Wednesday, February 25, 2009

mee bandung

Assalamualaikum..

actually i should publish ths entry before going for holiday at l.a.n.g.k.a.w.i ..hehe..but i couldn't make it due to my bz-nessssss:D
previously i did mentioned about mee bandung in my besday entry..but i just showed the photo of it without the recipe..n now i would like to share the recipe..i don't know why..for me it's not tasted as mee bandung...however hubby did compliment me n saying tht it was very nice.... (waahh..trus xlalu aku nak mkn dgr dia puji..ekekekek:D) i think maybe the udang kering make it tasty and appetizing..perhaps n could be :)
so..lets browse the photos...then made up ur mind whether insisted to know the recipe or not..hehehe:p
p/s: those photos were taken by hubby..sbbnya..lps siap je aku masak pepagi buta tuh...zassss trus cabut g klass plak..(mase hari tu kan aku pnye klass straight dari pagi 9am-9pm)..so aku soh hubby amikkan..

~ni kuah mee bandung~
~ni bahan2nya..limau tu aku confuse sket..mee bandung ade letk limau ke eh?? hubby aku blasah je letak:D~

~ni dh ready dihidang utk di ngap!~

~aku siap bawa bekal g klass tau! mcm zmn2 skolah dulu..heheh:D~

bahan2: utk 5 org mkn (ni ikt sukati citarasa aku je recipe nih..hehehe:D)

segenggam udang kering -> rendam n blend lumat
5 sb cili
2 biji bawang merah
3 biji bawang putih
mee kuning 1 peket
sotong basah -> sukati nk brape byk (aku xletak sbb xde stok:D)
2 biji telur
sawi
tauhu goreng
garam sckp rasa
air untuk kuah
2 biji tomato & sos cili

minyak untuk menumis
daging lembu ikut suka banyak mana, lagi banyak lagi sedap (aku xletak gk sbb xde stok:D)
ape2 bhn mentah spt ayam, fishball, udang, fishcake...

Cara2:
1) Blend udang kering, bawang merah, bawang putih dan cili.
2) Potong kecil sotong basah dan daging lembu (kalu nak letak)
3) Tumis bahan blend tadi, ensure minyak byk sbb udang kering serap minyak

4) Masukkan sotong basah (aku gnti ngn udang jek), daging dan bhn2 mentah spt ayam, fishball, udang, fishcake spya sebati ngn cili n udang kering..(ni sume ikt sukati aku..sbb fev aku sume bhn tuh..hehe..so kalu korang xnak letk pn xpe..xlari rasa dia:D)
5) Bila dh separuh masak masukkan air dan kacau smpai masak
6) Masukkan garam secukup rasa
7) Kacau kuah spya xberkerak dan telur satu persatu. hati2 masa mengacau spya telur xpecah n hancur
8) Bila dh mendidih, masukkan plak sayur sawi dan tomato dan sos cili

**mee, taugeh dan telur dicelur...siap utk dimkn..curah je kuah atas mee dan hiasla ikt suka.. tabur bwg goreng pn sodap! kalu nak pekat bancuh tepung jagung n curah dlm kuah..(aku xboh pn sbb xmoh pekat2..nnti muak rasanya bile mkn dgn mee)

** ok ni off topic yek..aku try zoom gbr lecturer OTM (operation & technology mngmt) aku..tp xclear la muka dia..aku nk g depn2 snap gbr muka dia kang dia prasan plak aku syiok kat dia..ekekkee:D....nak tau x muka dia, perwatakan dia, gaya dia berckp dan bntuk bdn dia sebiji sejibun mcm pelakon cite Dalam Hati Ada Cinta (ha sape ingt cite ni)..yg jadi shah tu..yg suke kat aliya (umi aida)..ade gk dia blakon baru2 nih tp aku xingt tajuk cite la..nama dia lagila haram aku xtau..:D tp yg pasti aku kenal muka dia..sbb aku tgk lakonan dia..ha tu la kisahnya..so bile lecturer aku tu ngajo aku dok sibuk usha dia n compare dia ngn pelakon tuh..ekekke:D (p/s: aku bkn angau ngn dia eh..sila maklum:p)

kalu sesape tau name pelakon tu tlg btau aku eh..aku xpueh ati btol..jenuh aku search dlm tenet tp xjmpe plak..haha:p

31 comments:

MUMMY ILA said...

wawawa...ko kurses OTM ye. hehehe..sape nama lecturer tu?

[-suziey-] said...

bkn kursus..subjek WAJIB amik yek..name lect tu Dr..errrkkk/...nnti aku cek eh..xingt plak..ekekekek:D

Miim said...

sedap nmpk mee bandung tue...mintak cikit! Sy x penah try buat sendiri sbb asyik dok guna rempah mee bandung segera yg mak kirim dr mlysia...

suziey buat master kt mana? gagahnyer belajar dgn ada anak kecik...mesti mencabar kan? hidup mestilah ada cabaran kan...

[-suziey-] said...

Miim: hehehe..sedap mmg sedap..tp rs mcm mee udang plak sbb byk udang n udang kering..hentam saje la:D yg segera pnye pn sedap jgk kan..nnti skali skala buatla yg asli..hehehe..

sy buat master kt uum campus kl..huhu..mmg mencabar giler..tp ape nk buat..kena la tempuh dgn tabah..cewwwah:D

mummYaeesh said...

pesst..da ler tgh lapar giler tunggu si ahkau ni bwk mknan..dia gi tapau ke dia tolong makcik tu potong cili ntah ler...tetiba nampak mee bandung ni lak...adoila...

[-suziey-] said...

mummYaeesh: wakakakaka...rsnya msti ahkau tlg petik cili kat pokok pastuh tlg potong skali..tu yg lambt tuh..hahahha

bsabar la dgn kelaparan itu..ekekek:D

nasz said...

berselera tgk mee bandung tu

[-suziey-] said...

nasz: hehehe..tgk je ke..xnak cube:D

Cik Nazaitul Nadia @ Cik SesuciQiellah said...

salam bersahaja dari qla hehehe wahhhh nie entry nie memang sengaja nak suh aku bukak pose ker apa nie? wakakaka meh2 add link kita key

[-suziey-] said...

Qiela: adeh panjang bebeno ID nye:p

ko posa eh..ha ni msti posa ganti..wakakaka:p
xpe ko dh buka maghrib kang ko tgk balik..skang ni ko posa lok lok:P

wati said...

nama pelakon tu ako mustaffa or aqasya (actually dedua tu suka kat aliya) hehe..

salam suziey..(baru nak kasi salam) =)
btw i'm ur silent reader.. neway luv to read ur blog..

psstt.. terliur la tgk mee bandung kamu.. ;)

Corey said...

Wow I love any food! nnt nak try your recipe of mee vandung nih.

anyway thanx for visiting my blog and ur compliments.

ok jom exchange link. I'm gonna put ur link in my blog right away

[-suziey-] said...

watie: salam waite:)
ala bkn watie..ako n aqasha sy ingt..ade lagi sorang.yg mase 1st season,,dia keje skali ngn aliya mase kat kedai peralatan gunung tu..dia ala2 jahat gk la..tp xjht sgt..just dengki ako syok kat aliya..huhu

owh..ive got silent reader..*wink *wink..hehehe:D thanks for reading my blog..do keep reading yek..ekekeek:p

hati2..jgn terliur smpai basah baju tuh:p

[-suziey-] said...

Corey: ok try tau...pastu kasi i test..lulus ke x..hahahah:p

i've linked urs already:D

Madu Beracun said...

alahaii terliur aku nengokkan mee bandung tuh.. =P~

Madu Beracun said...

and owh, thanks 4 the visit in my blog. do visit me again sometime, u are always welcome :)

[-suziey-] said...

Madu Beracun: sila silala nengok mee bandung tuh..sblm abis:D

thanks gk sudi jenguk blog nih...

Khas Lysha said...

alamak sedapnyer mee bandung tu... tpkan kalo nak buat takut rasa nyer lari kalo org yg bg resepi ni buatkan kompom menjadi... he he he

[-suziey-] said...

Khas Lysha: hai khas..lama xnmpk:p

hahahah..kalu org yg bg resipi buat tok org lain otomatik xjadi..wakakakak:P

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

.sis~
.sedapppppp nyee mi bandungggggg tuu
.nak!!!!!!!!!!!!
.cepat suap~

Elliya said...

Next class ngan lecturer tu slamber je p snap gamba dia tau! :-)
X pueh ati ni, nak gak tau sapakah geranga pelakon tu.
Agaknya related ngan lecturer ni kottt???? hehehe...

[-suziey-] said...

cik intanurulfateha: ni nak panggil ape nih..intan ke nurul ke fateha ke cik ke:D

ha meh sini akk suap..nganga mulut beso2..tp jgn smpai koyak plak..ekekekke:p

[-suziey-] said...

elliya: baik mem..hhaha..
tu la sy lg xpueh ati ni..minggu ni ade klass dia akn ku snap depan2 gambo dia..tp harus ku cover muka ku dgn topeng ultraman mungkin spya dia xtau diriku gerangannya..wakakkak..:D

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

.panggil intan jee :)
.huhu aummmm emm dap nyee

[-suziey-] said...

cik intanurulfateha: hehe..niceeee..baik cikgu intan..ekekeeke:D

eh blom suap camne bole tau sedap..hahaha:p

CoNniE said...

waahhh sdp nyee... nk mkn mcm2 pon skg ni kite sakit tekak, nk telan mknan pon ssh..

huuhuh adoi.. ari tu dah demam.. jgn sesema n batuk dah la.. tak sanggup..

dakgilachoc a.k.a nani said...

sodapnyer mee bandung..lama giler tak mkn..mee bandung kl tak best...mee bandung muo jugak yg kuidamkan..hekhekhek..isk lecturer tu tgk dari jauh mcm pelakon aman shah ..tapinya rasanya dia tak berlakon dlm drama DHAC tu..adess...=P

Mama Danish said...

jenuh dok tlg pk gakni sape name plakon tuh..muke cam ingat..name plak xingat nih..huhu xpuas ati nih..zoom sket suziey..hehe biarla kalau die nk terpersan pun..

[-suziey-] said...

CoNnie: ler siannya demam ke..eee xbestnye sakit tekak..nak mkn pn susah kan..mkn garam pn rs tawar je..ekeeke:D

semoga cept sembuh ye COnnie..nnti bole mkn mee bandung ;)

[-suziey-] said...

nani: aah yek mee bandung muo sedappppp! tp xreti buat..org muo reti la kot :D nani org muo ke?

emm dari jauh lect tu mcm aman shah tp dari tepi mcm pelakon DHAC tu..ekeeek:D

[-suziey-] said...

Mama Danish: ye lily..begitula perasaan xpueh ati sy..ekeke:D

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio