Friday, April 24, 2009

kisah si peminta sedekah


Assalamualaikum..
amboih dari tajuk cam nak story panjang je..hahaha..:p
aku rs skang ni mcm2 yg org sanggup buat utk dpt duit..slh satunya..peminta sedekah dlm gbr tu (pakcik tu melayu tau..)..aku pasan pakcik ni slalu dok kt tepi jln beso yg ala2 hiway tu utk minta sedekah..lokasi dia mmg dekt ngn traffic lite la kan..kalu x kang cemana plak kete nk benti utk bersedekah (konon2 la:D) hubby pnh skali sedekah kt pakcik tu..time tu mmg kesian la..mlm..hujan renyai2 plak tu..dia dok situ sambil pegang payung yg ala2 uzur..mmg sgt sedih tgk dia dok je kt palang besi tu..ape yg aku pk dia xde anak ke? or dia sebatng kara ke..aku sedih bila tgk situasi cenggini..bila tgk senario ni..aku rs aku sgt bersyukur dgn ape yg aku ade...semoga aku akn sentiasa jadi hambaNya yg bersyukur.. :)

trpaksa aku cover amik dr side mirror...kang aku focus depan2 kang dibuatnya dia ngamuk ketuk kete aku ngn tongkat dia tu..xke naya..kaki dia mcm sakit la aku rs..ade kencing manis kot..nmpk cam bekas kudis...ish pandai btol aku buat spekulasi..ekekk:D semoga Allah pelihara pakcik tu

ok ni off topic...ni gambo escalator kt menara dayabumi..aku mmg kena naik escalator ni utk naik tgkt 3 n naik lif plak utk ke opis CEO...sbnrnya aku nk btau escalator ni mcm 2 tingkat..itu normal kan..tp yg jd mslh bg aku adlh...kiri kanan dia mcm open air gitu..akn nmpk trus ke bwh..sooooo...aku sgt gayatttttt...huhu..aku paling xsuke kalu kena g opis CEO..huhu..sbb aku kena naik escalator ni..adeiii..kecut perut tau!

p/s: semoga kita sama2 menjadi hambaNya yg sentiasa bersyukur...muhasabah diri ni..ekekek:D

p/s2: sape pnh naik escalator ni?

51 comments:

CaMaRPuTiH said...

cian pakcik tuhkan. tp tula..xtau ler mana gi kaum kerabat derangkan.

aku nih gayat makanyer bila aku tgk gambo jek aku tau tinggi dan aku xkn sesekali gatal pi cuba naik hokeh. even jejantas dpn Wisma MCA tuh pn aku terkedek2 turun, lg cpt kura2 dari aku.

Precious said...

Kalu nak bagi sedekah kita kena bagi jer. Jangan tanya real kes ke tidak ... Nanti tak terbagi sampai bila2, ek!

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

.sgt kesian

.kite pnh sedekah gak kt org cmtu
.ade skali tuh, sedekah kt pmnta sdkah kt pasar malam
.mulu2 ingat ade soang je, tp rupenye ade la dlm 5org pmnta sdkah kt pasa mlm tu
.huu bwk duet 10hengget je
.kang klu sdkah soang due hengget, kite plak kene jd peminta sdekah yg ke6 kt pasa tuh
.hehe :P

Suzi said...

memang kesian kat pak cik tu...mungin dah terpaksa dia minta sedekah...
mohon pada Allah SWT agak kita tidak diuji hingga begitu...

anak akak yg sulung gayat...tapi dah kurang sikit...dulu naik lift pun nangis...

Hezesuze said...

ang kene ler bgtau kt pakcik tu minta la sedekah kt tmpat len coz tmpt yg dia duk tu very bahaya tau...mana la tau kete2 trbabas..haaa lagi la naya...cepatin ang g tau pakcik tu...huhuhuh

gayat????? ala takat tkt 2 pun gayat..poyo la ko ni....larikkk

nasz said...

sedih nye tgk org tua mintak sedekah mcm tu. syukur sgt kita blh jaga org tua kita...

momguess said...

aku sian kat pacik tu
niat kite ikhlas nk tlg die
moga dpt keberkataan dr NYA


hohhooo
gayat???
aku gayat bile nengok ko!!!1

Nurhayati said...

kesian pakcik tu..ye la sape nak jadi camtu.. mana la ahli keluarga dia yang lain.. :(

escalator tu mmg ngeri dulu slalu naik sbb keje kat KPDN.. =)

TiNiE said...

zie, gambo pakcik tu mcm depan balik polis petaling jer..
zie tinggal katner??

[-suziey-] said...

camarputih:

tula..maybe dia sebtg kara..ntah..sedih la tgk..sian pn ade..tp ape yg kita mampu lakukan hnya hulurkan la bantuan sekadar yg termampu..huhu

wei ko pn cam aku gayat eh..aah aku pn kalu jejantaas tinggi cenggitu aku gayat gk..hohohohooo..sgt kecut perut:p

[-suziey-] said...

precious:

yup..klu nk sedekah kenapa nk byk tanya..hulur jek..lps tu baru tanya..hahahaha:p

[-suziey-] said...

cik intanurulfateha:

hahah intan buat lawk la..ade plak nk jadi peminta sedekah yg ke6..beri sekaadar yg termampu je la..tp kalu baik hati bg je sume..then balik minta mak duit g balik pasr mlm beli mkanan utk dimakan...hahah:p

[-suziey-] said...

Suzi:

aah tu la..sian dia..minta2 la kita xdiuji sebegitu..huhu..doakan je la pakcik tu dilindungi olehNya..

waa anak akk lg dasat..sy kalu xnmpk tpt tu tinggi ok lagi..tp kalu jenis open air..nmpk ketinggian uish idok ler ..kecutttasss:p

[-suziey-] said...

hezesuze:

aku xbrani la wei..mmg bahaya dia dok situ..padahal depan balai polis jek..polis2 tu pn baut xtau je..sapela aku kan..hanya ikan kecil..aku takut dia ngamuk je:D

siot jek..gayat itu comel tau..ekekek;D

[-suziey-] said...

nasz:

aah tu la pasal..slalu org cenggini smada anak dia mmg xnak jg dia or ank dia pn cam dia gk..merempat n ckp mkn jek.ish sian la..syukur dgn ape yg kita ade:)

[-suziey-] said...

momguess:

uik ko pn kesian gk ek..aku ingt ko hati gering..ekekek;D

ceh gayat tgk aku ke jakun tgk aku..wakaakak:p

[-suziey-] said...

nurhayati:

aah tu la..sian sgt..xtau la dia ade kluarga ke idok..huhu

ouh keje kpdn eh dulu..skang xlagi ke? ish cmeana la org bole naik escalator tu hr2 ..adeiii

[-suziey-] said...

tinie:

100 markah utk kamu..aah mmg depan balai polis petaling..aku dok apartment blakang balai polis tu..yg tinggi menggunug tu..ko tau ke? meh la jmput dtg umah..heheh:p

TiNiE said...

haaaaaaa...
nak kolek lagi 100 markah, dats mean suziey dok kat zamrud apartment la yer..
yes yes..akan ku kunjungi rumah mu, insya-Allah...

[-suziey-] said...

tinie:

hahhahha..waa collect mrkah npk..good job..ekek;D

aah kat situ ler..nape tinie dok situ ke? meh meh dtg umah..tp appointment dulu..ahhaah:p

tHrEE oF us said...

sedekah senyum pon bole juge kan kak? hehe..

x penah lg nek escalator iteww.. =P

[-suziey-] said...

three of us:

hahah..btol tu..sedekah gk tu..ekekek:D

kalu xpnh jgn simpan angan2 nk naik..kalu xgayat xpe;p

nurfa said...

huk3...keciannya..aritu saya ade jmpa pmpuan siap bwk anak2 lg..saya tgk sihat je pn dia..tp mntk sedekah..

yey..saya tk gayat...hek3

[-suziey-] said...

nurfa:

aah yg bw ank tu lagila..tp bkn kesian kat mak dia kesian kat anak dia..napela dorang ni sanggup bawa anak utk dpt simpati..sian ank tu yg xmengerti ape2..hhhuhuh

Anak Pendang Sekeluarga said...

slm..asl x amek je ...diorang tu....

CoNniE said...

Suziey - kite kan kalo tgk makcik ke pakcik ke yang tua2 kan ,kalo dok jln sorang2 ker, ngemis ker, cm tak smp hati tau. patut umur yg mcm tu, dok rumah berehat dgn anak cucu plus beribadat..

Tiba2 tingat parents kt kg. sedey..

De' Sal said...

Akak pun kesian nengok orang tua2 ni.kalau kita lebih tu sedekah ajelah,dapat juga pahala.

kalau dok tempat tinggi camtu jangan nengok ke bawah udah.

niza said...

sian la pakcik tuh...tp lbh baik mintak sedekah dr mencuri kan...

gayat rupenyer ibu aqeel nih...hehehe...

PadNani~~{@ said...

siannya pakcik tu:( May God bless him..


Thanx for d reminder words Suziey..sntiasa bersykur dgn pemberianNya^_^


For me,escalator cam tu ok lagi kot..cuma kalau dok kat beranda flat tingkat 50 ke atas tu memang x bolehla..*_^

gee ryder said...

kesian2 tu, sedekah x kt pacik tu? :p

i pnh naik sekali escalator gini tp xingt kt mane hehe

[-suziey-] said...

anak pendang sekeluarga:

erkk nak amik org tu ke? amik bw g mane? umah kebajikan ke? ish tkut lain plak jadinya..

[-suziey-] said...

connie:

erkk connie..jgn sedey k..hehe..pengajarannya..selagi mampu kita jg la org tua kita..xsemestinya jg tu kena dok satu umah kan..dr jauh pn bole..jg kebajikan dorang..tanpa dorang kita xde kat dunia ni..

[-suziey-] said...

De Sal:

huhu..btol kak..derma seikhlas hati.. :)

sy mmg xtgk bawh kalu naik tpt tinggi tp dgn sdiri lutu tu rs ketaq:p

[-suziey-] said...

niza:

aah btol gk tu niza..lebih baik dr mencuri kan..

hehe..baru tau ke..ibuaQeel ni gayat orgnya..ekekeke;D

[-suziey-] said...

padnani:

sama2la muhasabah diri kita..bersyukur dgn ape yg ade dan setiap pemberianNya...

uish kalu kt beranda tu toksah ckp la..mmg tobat xbdiri kt situ..slalu pk ape tau..tkut branda tu runtuh...mcm dlm tv tu..ekekek;D

[-suziey-] said...

gee ryder:

i rs u naik kat situ kot..ekek;D

Gieyana said...

Kesian kn kat pak cik tue..kalau I jumpa org camni pon hulur ler..x kisah smda dia betul2 susah or pretend..at least kita dh dpt pahala...Alhamdullillah dgn apa yg kita ada skrg nie kan!
~ Suziey, kalau camtue ko x bleh dtg umah aku ler..umah kiter tinggi woo..atas dr pokok kelapa!hahaha..

[-suziey-] said...

gieyana:

aah btol gie..dia pretend or not tu antara dia ngn Allah la..kita dpt dh pahal kita bersedekah :)

wohoooo..tinggi tu..pokok klapa pn aku dh gayat..ekek;D tp umah ko ade dinding kan..so aku leh ampon lagi..kalu xde dinding tobat aku x g..hahhah:p

mummYaeesh said...

memang sedeh bile tgk org2 tua minta sedekah ni..tak byk sket sure akan relate dgn parent kat kg kan...

tp kekadang diorang ni ada ejen yg jaga...bak kata uols..mcm2 cara kan nak dpt duit!

mayb masa muda dia tak beringat kot...hanya allah maha mengetahui!

[-suziey-] said...

mummYaeesh:

kalu yg ajen tu mmg kita xleh nk buatpe..tp sian jgk kt pakcik ni la..ajen dia yg kayo..dia pergunakan je..huuh..nasib manusia xsume sama..

Corey said...

sayu tengok.. mungkin ada kisah duka yg kita tak ketahui. kalau ada masa kenali dia sure byk kita bleh pelajari dari kisah hidup dia sehingga end up like that.

CuTeMiUt78 said...

eemmm.. kesian ngan pakcik tu kan.. tu la.. dia takde anak ke.. uish.. skali tgk escalator ni.. memang rasa cam gayat la plak

MiJa said...

aku penah g dayabumi tp aku xtau la penah guna ke x escalator tersebut.hihi.

bab2 peminta sedekah ni,kalo kat mumbai ag dasat..sedih woo..

nenekrock said...

org kalo dh senang senang sgt, kalo dh susah tuh alahaiii susahnya lahai
org tua pulak yg mintak sedekah cmtu...bagi yg sesapa suka kutuk ke apakan (kenkadang ada manusia ni hati busukkan) sila beware sometime wali Allah menjelma jd rupa itu so mulut kena bewarela eh


sal eskelater tu kan kak
heee ngeri tuuu kalo org bwh akak tu turun sambil ushaaa org atas nak2 org tuh pakai short skirt x ke kantoi haks....kene kepit jela kalo naik s-kelator tuh :))

[-suziey-] said...

corey:

kalu nk kenali dalam2 lain plak kang..hhee:D

[-suziey-] said...

cutemiut78:

ntah la..xpasti plk..sbb xkenal pn pakcik tu..kalu ade anak mmg kejam la anak dia..xkenang budi..huhu..

uikss gayat jgk..ekeke:D

[-suziey-] said...

mija:

uish mumbai lagi truk ek..hmm..mgnkin tu cara dorang cari rejeki..

[-suziey-] said...

nenekrock:

aah ujian Allah hanya dia yg tau hikmah disebaliknya..huhu..

ler ke situ plak..nk ngintai org paki skirt la tu..sakit mata nnti baru tau..ekekek:D

nenekrock said...

alhamdulilahhhh hehe
tahniah kak suzie my instink sgt tepat okeyyy yeayyyy aqeel menanggg
owhh prince charming ku sayang
silap hrbolan sy buat poster gmbo dia kak haks

[-suziey-] said...

nenekrock:

ni salah window comment nih..ekekek:D

apepn thanks for the wish..hehhe..amboih prince charming lagi..nk buat poster aQeel kena masuk gambo ibu dia skali..wajib tau..ahaks:p

Elliya said...

saya!!! saya penah naik escelator tu!!!! (saya angkat tangan & kaki seklai ni!!! nampak tak???)

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio