Wednesday, February 4, 2009

nasi lemak kukus n ayam madu berempah






Assalamualaikum..

ths is not for our breakfast ok..its for our lunch.. last Sunday, i made nasi lemak kukus n ayam madu berempah as per requested by hubby (hubby req. nasi lemak bese jek..its me yg saje2 nak try nasi kukus..ive got the steps frm
Kak Jun's blog..nothing much to story..lets go straight to the point ek :D layann..

rumit sket buat nasi lemak kukus nih compare to yg bese tuh..


nasi lemak kukus..
1) 2 cawan beras
2) 1/2 cwn pati santan
3) 2 helai daun pandan
4) garam secukup rasa
Step: (directly copied:D)
1) didihkan air dalam pengukus. Basuh beras dan kukus dalam pengukus selama 20 minit atau beras separuh masak.
2) Keluarkan beras dari pengukus dan rendam dengan air sekurang-kurangnya 3-4 jam supaya beras memanjang 2 kali ganda.
3) Setelah itu, kukus semula beras yang telah memanjang tadi hingga masak atau lebih kurang 15 minit.
4) Keluarkan nasi yang telah masak dan gaul bersama santan yang telah dicampur garam dan biar seketika atau 10 minit supaya santan menyerap masuk dalam beras.
5) Finally, kukus lagi sekali bersama daun pandan hingga nasi kelihatan berderai, cantik dan santan yang terserap tadi masak.

ayam madu berempah..

1) 5 ketul ayam
2) 2 biji bawang putih
3) halia
4) 2 batang serai
5) 1/2 sudu kecil jintan manis
6) 1/2 sudu kecil jintan putih
7) 1 sudu kecil serbuk cili (kalau suka pedas mcm kat kedai mamak tu letaklah lebih.. 1 sudu besar gitu)
8) 1 sudu besar serbuk kari
9) 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
10) 1 sudu besar serbuk kunyit / kunyit hidup ditumbuk lumat)
11) 1 sudu besar tepung gandum
12) 1/2 sudu kecil garam
13) skte madu ->sukati nak letak byk mane..ikt selera masing2..

steps:
1) tumbuk bhn 2,3,4 hingga lumat
2) gaul sume bahan bersama ayam -> perap selama 3 jam
3) goreng sehingga mask dgn api sederhana... (wrna dia mmg akn jadi itam tp tu xbermakna hangit yek..those are the rempah..)







~ayam madu berempah~






~nasi lemak kukus ayam madu berempah kesukaan hubby..+ sambal telur (hubby prefer smbal telur than sambal tumis ikan bilis ..ikt je la selera dia:D)~

~hmm..while preparing the ayam, aQeel was busy "tidying" my cabinet..huhu..at that time ayah is not around-> attending perhimpunan hari wilayah wth pak lah~


~tu dia muka xbersalah..grrr..sampai kosong tingkt bawh tu dibuatnye.huhu..ohh anakku~

6 comments:

Asyida said...

wah, sekarang nih amat rajin masak aku tgk..hehe...good..good...nanti aku nak try nasi lemak aym rempah ko.

[-suziey-] said...

asyida: hehehe..rajin tu dtg tibe2 eh..kalu dia gone sape pn xleh paksa aku nak msk.hahah;p

wei cube ayam rempah tuh..mmg sedap..hubby aku siap kata mcm kat kedai yg org jual tuh..sonang je buek dio:D

Chopper Wallpaper said...

looks delicious!

[-suziey-] said...

chopper wallpaper: yes it is..no kidding..(bkn nk memuji diri tp puji resipi tuh whch i get frm MyR

Mija said...

salute la ngn suziey yg sgt suka memasak ni..^^

[-suziey-] said...

mija: hahaha..tq tq.....bkn ape..my hubby xcerewet..dia blasah je ape yg dimask..tu yg best tuh..masak pn blasah je la..ekeke:D

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio