Wednesday, January 14, 2009

episod cinta 1


Assalamualaikum…


emmm aku rs aku nk buat countdown la..ha countdown ape tuh..hehe..countdown to anniversary aku yg ke 3…(bru 3 thun dh kecoss..ekeek:D) tp xkisah la kan..blog aku..ekspresi perasaan aku..sukati aku la kan..haha;p
Biler anniversary aku eh? Jeng jeng..surprise..:p ok aku start dgn camne pertemuan aku n suamiku itu…

july 2003..kisah bermula bila aku ditempatkan di 1 company (kecik je co.ni..xglamor pn..so xyah sebut la ek..bkn korang tau pn:p) utk mnjalani latihan industry..kira ni final year aku kt ukm..sblm aku menjejakkn kaki kt co. tu..alkisah..sume kwn2 aku dh dpt tpt utk buat LI ni..tpt best2 plak tuh..dbkl la..pnb la..petronas la…tp aku xdpt2 tpt lagi..co. yg aku dpt ni actually owner dia kwn bapak aku..dekat sgt ngn umah aku..so as a back up je la…aku still struggle cari tpt lain dgn harapan dpt la tpt best2 sket kan..tp dh jodoh aku nk jmpe hubby aku kat situ kan..xde rezeki aku dpt tpt lain..akhirnya aku pasrah n redha je la..

ok 1st day kt co tu ape jadi?..aku ditptkn kt bhgan admin n hubby mase tu kt technical kt tgkt atas..(dia buat practical gk..tp dia final sem la..abis praktikal trus konvo..syiok btol)....hehe.so..1st day kan...besela..harus ade orientation..aku pn diperkenalkn la kt hubby aku nih..mula2 akk yg introduce aku tuh ckp nama hubby aku ni Abbashah..tp aku dgr abg shah..ekekkeek..gatal ok:p dlm hti aku pelik..muka nmpk muda (sbb akk yg introduce aku tu mmg tua lagi dr aku)…so tu yg aku pelik..dh tua ke mamat nih..(erkk..hubby xpnh tau kata hati aku nih:D) aku plak menyampah giler ngn hubby aku mase tuh..aku rs dia ni cam bagus jek..dgn selekehnye xtau nk ckp..(waa sesedap usus kutuk ni..hehe..)kbtulan aku diassign oleh bos utk tampal ‘quote of d week’ kat every floor opis tuh..so slalu ler aku naik atas kt tpt technical tuh..lama2 kitoang jadi rapat..rupenye kepala dia pn cam aku gk…bulat..ekekek:D xla..mksud aku gile2..bole ngam la..then dpt lg 1 job utk arrnge talk event..ha kt sini lagi la buat kitrang rapat..aku rs mase tu dlm hati masing2 dh ade 1 perasaan gitu..ke aku je yg perasan...haha:p

aku ignt lagi.1st time hubby ajak aku tgk wayng..katanya sbgai ucapan time kasihla sbb aku pinjmkan dia laptop…(aku tau tu alasan jek..dia nk ngorat aku tuh..:p).mula2 tu aku ok..skali bila sehari sblm kejadian aku cam nervous plak..tb2 aku mls nk kuar ngn dia..aku trus msg dia cancel (jahat sungguh aku rs time tu..sian dia kan:p)tp pastu direplace dgn sarapan bersama …*wink..control ayu ler aku..ekek:D kakak2 kt opis tu mmg dh mula sakat la..dok match2 kan aku ngn hubby aku nih..mulut mcm marah dlm hati suka..tah pape tah..mengong btol:p

x sampai sbln aku kat situ..hubby pn tamat dh tempoh praktikal..sob sob..sedey giler aku..tp xtnjuk la..maluss tauu:p hari perpisahan tu..kitorang blik lmbt..org last kuar opis..mase nk berpisah tu..rs sayu jek..aku pn xtau nape rs cam sedih sgt..mcm xdpt jmpe dia lagi..perasaan syg dh ade kot mase tuh..waaa jiwangnye ayat aku..xhengat:p..(ni hubby msti kembang baca statement aku nih..perasan la tuh:p)..lps dr haritu..aku bila g opis mcm kosong je..xseceria sblm tuh..huhu..mase tu sms mahal tau..10sen 1 sms…dhla xde gaji..dpt elaun pn rm300 jek..trpksa pau mak duit nk beli topup.ekekek:D mase tu hubby kt uum sintok nun..settlekan sume urusan utk konvo la..so chit chat la tru sms..tru sms jgk la..kitorang dgn rasminya couple..haha..klako la plak..aku trlompat2 dh bc sms dia mase tuh..seb bek xnmpk..:D

tanggal 13 sept 2003, hubby konvo..dia ajk aku g uum..mak aku dh riso dh aku nk g sintok tu sensorang..tp akhirnya brjaya aku mengconvinve mak aku..org tgh bercinta kan..ke ujung dunia pn sanggup..haha:p aku pn naik la bas kt puduraya ..bas malam so smpai uum tu pagi kol 2 kot..hubby konon2 la jemput padahal dh mmg turun bas depan kolej kwn aku yg aku nk tumpang tuh..haha..konon2 caring la tu..cewah;p skali kt kolej tu..aku jmpe la kwn sek.rendah aku..aisyah aka camarputih..dia bisnes ngn boipren dia..tp skang dh jadi laki dia..gigih sungguh smbil study bisnes..hehe..so gedebak gedebuk..posing sana posing sini ngn jubah konvo dia tuh..then esoknye aku pn balik la ke kl..minggu dpnnya..hubby kasi surat..sbb sertakan ngn gambo skali..jgn ingt kitroang xtau guna emel ok!!..ouh ape isi surat tux yah la aku cite kan..mstila ayat2 chenta gitu..hehehe..

april 2004 aku pn complete degree aku..alhamdulillah rezeki aku cpt trus dpt keje tetap..hubby xde rezeki lagi dpt keje tetap..keje sementara n part time jek..tp aku masih setia disisnya..cewwahhh..bln august 2004 aku plak konvo..harus hubby pn dtg plak ke convocation day aku kan..bw bunga lagi…i likeeee..

mase kitorang couple tu x de plan lgsung nk kawen bile..angan2 ade tp duit xde..so xleh jadi la kan.hubby pn mase tu xkeje tetap lagi..lagi la cam xnmpk byg2 nk kawen..ekek:D

so ape jadi seterusnya..ha tunggu la sambungannya minggu depan ok..uik..nape minggu dpn?? hehe..sukati la kan..aku saje je..nnti boring plak baca asyik ntry kisah cinta aku xabis2..so selang seli kan la dgn kisah lain kan..sooo..tungguuuu..:p

~gambo konvo aku je yg ade..berdua ngn hubby pn ade tp xjmpe plak..nntila aku update ok..kena selongkar album~



p/s: hope blog ni still ade utk tatapan dan pengetahuan anak cucu aku bila aku dh xde lagi kt dunia nih..waaa jauh pk tuh..ekekekek:D
p/s2: harap nk tulis dlm diari mmg xdok la kan..

63 comments:

naurah makwa said...

huhu..menariknya citer dia..kira hubby pun sama2 LI kat ctu gak ek..huhu..dah jodoh kan..kitanya nyer sia perkahwinan sama la,..naura pun nak masuk 3 yahun dah dis december nih

mummYaeesh said...

ececeh...kisah percintaan kekdahnye!
klu ada sumber inspirasi mmg syok jek nak gi keje kan!woohoo..

wei awat pic no 2 tu hang gatai sgt..dia yg lentok lebih ni!adeh!

p/s: gambar konvo bdn cam sama jerk..tak mcm weols time konvo pun!whoopsss...smbil catwalk..penat la nak lari2!woohoo

Hezesuze said...

wah! kisah roamantika d amor ler plak...hehe

kire ko ni bcinta dulu baru kawin ler ek...wakaka

ok latuh...smbil catwalk cam mummyaeesh coz kepenatan mandi kt ulu yam....hehe

Mak Su said...

vowwww... countdown gitu, coretan suatu perjalanan :)

ankaulaut said...

hebat gitu...cetenya..

dah dapat dagree sambung la wat master lak..muo mude lagi..

mama idzareef said...

huhuhu..leh lak sambung2 akak nie..sabar je la..

rajinnya mencoret kisah2 lama..tp besh baca zaman cintan citun dulu kan..bas pun redah naik tuh..klu skrg kem salam je la nk naik bas..tul tak..ekekkeke

Gieyana said...

Time bcinta mmg best kan! semua indah..ko hebat woo siap sedondon lg tue... :D

CaMaRPuTiH said...

ha..terjawab gak akhirnya... sbb aku pn tertny2 ktnerla ko jmp laki ko kan. dh ler dia konvo awal pastu sorang utara sorang kat barat.

siap terserempak kat tapak expo lg tuh.. suziey malu2 kunun, ku xmo kaco nnt ptg stim org nk tenet jek.

aRe_uDear said...

chewahhh pn suziey kite ngimbau2 zaman cintan cintun dlu nmpaknyer... hehee.. sumer tue kenangan x kan dilupakan smpai bebile.. moment yg indah...

Mrs. Adz said...

amboi..gatainye suziey dolu2 ekh..hahha..dok pakai sedondon lagi..abis la kalau si aqeel tgk mak dia ngan ayah dia ni..suziey,terasa cepat je masa berlalukan..macam nak bercinta semula je..huhuhu..

~~zuraiwan~~ said...

suziey....sbb ko dh terjah umah aku..so aku kasi ko award2 yg aku dpt tu k...muahhhhhhh

Cik Anie said...

teringat kisah cinta ni buat kita tersenyum sendiri kan.. tak sabor plak nak tahu kisah selanjutnya....

De' Sal said...

Happy anniversary, bila tuuu.....
waaaaa....hebat gak kisah cinta suzie ya.

betul tu,kenangan tak akan dilupa sampai mati.kak sal yang dah 16th kawin ni pun masih ingat lagi kenangan tu satu persatu,chewah...

Intan said...

Amboi suziey...sakan cerita cinta mu noh :) Nie buat den tak sabor nak menunggu episod seterusnya!

Bila ingat balik kisah cinta kita dulu kala nie...rasa best je kan...semuanya berbunga dan indah ;)

Nurhayati said...

oo cinta satu opis la ni yer.. sama la kita.. hihi

Ummi Salsabila said...

wah.bestnyer love story suzie.mnarik,ade hepi,sedih,dugaan,caring,pengorbanan..huhu
ok,tunggu siri akn dtg!

neezareef said...

pjg kesah chenta chenton puan suziey ya...

x sabo nk tgg next story..kekekee

[-suziey-] said...

naurah:

hehehee..menarik ke...mcm kisah budk2 je rs bile ingt blik..ekekk:D hohohho..same la kita ek..nk masuk 3 yrs...kita pnye anniversary june ni..heheh:p

[-suziey-] said...

mummYaeesh:

ha jgn xtau..kisah cintaku yg sgt berwarna warni..ekekek:D cess sempat lagi..bese la..org tgh gatai bercinta kan..kalu ku tau itu suami ku akhirnya..maunya amik gmbo peluk2..ekeek:D
hohohho..gbr konvo tu jubah je beso...sbb tu nmpk beso..pipiku itu mmg dr dulu begitu...comel..wakakaakakk:p

[-suziey-] said...

hezesuze:

aah la kak heze oit..sbb kita gatal sket..nk bercinta gk..ekekke:D

amboih xilang lagi eltih mndi kt ulu yam:p

[-suziey-] said...

maksu:

hehehee..aah..coretan perjalanan yg sgt berliku itu..cewwah...ekekek:D

[-suziey-] said...

anaklaut:

lor...mmgtgh buat master nih...tu kisah percintaan bkn kisah konvo...lenkali baca btol2 tau..ekeekk:D

[-suziey-] said...

mama idzareef:


hahahhaha..nk buat anniversary countdown kan..so nk imbas kmbli la kisah2 lama gitu..adeii terasa dh tua plak..ekekek:D

besela tgh angau kan...buat ape saje sanggup..skang? hyehehehe:p

[-suziey-] said...

gieyana:

aah..mmg best tau bercinta..oopppsss ape tuh..ekeek:D ha jgn xtau...tu baru balik org kawen tau...tgk..tgh bercinta kan..amik gambo bwh terik matahari pn tade hal pnye..hahahha:p

[-suziey-] said...

camarputih:


hahahaha..ooo ko tertanya2 ke..nape xtanya direct jek..ekeekk;D
seb bek ko xtegur..aku penat kontrol ayu tauu...malu2 miow la katakan..ekekek:D

[-suziey-] said...

are-udear:


yup btol tu ayu...lagipn blog ni kan mcm diari kita..so nk simpan la memori2 indah tu dlm diari ni..bolela nnti anak cucu aku baca..ekekek:D

[-suziey-] said...

mrs adz:


ekeekk:D sedondon tu yg mahal tuh..merah makngah..hahaaha:p ni kalu aQeel tgk msti dia gelak kekek pastu tanya mane dia mase tu..hahahahaha:p

[-suziey-] said...

zuraiwan:

hohohoh..awards? ok ok nnti aku amik...emmm insyaAllah deepavali thun dpn aku tepek kt blog ok..hahhaa:p jgn marah haaaa:D

[-suziey-] said...

cik anie:

hahaa..tu la cik anie..dh mcm org giler dh..menaip blog sengih sorang2 dpn pc..adeiii...

[-suziey-] said...

de sal:

waaaa wish in advance nih..ekek:D surprise..hahahaa:p

waa kak sal lama tu..16thn...time tu sy sekolah menengah lagi..ekekek:D aah kan..kisah2 tu buat kita rs hdp ni indah sgt..cewaah:p

[-suziey-] said...

intan:


hahaaha..sakan sokmo..ekek:D aah mmg indah munga2 gitu...ok tunggu episod sterusnya..mmg berliku....

[-suziey-] said...

nurhayati:

hohooh..sme ek..hheee..aah mula2 tu cinta sesama student la..ekeek:D

[-suziey-] said...

ummi salsabila:

hehehee..aah sume ade..hepi sedih pengorbabnan..mcm2 ade..heheh:p

[-suziey-] said...

neezareef:

uish lagi panjang sbnrnya...ekeek:D

ok tunggu ye wokk:p

Nur Syazwani Mustafa said...

so sweet la sis....hehehe...

DYLA said...

wahamboi amboi.... ini sudah leh wat novel ni,

muka u n hubby seiras la.

niza said...

uitt!!dating pakai baju kurung ka??hehehe....ni citer2 ni dah mintak restu hubby lum??hahahaa..

CuTeMiUt78 said...

wah.. citer zaman cinta2 dolu2 ya.. eemmm cam baca cerpen la plak.. tapi bestkan bila mengimbau kenangan lalu.. uishh.. kemain merah mak ngah.. lentok habis gambo tu.. :D

AkMa said...

amboiii...sakan dia nooo..ms berchenta dua2 slim no..lepas kawin dua2 chubby hehehhe..gumbira kan!!sbb tu le gtu..heheheh

[-suziey-] said...

nur syazwani:

hehhee..ape yg sweet tu? ekekek:D ala cite bdk2 kan..klako je rs:p

[-suziey-] said...

dyla:


hahaa..nk jadi penulis novel xpandai la plak..so penulis blog pn jadila..ekeekL:D

tu la ramai org ckp muka kmi seiras..hehhe..insyaAllah jodoh pnajang:p

[-suziey-] said...

niza:

oit tu bru balik umah org kawen la..singgah ler taman posing2 kan..ekekek:D

erkk xde la minta izin plak..xde cite terlampau ok la tu kot..hahahaa:p

[-suziey-] said...

cutemiut:

hahahaa...cerpen la ni..ade episod lagi..ekekek:D kami suke merah..ahahhaa:p

[-suziey-] said...

akma:

ha tu la..lps kawen bahagia kan..senang hati..so dgn senang hati jgk badan pn mengembang..ekekek:D

atie said...

Betul2 tu namanya jodoh suziey...hihi.tak boleh lari dah,em jiwang karat gek suziey nih....ekeke.

gee ryder said...

ni mesti smgt g praktikal sbb ada org tsyg..mmg bese dh ni kalo sesape praktikal mesti ada sgkut sorg,samada ke jnjg plmin atau sekerat jln

[-suziey-] said...

atie:

hahaha.tu la kaktie..mmg dh jodoh kan..ekeke;D skali skala berjiwang mmg berkarat kan..haha:p

[-suziey-] said...

gee ryder:

hoohohho..itu mesti...g praktikal semangt kemain..tp malu2 miaow la konon..ekkeek:D

E.L.I.Z.A said...

aduiii potong stim la akak ni..br nk klimaks,dh to be continued ;P
xpe xpe..kita tggu sambungannya =D

[-suziey-] said...

eliza:

uik///ptg stim???klimax????hohoh..sabo2..tunggu ok ..ekekek:D

Suzi said...

syok mengimbau kisah silam ni kan?...akak dgn hubby selalu gak cerita2 pasal kisah dulu2...mulalah gelak2..kutuk2...ckp org ni ngorat org ngorat ni dululah...mcmlah...

akak dulu pun ukm gak...

[-suziey-] said...

suzi:

hahahaa..aahla same la kita...mati2 hubby xnak ngaku dia ngorat sy..hahaah:p

PadNani~~{@ said...

Suziey,

sihatke?
patutla dtg blog ni wangi jek..bau bunga2 cinta *_* samala kite tgh countdown 3rd anniversary nih..

dpt ku bayangkan indahnya jatuh chenta :P

x sabar tggu next episode nih=)

[-suziey-] said...

padnani:

alhamdulillah sihat :) hehehehe..cemana ek bau bunga2 cinta tu..mcm ros ke..ekekke:D
hoho same eh..biler tu? hmmm sgt indah kan zaman cintan cintun tu..ekke:p

ok tunggu next episod ok :)

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

.akak!
.cpt la..
.smbung next story :P

nenekrock said...

wuahhhh love story tongkat dagu ely bacanya dgn kyusukk hehehehe len org len pesen kesah cintanyakan
ely doakan abg dgn akak senantiasa bahagia selamanya disamping ank and anak-anak nanti hiks
cptla rilizkan baby gurlll x saba ely nak tgk ni
=D

[-suziey-] said...

cik intanurulfateha:

hahahah..sabo sabo..akn kuaor la nnti..mggu depan..ekekek:D

[-suziey-] said...

nenekrock:

huhu..thanks for the doa..terharu akk..hehehe:p insyaAllah kalu ade reeki nnti ade ala aQeel dpt adik pompuan..ekekek:D

ahbo said...

perghhh... merah makngah. ngeh3.. ;p

[-suziey-] said...

ahbo:

jgn jelessss:p

fikaryna said...

wah..romantiknya kisah..lagi..lagi..hehe..

ch@ said...

hahaha sweet betul, NEXT... :p

Farra Dhelina said...

wah cite yg menariks! 1 baris ayt pon sy tak skip! best2..

ok next..jgn lelama tau, nnti lupa lak alkisah nya ;-)

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio