Monday, February 16, 2009

ikan percik bakar

Assalamualaikum..

i made ikan percik for our luncheon last saturday...no class on the day..so definitely i hv all the time in the world..(mula dh merapu) .... ok..nk view gambo dulu ke nk browse recipe dulu??? ha jawab jgn xjwb.......................

ceh..kalu aku tunggu org jwb deepavali thun dpn pn aku xleh post entry nih..jenuh nak tunggu jwpn lagi..nak analysis lg (cewah..cam buat tesis plak ade analysis bagai:D) udah ler tuh..jom layan gambo dulu..kalu x kang smpai 3 page aku merapu......


~ha ni bkn ikan percik bakar tu ye..ni side dish jek..hehehe..pak mat tempe naik motokar.. ni tempe bersira nama dia~


~2 ekor ikan sedang baring berduaan smbil dibaluti kuah percik yg sedap..tunggu mase nak ngap jek~


~ni close up ikan percik bakar~






ok dah abis dh gambo...finishhhhhh..(bak kata aQeel bila susu dia dh abishh:D) ..so here u go the recipe...


ouh..btw, actually i get the recipe frm MyR (alamak xingt plak sape yg post recipe nih..ampun tuan pnye resipi :D) i altered the recipe..as usual i mixed up the recipes...know how??hehehe..i took few recipes frm different sources..and i mixed it up and ths is the output..hahaha..sukati den jo:p pastuh kan..sbnrnya ni ikn ni versi klantan..tp besela kn..bila ckp mskn klntan seharusnyala manis..mcm orgnya kan..cewah..org kalantn sila blanja aku mkn eh..hahaha:D

bahannya: (aku xikt sgt style klntanese tu..sbb aku n hubby xleh p la mskn manis..sbb tu kuah percik aku merah jek:D)

semestinya ikan kembonggg yg segor bugor..kalu korang nak guna ikan lain pn bule..ikan mas xleh..
serbuk kunyit
sedikit garam

bahan kisar:
1 biji bwg besar
3 biji bwg putih
1 btg serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 jari kunyit hidup (kalu xde letak je la kunyit serbuk)
5 sudu cili mesin
5 biji cili padi (kalu nak pedas smpai berapi boh la byk2)
1 inci belacan

bahan utk kuah percik:
300 ml santan pekat (santan kotak pun boleh)
200 ml air
1 keping asam keping..bape byk keping daaa..
1 sb madu..kalu xde letak gula utk ganti..
garam sckp rasa

Langkah:

1) senang jek..memula bakar dulu ikan tu (ikan tu msti la garam kunyit dulu kan.)..balut ikan ngn daun pisang lagi sedap..wangi n xhangit..aku bakar atas kuali jek..api sederhana kecik..pepandaila agk..bakar separuh masak je tau..
2) utk buat kuah percik...masukkan bhn2 kisar kedalam periuk. Tambahkan santan pekat dan air. Masak diatas api sederhana sehingga mendidih..sambil tu sentiasa kacau spya tak pecah minyak. Masukkan garam plak..bila dh mendidih,masukkan asam keping n madu (ikt kemanisan yg diingini)..tunggu mendidih lagi..kepekatan ikt selera..tambah tepung jagung utk pekatkan kuah..
3) ikan yg separuh masak tadi celup kan dlm kuah percik yg dh masak ni..bungkus balik dlm daun pisang n bakar smapai masak..kuah tu akn meresap ke dlm ikan tu..lagi sedap..kalu agk2 mals xyah celup bakar je smpai masak pastu curah kuah atas ikan yg dh siap bakar..pilihan di tgn anda..

simple kan..slamat mencuba.. ;)


hmmmm..where is aQeel yek..ape dia buat time aku masak tu????? jeng jeng jeng..ouhhhh..dia tido rupenye..sbb dia dh pnat buat keje sblm tuh..nak tau ape dia buat..ha besela..keje di dapur kegemaran dia...................................

~uish bznye en aQeel~



21 comments:

dakgilachoc a.k.a nani said...

sedapnyer...terlior enngok...mintak sket leh? hihi..

wah2 si kecik tuh pn busy masak ker tuh..=P

*salam kunjung balas*

Elliya said...

pandainyer aqeel tolong mama dia mengemas....
mesti mama aqeel x kemas dapur pas memasak ni kan??? pastu buli aqeel soh dia yg kemas! huahuahua...

[-suziey-] said...

dakgilachoc a.k.a nani: waaaa panjangnya nick:D kalu nak kena dtg umah ;)

thanks sudi buat kunjung balas..hahaha..lets exchange link ;)

[-suziey-] said...

nani: oh yek..kalu nak tau si kecik tu paling bz bab masak memasak nih :D

[-suziey-] said...

elliya: hahhaha..ya btol sgt ler tuh...ibu dia xyah kemas dh..soh aQeel je mengemas..huhu..

MUMMY ILA said...

sedapnye ikan bakooo...

salam kenalan gak...meh la jenguk2 lagi ke blog ila ye

nasz said...

mcm best je tgk percik tu...

ish, ape yg si kecik tu cari dlm almari tu?? tak de mainan awak la dlm tu...

[-suziey-] said...

MUMMY ILA: hehehe..sedap tp pedas menyengat :D

ok sy link ur blog;)

[-suziey-] said...

nasz: tgk mmg best..mkn lagi best :p

hahaha..tu la..dia ingt menan dia ade dlm tuh..xpn dia ingt dlm tuh sume menan dia ..akakkakak:D

Nurzarena Zainul Anuar said...

HYE SALAM KENALAN....TQ LAWAT WEB SITE SAYA....KITA TUKAR LINK EK

Rafizah Nordin said...

salam suzi...mbalas kunjungan...

[-suziey-] said...

Nurzarena: hi zarena..salam kenal..ok kita change link ;)

[-suziey-] said...

Rafizah Nordin: hi fiza..thanks..:)

Mija said...

pekat tu kuah percik, sampai tak nampak ikan haa..^^

[-suziey-] said...

Mija: hehehe..pekat baru sedap:p

mcm bese la..banjir:D

mummYaeesh said...

recipe lagiks...rajin betul masak... tapi takleh challenge anak bujang awak...rajin betul dia mengemas yek!woohoo..

[-suziey-] said...

mummYaeesh: haha..tu la dia mummYaeesh..mmg kalah la sy..
bkn letih memasak..letih mengemas :D

Rowena said...

suzie..aqeel sorang je assistance ko kan..aku ni extra lagi..Chef Afiq + Chef Adib :P hehhe sbb tu aku rajin masak hehehee

[-suziey-] said...

Rowena: hahaha..aahla yen..sorang assistant pn dh pening..ko 2 org lagi ler..xdpt aku byg:D

MaS-HaNa said...

ni yang tak tahan nengok ayam percik tu.... mmmm dap =P~

[-suziey-] said...

MaS-HaNa: ha tryla..mmg sedap:p

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio