Wednesday, December 24, 2008

petua-petui

Assalamualaikum..
hmmm lately my entry mostly about food, recipe n cooking..buhsan gaks kan..so this time i want to share a few petua n petui exclusively (cam bagus jek nak exclusively2;p) tru my real experience (ade la jgk yg dpt dari experience org..hehehe:D) ...cam nenek kebayan plak nk kasi petua-petui kt org:D
actually im glad to hear good news tht many of my frens delivered their baby safely..congratulations to all..welcome to d club (ekceli xde club pn:D)..so here are some of petua-petui tht i think some of it were coincidence tru! (we cannot say its confirm true..back to d nature..only by Allah's permit, all things can be happened;)) while some of it were not..just take it as a knowledge..but if it is coincidence tru, dont rely 100% on the believe of the petua..nnti bida'ah plak jadinya..remember..the most powerfull is Allah..lets check it out..sape yg kena;p
1) kalau baby tersedu-> koyakkan bucu tisu, basahkan dgn air n lekat kat ubun2 baby.. (hmm i hv no idea what is the relationship between wet tissue sticked on the ubun2 wth the sedu..perhaps there is scientific explaination..but ive tried, sometime jadik sometime xjgk..hehe)
2) kalau baby selsema -> sapu vicks pada tapak kakinya..logicaly tapak kaki adlh tempat masuknya segala 'bendasing2'..sbb tu kalu org kena rasuk or histeria,mostly the medicineman akan picit ibu jari kaki...same la kot cam virus selsema tuh..well thts my personel theory and doesnt prooved true..dont take it as a fact:D (but frm the info ive got, dont exposed ur newborn baby to VICKS until at the age more than 1 year..it comes wth scientific reason on the purpose to avoid harm-ness to ur baby.)
3) sentiasa bedung baby-> sbut betul2 eh..utk baby bedung..bukan BENGKUNG..tu utk ibu baby;p..remember my hubby mula2 dulu (rsnya smpai skang kot still camtu..:P) dia slalu confuse bedung n bengkung..bila i xbedung Aqeel jek..dia mula la bising..nape x BENGKUNG Aqeel..i just answered: "Aqeel xpakai bengkung"..then he realize la its not bengkung..hmmm..man alwiz like tht..xpeka mende2 tradisional nih (my assumption jek:D..hehehe..oopss..sori ye hubby..terkutuk jap..hehe..ampun..ampun)..neway..emm this thing ade kebenarannya kalu diikutkan logik akal la..nowadays moden mom jarang nak bedung their baby..bedung penting sbnrnya utk membentuk dan menguatkan lagi anggota badan baby..n nak luruskan tgn n kaki baby yg dh 9 bulan dok dlm perut kan..dlm perut mana bole lurus..hehe..tu rasional logiknya la..tp yg kita xnmpk..yg org tua slalu pentingkan adalah ianya utk mengelakkan semangat baby anda ilang..rsnya sume org tau kot..baby ni ade semangat dia..semangat dia ni kalu ilang mmg sampai besar la dia akn jadi penakut..some more baby xkan mudah meragam and jg mlm sbb semangat dia kuat utk menghalang gangguan makhluk Allah yg halus tu yg mmg kita tau dorang la paling suka kat baby..insyaAllah betul bende ni..so bila baby sentiasa dibedung, dia akn rs secure n jarang terperanjat..harus diingat, setiap kali baby terperanjat, semangatnya sdikit2 terhakis or terganggu..so ingtla..bedungla baby semasa dlm pantang especially n smpai umur dia 4 bln optionally..lagi bagus sbnnya..my son dulu my mom bedungkan sampai 3 bln...tp bila dh abis pantang tu xdela all the time bedung mcm dlm pantang..just setiap kali lepas mandi bedung la 2-3 jam..pastu kasi can la kat dia nak menggeliat bebas kan;)
4) jgn ciumkan baby boy n baby girl, bcoz nnti baby lambat bercakap -> this thing im not sure the truthness coz my baby xckp lagi..he just make his own sound..bahasa dia sdirila..tuh..hehehe
5) jgn sikat rambut baby sehingga kesemua btg gigi telah tumbuh -> haha..mcm lucu tp rasionalnya petua nih adlh dikhuatiri gigi yg akn tumbuh jarang seperti sikat.. (mcm nak terguling gelak pn ade..tp xmoh la terlalu angkuh sampai nak mempersendakan mende2 nih..maybe ni kepercayaan org dulu2..its up to them..kalu jadi, kebetulan Allah nak jadikan camtu..if not alhamdulillah..tawakkaltuA'lallah)
6) kalau baby kembung -> mende nih mmg common la utk newborn baby..but Alhamdulillah my son very rarely kena kembung..maybe bcoz of the factor of my eating habits + anti-colic FM bottle..of course eating habits influence most..(if u r breastfeed)..back to d topic..kalu baby kembung of course sapu minyak yu yee ke,minyak Afiat ke..but to avoid baby kembung, ajar n biasakan baby tido meniarap..so tht perut dia akn sentiasa tertekan n angin pn xmasuk..yg penting pusat dia jgn dibiarkan terdedah.
7) jgn biarkan baby pandang ke atas..ok baby kan all the time baring jek..so mase dia baring tuh, jgn biarkan mata dia tgk atas sampai dia terdongak..org tua2 ckp la..bkn sy yg ckp tau:D ..dorang ckp baby kan bole nampk sume makhluk2 Allah yg halus yg mana kita xdpt lihat dgn mata kasar..so kalu dia pnadang atas, memudahkan makhluk2 halus tu kacau dia n membuatkan baby meragam..n ade a few lg sbeb why ..tp xingt:D hehehe..
8) ni sekiranya terdapat kematian berdekatan kediaman anda:
**sapu kapur kat blakang telinga baby..-> emm ni pn xsure why tp rasionalnya adlh utk mengelakkan baby ternampk or terkena badi si mati...
**klu bole tutup sume pintu n tingkap ->bkn ape utk mengelakkan org yg menziarahi si mati menegur atau menyapa baby ..jika ahli keluarga yg tinggal serumah pegi menziarahi si mati, make sure mandi terlebih dahulu sejurus pulang dari menziarahi sblm memegang atau menyapa baby. emm ni ade logiknya..badi mayat kan mmg ade kerasnya..bkn baby jek..org tua pn bole kena badi mayat..tp kalu org tua xpe lagi at least kita tau..klau baby camno..nak ckp xreti..
9) hmm..so ape lagi ek..haaa org tua2 ckp..lepas baby dh berumur 2 minggu, mandikan dgn air paip biasa yg sejuk tu..xyah campur air panas suam..ini utk menjadikan tulang baby kuat n keras..->this thing kebetulan betul n jadi kat my fren..dia mandikan anak dia dgn air sejuk jek..alhamdulillah xde kena selsema pn..n tulang dia mmg terasa kuat..kalu dukung dia mmg bole tahan la berat dia..kita bole tau berat baby sbb tulang kuat or berat sbb badan dia mmg berat (ala dgn kata lain mcm lemak..padahal bby mana ade lemak:D..tu conth la)
10) jgn baby mkn pulut -> nnti baby gagap bila dh bole berckp..hmm ths thing pn i hv no idea the relationship..somemore Aqeel xpandai ckp lagi..hehe..but mmg i xpnh bg mkn pulut lg..sbb pulut tu melekit2..nnti msti dia akn termunta sbb lekat kat tekak..emm maybe tu sbb2 yg logik akal la..:D (pepandai jek buat teori sdirik..ekekek)
okla..i think enough on 10..so its only for the sharing info n knowledge..take it easy..n enjoy ur lovely moment wth ur newborn baby..;) (xnewborn pn bole enjoy gk..ahaksss)...so till pen meet paper..erkk..this is e-blog ok..soo i altered it..till finger meet keyboar..emm but hv to link wth the PC n internet tho..abaikan je la,..kang panjang plak jadiknya simpulan bahasa nih:D adios amigos;)

2 comments:

Asyida said...

wah...ade petui yg aku tak tau lg...yg kena mandikan bb dgn air sejuk masa umur 2 minggu

[-suziey-] said...

asyida: haaaa ape lagi cuba la..tp kena kuat la..mula2 tu mmg nangis giler2 pastu dh 2-3 hari dia bese la..hhee..tp aku xbuat sbb mak aku mcm xcaya..dia takut aqeel demam selsema;p

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio