Thursday, October 15, 2009

cutest baby in walker contest

Assalamualaikum..


yeeehaa..contest lagi utk hr ni..hehe..dateline dia lmbt lg..31 Oct nnti..hehe..smgt baru ler kengkononnya:p



since umur anak msti less than 2 yrs..so aQeel layak la..of course ler ltk gbr dia mase baby..xkan plak aku nk re-shoot aQeel skang dlm walker..mau roboh walker tu..ekekek:p

IMG_0612


IMG_0623


nama si comel: muhammad harraz aQeel bin abbashah

umur si comel: currently is 1.11 yr, pic was taken when he is 5mths


pendapatan aku ttg walker:D
xdinafikan sume bende ade pro n cons dia..same goes to baby walker..ok penggunaan baby walker sebenarnya x bagus untuk anak2 sebabnya ianya membantutkan perkembangan anak dari segi fizikal.biasanya anak akan meniarap, menjulur, merangkak, mengengsot, bertatih dan berjalan. tp bila kita gunakan walker...anak2 mungkin x pandai bertatih n lambat berjalan..dia jadi mcm malas sbb dh selesa dok dlm walker bergerak guna roda..mudah..hehehe..

actually keburukan tu bole diatasi jika kita xbergantung 100% pd walker..sepanjang masa ltk anak dlm walker..dr mula celik mata smapai la nk tido..tu mmg confirm la akn membenarkan keburukan2 tu trjadi..so kita as parents kena monitor bila time yg sesuai nk ltk ank dlm walker..mcm aku kan..aku mula gunakan walker bila aQeel dh pndai dok tegak tanpa sokongan..sbbnya..kalu dia xbole dok tegak lagi n masuk dlm walker..bole sebabkan tulang blakang dia bengkok n bila beso nnti dia akn membongkok..tulang baby kan lembut..aku gunakan walker bile aku perlu buat keje umah..mcm masak ke basuh baju ke bsh pinggan ke..ha masa ni mmg sgt berguna walker ni..dalm masa yg sama jgn lupe pantau..kena sentiasa pantau n tgk kt mane dia n ape dia buat..especially kalu ank dh pandai nk grab sume bende ats lantai n masuk mulut..ha tu lagi bahaya..so better kita letk dlm walker..penggunaan walker ni pn elok utk dedahkan ank kpd peringkat berjalan..so dorang ni akn biasa n tau camne nk bertatih n berjalan..even org kata nnti dia xpndai merangkak trus bjln..tp for me its ok n does'nt matter coz once dia dh berjalan..nape nk merangkak lagi..merangkak nnti bole buat lutut melecet..ekekek:D tu dongeng aku je:p tp aQeel mmg lps mask walker dia trus pandai tatih..n dgn sdiri dia mahir merangkak..so ok la kan..hehe

ok x abis lg talking about monitor and supervision ni..anak berisiko utk jatuh dr walker..maklumla anak kecil mane pndai nk control walker tu mcm kita bw kete..mgm xde brek pnya..so agk bahaya la especially if umah ade byk step..bole mengundang kemalangan..tp ape pn ianya bergantung pada pengawasan parents tu sdiri..kalu dh la ltk ank dlm walker 24 jam pastu xmonitor plak tu..syiok layan blog la..ekek:p selain pengawasan tru eye contact, pemilihan walker pn penting utk menjamin keselamatan..


ok mcm walker kt ats ni mmg nmpk sgt ketidakselamatannya..sbb ape tau..korang tgk besi penyokong antara seat n tapak roda tu..1stly halus n 2nd..mcm runcing,..tapak dia xlebar..lbh kurang smaa ngn tpt seat tu..kalu kita blaja fizik (uik mcm cikgu plak..ekek:D) bende yg tinggi tapi kecik adlh xstabil centre of graviti dia kan..so sgt mudh utk walker tu tergolek if the baby jingkit2 kaki dia mcm nk kuar or nk capai br dr luar walker..type ni mmg murah tp aku xprefer demi keselamatan ank..



ok ni jenis yg ade swing..means tht bole buka n bahagi kpd 2 tapak roda tu utk jadikan swing..so kalu kita xnak baby kita jln jauh ngn roda tu n at the same time xnak kasi dia melalak sbb boring..so bole kita swing..ala mcm jongkang jongket tu..erkk paham ke ni..ekeke:D ha tapak dia tu plak sesuai kalu kita nk letak baby kejap je utk nk pegi masak or jemur kain n at the same time kita nk dia sntiasa dpn mata kita..so dia dok relax je la dlm tu..menas kaki dia xleh kena lantai utk gerakkan roda tu..aand kalu korang tgk tapak roda dia pn lebar dari seat ats tu..so balance la ..xmudah terjongket n terbalik..ku belikan aQeel jenis yg ni..mmg sgt berguna..aku guna semua function dia mengikut keadaan..jgn lupe monitor..



ha yg ni mahal sket la..tgk design pn kita bole nmpk selamat kan..hehe..xyah la aku huraikan ..ekek:D


i'm done ! ..hehe. good luck aQeel cayang :)



p/s: pergh giler berpeluh aku karang ayat ni..mcm bg lecture plak..ekeke:D

39 comments:

Mrs. Adz said...

wah ontest lagi..good luck aqeel..

tapi kecik sangat la penerangan tu..dah berpinar mata nak baca ni..hihii

zura@iwan said...

gud luck...

E.L.I.Z.A said...

sekali harung ni..bagus bagus...sampai meleleh air liur heheh..gud luck ye aQeel

alfa juliet said...

info yg ko beri bagus sgt suzi..harap ibu yg tgh pregnant n ada baby kecik membacanya

mamalieyna said...

g.luck to aQeel n ibuaQeel..waa kena wat karangan la pulaks ye..ingt nk join gk aa, cam best je, siap kena wat karangan2 bagai..heheh..

CuTeMiUt78 said...

wah... ko la blogger yg rajin menjoin contest yo..
hik..hik..hik.. teringat masa mirul dulu.. tak la pun duk dlm walker tu.. dia cm tak selesa kot.. lebih skee klu dia bebas..
apapun good luck tuk aqeel

mama_umar said...

hehe,tgk contest ni mcm tingin,klu ade gambo dlm walker tu blhla den nk torai,hehehe, gudluck aqeel!

adda said...

ala tomeinyer aqeel masa kecik.. good luck

Mak Su said...

good luck aQeel... saya tak leh masuk dah, dah telebih umur ;)

Mama_Aqish said...

wah...rajin masuk contest...kiter nak join gak la...

MamaDamia a.k.a Haiza said...

wah ada jodoh ni Damia n aQeel ni...hari tu mama sama mama pakai henbeg sama ...ni skang walker anak pun sejibik gak...n saya pun memang nak join contest ni gak...ekeke...skang tengah mengarang ayat tuk contest MBP dulu ....jumpa nanti ye aQeel.

ibu damia said...

good luck ok..

huhuhu ...daku tak leh join contest ni kerana aleesya + ayunie tak ajar guna walker...

Rozita said...

mcm2 contest ko masuk ye suziey

[-suziey-] said...

mrs adz:

tenkiu tenkiu..hahaha..ala ko xyah la baca..tu utk contest..biar juri je baca..ekek:D

[-suziey-] said...

zuraiwan:

ye thank you :)

[-suziey-] said...

eliza:

skali harung senang..ekek:p thanks eli :D

[-suziey-] said...

alfa juliet:

heheh..berpeluh aku karang ayat utk contest ni..kira sbgai info gk kan..hehe

[-suziey-] said...

mamalieyna:

thnaks mama..jom join..xpe ade masa lagi nk pk karangan..ekekk:p

[-suziey-] said...

cutemiut:

hahah ko pn sama gk..gigih mask contest..ekek:D o ye ke..aQeel mmg syiok dok dlm walker tp bila dh pandai jln dia xmoh dh.

[-suziey-] said...

mama umar:

thanks..ape laie..join la..korek semua koleksi gbr..kalu xde re-shoot balik..ekeke:D

[-suziey-] said...

adda:

thnaks adda.:D

[-suziey-] said...

mak su:

thanks maksu..hjahah..terlebih umur xleh la..ekek:p

[-suziey-] said...

mama aqish;

ha join la..hehe..good luck to aqish..cpt join :p

[-suziey-] said...

mama damia -haiza:

hahhaha..ye ke..la walker plak sama..emm jodoh kuat nih...hehe..

[-suziey-] said...

ibu damia:

ooo dorang xguna walker ek..heeh xpe join contest lain ye..thanks :)

[-suziey-] said...

rozita:
hahhaaa..dia ikt mood la..kalu mood ade ok..heehe

wantie said...

wah... wah.. sekali harung ko yer suziey... tak pa, aku doakan agar ko aqeel menang...

bagus penerangan ttg walker tu.ramai parent yg tak tau. kalau sayangkan anak mahal sket rega walker tu tak pa kan....

[-suziey-] said...

wantie:

hehje senang..skali arung aku post..ekek:D thanks for the doa..
emm yela info gk utk dorang..

Mama Niza a.k.a hani said...

emmm...
adik afiq pun nak try join ler...eh masukkan gambo dua2 anak blh ke? coz akak fiqa pun lum masuk 2 taun g...
huhuhuhu..

Mrs. Adz said...

suziey,aku pun lum dapat lagi..semalam aku pun macam nak tanya ko..tapi aku pun malu gak..takut nanti ko kata aku ni teringin sangat..tapi last2 ko yang tanya..selamt malu aku tu..hihiii..

CINTAMANISZ Lite said...

ohooo..lebai kulup ayaq lioq meleleh..ibu hang tak dpt makan apa masa ngandungkan hang, AQeel ooi..hihi..
Semoga berjaya ye...

RE: Akak tau area umah mentua Suziey tu..penah masuk dlm kg..Kalo suziey dh bg nama pengantin tu..ok ler. InsyaAllah, takde aral..akak mai..Leh gak kan akak mai kalo menantu yg jemput, heheh..

-Sebenarnya akak suka dan syg kan kucing (yg comel2 aje, huhu) tp tak suka nak bela.
Mak mentua akak mmg suka kucing. Jadi turun kat 5 org anak2 dia. Dulu..seboleh2nya akak tak bg suami akak bela kucing..pasal susah nak gi jenjalan bermalam. Tapi sebab anak2 akak pun dh ikut abah ngan Pah diorang..sian pulak. Jadi akak izinkan ler dorang bela, hehe. Tp dgn syarat..kucing jgn bg masuk umah.

Nana said...

ala tomeinye meleleh air liur aqeel hehe good luck

Gieyana said...

Gd luck yer..hmmm gigih n rajin ko masuk contest yer..aku dh malas gilosss dh!hehehe

zh-ena said...

gud luck suziey

http://elliiyyelos.fotopages.com/ said...

ada 2 new contest yg aqeel masuk ek.
nti inform ye bila tiba masa utk buang undi..heheheh..

UnGu VioLet said...

cute nye aqeel dlm walker tue.. anyway, good luck utk adik aqeel comel yer..

isya said...

gud luck!

Orked said...

tq cz sudi join contest kite..
comeinyer aqeel..
macam ustaz lak

Kerja keras adalah energi kita said...

hello bloggers warm greetings from my
safe and successful yes
hopefully we have a relationship in blogger
and supporting each other
thanks
come back safely
yes

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio