Friday, July 31, 2009

My Cute Lil Prince

****************sticky mode n3..new n3 kt bwh********************

Assalamualaikum..



yeehaaa...nk masuk contest lagi..kali ni aQeel plak yg beraksi..hehe..

ok contest ni
MamaAqish lagi yg buat..wlaupon hadiah BBC dulu xdpt lagi tp aku xserik nk join ok..sekadar bg sokongan moral..

so..here u go..


nama prince anak: Muhammad Harraz Aqeel Bin Abbashah

DOB: 26 November 2007

umur: 1 tahun 8 bulan


nape aQeel msti dpt award My Cute Lil Prince??
sbb aQeel adlh putera kecil yg sgt comel di hati aku..dan aQeel akn kekal sbgai my beloved prince forever n ever..even aQeel slalu buat aku nk marah je sbb dia suke buat ape yg dia nk buat dgn selambanya..xheran pn aku marah (eh mcm pangai ibu dia plak:D)..tp apepn aQeel la penyeri hdup aku, peneman dikala aku kesunyian dan menceriakan hari2 di mana ketika aku berduka.. (cewah..dh kuar dh ayat buku teks nih:p)..so aku rs..selayaknya dia dianugerahkan award my cute lil prince..seandainya ini rezeki aQeel..yeehaaa..aku ler yg melompat..ekekeke:D ala xyah la serius sgt..kalah menang adat la kan...at least ade la motip (ayu pnjam ayat) aku nk tepek gambo aQeel utk tatapan korang sume...

tentang blog Mama Aqish
...aku suka masuk blog dia..(especially lps dia dh buat pop-up window comment box:D) sbb blog MamaAqish sgt padat dgn info tau..dia xlokek nk sharing segala tok nenek petua petui ke..info ke..ha dan jgk..stiap hr ade je info pasl sale di sana sini..sesuai banget dgn sape yg shoppaholic (eh aku ke..ekek:D) aku jgk kagum sbb anak dia si aqish tu sgt la pembersih ok..aku nk sgt aQeel ikt perangai yg baik itu..hehe..ouh lagi 1 kan..skang ni dh byk tutorial2 yg sgt brguna utk new bloggers tau...bgus kan.. (ni dpt full mark x nih..ekeke:D)

ok la tu aje...wish me aQeel luck ok :)


p/s: to Mama_Aqish..gambo ni bkn utk contest tau..just nk letak sbb gmbo ni br amik smlm..tp mcm blur sket sbb guna camera hp cokia..gmbo ats tu plak utk contest ni tp diambil somewhere around mac or apr..kot la xaci kan..tp since gambo keduanya seakan sama..so ok la kan..xde perubahan sgt tang muka aQeel tu..tetap comel dan macho

p/s2: xtau la kali ni ade vote jgk ke x..hehe..

p/s3: sila tepuk tgn di ats kegigihan aku join contest..ekek:D


tumpang tanya


Assalamualaikum..

pnh x korang alami situasi cam aku ni..
ni real scenario ok:p kisah mlm td..xsure kol bape tp dh lebih tgh mlm..

aQeel merengek sambil guling2 n akhirnya gedepek..kaki dia hinggap kt perut aku..adoiii..ok xpe..aku tepuk2 je sambil tutp mata soh dia titon balik..

pastu dia merengek lagi..aku buka suar dia..aku dgr hubby tanya “nape buka suar dia”…aku pn jwb “ntah dia..senang nk kira…”…hubby tanya lagi.. “sng nk kira? kira ape?”…aku…zzzzzzzzz..

pastu mcm bru trsedar ..rupenye dia nk susu daaaaa…nape aku buka suar aQeel??? @#$%^

aku mcm bermimpi tp sume yg aku ckp tu mcm logik dlm mimpi tu..padahal realitinya..tah ape2..xde kaitan lagsung:D
p/s: aku mabuk skang ni..kesan mkn duyan yg melampau2

ict fruits fiesta



Assalamualaikum...

yeehaaaaa..ptg smlm dgn jayanya aku tlh memanaskan bdn aku dgn blasah duyan..sgt byk aku mkn tau..org2 lelaki yg dok kopek duyan tu ulur je aku amik..ulur je aku amik..xtolak ok...nk tolak..tp bile tgk wajah duyan yg sgt menggoda isinya tu..xleh tolak plk..akibatnya lps mkn aku kepanasan..adeiiii..


ok la..layan gambo..




~betapa khusyuknya aku membelasah buah-buahan ini..xde masa nk pk amik gambo isi buah dh..ekeke:D~

~ade serawa duyan utk dimkn dgn pulut atau roti..aku blasah 2-2..perghh sedapp!~


~buktinya..licin ko:p~



~aku trtanya2 gk ni..nape aku buat camtu tah..sape tah snap gambo ni..smpai skang aku xdpt jwpn..aksi apekah itu..~


~see..sekotak manggis btol2 dpn aku..blakng kotak tu ade plak langsat n pulasan..hoho sgt sonot acara ini..hehe~

~ok la selit la sket gambo bos2 kt sini..hehe~



p/s: byk giler aku blasah duyan..balik xleh titon..panassss!
p/s2: mission accomplished..

Thursday, July 30, 2009

melentur buloh dr rebung

Assalamualaikum..

hohoho…alhamdulillah murah rejeki aku..smlm lps 3 jam berasap dok dlm meeting room..at the end..vendor tlh menjmput kami ke restoran rebung utk lunch..holaa…sgt sonot sbb mkn pree..perut mmg tgh berkeroncong minta diisi sesuatu..perghh..nikmat btol aku melantak makan..ekekek:D

1st time aku g rebung ni..padahal dokek ajo..kt bangsar..tp mgkin sbb nk mkn yg pree kot..wakaka:p kbtulan time kitorang dtg chef ismail tu ade plak..bile sume bergediks nk posing ngn chef ismail kan..aku tumpang la 2 kaki 2 tgn..hehe:p

ok layan gambo je..





~lauk feveret aku ikan keli bakar + air asam..mmm dapp..tp sbb guna kamera hp je kan..so agk xmenggiurkan la plak gambo nye..ekeke:D~


~sume makanan dia sedappp...sume tradisional dishes..boel la try..per head rm38 if am not mistaken..utk buffet ramadhan RM58 nett..~

p/s: aku nk g serbu bazar puteri pos kt bwh..kot2 ade something yg bole aku rembat..ekekek:D

p/s2: ptg ni ade ict fruits fiesta plak..yeehaaaa...sonot..sonot..akn ku kerjakan itu duyan sepuasnya..ouh manggis pn nk belasah jgk..rambutan pn sama la..waa xsabo nih..ekekek:D

p/s3: slowly replying comment korang:p...billion thanks kpd sume yg bg komen2 positif dan memberansangkan dlm n3 lepas...aku sgt2 menghargai sokongan korang sume..muahhh:)

Wednesday, July 29, 2009

layan bluessss

Assalamualaikum..

aku lapo ler skang nih..bile tgk ko tiow yg aku mask ni..rs nk terkam..bole gitu...x aci la aku sorang rs lapo camni kan..so kasi korang trliur sama..ekek:D


tgh mlm td buat esenment cf n take 5 jap..g dalan2 blog org..n bila mask blog bespren ku ini..aku sgt jeles mlhat adegan2 episod cinta dia brsama si suami..tagline utk n3 tu..travelling is a treatment of love..(lebh kurang cenggitu la)..hehe..ouh sgt best btol bile dpt luangkan masa di ujung minggu brsama suami dan anak tersayang dan pergi bercuti2 melapangkan fikiran..scara xlagsung mmg dpt mengeratkan dan menguatkan lg perasaan syg dan cinta kita pd si suami....aku tumpang bhagia bila sahabatku ini jgk bahagia..aku??????aku jgk bahagia brsama suamiku..tp aku sgt sedih bila mengenangkan aku xdpt nk meluangkan byk masa brsama insan yg pling aku cinta iaitu suami dan anakku ini utk pergi berholiday..berpoya2...dan bergediks2 berposing2 ..xabis2 dgn esenment..exam..esenment..exam..xabis2 kepala otak aku ni serabut pasal esenment..aku bosannn...nk kata menyesal x jgk..sbb ni jln yg aku pilih..pengorbanan yg aku harus lakukan..cuma aku sedih bila suami dan anakku jgk turut tpksa berkorban utk aku demi kejayaan aku...aku slalu mnjerit dlm hati..cptla masa ni berlalu..spya dpt aku completekan master aku dgn cpt..dan dgn pntas jgk akn kuluangkan seluruh masa aku ni utk mereka yg aku sayang..huhu..uwaaaaa...aku pasrah dgn takdirku ini..semoga manis kejayaan menuggu aku di kemudian hari....


~can't wait till the time where we could spent our time together just like before..full of happiness n nothing to think about..just enjoy n enjoy the lovely moment we've been together..i love u so much..~


p/s: ujan2 pagi2 ni sgt sesuai layan blues..jom layan blues bsama aku..ekeke:D

p/s2: ok dh..buat keje plak..selagi xtutup mata..koje..koje..koje..


Tuesday, July 28, 2009

akhirnya..rejeki aQeel


Assalamualaikum...

yeeehaaaa..dh dpt dh!! hadiah utk 1st winner baby cute contest yg
MamaAqish buat..nyaris2 ilang lagi brg ni..kalu korang nk tau..parcel ni dh masuk DL Room aka Pejabat Surat Mati..hoho..seb bek ler xsempat dilupuskan lagi..sepantas kilat aku menggunakan kuasa veto keistimewaan aku sbgai staff kan..cewah..poyoss:p harus berlari2 anak bergegas2 turun ke bwh nk collect brg ituu...

since mama aqish kata dh pos 2 minggu lepas..so aku pelik la nape xsampai2 lagi..track dlm system rupenye dia dh cube nk anto ke umah aku tp alamat tdk lengkap..so parcel tu patah balik ke HQ ni..n disbbkan mama aqish xtulis add n contact nama dia..so xdapek la parcel tu nk return back ke sender..makanya harus masuk DL Room utk di destroy kan sekiranya tdk dituntut oleh pengirim dlm tempoh yg ditetapkn..kalu nk iktkan receiver xbole collect..hanya sender shja yg berhak..tp dorang trpksa la layan cekadak permintaan aku sbb brg tu aku pnye n aku pn staff sini kan..finally dpt dh hadiah ni..




~taraaaa...ni la hadiahnya..baju pooh kolor oren..i likeeee..tantek oren dia striking..thank u so much ye mama aqish..sian mama aqish..byk btol dugaan nk pos parcel ni..hehehe~


p/s: to mama aqish..kalu buat posdaftar make sure tulis add n contact number kt parcel ok..so tht bole la direturn balik kalu add xlengkap or xbtol..
p/s2: sape nk kasi tolat ke...duyan ke..munga ke..bole la anto ke add opis aku jek..bole aku collect trus kt bwh..ekekek:D

Monday, July 27, 2009

the unique wedding photo contest



Assalamualaikum..


org dh lama masuk contest ni..aku je yg terhegeh2 nk join..last minit plak tu.. Unique Wedding Photo Contest by e-CaR NazRin..hrp2 e-car still ler sbb last date nye hari ni..
here u go..

suami: abbashah bin chih wee

isteri: siti suziyanti bt ahmad

tunang + nikah = 030606, sanding = 040606, bertandang = 100606

nape gambo ni unik ek? emm xdela unik sgt2 pn..just bg aku nmpk unik sbb the capturing moment sgt "rite-timing"..hehe..si suami sgt gentleman memastikan si isteri dpt duduk dgn ayunye tanpa tergolek dog di ats pelamin angan mereka itu..si isteri pula sempat 'bow' sbgai tanda hormat pd si suami yg sanggup bg "ladiy's-first-ok"..ekeke:D

aku suka baca blog e-caR NazRin aka ibuEiymann sbb aku sgt kagum dgn ibu muda ni..umur dia lebih kureng aku je..in fact dia ni senior aku masa kt ukm..sgt gigih dlm ape jg bende yg dia buat..dia seorang lecturer..dlm masa yg sama seorg student PhD ..sempat lagi buat class cupcakes and amik order cupcakes utk sbrg event..n paling aku respect..dia still fully breastfeed lil hero kesayangan dia itu..eymann..semangat dia mmg sgt diluar jangkaan la..kagum sbb dia sntiasa berpikiran positip..kalu aku mmg tergolek dh..ekekek:D byk info yg dia bg dlm blog dia..maklumla..dia pnye tagline 'sharing is caring n loving'..dia pn sanggup jadi kaunter pertanyaan ok utk ape2 soklan berkaitan breastfeeding..so aku rs dia sgt bgus utk jadi bf-mom's role model..

links yg berkaitan:



p/s: ade lg contest aku nk post ni.hehe..tetiba jadi contestant tegar gituh:p

Saturday, July 25, 2009

26 nov 2007

Assalamualaikum..

hoho..rs cam dh lama xmasuk contest....(ye ke?)..ekeke:D ok kali ni aku nk jadi story teller..story pasl experience aku nk kuorkan lahirkan aQeel ke dunia.. sape yg xlarat nk baca xpe..xyah la baca....

contest ni dianjurkan oleh ibu addin nasa

actually EDD aku 4 December 2007..tp aku ade gk minta kot2 bole branak 26 Nov..sama ng besday hubby..jgn xtau..26hb tu sempat lagi aku drvie sorang2 mlm2 plak tu..g beli kek ..n buat surprise utk hubby..smpai ke akhir majlis (padahal kitorang berdua mkn kek je..majlis kebendanya:p) aku still xrs nk bersalin..n xde tanda2 pn nk bersalin dlm masa trdekat..makanya mmg xde la harapan nk sama date..tp xkisah la..eh mcm lari tajuk plak..haha..ya ampon..

ok ok kmbali ke pangkal lengan jalan..sila maklum yek..hari jumaat mlm tu parents aku trmasuk adik badek aku sume g coti2 di langkawi tau..makanya..segala cabaran dan dugaan diharungi kami berdua suami isteri shja..huhu..sgtla sayu..cis lari tajuk lagi:p ampon skali lagi yek
puan pengerusi..:D

ok..pd keesokkan harinya..iaitu 25hb bersamaan hari ahad..dlm kol 10 pagi camtu..aku tgh siap2 nk g mydin beli brg..(sempat lagi ko menyopping:p).tanda nk bersalin dh kuar..air ketuban aku dh pecah bocor..xpcah sbb dia mengalir sket2 jek..tp sntiasa mengalir la..kalu pecah brrrrruussshh..skali byk kuar kan smpai banjir2..mula tu ingt mcm kencing xlawas jek..skali g toilet mmg dh kuar darah skali ngn air ketuban tu..haa…aku dh panic dh..alamak..ni tanda ke ni..aku pn cam blur2..kuar toilet btau hubby..kuar air byk ngn darah la..tanda kot..hubby xmenyempat dok ajak aku g spital trus..aku plak yg sj lengah2kan..ekek:D sempatla aku call mak aku ckp dh kuar tanda..mak aku kt sane pn panic gk soh g spital cpt2..so aku pn ikt je la.seb bek jiran aku yg prihatin dtg menjenguk aku kt umah yg ala2 blur mcm org br bagun tido gamaknya..tp sblm mak aku g langkawi tu bykla amanat dia tingglkan utk aku kot2 aku terbranak masa dia kat sana kan..yg pling aku ingt dia soh aku minum minyak 3 sudu spya licin jalan utk baby kuor..adeiii..maklumler..mak aku ni byk no petua petui yg aku pn xtau la logik ke x..n sempat ke idok minyak tu nk turun smpai ke laluan utk bg licin..tp yg pasti aku dpt teguk sesudu je..tu pn azab yg amat..yela bygkan la minm minyak mcm nk minum air..eeeeeyaaakkk..uwekk..loya yg amat..so..abis takat tu..gedebak gedebuk..hubby dok sound dr luar.."cpt la..xsudah lagi ke"..wah ingt lagi aku ni dialog hubby 1thn 8 bln yg lepas..(lbh kurang la..hehe:p)..oko la..aku pn baut2 la kelam kabut..kalu x kang kena marah plak..ekeke:D seb bek beg sume dh packing awal dh..masa peknen 7 bln dh packign dh..smgat giler nk branak:p

kami pn berangkat la ke HUKM..dhla nk g spital tp hubby bole plak drive menuju ke opis dia..adeiii..bos dia msti bagga dpt pekerja camni..bini nk bersalin pn ingt jln ke keje je..kih kih kih..ok smpai2 kt spital je ..nurse tu tanya dh kuar tanda ke blom..aku btau je dh kuar darah n air ketuban..trus dia soh aku masuk bilik utk cek bukaan jalan..adeii..drpd xrasa sakit lagsung..lps nurse tu cek jalan dan2 tu aku rs sakit dtg..tp kejap je la..baru buka 1cm..perghh ..nurse tu siap ckp lambt lagi ler ni aku nk bersalin..huhu..demotivated btol nurse nih..sume urusan aku n hubby yg uruskan sdiri..maklumla sbtg kara..and then aku pn dicampak ke wad smntara menunggu bukaan lebih beso..berdebar je rs hati...rs nk yak pn ade..mcm2 rasa la..since aku xrasa sakit lagsung..so smpt aku buat lawatan xrasmi keliling wad..kononnya nk bg baby cpt turun la..aku masuk wad dlm kol 12 lebih tghari tu..kol 3 dia cek bukaan lagi baru buka 2cm...adeiii..patah semngat btol..dh 3 jam baru 2 cm..tp aku ok je la kan sbb xrasa sakit lagsung..hubby siap soh mandi bagai..sbb tkut nnti nk brsalin xleh nk mandi dh..at least bg selesa la..tp aku degil sket..bkn ape..aku mls nk mandi sbb sejuk banget la..dh la aircond bilik tu..pastu ade plak kipas..uish mane xsejuk..dlm masa menunggu tu..smpatla hubby balik ptg tu kejap g mandi sume n dtg balik..yg pasti hubby dtg2 je balik food utk dinner pn sampai..dgn berselera aku mkn..serius xrs sakit ape..rs mcm buang masa je dok spital..tp since ketuban dh pecah so kena monitor la..tu yg kena admit awal tu..

ok bermula perjuangan yg sebeno..sakit contraction dh mula mencuit2..masa tu aku ingt lagi time maghrib..hubby br lps smayang kt surau..n aku btau dh mula rs sakit..tp aku xsure tu sakit contraction ke sakit takut..sbb aku cam menggigil takut sbb lama sgt dh menunggu nk bersalin..hahaha..makin lama makin kerap..aku sempat blogwalking sat..tp lama2 aku rs dh xlarat nk jln..setiap kali aku melangkah..sakit yg amat..so aku dok je kt kusi..hubby sgt selesa baring di atas katil..ekek:D aku pn xleh nk baring dh..lenguh pinggang..so bila contraction dh kerap..nurse pasang tali pinggang utk monitor heart beep baby..mase nurse tu nk pasang kt perut aku yg menggunung tu..dia tanya la ade rekod x baby's movement hari ni..(kan mmg kalu dh 9 bln kena rekod n i do tht without miss ok..cuma hr tu je x..ye la aku ingt dh nk bersalin so dh tamat la sume monitoring..bole gitu:D)..skali hamik ko..selamba nurse tu marah aku..pot pet pot pet (aku mls nk ingt ape dialog dia marah aku tu:p)..aku pn ok kan je la..dh la sakit ni...tp maintain jela..hubby still kt sblh tp kt kusi la..smbil baca paper metro..aku baring smbil pndang kipas..sbb aku blur ape yg akn jadi pasni..

lbh kurang kol 8mlm camtu..doc cek bukaan lagi..still 2cm lagi..adeiii..time ni barula aku menggelupor..sbb dh mula rs sakit contraction..tp jalan xbuka2 lagi..huhu.. n finally dlm kul 9mlm camtu..aku dh xtahan rs contraction..1minit skali..ouh sgt kerap tu..aku soh hubby panggil nurse sbb aku xtahan dh..doc check bukaan lagi n dh buka 3cm..aku pn kena sorong masuk labor room..mase aku masuk tu ade la sorang mmber ni leih kurang umur aku la..masuk labor gk..tp dia selamba je jln kaki..aku je yg ala2 manja gituh..maklumla hubby ade brsama..ekeke:D

so bile dh mask labor room tu aku dibg ubat utk yak yak:p ok ketang ketung ketang ketung..selesai sume urusan tukar baju bagai..aku pn baring la senyap2 ats katil tu..hubby still dok kt kusi teman aku..aku diarahkan oleh nurse itu utk abring terlentang n jgn gerak byk sbb dia nk monitor heart beep baby dr monitor dia kt luar tu smbil gossip2 ngn mmber nurse lain ..tp aku xleh dok diam..tgh sakit weii..mane bole dok diam..mmg kejap2 ngiring ke kanan..kejap2 ngiring ke kiri..time tu dok zikir la..tp bila dh semakin sakit..aku dh xingt ayat2 zikir tu..lama tau aku dok dlm labor room tu..org lain yg saing aku dh betuko2 ganti dh..aku kt situ jgk..xbranak2 lagi..adeii..aQeel syiok kot dok dlm peyut:p

dlm kol 10pm tu aku mmg xtahan giler..sakit yg amat..aku rs mcm dh lama je dok dlm tu ..padahal baru stgh jam..aku minta hubby pangil nurse..nurse tu bese la..ayat stdrd.."sabar..besela anak sulong mmg lambt sket" ..ha ni aku kompem dialog ni..aku ignt..hehe:p aku dh nanges2 dh time tu..sakit tu hanya Allah je yg tau..sape yg lalui pengalamn bersalin pn tau jgk camne sakit tu kan..mmg bak kata org nyawa di hujung tanduk (ye ke..?cam xde kena mengena plak:D)..then nurse tu kuar..tinggal la berdua ngn hubby..hubby dok tenang kan aku..soh aku tahan..sabar..tp aku cam dgr xdgr je ape dia ckp..tgh sakit kan..nurse tu ade la inject ubt thn sakit tp xjalan..sama je rs sakit tu..xkurang pn..aku minta epidural..tp nurse tu xbg..dia kata doktor pakar bius xde..so xleh nk buat..huhu..kena marah lagi ngn doc mase doc dtg cek tu bila aku dok meraung2 mengerang je kan..uish aku rs buruk giler pangai time tu..keadaan diri toksah ckp la..mmg klau letak ungka kt sblh pn lebih kurang je kusut masainya...)eh ungka tu camne ek rupenye..:p)..nurse kt situ xsanggup dh kot dgr aku dok mengerang je kan..dia soh aku sedut gas yg kat katil tu..utk ilangkan rs sakit..ala tu psycho jek..gas tu mcm buat kita rs lalok la..mmg kurng sket la rs pain tu..sbb lalok dh menguasai diri kot..ekek:D so bila sakit je aku sedut..time ni hubby yg pegangkn gas tu..aku sua mulut je nk sedut..hehe..tp bila sedut byk sgt mmg rs weng yg amat..tekak pn kering je..asyik nk minum...

dlm kol 1am lebih sket..doc dtg cek bukaan lagi..baru 4cm!!..punyela lama dh aku rs dok guling2 tahan sakit..baru 4cm..huhu..mmg nangis je la keje aku..nangis sbb sakit sgt2..hubby agk panic gk la..siap call mak lagi..dlm nangis2 mengerang2 tahan sakit tu...aku soh hubby panggil nurse lg sbb aku xtahan dh..hubby pjuk soh sabar2..aku ape lagi..org tgh sakit giler nk soh sabr..mmg ilang sabar la kan..hehe..hubby mnjadi mangsa cubitan dan pukulan manja aku..haha..mase tu xrs bersalah lgsung..dok pukul2 badan dia..tepis2 tgn dia nk soh panggil nurse cepat..sian plak kt hubby..ape nk buat..isterimu ini sdng bertarung nyawa nk melahirkan zuriatmu itu..cewwah:p pastu xlama tu doc masuk balik cek tekanan darah n heartbeep baby..bile dia dgr aku mengerang bagai nk rak..kena marah lagi.."sabar..suziyanti..sabar..ingt Allah..kamu menjerit mcm ni bkn bole ilang sakit pn..ingt Allah..istighfar byk2" ...haa dialog ni pn aku ingt..so bile doc tu ckp camtu barula aku rs keinsafan dlm diri..ye la..btol jgk ckp doc tu..aku ni org Islam ade pedoman..minta je pertolongan dr Allah agr kurangkan rs sakit..sabr je sbb Allah tgh uji kita..so lps dr tu..aku diam sket la..walupn dlm nangis2 aku mengerang gk sket.hehe..kejap jek..bila dtg contraction yg maha hebat..perghh...xingt dh kata2 hikmat doc tu:p huhu..xkuat iman btol..

kol 330am..doc dtg utk cek bukaan..aku siap ckp ngn doc tunggu jap sbb contraction sedang melanda..aku xleh nk toleransi langsung...then bila contraction dh reda..doc tu pn ready la nk cek..aku soh dia tunggu lagi..aku rs dlm hati menyumpah la doc ni....nk buat camne kan..contraction xkasi can aku lega kejap..but then doc trpksa seluk gk nk cek bukaan..n kptutsannya..still 4cm xgerak2..huhu..aku dh nangis giler2 dh...kenapa aku diuji sbegini...dh lama aku tahan skit tp still xbuka2..n doc buat keputusan utk induce (induce kot sbb dia inject ubat utk cptkan baby turun ke pintu)..lps dia induce tu..ape lagi..contraction maha hebat menyerang ler..uish time ni mmg aku xtahan giler..rs nk teran pn ade..dlm nanges2 tu aku soh hubby paksa dorang utk operate aku..sbb aku xtahan sgt sakit..tp hubby pjuk aku lagi..hubby nk aku bersalin secara normal..aku pn sbnrnya tp bila dh sakit..xpedulik dh...dsbbkan trlalu sakit yg amat..aku muntah..abis sume isi perut..perut kosong..kpala weng..akibatnya aku demam..n bile doc cek bp aku..tingi giler..doc n nurse panic sbb tkut bad effect kt baby..barula dorang kelam kabut call pakar bius utk bg epidural..time tu jam dh kol 530am..rs mcm kesal gk la sbb dh 10 jam aku tahan sakit baru nk amik epidural..baik dr tadi amik kan..tp xpela...aslkan aku dh lega..mmg lega yg amatla..rs letih sgt..penat..xbermaya..agknya trlmpau sgt menahan sakit kan..aku jadi lembik..smpt lagi aku pk..ni xrs ape2 camne aku nk teran ni..so since aku dh lega..just rs sakit2 sket jek..hubby pn g la kt surau..sian hubby semalamn xtido..aku smpatla tertido 15 minit..tu pn aku rs mcm dh 3 jam tido..adeiii..mmg lmbt sgt rs masa berlalu..

then kol 7am lebih doc dtg cek bukaan..surprisingly..dh buka 8cm!!..fuhh..aku rs lega sgt..xlama je lagi bole la aku brsalin dh ni..kali ni doc cek lebih kerap..sejam pastu doc cek lagi..still 8cm..huhu..n finally doc ckp kena scissor sbb air ketuban dh pecah lama n bukaan baru 8cm..xsempt nk tunggu 10cm..huhu..rs luruh jantung aku dgr doc ckp camtu..aku n hubby saling berpandangn blur..xtau nk buatpe..time ni kalu ade mak msti dia akn do something..ye la dh buka 8cm..doc tu plak just ukur lilit perut aku je n assume baby besar..so risiko tkut bahu sangkut kalu nk teran gk..dgn berat hati aku n hubby ikt je la ckp doc tu..gigil2 aku nk sign borang yg dia bg..sedih sgt2..tp for the sake of my baby..aku redhakn aje..mgkin xde rezeki aku nk bersalin normal kali ni..n aku pn disiapkan utk masuk OT..hubby tunggu kt luar..smntara tunggu nk masuk OT tu aku rs ngantuk yg amat..siap thn mata lagi sbb takut tertido..malu wei..sabo je la..:p

n tepat jam 1024am, 26 Nov 2007, lahirla Muhammad Harraz Aqeel bin Abbashah ke dunia ini dgn berat 2.89kg..1st time dgr baby nangis...dgn sdiri airmata aku mengalir..terharu sgt..ouh sgt indahnya perasaan mnjadi ibu..rs mcm dh lengkap fasa kehidupan aku stlh menjadi ibu..nurse tjuk baby kt aku..1st time aku tgk baby aku sdiri rs mcm nk bgn n dukung baby aku n nk cium sepuasnya baby kesayanganku itu...sekelip mata aku terlupa akn kesakitan yg aku tanggung selama 15 jam..sgt hebat kurniaanMu ya Allah..but then aQeel dibawa keluar dr OT n aku masih disitu utk sesi jahitan perut...dlm hati smpt lagi pk bole x doc kuarkan skali lemak kt perut tu sblm jahit balik....ekekek:D

so tu la pengalaman pertama aku bersalin..melahirkan seorang putera kebanggan aku n hubby..semoga kelahiran yg penuh ranjau dan cabaran akn dibalas dgn kemanisan berpanjangan :) dgn merasai sdiri pengalaman ni..brula aku sedar kenapa syurga di bwh tapak kaki ibu.....camtu la susahnya mak aku nk lahirkan aku dulu...dan kini aku merasainya..

ok hadiah utk contest ni adlh barangan Crabtree and Evelyn iaitu sabun 100g Rosewater..aku xpnh try tp nmpk tantek la kotak dia..n baunye tentula wangi kan..ala2 inggeris style plak..hehe..tp xpela kalu bkn rezeki aku..sbb aku lebih kpd nk share the experience ngn korang..hehe..


~time ni mmg aku agk buta kamera..ade kamera tp maleh nk snap2 gambo..mmg xbyk gambo kt hospital..gbr aQeel bru sehari lahir..yg ade pn agk xkemas..main snap jek..excited sgt kot dpt baby,....ekeke;D~



p/s: letih ke baca n3 kali ni..hehe
p/s2: thanks to hubby sbb sntiasa di sisi spnjang proses kelahiran aQeel..i love u :*
p/s3: since aku sgt bz ngn exam..n3 di auto-publish!

Friday, July 24, 2009

wedding reception @ kompleks tabung haji


Assalamualaikum..


kejadian berlaku hari sabtu lepas..1st time nih aku g knduri kawen kt komplek tbung haji..n 1st time aku baru tau bole buat reception kt dewan dlm kompleks tuh..ingtkan utk aktiviti2 haji jek...info baru bg aku nih..(sape geng aku xtau pasal ni..ekeke:D)


nothing much to story sbb ni adik opismate hubby yg kawen..so agk jauh pertalian n persangkut pautan..(bhsa ape nih:p)..yg aku bole comment...makanannya sgt sedap ok...marveles..hehehe..so layan gambo je la..hehe:p


~ni kt umah lagi..aku n hubby x siap lagi..tp bdk kecit ni sgt riuh nk kuar dalan2..makanya..hubby tlh kasi umpan utk dia diam kejap..hubby soh aQeel buka pintu tu..siap bg kunci lagi..tp tgk la kt mana mangga tu..adeiii..aku gelak2 sopan je tgk..sian pn ade klako pn ade..tp kan..finally aQeel brjaya tau buka mangga tu..waaa sgt kagum!!..sila tepuk tgn ok:p~




~time ni plak..hubby g solat dulu sbb kebtulan kitorang smpai azan pn berkumandang..utk melekakan aQeel..aku pn snap dan snap dan snap aksi2 dia la yg ala2 selebriti ke hulu ke hilir sambil diikuti oleh kamerawoman yg ala2 paparazzi itu..erkk paham ke korang?? buat2 paham la yek..ekeke:D~


~ikan kekek mak iloi..iloi..ikan gelama mak ilai..ilai....lalalala..sila nyanyi ok..ekeke:D..~

~tgh khusyuk nk kuar duit main atm..dtgla bdk ni..jadi la kwn baru aQeel...dan mereka pn berduet main atm itu....~


~last but not least..presenting food of the day..sebahagian jek..hehe..acar buah itu kegemaranku..sgt suke..kalu ade je lauk tu mmg separuh pinggan la aku amik..ouh sgt tamak haloba..ekeek:D~




p/s: time ni aQeel dh demam..tp xpanas sgt..balik kenduri ni trus panas giler..huhu..



Thursday, July 23, 2009

pediatric clinic, IJN


Assalamualaikum..

smlm aku join lawatan amal puteri pos ke IJN..pediatric clinic..hmm..sgt sedih aku tgk anak2 kecil yg spatutnya di usia begitu riang ria bermain brsama rakan2..tp mereka xdpt buat begitu disebbkan oleh condition yg tdk mengizinkan..lihat dr mata kasar pn dh bole nmpk keletihan dan kepayahan anak2 kecil ini..sbhgian dr kitorang ade yg menitiskan air mata..sebak..mengenangkan nasib ank kecil ini yg masih jauh lagi perjalanan hidupnya..

yg paling buat aku sedih bila aku lihat anak kecil yg kebanyakkannya seusia dgn anakku, aQeel..tersentuh naluri keibuanku ini..syukur Alhamdulillah aku tdk diuji seperti ibu2 anak kecil malang itu..dlm hati aku berdoa agar berilah kekuatan pada anak kecil ini utk menempuh perjlanan hidup yg masih panjang dlm keadaan yg sgt membataskan..dan jg semoga ibu kpd anak kecil ini jg tabah dan kuat menerima dugaan dr Allah s.w.t ini..

ok layan gambo..

~goodies for the kids~


~hasil tgn dorang tau..~

~emm tringt exam pmr yg aku amik masa form 3..hehe..~

~ok..masih bersuka ria sbb xtgk lagi anak2 kecil itu..~

~so the event is begin..media pn ade jgk..


~ok ni la antara kids yg join event nih..huhu..~


~aku zoon in bdk baju merah tu..sebijik mcm aQeel gayanya bila jmpe pensel n kertas..ni aktiviti mongaler..tp mak bdk tu la tlg color kan..huhu..time ni ingtan aku hanya pd aQeel..ya Allah..aku sgt bersyukur krna aQeel sihat walafiat..sedgkan anak demam pn dh riso semcm..bygkan plak perasaan ibu2 anak yg bermslh dgn jantung mrka..slh 1 organ paling penting dlm tubuh kita..~



p/s: sori..kualit gambo kueng memuaskan..maklumla..kamera pn dh segan2 ngn aku..tunggu masa nk buang jek..

p/s2: moral of the story..sntiasa bersyukur pd Allah...

p/s3: sila layan bahasa buku teks aku ni ok:p


Wednesday, July 22, 2009

postal princess




Assalamualaikum...

ehem...satgi nk g IJN..aktiviti amal kelab puteri pos..ouh ye ..aku merupakan ahli puteri pos ok..ala yg mcm puteri umno tu...padahal jauh beze..ekekek:D dr start aku masuk sini n daftar as puteri pos member..tp..xpnh skali pn aku attend aktiviti dorang..hehe..sgt hampeh..

so for the 1st time aku join la..sbb bole g kuar dalan2..citt..niat serong:p ala aku just jadi pengiring xrasmi jek..tu pn dorang ajk aku yg mcm org dok dlm gua xbcmpur org nih..sbb xckp org nk pegi..so since aku pn dh selesai buat n3 utk blog sume keje..on je la kan..dptla tgk pesakit2 IJN tu..kami pegi tpt kanak2..adeiii..jgn aku melelh kt sana udah..aku ni sensitip sket tgk bdk2 yg berpenyakit..huhu..sob.. sob.. sob..

okla..nk siap2 gerak dh.. ouh b4 tht..

~taraaa....i'm in red..merah mak ngah!!;

daaaaaa...


p/s: aku ade tnggl p/s kt komen box kwn2 n aku bg cadangan..better gunakan pop-up window comment box..sbb dpt minimize time loading page..n bila dh lps komen..bole just tutup komen box tu n truskan pembacaan n3 lain..bkn ape....lmbt sgt nk load page n kadang2 at last hang..adeiii..sori yek kalu sape2 xsuke cadangan aku tuh..tu just pendpt aku jek..bkn paksaan..n ade gk yg trima cadangan ku itu..thanks jgk sbb consider pndpt aku yg bernas xseberapa tu:p




Tuesday, July 21, 2009

-G- gathering @ nelayan



Assalamualaikum...

b4 going further to the story..aku nk say billion thanks to all my fellow frens and all readers for the doa n tips2 serta petua petui yg diberi..aku sgt hargai jasa korang semua..n now dgn izin Allah dan berkat doa korang jgk..Alhamdulillah aQeel dh kembali sihat spt biasa..smoga Allah berkati hdp korang dan hanya Allah yg dpt balas kebaikan korang...amin..

ok..since mood aku pn dh kembali ceria.so tht aku nk story mory la kisah mini gathering yg terjdi mlm jumaat lepas..hehe..;)

kisah bermula bile ayu aka sidratul muntaha , watie aka mummyaeesh n ina aka momguess sgt menggediks nk jmpe aku..wakaaka..(ayat pasan aku je nih..ekeke:D) ..mmg ade plan nk gather2 utk discuss pasal project kitorang..hehe..cam beso je projeknye:p tp dtg angin bayu si ayu ni ha..last minit btau nk jmpe mlm jumaat lepas keje..sms nya hr khamis..tu pn cam 50-50..jumaat tu bru decide n confirm..but finally..stlh pelbagai rintangan ..alhamdulillah jodoh kitorang kuat utk brjmpa..cewwah:p

sgla2nya brlaku sgt pantas..n aku mls la nk story pepanjang..layan gambo je la yek.. semuanya sgt gediks beraksi ok..kecuali aku tau..aku sgt sopan gituh..uwekk..tuih.. tuih.. tuih..

~ketibaan yg berhormat cik puan [-suziey-] dan cik puan ayu;p (ina momguess n kak heze dh tunggu kt dlm dh..hehe)~

~smntara menunggu puan seri watie dtg..kami belasah dulu la segala tok nenek juadah yg ado..perghh..sgt kenyang tauuu..bile steamboat buffet..stdrdla kan..harus melantak mcm nk pecah perut..ekeekek:D~

~lps 1st round mkn...posing2 jap..kasi turun mknan dulu..utk blasah 2nd round dan round2 seterusnya..ouh still menuggu yang berhormat puan seri watie ok:p (alkisah..kete watie high temp la plak..so tpksa cool kan dulu..tu yg lmbt tuh..dugaan2)~

~ok puan seri watie dh smpai..barula ckp korum kan..cewah..pstt..tgk si ina momguess tu..sgt gedik ini pompuan..~

~ehem..harusla enteprem tuan tanah kedaung kan..bkn tuan tanah nelayan tu tau..tp tuan pnye blog:p~

~disebbkan tuan pnye blog seorang isteri yg sgt baik (sila pekakkan tinge:p)..makanya harus jgk enteprem kekanda suaminya yg terchenta..hehe~
~antara foods yg menjadi habuan kami..~~udang yg sgt sedap..ketam itu jgk..hehe..sila bersedia utk tgk aksi mereka2 yg gediks itu lagi (kecuali tuan pnye blog ok!)~
~ouh aku merangkap bendahari pd mlm tu tau..so collect duit..duit..duit..yeayyy..pakcik kayo:p~

~ade surprise belated besday celebration jgk..iaitu p.tam aka bf ina momguess n sam aka hubby ayu..my laling just teman jek potong kek..maklumla memasing shy2 cat gituh:p~
~dan aku jgk merangkap tukang beli kek ini..masa potong p.tam ckp " mak aih..korehnyo" (org nogori ckp ok..mksudnya keras..ni pn aku hentam jek..ntah btol nth idok..ekekek:D)..tp bile dh mkn..emmmm dap tauuuu!~

~dh ending br nk kenalkan org2 yg tlibat..hehe:p thanks korang..mmg sgt happening our dinner..nk pecah perut..n 2 sbb..sbb mkn n sbb gelak..adeiii:p~
~hasil yg dibawa pulang..yeehaaa..suke sgt itu tolat..watie yg bg..brooch tu plak ayu yg bagi..skali 2 lagi..mekaseh yek watie n ayu..muahh:p~


kalu korang nk tau..aku n watie adlh org terakhir yg balik..bkn je balik dr kalangan gath members..tp jgk dr kalangan pelanggan restoran tuh..ngam2 kitorang kuar je pintu nelayan tu..sume lampu dh padam...ekekek:D

p/s: bile plak next gathering yek..hehehe:p

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy