Thursday, April 2, 2009

dulu dan kini


Assalamualaikum..

aku xsure samada korang pn alami bende yg sama ngn aku..tp aku xkisah psl bende ni..sbb bg aku..aku suka aQeel aktif n panjang akal..ade je bende dia nk buat..it means tht aQeel’s brain is developing very well..xpe la..berkorban sket utk setahun dua nih..erkkk…tu baru dia sorang..biler dh ade adik aQeel nnti..oopsss..adik aQeel?? hehehe..tu nnti la pk..

eh eh..aku lupe nk buat intro ttg entry aku..ekeke:D korang tau ke ape yg aku alami tu? hahaha:p ok jom tgk ape yg aku maksudkn tu..;)

~ dulu meja tu elok je letka kat tgh sket..so bole la aQeel dalan2 keliling meja tuh.. tp....mlm isnin hr tu..aku n hubby alihkan meja tu rapat ke cermin kt dinding tuh..no more table walking..ekeke:D nk tau nape? sbbnya aQeel skang sgt suke mengetuk cermin tuh..ketang ketung (eh mcm bunyi tumbuk bwg plak..ekeke:D)..aQeel sgt suka bunyi yg dikeluarkn hasil dr ketukan cermin tu..adeiii.. ~

~ ape plak ni..haaa..ni la laci bwh tv kabinet..dlm tu penuh gbr kawen aku..makanya harusla dibuat cenggitu spya aQeel tdk menjadikan album itu sbgai mainannya..huhu~

~ i was thinking to tied it up wth a colorful riben perhaps?? what do u think? tp tkut lagi tarik perhatian aQeel plak..adeii...dulu xikat pn pintu kitchen kabinet aku nih..tp tgk la ape jadi bila aku xikat.. ~

~ ha tgk tuh..bz btol aQeel mengemas kabinet aku..smpai licin dlm kabinet tu..sume dia transfer kat luor..adeiii..~

~ mmg tindakan aku bijak dgn mengikat pintu tu ngn tali rafia..huhu..~

~ni tv kabinet aku..nampk x masking tape yg aku tepek kat pintu kabinet tu n klu korang bole nmpk la kan..kt button tv tu pn aku masking gk..kalu aku xmasking button tuh..jenuh dok bersilat ngn aQeel sbb dia suka tukar channel..tensen aku..nak nak nye time aku tgh khusyuk layan spaQ (sblm ni la..skang ni cite matahari tu..layan gk..hehe:D)..
nape ade tikar eh ats rak tu? hahaha..aQeel sgt suke memanjt di situ..dan mengetuk2 tv ku itu dgn ape jua brg yg ade ditgn...adeii..lingkup tv aku (wlupn benefit dia aku ade reason nk tukr tv plasma..ekeke:D) ..aku xtau nape aQeel tkut ngn tikar tuh..tp its good sbb aku leh jadikan senjata..iyakkkk..skang dia xpanjat kt situ dh..;)~
p/s: sbb tu bile org nk dtg aku soh buat appointment dulu..sempt la aku nk clean up everything to normal..hias tantek2 kan..la ni ..xpek nak menghias..adeiiii..
p/s2: ade sape yg lagi truk keadaan umahnya dari aku?? ekekke:D

47 comments:

Nurhayati said...

u better beli baby safety lock. banyak tempat ada cam toysRus, SafenSound, Mothercare..or mana2 babies boutique. elok sket dari letak tali tu hihihi

hezesuze said...

hahaha...tu baru sorang suziey...kalo aku 3org..haaa kelam kabut dibuatnye...hehehe

sbb tu xbeli brg sgt..biar lapang gtew...nak golek2 pun bleh..

zueyie said...

heheh..perangai aqeel sebijik cam amrullah.saling tak tumpah.camtu jgkler rupa umah kite..leh imagine???..kita serupa..kita serupa..heheh...

Cik Anie said...

nak tunggu dia besar..byk lagi barang yg akan dia kemas.. dah masuk 2 thn ok la kot..sama la kite

alfa juliet said...

suzi ada dijual benda untuk lock laci n pintu almari..lebih cantik..ko leh dptkan di cosway n butik baby..aku tgk kat mom's care ada..ko tanya2 lah sales girl untuk benda untuk lock pintu, sure ada punyalah...aku tak belilah...sbb laci2 yg farzana boleh gapai sume aku dah clearkan...sekrang ni aku mcm nak beli pagar untuk dapur, coz farzana suka sgt masuk dapur...dia dah semakin tinggi, sgt bahaya

neezareef said...

yeyeyyyy..aqeel lg dasat ha ngemas...

seal gobok tu aku pn dah buat gitu...tp tatap disentap dgn rakusnya dek afiq..alahaiii..anak2

Mama_Aqish said...

wah pantang lepa aqeel ni mula la dia start mengemas rumah...bagus la budak aktif cenggini...memang la kita jadi pening tapi sonok tengok aksi diorang ni...terhibur rasanya kan....habis barang kat rumah kena sorokkan yang senang dibuka kena ikat kuat2....

arpeggios said...

anak aku dulu rajin kemas almari baju. maklum la pompuan..

CuTeMiUt78 said...

uish.. kemain lagi aqeel duk ngemas ya.. hua..hua.. habis dikeluarkan semuanya.. sib baik la mirul suka ngemas almari baju dia je.. yg lain tak berapa minat la plak..

DYLA said...

lawak la aqeel ni, rajinnya buat keje menolong mama "ngemas" di dapur.

suziey, takpe ke letak masking tu kat kabinet? nnti rosak plak surface dia..

Azure said...

hahaha...klako la suziey..ni common la kan kalau ada anak2 kecik.

masa anak2 kecit, mmg takleh nak hias umah. skang diaorg dah beso sikit, baru la start nak beli bunga la, candle la..kalau dulu, jgn harap =D

z|Ha_J said...

aku suka sangat lg Coba..

"siapa sebenarnya aku pdmu, mungkin sama dengan teman lain, yg bisa ko buat begitu"

[-suziey-] said...

nurhayati:

ouh ye ke..huhu..ok2..nnti i carik..tu la buruk no rupenye kan guna tali..eekkek:D

[-suziey-] said...

hezesuze:

hahahah..tau xpe..bru sorang tu..perghhh kalu aku ler 3 org..maunye aku buang sume meja n kusi bagai..ekekek:D lapang2 cenggituh..jadi tpt lumbe lari la ape lagi kan..ekekek:D

[-suziey-] said...

zueyie:

amrullah pn cenggini ke..hahahah..ye la btol..kita seruap kita serupa...everybody sing..ekek:D

[-suziey-] said...

Cik Anie:

hmmm nk tunggu dia besor dan la sume lingkup brg dlm umah tu..ekeke:D
dh beso nnti len plak peel nye..hahah:p

[-suziey-] said...

alfa juliet:

ok aza..thanks for the info...heheh:D aku xtrpk pn nk cari lock baby tu..ekek:D
anak aku pantang kalu aku masuk dapur..kalu kitorang xde kt dapur dia ok xmasuk..emm mmg bahaya..dh makin tinggi..brg xleh letk tepi2 dh..dulu aku dh beli gate utk pintu tp sbb pintu dapur aku beso..so kena tmbah palng tu byk.so sempit sbb yg swing dia kecik jek..pulang balik..tu yg xde guna pagr:p

[-suziey-] said...

neezareef:

hahaha..afiq pn cam aQeel gk sbnrnya..yg seal tu yg selmat..laci ats tu xslamat dh..dh kena rentap dek aQeel..ekek:D

[-suziey-] said...

mama aqish:

hahah..mmg btol tu..kadang sonot tgk dorang aktif cenggituh..tp aqish ok lagi kot..girl kan..so sopan sket la thap kemas dia tu..hahah:p

Gieyana said...

hahaha...sama jer cam aku!!dulu anak aku pon gitu gak!!skrg dier ok ler sket!hehehehe..

[-suziey-] said...

arpeggios:

huhu..almari baju leceh gk..jenuh nk lipat balik..jgn xtau aQeel pn kemas jgk almari baju dia..satu umah abis dia teroka..mmg letih nk ngemas

[-suziey-] said...

cutemiut78:

waaa baiknya mirul./..kemas satu bende jek..aQeel sume dia jelajah..mmg sgt rajin mengemas..ekek:D

[-suziey-] said...

DYLA:

huhu..mmg rajin ...rajin sesangt anakku ini..ibu dia ni pn pening nk double celan up..uwaaa:p

ntah la dyla..dh terdesak kan..biorkan aje..rosak surface dia bole beli baru..ekekekekke:D
pening hubby ngn bini dia ni:p

[-suziey-] said...

Azure:

aah mmg comon la kan..u best la..ank dh beso bole la nk hias umah..adeiiii..klu cengini ler..baik bior kosong jek:D

[-suziey-] said...

za:

hoihoho..lari topik la ko za......

[-suziey-] said...

Gieyana:

hoho..same eh..okla skang di dh besor kan..bole dh menghias..huhu:p

Elliya said...

hahahah....aqeel...aqeel...cheeky, cute & klakar tul la!!!
pa pe pun mmg sumer budak cam ni la suziey...semua parents akan hadapi mende yg sama :-)
kita pun dulu cenggini gak suziey...hehehe...

[-suziey-] said...

Elliya:

uiks...cute la sgt..grr...ekkkeek:D aah kan..bdk sume cenggini kan...yeay bkn aku sorang je yg alami camni..hehehe:p

erkk dulu i baik tauuu:p

PadNani~~{@ said...

aqeel comel yang rajin=) tolong ibu selalu ye..

Hafiy pun suka sgt mengemas dan mengutip..tp, mmg anak tgh membesar mcm ni..rumah sesuai lapang n bersih je..jauh sekali untuk berhias2=)

Elliya said...

baik ke dier??? huhuhu....
org kata what turns around, comes around!!! heheheh.... :P

Elliya said...

i think i got it tebalik la kan???
what comes around turns around??? eh!! wc 1 come first ha????
heheheh....

[-suziey-] said...

Padnani:

hahaha..hafiey pn cengginih gk..ni kalu kita kumpul sume anak2 seangkatan letk dlm 1 bilik..maunye runtuh bilik tuh..ekekek:D
erkk bole ke runtuh dinding2 konkrit tuh..:p
tu la umah kena lapang jek elok..kita pn xletih sgt nk kemas balik..hmm nk menghias tu mmg pendam je la dlm hati..hahah:p

[-suziey-] said...

Elliya:

eh most of the time aQeel baik tau..wakakaka:D xnak ngaku lagi..ekeke:p

emm..rsnya ni mcm kes telur ayam la..whch 1 come first???adeiii pening ni nk pk...hahah:p

momguess said...

hahaha
guling2 aku baca ntry ko nieee
semue pintu berikat
bgus2

dakgilachoc a.k.a nani said...

rumah mak kita kt kg gitulah rupanya...semua pintu kabinet kena ikat sbb anak buah keje memunggah semua benda lam tu...yg kaca abis pecah berderai..hehehehe....sabo jerla nenek dorang..bdk2 la katakan :)

[-suziey-] said...

momguess:

amboih skan ang gelak no..ha la harus diikat..klau x kang..abis licin loncai sume mende dlm kabinet tuh..ekeke:D

[-suziey-] said...

nani:

haha..kalu i jadi ur mom mmg tensen la bila cucu balik..tp jklu xblik kang rindu plak..sunyi plak..cewah..memahami btol iiiii..kekek:D

MiJa said...

anak aku pun camtu..huhu ikat mcm2,letak masking tape la hape..last skali dia ag pandai bukak sndiri..huhu tv plasma pun smpai jugak dia tekan..huhu

fazilzura said...

WAKAKKAKA.. perangai sebijik cm Akil la .. mmg suke nooo mengemas dapur, abis sume sudu , mangkuk, piuk2 mak..smp ke ruang tamu pun adoo

vagg. said...

i bet u'll be eagerly waiting for the moment of when aqeel knows how to use scissors, saying BYE BYE to all the RAFIAs which previously obstructed him to explore the cabinets world further hahaha.

ehhh kakak kak enn ada 4 org anak. ALL BOYSSSS. please close your eyes and imagine how her house looks like. imagine and please be creative. pensel cucuk atas roti, angkat cushion kat sofa bawah tuh tengok ada collections of toys (konon tempat simpanan rahsia),jalan sket kebarangkalian nak terpijak kertas pensel mainan dan lego kecik kecik adalah tinggi, gambar lembu yang dilukis atas tudung tupperware berjenama TUPPERWARE kat sana sini.. huh byk lagi tak larat nak tolong imagine. wakakakakaka

mummYaeesh said...

woohoo..aqeel lg terror wat lawak ghupenye...
nak tnaye sket..dia suka ngemas ni kat uma uols jek ke or g uma org len pun sama??klu g uma org len pun sama u shud do something! whoops..

lucky me, yaeesh dlu tak suka membongkar except his toys jek la!ape yg weols wat...since baby bile dia nak touch ape2 yg tak spatutnye.. weols say "no!" dgn tegas smbil wat muka amukan puaka katanye...woohoo..alhamdulillah sampai skang dia tak usik brg2 dlm uma ni..smpai my friends & sil tanye..ni letak frame byk2 kat meja rendah..yaeesh tak capai ke?? pastu harus dgn vangganye weols menjawab.."tak!"

p/s ~ni bkn komen tp n3!whoops

[-suziey-] said...

mija:

hahah..en zharif pn cenggituh eh..yeayyy..ko sma la ngn aku..xleh nk menghias lagsung kan..adeiii..
uishh tv plasma harula dijg dgn rapi..ekekek:D

[-suziey-] said...

fazilzura:

hahaha..dia mmg stereotype..sume bdk cenggitu..i guess la..hehehe..so bknla i sorang jek rs cenggiotuh...ekek:D

[-suziey-] said...

vagg:

hahahhhaa..adei la...kalu dia pandai guna scissor makanya kena beli tali yg tahan putus..besi ke/...wakaaak:p

uishhhh...dasat ur sister..adeii..tgh byg nih..uish msti serabut giler kan..tp lawk la..adeii..pen cucuk kat roti..hahahhah:p

[-suziey-] said...

mummYaeesh:

hahaha..lucu btol ko ni watie..komen dh mcm entry yek..hahahah..seb bek aiman xkisah..erkk..apsal aiman plak ni..ekek:D
aQweel ngemas cenggituh kt umah sdiri jk...kt umah org dia kemas toys org tu jek..ekek:D
i mmg ajar kalu dia nk amik bnende2 yg bkn menan dia i say no..tp my hubby la buat dono jek bila aQeel buat cenggituh..erkk..so mmg dia confuse n xleh trainla..tu la syg kn anak akakkk jgk yg letih ngemas..ekek:D (tp kandg i pn biar je kalu nk bg dia dima..haha)

gee ryder said...

heheh lucula tgk aqeel ni..suma dia punggahnye...tekun lak tu

Mila_ibu najihah said...

hoho...aqeel bleh geng dgn najihah...sumer pon nak di punggah keluar..ekeke.. kabinet dan laci ku pun berikat reben n masking tape..what a coincidence

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio