Thursday, February 12, 2009

it's february


Assalamualaikum..

where should i start from..**think

today is 12th february..which means 3 more days to 15th..(hahaha.sume org tau kira kan..:D) actually 15th is my birthday..am i exposed myself..hahaha..if i am saying ths 10yrs back..yes i am looks like exposing myself..but now it's different..i am looking my birhday in other point of view.. which is i am getting old and old and old..andddddd.(**scary to mention ths)...i'm going to reach 30th...and after tht 31st..and after tht 32nd..and so on..uwaa...times running so fast huh..even tho ths yr i am 28th to be (blm 15th lagi kan..:D) OMG...i am at the end of 20th number...huhu..am i d only person who think as what i am??am i d only person feel i am getting older and older..huhu..

however..on top of my anxious-ness, i am glad and very very thankful to Allah bcoz He has completed and blessed my life wth sych a wonderful gifts i ever had whch are my lovely husband and my little hero, aQeel..alhamdulillah..

lets glance thru my 'life diary'...(wlupn aku xsuka tuilis diary..n xpnh ade diary pn:D)
1981-1986 -> ha nape aku lumpsum kan yr 81-86?sbbnya aku kecik sgt mase tuh..xpaham lagi erti kehidupan..(cewah..poyo jek)..mase nih aku sgt seronot menjalani kehidupan aku dari baby ke kanak2 riang..wahaha..riangnya..

1987 -> aku drjah 1 mase ni..sek kejap je kat S.R. SJS..sampai skang aku xtau ape SJS tuh..ekekek..(harap2 cikgu cikgi yg ade kena mengena ngn sek.ni xkecik ati:p ) nothing much to story..sbb aku xingt sgt ape yg berlaku..kenangan manis ke pahit ke..tp yg paling aku terharu..ade sorang kwn aku dari sek.ni dpt jejak aku mase aku keje kat ITD dulu..name dia zaidawati..aku serius xngt lgsung tp dia ingt kt aku..(mgkinkah aku glamor mase dulu..wahahha..perasan:D) to zaida..kalu terbaca la blog aku nih..sori ye..tp apepn kita ttp kawn.. :)

1988 - 1992-> ni pn aku lumpsum gk walaupn dh paham sket2 erti kehidupan..(aku mls sbnrnya nak flash back 1 persatu thun:D) mase ni aku sekolah rendah..sek.kat S.R.K ampang campuran..(ha ade sesapa kwn aku yg tetiba terbaca blog nih..silala menjejak kasih yek:p) ...aku mask sek ni djh 2..so bdk baru kan..asyik kena buli je la..aku ignt lg aku sgt anti ngn bdk laki yg bnama nizamudin (ha smpai skang aku ingt nama dia:D) maybe skang dia dh jadi baik kot..dh branak pinak agknnya..dia sgt jahat mase tu..suka buli aku..dia pnh buang kasut aku ats bumbung..beg aku selamba jek dia campak dlm longkang..aku kn bdk baru..n aku jgk adlh ketua klss mase tu..so dia ala2 xpuas ati gituh..(cam dlm cite tv je kan..)..mcm2 la kenangn yg xpek la aku nak story every single thing..2 hari 3 mlm pn xabis abca nanti..ha pastu yg aku xleh lupe 1 mende ni..aku ade la geng2 aku..faizah,aisyah,rafidah,erna,syeren,reza,azlida n ramai lagi la...n ade 1 hari tu..aku siap plan ngn faizah n azlida..bila kitorang dh besa kitrang nk dok sewa 1 umah..hahaha..mengong btol..sbb ape tau..mase tu terpengaruh ngn cite mira edora..(mase tu mira edora ni famous)..kan ade babak yg mira lari dari umah dok g umah kwn dia yg menyewa..hahaha..ape daa pnye pemeikiran:p skang ni sume dh bawa haluan masing2..aku pn xtau ape cite dorang..sbb aku pn dh lama xdok ampang..

1993-> form 1 aku sek.kejap je kat s.m.tmn tasik tambahan, ampang..dlm 2 bln jek..aku ingt lagi klass aku ramai cina..sbb aku dpt klss pertama..maybe sbb UPSR result aku memberansangkan kot..aku sgt xhepi sek.situ..ye la kwn ngn amoi..nasib baikla dpt offer asrama..then aku cabut ler..:D

1993-1996 -> aku dpt masuk asrama under yayasan selangor sholarship..sonot sgt time ni..dari sini la aku mula kenal keseronokan kehidupan..(ceh..)mula2 masuk asrama besela..dok nangis je mlm2..xbese kan..pastu lama2 ok..dpt geng pn sonot..geng aku yg still smpai skang pn kitorang still keep in touch (even tho rarely..but at least we do keep in touch:D) fid (ni ketua geng..hahaha..cam kongsi gelap jek:p),mira,nonie,nana,ayu,za,mai,lyn kadir,adie,ezwin (ezwin n adie ni outsider tp kitorang geng dlm klass je la)...and ade la yg lelain lg..xlarat aku nak mention 1-1..kitorang especially hostel-ian ni mcm aadik bradik..up to the extend slamba badak je panggil parents org lain mak abah :D tp syok giler la..mcm2 yg terjadi..sweet memory la bak kata org..paling xtahan mase kitorng form 1..kena buli ngn senior kat asrama..ala sr pn form 2 jek..sr2 tu siap buat assembly utk brainwash (konon2la) kitrang..n guess what..aku 1st ranking..aslannya..aku sound kakak angkat aku hazel (dolu2 kan suka main angkat2 nih:D)..hazel ni ala2 pemals la..so locker dia ya rabbi..kalu tikus lari masuk dlm tu..gerenti xjmpe jln kuar:p aku pn xphm ape yg truk sgt kes aku smpai 1st ranking..fid aka ketua geng pn 2nd ranking..haha..tp kitroang kebal time tuh..xnangis pn :D dhla tu..pjg plak kang aku cite 1-1 kenangan kitorang.. after PMR..masing2 kluar g further study..ni yg membanggakan aku..wlupn kitorang slalu kena buli dek sr2 tu..tp kitrong mostly success n further ke sek.teknik n SBP...yg sr2 tu masih kekal di sana..tp xde dhla buli mmbuli kot:p (to bbdk SAAS..stay keep in touch yek..miss u olss laa..)

1997 - 1998-> aku mask s.m.teknik cheras kl..still dok asrama lagi..in fact aku lg suka dok asrama..sonot..bebas..hehe.kat sini lain plak ragamnya..masing2 dh pandai berboipren2..hehe..ala cinta monyet gitu..nothing much to story..kwn2 yg aku jmpe kat sini mostly dari bdk saas gk..:D ade la kwn2 baru yg jadi geng aku..ha aku siap ade geng SOD lagi tau..SOD tu nateS on Duty..and aku adlh presiden..muahaha:D ajk2 yg lain trdiri dr..aza,ijan, a'a,mira (bdk saas gk), wanie, fadie, ina, mas (ade ke yg aku tercicir..mgkin kalu ade ajk yg xaktif sgt la..hahaha..keji btol:p) kitrg mmg agk 'nakal' la time tu..suka buli bdk laki yg pendiam dlm klas..haha..yg slalu jadi mangsa ade sorang ni..ape tah name dia..xingt plak:D tp dia ade tahi lalat idup kat mulut..pastu wafi, muaz, pn slalu kena buli jgk..haha..alhamdulillah masing2 dh berjaya skang..



~frm left: a'a,aza,wanie (geng2 yg lain..sori la..gbr korang xde plak..time ni aku mmg jarang sgt amik n apatah lagi simpan gbr:D) ~
1999-> after SPM aku buat mcm2 kje smntara tunggu panggilan sambung blaja..trmasuk keje sminggu kat kilang kasut..kena buli ngn makcik cino ni.. (hidup aku nmpk mcm byk kena buli n membuli:D)
2000-> mask KPM matrix..aku ingt lg..1st time dpt tau dpt offer mask matriks under KPM (kitroang ni 1st batch mase tu..) aku btau mak aku dpt masuk matrik under KPM kat melaka..mak aku bole jwb ape tau.."tu Universiti ke?" ..erkk..aku terkedu...nak gelak pn ade..tp besela mane la dia tau kan..in fact kitroang pn 1st time dgr sbbnya baru diperkenalkan..n kitrong ni ala2 pioneer..so mula2 kami sume ditptkan di KPM Londang, Melaka..pastuh bila KPM kolej kat K.Pilah n P.Pinang siap..kena split..mase tu adela adegan drama..nangis-nangisan..sbb dh dpt kwn tb2 terpksa pisah..huhu..aku tercampk ke K.Pilah..yg bestnya..kat sini la aku kenal prebet sapu..ala2 teksi la..bila outing ari sabtu..berduyun2 la student yg memakai baju plain (baju rasmi kitroang mase tuh) bratur naik bas pn ade..naik prebet sapu pn aade..mase kat londang melaka lalat byk...nasib la kat k.pilkah mslh tu xde..hehe..ade pro n cont jadi pioneer ni..pro nye sbb sume facilities kitorang perasmi..tp cont nya byk facilities yg xde..hahaha...huhu jgk.. kitrng jadi ala2 tester gitu..bhn ujikaji..tp xpela..skang sume dh berjaya jgk..hehe

2001 -2004 -> masuk UKM..campus life lg la byk kenangan yg xleh lupe..tp xyahler aku story 1-1 kat sini..cuma..1yr tu aku n kwn2 sume naik bas g faculti..aku dok kolej keris mas..nun di ujung dunia..fakulti aku plak (FTSM) nun di ujung dunia sblh sna..so dari ujung ke ujung la journey kitorang..ade gk yg mane kaya tu bw kete sdiri..aku naik bas je la..xkanla bapa aku nak kasi kete dia plak kan..xlama pastu..nik plak bawa moto..aku slalu tmpang dia bila nak kuar je la..or bila ade klass sama..mula2 masuk U ala2 jakun la..enjoy je ari2..kuar mlm balik kul 1-2pagi (ish ni kalu mak aku baca mampoih..kantoi:p) then bila result 1st sem kuar..CGPA aku drop..trmasukla nik :D pastu masing2 baru ade keesedaran..ank recover balik..hahaha..

masuk je 2nd sem, bila dh sush sgt naik bas..aku request moto..rezeki aku.. (tu pn bkn senang nak convince mak aku ape gunanya moto tu:D) so bila ade moto..aku ajakla kwn aku tumpang..sorang je la..nama pn moto..tgkla subjek yg aku amik n ngn sape mase tuh..slalunya..tat sing (shaz ishak..aku panggil dia tat sing sbb dia suka merayau2 p bilik org...pastu pakai sliper tat sing dia tu..ala sliper jepun tu..jenuh aku cari dia:p) and Dilla yusoff (ha dia ni plak kawen ngn kwn hubby aku mase kt UUM..haha..kecik je dunia ni kan:p) .....aku agk aktif mase kat U..aku jadi exco kolej n peganng beberapa jawtn dlm kelab kolej..

hmm mcm2 lagi la yg terjadi...sumenye fresh dlm otak aku..sonot sgt la..sume tu mengajar kita erti kehidupan..motsly kwn2 aku dh kawen..n akn kawen so soon..hopefully aku dpt arrange 1 big reunion utk kitorang..(perhaps after completed my MBA..hehehe)

**1st sem final yr,kitorang buat praktikal..disinila bermulanya detik pertemuan aku n hubby ;) story pasal ni tunggu entry lain la yek...hehe


~tgh bratur nak naik pents amik scroll..huhu..gelap jek..mak yg amik..dia tertekan button flash..so flash-off la~

**since before aku masuk U gbr sume guna filer..so xdela gmbo utk diupload..mals la plak aku nak g menyecan:D*
2004 -> rite after completed my bachelor, rezeki aku agk cepat..dpt keje kat ITC (adik bradik ngn ITD)


~ni opismate mase kat ITD..frm left: fadhil, YS (sipi plak:D), fid, aza, ann, nieda, ct, mazrah n atie..aku amik gbr~
2005-> keje lagi..dlm mase yg sama..apply KPLI every yr..xpnhnya dpt :D
2006-> 030606 aku kawen..aku kini bergelar isteri kps En.Abbashah Chih Wee




2007 -> 261107 lahirla aQeel ke dunia...aku tlh menjadi ibu kpd Muhammad Harraz Aqeel bin Abbashah..pengalaman bersalin aku dh cite dlm entry nih..-> the most valueable experience



2008-> pindah umah..rumahku syurgaku..menjalani kehidupan normal sprt org lain brsama suami dan anak terchenta...dlm thun ni jgk aku further study..amik MBA kat UUM campus KL..mcm2 dugaan dan liku2 hidup yg aku tempuh spnjang bergelar isteri, ibu dan pelajar...aku perlu kuat dan tabah menghadapinya..insyaAllah ;)


in ths mth also, there're few of my frens celebrating their besday.. happy besday uolsss.. :)


**pheww...long story huh..anyway..thnxs for reading;)


11 comments:

CoNniE said...

Phewww... pjg jgk citeyer.. huhu..

Anyway... selamat menyambut birthday yang ke-28... err btl kan.. heheh...

z|Ha_J said...

happy bestday in advance.. exposed bestday sendiri nmpak!!!!

[-suziey-] said...

CoNnie: haha..tula..terover plak entry kali nih..

huhu..thanks for the advance wish..tp seriuosly rs mcm xsebest dulu2..dulu dok tunggu jek besday wishes..skang ni rs mcm xnak tempuh besday tu buleh:D ape pn life must go on kan..huhu

[-suziey-] said...

za: uwaa..its not my purpose nak exposed besday sdiri..tp nak share the feeling..btol tau..rs masa tu cpt sgt..aku dh nak ke ujung 20an..huhu...

Mija said...

wah, dgn tabahnya aku menghabeskan smpai ayat yg last.

kat UKM course apa? kt matrix K.Pilah tu course apa?apsal mija xtau suziey?mcm sama batch jer kihkih

[-suziey-] said...

Mija: hahha..syabas brjaya menghabiskan entry ni sehingga ke perkataan terakhir:p

kat UKM same ngn Asyida..Comp.Sc matrix k.pilah amik sc.phisycal..set2 asheeq n waanie...emm masa matrix tu i know u..hehehe..kita low profile je mase matrix..ekekek..

DYLA said...

shomelnya Aqeel... u ex stud UKM yer? salam kenal..

[-suziey-] said...

DYLA:
thanks for the compliment..hehe..
aah i batch 2000/2001 grad 2004..FTSM..u pn ex-UKM ke?

salam kenal..lets exchange link ya;)

niza said...

suziey...sebaya kite...hehe...happy birthday in advance ye yang...semoga Allah limpahkan rezeki dan kebahagiaan dlm kehidupan awk sekeluarga....

psstt...thn masa darjah 2 tu slh...bkn 1998...1988 daaaa...ekeke...

mmmuaahhhh!! tuk aqeel ye...hhehe...

[-suziey-] said...

niza: o sebaya eh kita..haha..ingtkan kakak:p perasan muda btol sy ni:D

hahaha..typing error..bagus la u ni niza..alert eh..good job..hahaha (sambil mengcover malu:D)

ok balik umah nnti i kiss aqeel 4 u ;)

[-suziey-] said...

niza: lupe plak..thanks for the advance wish..appreciate it :)

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio