Friday, July 17, 2009

cahhh!!...cahhh!!


Assalamualaikum...


masa kejadian : tghari smlm (2-3pm)
location : umah mak aku
watak : mak aku tgh menjahit kt bilik belakang sblh dapur
aQeel main2 kt hall depan kadang2 kuar pintu tp still dlm gate
makcik jiran mak aku lalu depan umah

ready for take...3..2..1..action!


aQeel: "waa!..waaa!...waaaa!..." (tnda seruan menunjukkan sgt nyaring sore dia..dia panggil makcik yg tgh lalu tu)
makcik: " iyeeee!...amboi pndainya panggil org..esahhhh!!...ooo esahhh!!! ni haa cucu ko ni ha..pandai btol panggil aku ni haa" (byknya haa:p)
mak aku: oh xde dialog sbb masih mendiamkan diri..maklumler khusyuk menjahit..
aQeel: (sambil brjaln ke dapur menuju ke mak aku...dgn muka selamba) cahhh!!.. cahhh!! ...cahh!!...

**cah = esah = nama glamour mak aku kt situ...errkkk...adeiiiii...

masa mak aku story kt aku..aku bantai gelak guling2..ouh anakku..sgt pnts meng'catch-up' yek... at ths age mmg aQeel sgt mudh nk absorb segala ape yg kita feed kt dia..positif n negatif...huhu..

umur aQeel skang dh 1thn 8 bln..dia still xleh panggil ayah n ibu properly...ayah jadi "uuuwaaa" (sila buat muncung skali ok:p) ..ibu plak jadi "mmbaaaaa" ...jenuh la dok ngajo "aaaa....yah"...tp kuar jgk "uuuuuu..waaa" ..adeiiii..tp bende lain kalu ajo bole plak sebut..wlaupn pelat2 gituh..

~sekadar gambar hiasan...when aQeel was 6mths (if am not mistaken..ekeke:D)~


p/s: korang rs umur cenggini patut dh bole sebut properly ke ek??
p/s2: yg pasti n ketara..aQeel dh bijak skang..bijk mengikut..xkira la in terms of perckpan or perbuatan..kalu nk story byk sgt positive development yg aku dpt tgk...n i am so proud of my son...aQeel...ibu love u so much son!!...


93 comments:

Mrs. Adz said...

lawak tul la..memang bebudak ni cepat mengajuk n meniru pe yang kita watkan..kena lebih berjaga-jaga la kalau nak bercakap depan aqeel ni nanti suziey..silap-silap nanti dia panggi, zie..oh zie..hahhaha..

Rozita said...

kelakar lah aQeel nih..
nnti pandai ler dia tu bercakap. belum 2 tahun lagi.

anak2 akak alhamdulillah, tkde pelat, semua cepat brcakap & byk bercakap..ikut sape ntah ?

~Atie+Farid~ said...

hhehehehe...lawak betul...budak baya cam gini tgh nak blaja...nnt lagi petah die beckp...kang sampai tak terlayan

naurah makwa said...

yang syoknya,bila melayan anak2 ni bersembang..macam2 yang kuar..damia dah pandai panggil mama since 4 month lagi..dia panggil bapak dia 'ya yah'!huhu..tu pun baru skang dengar bunyi..kalau tak samala ngan aqeel,macam2 bunyi yang kuar..hubby ku keciwa sebab kalau tanya damia sapa yang bli baju cantik damia, damia akan jawab "mama"!

Cik Anie said...

budak mcm ni dlm process nak bercakap la..tu sebab aper yg dia nampak dia nak tiru.. sama cam hafiy..bukan boleh sebut dgn betul lagi babah..ibu.. mama jer dia tau.. jenuh gak nak ngajor

[-suziey-] said...

mrs adz:

aah tu la pasal..ape bende yg dia dgr..cepat je nk ikt.haha..aku xdpt byg la dia panggil aku zie..ekeke:D

[-suziey-] said...

rozita:

haha..tu la..kecik2 dh kalako..ekeke:D ouh ank akk cpt ek bckp..hmm dh bckp jenuh la nk layan plak kan..

momguess said...

cuba ko ajar aqeel sebot nama
MOMGUESS
mesti boleh punye lahhhhh
wakakaka

[-suziey-] said...

atie+farid:

aah tu la kan..dh nmpk dh kepetahan bckp wlaupn pelat2:p

[-suziey-] said...

naurah:

aah tu la..mcm2 bende kuar..waaa awalnya damia ckp..tp kalu sebutan mama..kakak..tu senang aQeel nk sebut..cume ibu tu susah sket..

[-suziey-] said...

cik anie:

hahaa..mama senang je kan..ibu ssh sket..

cik intanurulfateha said...

.esah tu name mak kite!
.hehehe
.pndai tul aqeel neh
.da beso kang mesti Nsem :P

[-suziey-] said...

momguess:

aku rs aklu aku ajo momguess..dia sebut "gesh" gesh"..ha amik ko:p

[-suziey-] said...

intan:

hahaha..sama la plak nama mak kita..actually tu nama glamor jek..nama btol lain..dulu2 kan glemer nama esah ni..ekeekk:D

aQeel dh beso ensem cam ibu..hahahah:p

neezareef said...

wah aqeel pggl nenek cah je ya...anak aku lak klu tepon mak aku bunyk dia pggl 'makcik..telepon' ikut style bibik pggl mak aku..wakakaka

biasa budak2 dia dengo dia paham ade yg reti sebut blk ade yg tak..tu yg kdg kita dengo cam bahse jerman je

[-suziey-] said...

neezareef:

hahahaaa..lawak gk ank ko..ikt bibik lagi..ekek:D selamba je pangil nenek makcik yek..haha..tu la..kalu yg xpndai sebut tu yg kalko:p

Mak Su said...

sdg belajar belajar ler tu....
ahaks

Fara_Adura said...

Hahaha..kelakor bangat ini aqeel..hehe. Sofea pon sama, nak sebut betul2 payah.. ade perkataan tertentu cepat lak ngikut..hu3. Cam die kuat nangis kan.. fara cakap le memey memey.. isk, pandai lak ngikut memey2.. sambil nangis..haha..

Cam ummi xbape pandai ikot lg..abah..baa baa..camtu aje. Jeles gk tgk dak sebaya ngan die yang cepat cakap.. tapi cam aqeel gak.. kalo suh simpan kasut,pinggan etc.. pandai da ikut arahan.. cakap aje lambat..hu2.

Paling tension bla g blik kg, bla org2 *tua* duk tanya.. pandai cakap lom..arkk..pandai laa sikit2..hiks..
xpe..yg ptg anak kite sihat kan suziey..

isya said...

cepat 'tangkap' la aqeel ni..

mEiZ SHA said...

heheheh
comelnyer dia..:)

standard la kak sebutan x jelas lgi..:)

ti dia da pandai ckp mesti best kan?
;)

AZBEE ENTERPRISE said...

ahaha
ank aku lgi terer dr ko even ank ko tu tua thun n ank aku tua bualn jer
ahahaha(gelak setan!)
ank aku dh pndai dah pggil mak,babah,ayam (jdi aya..hahha,burung (buwu..)Allah(awwah),dah,mane,ape dia (pedia..)
ahahaha
riak jap aku.
wakakaka.
tpi dia akn ikut klu bpk dia ajo.
aku?
sikit tak pndang.
rajin2 ler ajo ank ko sebut2
hmm..
klu nama aku jdi ape yerk?
ayu..yuyu!
ahahahhahah!


p/S:aku takmo komen pnjng2.nnti jdi n3 plak!!!ahahhaa.tensen jer ko dgn aku dipgi hari ini.
wakakakaaka!

[-suziey-] said...

maksu:

aah..sedang balaja2..hehe:p

[-suziey-] said...

fara-adura:

hahahaa..memey tu ape fara..?ekekek:D aahkan..bdk tgh blaajo..dgr je sume nk sebut..tu la kalu org tanya sy jwb ape tau..dh ckp tp bahasa dia la..ekeek:D yg penting ank kita sihat kan:)

[-suziey-] said...

isya:

aah mmg cpt tangkap..aep dia dengo n nampk sume dia ikut..

[-suziey-] said...

miez sha:

haha..sebutan xjelas jadi bahasa dia la..kena teka plak ae diackp..heehehe

Sidratul Muntaha said...

ahaha
ank aku lgi terer dr ko even ank ko tu tua thun n ank aku tua bualn jer
ahahaha(gelak setan!)
ank aku dh pndai dah pggil mak,babah,ayam (jdi aya..hahha,burung (buwu..)Allah(awwah),dah,mane,ape dia (pedia..)
ahahaha
riak jap aku.
wakakaka.
tpi dia akn ikut klu bpk dia ajo.
aku?
sikit tak pndang.
rajin2 ler ajo ank ko sebut2
hmm..
klu nama aku jdi ape yerk?
ayu..yuyu!
ahahahhahah!


p/S:aku takmo komen pnjng2.nnti jdi n3 plak!!!ahahhaa.tensen jer ko dgn aku dipgi hari ini.
wakakakaaka!

p/s: sowi..aku luper sign out yg td daaa!!
ahahahhaa

[-suziey-] said...

azbee:

woi sengal..mcm aku xtau..sudahla wei sidratul muntaha...cr ko komen aku dh tau itu ko..blom tgk lubang idung ko lagi..ekekek:D

wei..takat mak baba senang la beb..kakak pn aQeel aku pndai tau..cewah nk lawan nih..hhhaaa..cube ko soh aqil hammam ko tu sebut ibu...tgk bole ke x..

wei ko suke buat n3 kt komen box aku kan..cit

[-suziey-] said...

sidratul muntaha:

ceh kopipes komen..ko mmg sengallll..ekeke;D

zh-ena said...

mmg tu la tak blh ckp sebarangan depan ank kan..takut ank kita pun ikut sekali..

alfa juliet said...

suzi, farzana pun masih pelat...mereka memang pandai meniru...suami aku panggil aku b...dia pun skang duk ngikut panggil b....jenuh duk suruh panggil mak..kejap b kejap mak..hadoiiiiiii

niza said...

wahhh!!!pgl cahhhh ye...hehehe...

Sidratul Muntaha said...

suke ati aku ler
dh blog ko kan blog tak rasmi aku kot?
ahahahaah!!
jahatnyer aku!!!(gelak setan lagi!!)
wei..
mmg susah dowh nk sebut ibu
kdg2 jdi abu
kdg2 jdi ubi
ahahaha
ade org sikit lgi sentap dgn aku sbb n3 dlm komen or komen dlm n3 tu?
siap msg kat tpn lagi!
ahahahhaha!!!
gelak berdekah2 lagi..

Hezesuze said...

pelan2 kayuh uols! tgh membesar bgai johan tu...hehehe

layannnnn jek...

Nana said...

ekekek..pandainye aqeel...

adda said...

dah boleh ckp sket2 tu kira dh ok laa.. budak2 mmg suka mengajuk ckp org lain.. takpe let him take his own time

CuTeMiUt78 said...

hik..hik..hik.. peringkat umur cam aqeel ni tgh belajar sesatu perkara.. makanya dia akn ikut je apa yg org ckp.. walaupun pelat..
teringat mirul, panggil aku ina je.. dia dgr org lain panggil gitu.

zue @ annaleeya said...

slow2 ar suziey.. mgkin ndk sbut ibu tu ssah ckit..

mcm airel plak pggil abah clear jer bunyi, tp bila sruh sebut ummi..hampeh.. ma ma ma jer bunyinyer..

suziey.. kite same2 sabo erk tggu aqeel pndai sbut ibu, airel plak pndai sbut ummi.. ahaks..

oli said...

kakakakakaka...kelakar aQeel...
suziey, pelan-pelan...nanti dia pandailah sebut ayah dan ibu...
masa sofea sebaya dengan aQeel, dia tau sebab daddy aje...
dia panggil saya 'Gu'singkatan kepada cikgu...tapi now sikit-sikit mesti jerit mummy sampai tak larat saya nak jawap...

mamalieyna said...

hehe..kelako jer..cepatnyer blajor aQeel ni..budak bijak ye! yg kite dok ajor suh pggil ibu, ayah susah lak nk nyebut ye...ihiks..layankan ajer, lama2 dia pandai la tu!

E.L.I.Z.A said...

hehehe mmg budak² senang ikut/tiru kita ckp,cuma pelat je la...

eiymann skang 1y10m, dh siap buleh nyanyi lagu burung kakak tua,boom boom pow(black eyed peace)**ala part boom boom boom, gotta get-get jerk ;P,baca doa tido,byk lg la ekkeke tp pelat la..yg penting ada bunyi perkataan tu & kita paham

rizz said...

tomeyyy

MummyAju said...

alahaiii..syumilllnyeee!!! mesti xsaba nk dengar dia lancar pggl ibu kan, me lg xsaba..bile la bam² leh ckp..asik 'aaa' jek kalu pggl ddy..huhuu

CINTAMANISZ Lite said...

Aqeel mmg ler suka wat mende2 kiut, hehe.

Tak pe suziey; kalo dia dh pandai ngajuk panggil cah..cah.. tu kira satu peningkatan ler.
Kkdg mulut lambat tapi otak dia ligat berpikir apa yg dia nak pikir..kita mana tau, kan.

gee ryder said...

sukati jer nk panggil cah ye aqeel hehe...
wat lawak lak dia..

btw, ada tag utk u ;)

Mama Danish said...

haha lawakla aqeel comeyni..mmg umo2 gni die dlm proses nk ngikut pe yg die dgr kt tinge..jgn wisau la suziey..at least kte paham die sbut walau xproper pn..dlm prosesla tuh..btw mmg kiut sgt aqeel nih

ArPeGGiOS said...

tak kisah la lambat atau cepat yang penting dia nak bersuara..

kang dah petah bercakap tak terlayan di buatnya..

Gieyana said...

Kahh...igt time jumpa ko ritu...Aqeel still dok..haaaa haaaaa...x tau dier ckp apa...x per..pelan2, nnt bila dh petah..tak terlayan la plak ko nnt..hehehe:D

ct rahani said...

oooo aidil tua sebulan jer ngan aqeel.. sama gak kak ngan aidil.. lum leh ckp properly lg.. ayah tu dh jelas la sebut.. ibu jenuh ajo x pandai2 gak.. mulut x reti duk diam.. hiks..

anyway.. mmg sonok tgk perkembangan anak kan.. hehehe..

EIJAM'S FAMILY said...

pandai yerk si aqeel nie... sonok kan tgk perkembangan anak nie...

umairah skrg die dah hafal semua petrol station kat malaysia nie.. klu jumpe jerk asyik sebbut...petronas..esso.. shell ngan bp huhuhu kelakarkan...

De' Sal said...

Dah kira oklah tu suzie....walaupun boleh cakap skit2,dia tengah belajar tu.tapi anak2 kak sal semua boleh cakap awal,umur 1 tahun dah pandai sebut segala mak nenek,siap nyanyi lagi tu,sekarang ni dah pandai berleter plak.

alina said...

encik suziey ...ko pantang tak dia makan pulut? Mak aku pantangkan anak2 aku smpi umur 2 tahun...org tetua kata supaya lancar bercakap.skang alhamdulillah anak aku yg techik kira terer gak ckp banding ngan kawan2 dia..Tapi aku x tau aa mase aku dolu dia pantangkan smpi umur bape...sebab aku rase aku terlebih petah lak pulak...ahaks!

atty's said...

memang cepat catch up le aqeel..

sedap je hah paggey nenek..cah..cah..ehehhe

fir dulu pun lambat tau berckp..kty bising kt along..umo nak masuk 3 ke..baru bercakap ngn bunyi yg nyata.lor ni asyik bercakap mama dia lak tak terlayan ..sudahnya

PadNani~~{@ said...

hihi..aqeel ni mmg bijak..cepat tangkap n pnjang je akal dia.
setiap budak2 lain development skill dia..at least aqeel pandai juga cakap balik apa yang orang lain sebut..dia tgh simpan semua dalam kotak memori dia..one day dia akan keluar kan..dan ibu pasti terkejut plus excited:)

UmiDAnisH said...

hihihi.. pandainye aqeel, kalau danish sekarang ni suke sangat sebut momoomomo.. bila panggil umi, dgn abi dia jd abua..abua.. abua.. ekekek macam2

moMmY miMiL said...

ekekekek..
main panggil nama je ek..
cahhhhh...cahhhh...hihi..
klako seh..

p/s : at aqeel age tu mmg cenggitu la prangainye..kenkdg puas nk faham apa yg disebutnye..

Ummi Salsabila said...

kihkihkih.hahaha.aqeel ni sk wat aunty sengeh2 tau! aqeel mmg bdk bijak!
comel nye pki kopiah..hihi

Intan said...

Lawak ye aqeel nie. Mesti cute je bila dia sebut cahh! cahh!...ekekek. Intan pon tak sabar tunggu arissa leh cakap nie coz skrg pon dah byk mulut pot pet, nanti kalo dah leh ckp agaknya mesti mcm "mesin gun"...ekekek

mastura rosni said...

amboi..kan main bijak lagik budak kecik nie ek..
biasa ler, bebudak baya tu, mudah jer tiru apa yang kita cakap. that's why, kita tak boleh ckp perkataan2 yang tak sepatutnyer dpn dia. kang tak pasal2, kita lak termalu..heh..heh...

[-suziey-] said...

zh-ena:

hahaha..tu la pasal..kena ckp bertapis...kalu xnnnti xpasal2 dia ngikut:p

[-suziey-] said...

alfa juliet:

adoi..lawakla..sabo jek..lagi dasat panggil ko b..ekekek:D

[-suziey-] said...

niza:

hahaha..tu la dia..ngikut org:op

[-suziey-] said...

ayu:

ceh sabo je aku..ye la blog ko blog aku jgk..ekekek:D aku sdh tau password ko..pasni bole sabotaj.haha:p

[-suziey-] said...

hezesuze:

ececeh..pelan2 kayuh no...nk pi mana tu..ekekek:D

[-suziey-] said...

nana:

hehe..pandai cam ibu dia..aci x..ekekek:D

[-suziey-] said...

adda:

emm tu la..at keastbole gk ckp kan walaupn pelat..cuma xtahan tu dia ikt je ape kita ckp:p

[-suziey-] said...

cutemiut:

hahahaa..mirol panggil ko ina..cayala..tu la anakku sazali..wakakak;p

[-suziey-] said...

zue:

aah kan..xsabo plak nk dgr dia panggil kita ibu..hope airel pn akn cpt panggil ummi ok:)

[-suziey-] said...

oli:

hahhaaa..pndai sofea..kecik2 dh rapat ngn 'cikgu'..so nnti masuk skool xla tkt ngn cikgu kan..hehe:p
tu la bdk2 ni snng nk panggil bapak dia dr mak dia..adeii

[-suziey-] said...

mamalieyna;

tu la ..klako gk dgr dia sebut ikt ape kita ckp..layan je la..adei

[-suziey-] said...

eliza:

waaa cpt nye eiyman..pandai nyanyi lagi..beza 2 bln je dr aQeel..huhu

[-suziey-] said...

mummyaju:

hahahah..aQeel dulu pn cam bam2..asyik dok aaa aaaa..skang ni ade la bunyi sket:p

[-suziey-] said...

cintamanisz lite:

aah kan..dorang simpan n serap sume ape yg dorang nmpk n dgr..nnti skali kuar..xlarat plak nk layan..ekekl:D

[-suziey-] said...

gee ryder:

hahha tu la..dh tu yg dia dgr..suke2 je la nk pangil..ekeke:D
adeii sempat lgi bg tag yek:p

[-suziey-] said...

mama danish:

hehehe...xrisau sgt..cuma jeles tgk org lain dh keletah bckp..ekekek:D

[-suziey-] said...

arpeggios:

aah btol tu kak miza..yg pneting dia dh bersora..hheheee:D

[-suziey-] said...

gieyana:

hahaha..time tu mmg xleh sebut ape..dok aaa aa jek..ekekek:D

[-suziey-] said...

ct rahani:

ooo ye ke..la lebih kurang je ngn aidil la yek..heehe..syiok tgk develoment dorang..comel:D

[-suziey-] said...

hahaha..klako la umairah..sume petrol stesen dia kenal la yek..xpe.jgn bile nmpk nk g kedai kt petrol stesen tu..ekeke:D

[-suziey-] said...

de'sal:

hahaha..skang dh pndai berleter..adoi tu yg xlarat tu..ekekk:D waa awal ek..sthun je dh pndai ckp..

[-suziey-] said...

alina:

amboih ko..ber encik2 ngn aku yek..ekek:D emm pnh dgr gk pntang larang tok nenek tu..tp xbuat pn..hehehe

[-suziey-] said...

atty;s:

emm lain bdk lain ragam dia kan..lain tahap dia..hahaa..tgh dok byg fir lawan sembang ngn kty..:p

[-suziey-] said...

padnani:

waa bernas btol ape nanie ckp tu..aah kan..dia tgh absorb je skang ni..nnti dia lpskan sume balik..ha mmg terkujat la..ekeke:D

[-suziey-] said...

umi danish:

ooo ia buat bunyi cow kot..aQeel suke buat bunyi dog, cat ngn hen...hahah:p

[-suziey-] said...

mommy mimil:

hahahaa..tu la..jenuh nk teka ape dia ckp..haha..adeiil etih:p

[-suziey-] said...

US:

hahahaa..tu la..dia buat lawak plak..mcm2 hal..ekek:D

[-suziey-] said...

intan:

hahaa..mesin gun pn kalah kot intan..mcm aQeel ni ha..dok bising yg bkn2..hahah;p

[-suziey-] said...

mastura rosni:

haha..tu la kak mas..kemain lagi dia ikt ape org ckp..ekek:D

Mama_Aqish said...

tomei tol aqeel pakai tayap tu...nampak cam ustaz muda...

Mama_Aqish said...

lawak tol la aqeel ni pandai dia belajo ek...dok ikut cakap orang2 tua...

[-suziey-] said...

mama aqish:

hahaa..tu la..suke2 dia je ikt ckp org..ekek:D

leadleedeea said...

hadoih mmg lawak laaa qeel..cah! cah! cah! haih sodap pulak menyebut nyee..ehehehee~!!

[-suziey-] said...

lead:

hhaaa.tu la ..dia baut lawak..selamba je panggil wan dia nama:p

mummYaeesh said...

wah terus muda mak u sbb aqeel panggil cah jek..ahaks

wei, setiap bdk lain la perkembangan dia..yaeesh pun dulu 2 thn lebih baru banggil mummy klu tak sume org dia panggil baba..sbb senang kan!

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio