Thursday, December 10, 2009

2012 & kiamat

Assalamualaikum..





actually aku baru abis tgk cite ni last week..hehe..agk ketinggalan ketapi..maklum ler..aku kan student yg bz:p masa cite ni tgh hot..byk gk aku rec emel pasl nk ramalan hari kiamat akn berlaku..mcm2 deme ni dok predict..siap ade calculation..mmg nmpk logiknya..tp..bahaya ni..klu yg xtau akn mdh je accept n yakin ramalan tu betul..astaghfirullah..smga Allah memberi petunjuk dan hidayah..aku xsure korang ade dpt ke x..tp aku mmg xde intention pn nk fwd sbb aku xnk sebarkan something yg blh memesongkan akidah kita as a Muslim..



pd pendpt aku yg xseberapa ni..NOBODY as long as u r human (trmasuk jgk Nabi dan Malaikat) can predict when is the kiamat..ianya adlh rahsia Allah s.w.t..hanya Dia yg tau bila akn terjadinya Kiamat..wajib utk kita mempercayai dan meyakini akn terjadinya hari kiamat..tp secara halus dan tanpa kita sedari kta tlh melakukan kesilapan yg sedkt sbyk blh menggugat keimanan kita bl kita mula mempercayai ramalan sekian2 tahun,sekian2 hari dan sekian2 jam akn berlakunya kiamat..sedgkan Nabi kita Rasulullah s.a.w yg diutuskan Allah s.wt yg merupakan utusan Allah yg sempurna pn tdk tau bila kiamat akn berlaku..inikan pula kita manusia biasa yg sgt byk kekurangannya..mana mungkin kebijaksanaan kita bole mengatasi kebijaksanaan Rasulullah s.a.w..



Firman Allah, " Sesungguhnya Allah, hanya pada sisiNya sajalah pengetahuan tentang hari kiamat." (Luqman: 34)


kt hanya blh mengetahui kiamat smkin menghampiri bila dikeluarkan tanda2 kiamat sprti yg terkandung dlm al-Quran..antara tanda2 besar yg mmg meyakinkan kita kiamat semakin hampir adalh keluarnya Dajjal, munculnya Ya'juj dan Ma'juj dan terbitnya matahari dari Barat..dan bila sj terbitnya matahari dr Barat..maka tertutupla pintu taubat..masyaAllah..smga kita semua sempat bertaubat sblm pntu taubat ditutup rapat..



even skang ni pn dh ada tnda2 kecil kiamat.klu kita baca kitab2 yg menerangkan berkenaan kiamat, kebanyakkan tanda tlh pn terjadi..antaranya..perbalahan sesama saudara muslim..terjadinya fitnah besar antara 2 kelompok org beriman, terangkatnya ilmu (makin byk org bodoh dr org berilmu), merebaknya penzinaan dan pembunuhan, byknya bilangan wanita dan paling ketara..terjadinya gempa dlm jmlh yg besar (kalu tgk skng sana sini gempa bumi melanda) dan ianya xkan berhenti dari bergegar sehingga ke hari kiamat...xsedar lagikah kita?? pintu taubat masih terbuka seluas2nya...rebutla peluang yg ada ni..ingtn utk diriku jgk..



sabda Rasulullah s.a.w. " Sesungguhnya kiamat itu tidak akan terjadi sebelum kamu melihat sepuluh tanda:

Asap2 yg memenuhi timur dan barat selama 40 hari
Dajjal
Binatang melata di bumi..bila binatang ini memukulkan tongkatnya ke dahi org yg beriman, maka akn tertulislah di dahi org itu "ini adalah orang yg beriman"..begitulah sebaliknya..
Terbitnya matahari sebelah Barat
Turunnya Nabi Isa a.s utk membunuh Dajjal dan akan menjalankan syariat Nabi Muhammad s.a.w
Keluarnya Ya'juj dan Ma'juj
Gerhana di Timur
Gerhana di Barat
Gerhana di jazirah Arab
Keluarnya api dari kota Yaman menghalau manusia ke ttempat pengiringan mereka


coretan ni hnya utk renungan dan ingatan kita bersama..selain kita blogging utk keseronokkan duniawi..jgn kita lalai dan leka bekalan utk kita di sana kelak..



yg baiknya dtg dr Allah..dan yg kurang itu adlh diri aku sdiri..



sumber: bacaan dr sini dan sebahagian darinya menjadi topik perbincangan dlm kelas M.E :)



Wallahua'lam..



p/s: ina..selain blog ni dan blog ni..blog ni dan blog ni pn byk manfaatnya..
p/s2: cite 2012 ni hanyala big disaster..even daratan sume hancur but still can survive in the air..ada adaptation kisah zmn nabi Nuh a.s..ok la utk hiburan..
p/s3: gambaran kiamat tu xtercapai dek akal nak menggambarkan kemusnahan dan kehancurannya..hanya Allah s.w.t shj yg maha mengetahui..






40 comments:

zety said...

huk2,saye insaf..tp nk tgk wayang laa..lame wehh xtgkk,huhuh

momguess said...

gerun aku baca nyer
tapi tu lah kite manusia nie
time baca insap japs
2 saat lps tu
buat jahat balik
den kato diri den ni
den nk jadik folower blog itu ini
tapi den cam sogan jer
jadik silent pon occay kan

mamalieyna said...

Herm..sgt bagus ingat mengingati sesama kita..kdg2 kita ni terleka jua..kan3x..

Thanks Suziey... ^_^!

ibu damia said...

GOOD INFO..

kita lagi ketinggalan ketapi..dah 2 kali gi wayang nak tgk citer ni..tapi semuanya full..last2 tak tgk sampailah ke hari ni....

Mak Su said...

tgk untuk hiburan aje ler... :)

yng penting, kita mesti.. kekalkan iman :)

zura@iwan said...

aku tgk dvd jerk...

mmg la riso kdg2 mende2 ni mmesongkan akidah umah islam...mcm2 la

gee ryder said...

insaf sekejap baca entyr ni huhu

AkMa said...

takutnya baca entry suzie ni..

[-suziey-] said...

zety:

hehe..at least ade gk terdetik keinsafan..memadai sbgai permulaan..alhamdulillah:)

[-suziey-] said...

momguess:

xperlu jadi follower wei..jadi silent reader lg bagus..asalkan ade kesedaran dlm diri kita..

[-suziey-] said...

mamalieyna:

u r most welcome mamalieyna..

[-suziey-] said...

ibu damia:

hahahaa..sabo je la..xde rezeki la tu nk tgk..

[-suziey-] said...

maksu:

btl tu..hanya sekadar hiburan tp jgn smpai melekakan :)

[-suziey-] said...

zuraiwan:

aku pn tgk frm tenet je..hubby aku download:)

[-suziey-] said...

gee ryder:

xpe la..at least ade sedkit keinsafan:) alhamdulillah..

[-suziey-] said...

akma:

mmg tkt kalu pk btl2..kita xpunya byk masa..sblm pintu taubat tertutup rapat..

E.L.I.Z.A said...

hurmmm eli tgk dvd je..mcm x logik pun ada..punye la nak lari dr kemusnahan bumi...

CuTeMiUt78 said...

ha'ah.. aku pun ada terima byk email berkenaan ngan citer 2012 ni.. smpi ada yg percaya pun aku ada dpt emailnya.. eemmm tu la kan manusia.. betul macam ko ckp.. as kita human tak tahu bila akan berlakunya kiamat tu semua rahsia allah S.W.T

10 said...

lor... dah lama x tgk wayang ni... lebih kurg setahun lebih sejak peknen kat hawa tu...

takut jugak ek bila baca fasal kiamat kat n3 ni... patut taubat skrg ni...

Mrs. Adz said...

kesian kat aku..tak sempat lagi nengok cite ni..dgr dan baca cite orang je la..

memang kejadiah kiamat tu,tak terfikir dia akal kita..btw,good info..ingat-mengingatkan tu satu perkara yang baik..

naurah makwa said...

bila la nak gi tgk wayang..bli yg DVD tak mau masuk plak..

Intan said...

Intan pon tak tgk lagi citer nie...mane nye nak g pawagam coz si arissa ni tak leh "berpisah" ngan ibu nya :(

Kena tgu cd keluar br lah dapek tengok ni...

Semoga kita semua sempat bertaubat sebelum pintu taubat tertutup dan semoga ibadah kita semua di terima oleh-Nya...amin.

ibu emy efy eqy said...

nak downloadlah story ni. nanti akak tengok ye.

thanks for your information.

Rozita said...

akk pun lum tengok lg..

lia said...

lia & fallah xbrani tgk cter ni psl tkut terpesong akidah... sbb kitorg ni xberapa pandai agama so nnt terpengaruh skit2... iskkk xberani hu3...

[-suziey-] said...

eliza:

aah mmg xlogik pn..tgk utk hiburan ok la:p

Hezesuze said...

setuju3...ngan pendpat ang ni...

yg penting nk tobat arrr...tkot siut kalo pntu tobat da tertutup....

thanks coz ingatkan akak gonjeng ni...

[-suziey-] said...

cutemiut:


tu la..kalu yg xtau mdh nk pecaya..ish jgn main2 soal akidah..bahaya..tp skang ni byk cara org kafir ni nk pesongkan akidah org islam...hmm

[-suziey-] said...

10:

uish lama btl..tp sama la kita..bila dh berbaby ni payah ler nk tgk..akk pn tgk dr download jek:p

emm mmg kena taubat sblm pintu taubat tertutup..huhu

[-suziey-] said...

mrs adz:

hmmm sian la kt ko,.ekeek:p

emm ye la..smga sume mendpt sdkit pengajaran dr info ni..

[-suziey-] said...

naurah:

ala tgk je dvd..xpn download..

[-suziey-] said...

intan:

hahahaa..besela..dh ade ank ni mmg kena korban ler..hehe..
emmm sma2la kita mengingati..yg baik jadikan pnduan..

[-suziey-] said...

ibu emy efy eqy:

thanks for reading..smga mndapat manfaat drnya..:)

[-suziey-] said...

rozita:

xpela xtgk pn..bese2 je cite dia;p

[-suziey-] said...

lia:

ala xde mende la lia..nmpk sgt bencana alam je..bkn kiamat..sbb mustahil utk kita survive kt mane2 pn kalu kiamat..mmg xde ruangan utk kita selmat dr kiamat..tp cite tu x..still ade ruang udara n kapal besar utk selamatkan diri..

[-suziey-] said...

hezesuze:


hehee..hmm ye la..sama2 la kita bertaubat smga taubat kita diterima..

wantie said...

suziey-masa aku baca sinopsis citer ni, pun aku dah gerun nak bawak Amirul nonton.

Aku tak dedahkan benda benda yg bolehkan akidah amirul terpesong dek dakyah citer ni.

UnGu VioLet said...

sebijak manunia ialah yg mengingati mati.. takut kan bile teringat nyawa akan di ambil tuhan.. amak tak cukup lagi.. moral, teruskanlah beramal untuk bekalan mendtg..

[-suziey-] said...

wantie:

aah wantie..lbh elok xdedahkan pd bdk kecik sbb dorang xpaham lagi..tunjukkan cth yg baik je

[-suziey-] said...

UV:

btl2..akk setuju:)

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio