Thursday, January 29, 2009

edisi lepas geram!

Assalamualaikum..
pls take note ths is edisi lepas geram towards 1 of the largest telco company -> no need to mentioned directly but basically everyone know who is using BLUE as their color theme! i name it as C*****..this C was really make me irritated.. (those who is their user..up to u..nak baca silakan..kalu rs lps bc entry ni mmbuatkan anda xpueh hati ngn aku then no need to read..nobody forces to do so..it just my 2 cents..) ok story dia cenggini..
last new year (err thun baru arituh ler), me n hubby was signed up the C broadband wth USB modem..actually we're eying ths thing quit some time..tapi dh nak terkena kan..dlm byk2 yg kitorang survey..kitoang p sign up plak kat 1 booth kat tesco taiping (coz tht time we're going back to tepeng)..i really2 not expected tht this C will make sh*t. firstly, we sign up for the rm98/mth which purposely to get a fast speed of connection (downloading n uploading..) the speed can reach up to 1. mbps..we hv to purchase the usb modem which cost us rm399..so end of 1st part..
when trying to connect (kat kg lagik nih)..the connection damn slow! tp nak menyedapkan hati maybe kt kl nnti ok kot..but when we try again at our home whch located in KL..slow jgk..buat test speed 300++ kbps (can u see the huge differentiation) 1st day we just let it be..sabar lagik..about a week every nite we try it..really dissapointed..nak tunggu buka webpage pn sempat g masak nasi beriani n mkn skali..baru load..what the he**..we starting to blame the USB at first..but then we realize the USB is innocent:D the broadband line should be put in blame..bykla pendapat kata my house tinggi sgtla..trlindung bangunn la..ramai user C la..mc2 la..tp banner "this is C territory" bagak terpampang in my area..byk plak tuh..tp service hampeh..if thoseare the reason (as mentioned)..then why not u upgrade n improvise to serve better?? shoud i do tht for u!!.after 1 week ++ we decided to terminate it..we start searching for new broadband whch using USB so tht we can use the same usb (huhu..rugi jek beli usb modem tuh..i am totally regret:( ...) finally exactly in the mids of the mth (jan 09) we found this P1Wimax (but it's not usb..we dont mind anymore..our concern is to get the speedy broadband)..i xkesah kalu org ckp bende ni baru ke xstabil ke ape ke..i dont care anymore bcoz we've tried it at our home n it was really superb..far farrrrrrrrrrrrrrrr away BETTER than C. test speed showed 1.3mbps every time we did it..then we do the termination wth C. meaning to say..it's only for the use not even 1 mth..dlm stgh bln ade la 6 kali pakai..andddd..yesterday i rec. their account statement for january..supprisingly i hv to pay another RM55.55 ...what the he** ..
smpai opis trus pinjam phone awin (dia C user:D) and call customer careline..dhla pompuan tu kerek ok! dia nak kerek2 ngn aku..kena balik arr..basically the conversation was:
xyahla mentioned mesin yg jwb soh tekan button tu button ni kan..nak tunggu smbung ke customer care pn kalu guna public masuk rm1 dh bunyi tit tit tit dah..imagine la bape lame..pheww**
me: i just rec. my account statement. why i hv to pay another RM55.55???it stated package pro-rate rm41.10, itemised bill rm3.00, itemised bill prorate rm1.26 n stamping rm10? stamping i know la..but the rest is for wht??
C cust.care: ooo mmg kalu cik sign up dgn mane2 pn mmg kena bbyr charge pro-rate..
**ha kat sini aku dh xpueh hati..ape ke hal ade pro rate pro-rate plak nih..
me: mase sign up, the agent ckp rm98 yg dibayr tu utk bln pertama..so first bill byr utk next mth (bln kedua) sbb C ni style dia byr in advance utk bln strusnya..(what hte he** lagik..cekik duit org jek..service hampeh->ni kata dlm hati jek:D)nape ade pro-rate plak??meaning to say i hv to pay double for the first mth? then 2nd mth byr lain plak??
C cust.care: utk bln pertama jek..same gk mcm nak masuk umah baru kan..beli umah kena byr deposit..
**kepala hotak dia..kerek ok minah nih..nak tunjuk pandai plak...siap bagi cth..nak bg cth tp xreti..so ape lagi..pulang paku buah keras ler aku..ingt aku xpnh beli umah ke..silap arr
me: eh u xbole samakan deposit umah dgn bil nih..skang ni kalu deposit umah , at the end dia akn tolak loan amount..ade kontrak...ni bil tepon..i dont hv any kontrak mentioned total amount for the whole period..ni bkn loan..we pay bil as per what how many useage! (dh tinggi sore dh ni)
C cust.care: x cik..skang nih mmg kalu cik sign up kat mane2 pn mmg kena byr lebih kurang double utk bln pertama shj..dia ade kira pro-rate.. (xtau nk ckp ape dh pasl loan umah tu:p)
** ths time i was thinking..ye ke ade mcm ni??ini satu penindasan..dhla xdiberitahu mula2 n second..nape nak charge prorate..at the same time bil utk bln tu kena byr gk..i dont mindto pay it..but i think ths is too much..senang nye nak telan duit org..
me: skang ni i nak tau why i have to pay almost double for the first mth..
**and she dont hv a reason for tht..i dunno y..she keep repeating the same word..mmg kalu sign up ngn mane2 pn utk ape2 pn kena byr prorate n bil utk bln pertama shj..mmg camtuh..
then i just hang up the phone..bengang xterkata..
and now..whether like it or not i hv to pay or else my name will be blacklisted..i hate this kind of thing..
so those outside, if my impression or whatever kata2 hati yg dicoret disini tdk benar and mmg btul xbenar sama skali..pls share it wth me..i need explaination..slalu dh kena camni..we just like a small ant which can't do anything against the biggest..huhu
sorry n mind my language..phewww**

12 comments:

z|Ha_J said...

alamak.... aku br n usha2 broadband ni... kn kna kat aku plak.. any suggestion... C, M, p1....

emm. susah wo k klh ngan ko bab2 update blog nii.. sgt la majuuuu

[-suziey-] said...

za: ha tu las mslhnya..kalu beli usb xlde trial..so naasib la kalu x ok..nasib aku dpt jual balik usb tuh kat kwn aku... tp pada aku skang ni aku dh blacklist C..so far aku sonot pkai P1 sbb coverage dia kat umah aku sgtla power..tu yg penting bg aku:D

hehe..skang aku dh byk mase teluang..ekeke

vagg. said...

sabo-sabo. huhhuhuh telco company nih mmg. kadang nyakitkan ati. memana pun la.. sama jek. kdg ckp nk utamakan pelanggan.. habuk pun tarak la.

[-suziey-] said...

vagg: haha..tu la kak en..geram banget nih..bak kate agnes monica:D

cardozas02 said...

First sebelum beli any broadband kena la tengok jugak kat mana kita stay. Kalau kat tengah KL pun, tapi lebih daripada 5 tingkat, memang untuk sebarang broadband sama ada yang kaler biru atau hijau tak dapat. Broadband yang kaler kuning jer yg boleh (bukan telco, nama dia start with I). Possible bukak all these company website untuk check coverage area. Antara C, M dan I, C yang paling ok, so far sy pakai takde problems dan speed avg up to 1.2mbps dan bila travel pun takde masalah untuk online. M dan I lak luar KL prob.

P1 so far certain area masih ok, but carefull sebab ada 2 kes terjadi pda my fren, dia guna P1 for the first 2 weeks memang superb, after that bila kondo dia dah ramai pakai, speed dia lagi worst dari dial up. Skrg dia dah pulangkan balik package P1 dan kembali guna I, sebab dia stay kat tgkt 17 tgh KL dan sorang lagi tgkt 8 kat PJ.

So, my advice kalau nak yang paling ok dan stabil, gunalah ST***X. Sebab yang ni pun ada jugak package tuk wireless dan line tipon free tak nyah bayar monthly fees.

Apa-apa pun kena ingat, kat Mesia ni connection internet still slow.

[-suziey-] said...

cardozas02: firstly thanks for your sincere comment. really appreciate it..

yes hopefully p1 ok forever ler..me n hubby mmg ade terpk jgk..tkut p1 ni mcm M coz most of my fren yg guna M, mula2 mmg power connection dia tp after 1 mth some sort like they are reducing speed limit..xtau la terms yg i pkai ni btol ke x..but basically camtuh ler..besela mula2 nak attrack kan..

amanx said...

Ini lah yang dinamakan kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.. Kerana promoter celcom yg ntah betul atau idak dealer sah celcom, Habis satu Telco C awk blame..

Firstlu, Apa yg saya nampak, awk kurang knowledge pasal BROADBAND. Apa yg MR cardozas02 kata ttg coverage tu mmg betul.

2ndly, sy rasa awk kena tipu atau tak baca addendum (agreement) betul-betul sblm sign up. Mmg 1st bill ada PRO-RATE. Rm1.60 per day. So, 1st bill mmg mahal sket.

3rdly, buat pengetahuan awk, kalo call Service Centre C menggunakan Line C, FREE JE. Jgn risau le nak tgg lama2.

Itu sahaja pendapat sy. Sekian, terima kasih...

*Err... Broadband M lagi hampeh kan? Tak nak Band satu Telco M ke? hehehehe.. joking..

[-suziey-] said...

hmm..nampknya ade user C yg xreti bahasa kat sini..dh mentioned awal2 dlm entry tuh..kalu sesape user C yg rs2 xpueh hati ngn aku lepas baca entry nih silalah jgn baca..so kpd yg berkenaan..yg nmpk cam xpueh hati ngn pelepasan geram ku ini..pls get off..xde sape pn paksa nak baca..if nak share pn sharela something knowledgeable..bkn lpskn rs xpueh hati..kalu nk leps rs xpueh hati lpskn dlm blog SENDIRI ler woi!!!

Mija said...

meriah la pulak kt sini!
mija pakai M,boleh dikatakan OK la.kt Penang ok,KL ok,Banting ok,cuma kt KB jer kna kuar ke pekan sikit..ekekeke

amanx said...

Eh, jangan salah faham... kata nak share info.. sorry la ye kalau terkasar bahasa atau tersinggung.. sorry, sorry... hehehehe...

[-suziey-] said...

Mija: aah tau mija guna M..and as kita discuss kalu coverage mija ok thts good kan..nasib jgk.. :)

[-suziey-] said...

amanx: its good to share the info..but its not good when u make judgement/assumption on behalf of the owner..sometimes, when others perception is different frm us, its not becoz of they are lacking of knowledge, but they might look it on the other side of concern.

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio