgk sunrise..alhamdulilah diberi kesempatan utk melihat>

 
 
<balloon kami naik sama design dgn balloon tu..so amik reflection je la..haha>

 
 

Balloon kami naik up to 700m in the air..mmg kaki pn rasa kebas..suhu (-15)..sejuk tp sgt fresh hirup udara pagi😅


 
 

Time nk landing mmg mencabar sbb agk windy..but Alhamdulillah we manage to safely landed..and terus diraikan dgn champagne halal😂 haruslah kami xminum..was was kot..ade ke champagne halal..smabil depa syiok berchampagne sambil buat penyerahan certificate..bukti kami dh naik hot air balloon di cappadocia dgn slmt dan hidup😅
.
 
 

Dr jauh nmpk kecik2 je belonnya..tp bl tgk depan mata masyaAllah besar yakmat..lg besar dr canopy khemah tu🙊kalau dibentangkan, rasanya blh tutup padang bola sepak☺️
.
 
 
 


Now, heading to pamukkale via konya..sedih nk tinggalkan bumi cappadocia..tpt paling sejuk di turkey..😔
.
#kembaraturkeysuzieyahmad
#winter
#26/1/2017-4/2/2017

Day 2 - Goreme Open Air Museum, Avanus Turkey

Assalamualaikum..

Next lps tgk pembuatan seramik proceed to lunch..luncheon Uranus Sarıkaya Restaurant..uniknya building dia..dining hall dia mcm lecture hall..but in a formation of 360 degrees..so kt tgh2 adlh tpt utk dance performance..tp dancer tu menari sekali je setahun which is 17th dec..sblm balik sempat lg depa promote pure extract grapes and red wine😬 even population turkey 98% is islam and 2% is kristian, tp cara hidup mereka xmengikut amalan islam yg sebenar..kalau bln puasa cthnya..berapa % je yg btl2 puasa..majoriti of them xpuasa..umpamanya depa ni islam by fate je..and law pn xmenghalang..mrka bebas..islam  sekular gitu..sbb tu selamba je depa nk promote arak kt kami 😅 
 
 
 
.
 
 
*baklava ni mmg sedap yakmat..tapi mkn 2 ketoi ckp la..blh potong kaki manisnya tu..haha


After lunch kami g visit Goreme (read goraymay) open air museum..specifically church museum..ade byk dan pelbagai jenis church kat situ..everything are in the cave..nmpk mcm hills yg covered by snow..and nmpk lubang2 tingkap dan pintu..tu la church..mostly formation and architecture in cappadocia mcm tu..bak kata sy mcm buat rumah/bangunan mana dan je..jumpa rock hills yg tajam2 (mostly bntuk tajam), bina rumah..tu yg kadang nmpk mcm hill biasa je tp bila tenung and cari lubang2 tingkap, baru nmpk ade humam living in it☺️
.
 
<gebussss kan snow tu..geram tgk>

 
 
<mcm dlm studio kan..hihi>
 
 
 
 
 

 

Last visit g tpt buat karpet..and before dia explain n demo pembuatan karpet, dia sediakan bilik utk kami solat..so dptla rasa solat atas karpet yg dia yg exclusive tu. Cntik tp agk pricey..sejadah muka je usd100-150.. Pitam😅so kami dtg tgk demo and carpet show je la..mcm biasa everytime depa bg demo atau buat show to tourist like us (cewah)..msti akn dihidangkan chay (read cair with silent R)..aka teh...pelbagai perisa teh yg serious sedap..and teh tu dorang buat secara traditional..mostly org turkey byk produce handmade products traditionally ☺️
.
 
 


Hmm kalau nk ikutkan byk sgt history yg tourist guide tu cite..in fact 1st day smpai dh dihidangkan history ankara and mustafa kamal attartuk..founder of modern turkey..ottoman and etc..
.
 
<driver bus ni nama dia Ghokan. Tourist guide kami namanya Hakkan..>

 
 

Ok la..tu je itenary day 2 - jelajah cappadocia..for info..journey frm 1 place to another mmg takes time even dlm cappadocia je..it tooks about 15-20 minutes ..blh dikatakan agk jauh..tp xterasa lngsung bosan sbb firstly tourist guide yg pndai cite history and secondly view along the way tu sangaatttttlah cantik ok..mostly formation dia hills whch is dlm hills tu ade rumah..and nmpk all pure white..sbb hills dh covered by snow..so nmpk suci bersih je kegebuan snow tu..subhanallah cntik sgt😍
.
esok day 3, Alhamdulillah ade rezeki naik belon panas..and after tht proceed for pamukkale via konya..smga segalanya berjln lncar..amin🤗

#kembaraturkeysuzieyahmad
#winter
#26/1/2017-4/2/2017

Day 2 - Cappadocia underground city

Assalamualaikum...

Alhamdulillah settled day 2 Cappadocia. First place g melawat Underground City..mcm tunnel kt vietnam tu jgk..whereby jadi tpt berlindung during war..aqeel smpat main ngn bdk turkey sliding wth a container😂
.
 
*di kawasan kejiranan..cntik rumah2 ni dipenuhi salji..jakun jap..haha

 
 
*taken via huawei mate 9 encik hubby

 
 
*mencungap jgk mendaki nk ke underground city tu..haha

 

Next g tpt buat seramik..xminat nk beli brg2
seramik sbnrnya..tp after nmpk kerincing angin replika hot air balloon..makanya beli la 1 (100 turkey lyra)..🙊
 
 
 

 
 
 
*rs tenang sgt tgk pemandangan yg dilitupi snow..putih  je..cntik sgt..

Masa otw g tpt seramik tu, singgah kat pigeon valley..kalau tgk dlm gbr ade mcm gunung ganang diliputi snow kan..sbnrnya tu hotel/rumah ok..ade manusia yg dok di dlmnya..unik kan. Nmpk mcm batu2 gunung biasa..rupanya ade manusi tinggal kt situ😉
 

 
 
*ok nmpk x mcm tingkap2 tu..itu adalah rumah2 ok..rumah di dalam gunung..ha unik kan..tgk dr surface mcm gunung yg dilitupi snow je..tp sbnrnya ade penempatan dlm tu..hnya di cappadocia :)


#kembaraturkeysuzieyahmad
#winter
#26/1/2017-5/2/2017
Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio