Wednesday, April 29, 2009

backup


Assalamualaikum...

kejadian ni brlaku mlm kelmarin sbnrnya..aku lupe nk publish..ekek:D maklum ler byk sgt bende nk ingt..:p
ok ni sekadar ingtan utk kengkawan sume n especially bloggers tegar cam aku kan..haha:p


korang nmpk ke ape dia tulis tu..kalu xnmpk p amik kanta pembeso.. kejadiannya..tgh aku khusyuk buat blog hoping kan..tb2 window blog yg aku buka tu pop-up dgn byknya..smpai 100 window..aku panic dh..xleh nk click ape2 pn..lastly bila dh bole close sume window tu..aku try masuk blik blog aku..kuar la msg ni ha dr en goog..wah nama glamor gitu..ekekek:D smpai sudh aku xleh buka..mcm2 cara aku buat..at last aku shut down pc..n esok paginya aku try buka kt opis..seb bek la bole masuk lagi..so ape lagi..aku pn dgn pntas membackup blog aku..

so korang cpt2la backup blog korang..kot2 la bende yg sama jd kt korang..meroyan plak kang blog kena virus..klau dpt recover xpe..klau xdpt tu yg malang tuh..

so tu je la peringatan di pagi hari..now..aku nk g turun bwh nk pos SOMETHING to somebody..cewah:p

p/s: aku sgt phobia skang..sume bende aku nk back up..hehehe:D
p/s2: hr ni cam xde keje..yippee bole la buat esenment aku yg berlambak tuh... :)


**************************************** updates* ***********************************************


utk sape2 yg xtau cemana nak backup...meh aku ajo...ala2 tutorial la ni.ekek:D ...yg dh tau..diam2 je la ek..p buat backup cpt:p

1) korang g kat dashboard

2) klik SETTING

3) klik tab BASIC
4) kat BLOG TOOLS ade import blog, export blog n delete blog
5) klik EXPORT BLOG.. ha ni jg2..jgn trklik kt delete blog plak..meroyan tahanp gaban korang nnti..aku xjamin:p
6) then pop-up window akn kuor..klik DOWNLOAD BLOG ...dont worry blog korang still akn ade selagi korang xdelete..
7) akn kuar window di mana sume entry n setting blog korang kuor dlm format " .xml "
8) klik FILE kat toolbar kat ats nun..klik SAVE AS ....save la kt memana yg korang rs selmat dr bencana alam..make sure save dlm format ".xml" besenye dia auto..so xyah sesuah pk cmena nk jadikan .xml :D
9) blog korang dh selamat dh....
p/s: andaikata jadi sesuatu kt blog korang..nk recover balik blog korang tu..create new blog ID, then step yg same cam kat ats..cuma kali ni IMPORT BLOG...so setting n entry blog lama akn ditepek dlm blog yg baru tu... (aku rs la kena create ID baru..aku pn xsure sbb xpnh buat..ekeke:D tp yg pasti nk tepek balik blog lama kena import)
p/s2: ina momguess ni ngengada tau..saje nk manja2 ngn aku..ade sesapa lagi nk kasi aku password blog korang...bole aku sabotaj...ekekek:D

48 comments:

niza said...

caner nak wat backup??kena tny pakcik google nih...

niza said...

eh..lupe lak nak kenyit2 mata....muahahahahaa...

momguess said...

woit....
ko tlg buat backup utk aku
cam biasa arr
aku ni kan lembs skit
paswrd aku, ko tau kan
hohoh
thnks in advance iyooo

~~zuraiwan~~ said...

oo...jd gitu ek....kena cepat2 backup la ni....but cm mn ek...kekeke

Gieyana said...

Suziey ~ pc aku pon selalu jd cam ko..nyampass aku woo...huhuhu...

diniedinar said...

suziey...ajo la camne nak membackup blog..

[-suziey-] said...

niza, zura n kak dinie:

tu sy dh edit dh cemana nak buat..cpt buat backup..ekek;D

[-suziey-] said...

momguess:

ko suke tau nk manja2 ngn aku..iyola..nnti aku buat la yooo...:p aku nk upah..tambah lagi cendawan 8 paket..ekke:D

[-suziey-] said...

gieyana:

ouh ko pn dh kena..aku ingt aku sorang je yg kena..harus segera buat backup weii..:p

atty's said...

kty mmg dah ade back up blog..
sebab seblom ni mcm2jadik kat blog..separuh entry kena..buang..tu yg taknak terjagi gtu lagi ..kty buat back up blog

CuTeMiUt78 said...

yup..betul tu..
kita pun dah buat dah..
buat backup kat wordpres pun dah

Mak Su said...

wah, kena berhati-hati ni

Hezesuze said...

ha! sib baek x kene cam akk kan..

haruss le kene backup...

[-suziey-] said...

momguess:

aku dh buat backup utk blog ko..bkn pree tau..aku nk ko tambah 8 paket cendawan..ekeek:D

[-suziey-] said...

atty's:

ha tu la kty..syg kalu spruh entry xde..ish tu sume hasil penulisan kita dlm merapu meraban kan..ekeke:D

[-suziey-] said...

cutemiut:

amboih smpai dlm wordpres pn dh backup..bagus2..sediakn pyung sblm ujan..erkk ade kena mengena ke:D

[-suziey-] said...

maksu:

uish bkn kena berhati2 lagi dh,,ni mmg wajib berhati2..ekek:D

[-suziey-] said...

hezesuze:

aah tu la..sy rs akk pnye tu kena virus gk tuh...huhu..buat backup byk2 kali..

atie said...

Bagus2 suziey...Kaktie nak buat jugalah....tapi kena save dulu info nih. Tak sempat lagi nak buat lagipun tak berapa nak faham lagi nih.....muahahahhaha

[-suziey-] said...

atie:

hahaha..save dulu kak tie..nnti ade mase trus buat tau..hahhaa..klako la kaktie ni..ekekek:D

Putra Mama said...

info berguna nih.. x prnh la plak jdk cam ni..

[-suziey-] said...

putera mama:

ha xpnh kena eh..so beware la..buat back up:)

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

.huu gud en3
.nk back up jgk la! :D

tHrEE oF us said...

owh yeke kak? harus buat bekap jugek neh.. huhu!

tHrEE oF us said...

choopp kak!! kalo ilang, pict tu suma dia recover balik laa ek?

sbb ari tu ade baca kt redmummy (ict bsma sirman), dia kata pict xleh cover balik, unless kita simpan kt tmpt lain ke hape.. mcm tu laa.. huhu!!

ArPeGGiOS said...

semalam aku pun kena camnih
tq suziey kerana berkongsi ilmu

[-suziey-] said...

cik intanurulfateha:

a cpt buat naik blakang..nnti kena virus ha xtntu arah kang:p

[-suziey-] said...

three of us:

cik jeela..dia cuma recover setting n penulisan jek..gambo dia xrecover...huhu..tp at least hasil penulisan kita dia cover la..bole klu nk recover gambo..save 1 tpt n directory kena btol refer pd gambo yg dlm entry..bru dia bole panggil n kuor gambo tu jgk mase buat recovery..erkk paham ke eh..tu agk technical la..sush sket nk explain..ekeke:D

[-suziey-] said...

arpeggios:

ha kena jgk..cpt buat back up...u r most welcome..sharing is caring kann :)

[-suziey-] said...
This comment has been removed by the author.
isya said...

bagus suziey, isya pun nk bt backup..thank yak!

kak ina kl said...

salam suziey..akak pun dah buat backup mcm yang kamu ajar...anak akak yang buatkan..terima kasih bebanyak...budi mu ku kenang juga..

MiJa said...

oo gitu kaedahnyer....
aku pun nk wat gak ah....
mekasih la kasi tutorial yg sedemikian ghupe.

Intan said...

Thanks a lot suziey! Baca je ur entry, terus intan buat backup based on ur instructions. Dahlah baru je start blogging ni, kalau apa2 jd mesti patah semangat nak buat balik. Thank u!

mummYaeesh said...

wah siap ada tuto lagi tuuuu...
harus klu tak jgn kata cucu... anak pun tak dan nak baca blog ni!woohoo..
nak manja2 gak leh..whoops!lalala

[-suziey-] said...

isya:

u r welcome..ha cpt buat backup sblm trlmbat..ekek:D

[-suziey-] said...

kak ina kl:

waa anak buatkan lagi..good good..sama kak..ala tutorial simple jek..hehehh:D sharing is caring kan:)

[-suziey-] said...

mija:

ha ko pn xbuat lagi..cpt buat..kang kena virus xpasal2 meroyan..ekekek:D

[-suziey-] said...

intan:

ha jgn patah semanggt..kata blogger tegar..hahah:p sama2..ala info yg bermanfaat elokla di share kan :)

[-suziey-] said...

mummYaeesh:

ha tau xpe..satgi cucu cicit nk gk tgk cemana nenek dorang ni kan..havoc ke x..ekeek:D
ceh nk manja2 kunun..tawaran ditutup..hahaaha:p

momguess said...

alahhh!!!
nak manja skit pon xboleh
yer lahhh
kot2 jadik aper2 kat aku
senang arrr p tam n aiman
dorang sure cari ko!!!!
ko kan umpama diary aku!!!!
hoohoh
aku sukoooooooo!!!!!

neezareef said...

wah..jgn ahh..mimpi ngeri wokk

[-suziey-] said...

momguess:

amboih ko..kemain lagi ek..suke2 je ishtiharkan aku diari ko..tp okla..ko ade harta x? klu ade bole la mask nama aku dlm pembahagian harta pusaka..ekekek:D

[-suziey-] said...

neezareef:
haa xnak mimpi ngeri backup cpt wok..ekekek:D

mama | sarah | syimir said...

thanks suziey ingatkan nak backup nih...senang jer rupanya ye..terima kasih lg bg instruction yg sungguh mudah difahami...

[-suziey-] said...

mama sarah syimir:

u r welcome kak..aah senang jek nk buatnya..hehe..cpt backup..;)

CoNniE said...

owwhhh camtu ke cara2 nyer.. tak penah nak explore sgt.. bahaya gak eyhhh.. nak backup gak lah...

[-suziey-] said...

connie:

haaaaa..cpt2 buat backup..kang meraung kan..ekekek:D

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio