Thursday, December 31, 2009

house warming



Assalamualaikum..



dikesibukan yg menggila ni..gigih lagi aku upload gbr2 aQeel ni..hehe..okla layan gbr la dulu yek..otak still serabut lg..so xleh nk mghasilkan idea yg bernas utk distory..tetiba xleh nk flash back plak memori2 indah tu..ahakssss..



ala aktiviti2 bese jek..main menan kt umah..warming up kata org...ecewah..br smpai dr kl la katakan..kira warming the house la ni..ekeke;p



IMG_4059

IMG_4062

IMG_4063

IMG_4085

IMG_4078

IMG_4092

IMG_4103

IMG_4104


to be continue...



p/s: hr ni ade "happy hour - free flow food-makan tanpa henti" kt unit ICT ni..hancus diet aku..huhu..

p/s2: plan nk rembat speedlite..hmm..

p/s3: selamat menyambut tahun 2010 dgn azam baru:)


Wednesday, December 30, 2009

miss universe



Assalamualaikum..



ting tong..anybody home..pheww**..lama dh xupdate blog aku nih..anyone MISS me?? ekeek:p ...bkn xsudi nk update tp keadaan xmengijinkan..huhu..ditambah emosi yg agk mereng ...2-3 hari je lagi nk final exam..seriously i was so depress at ths moment..final project xsiap lagi..notes xjenguk lagi..uwaaaaa....



ok ok aku xnak korang pn beremosi mereng cam aku..hehe..n3 ni sekadar melepas rindu je..tkt korang demam plak rindu kt aku..ahaksss..giler perasan:p



emm..hr tu balik kg dptla jgk tembak gmbr aQeel..berkoyan2 ni ha..papepun tunggu aku abis exam ok..



daaaaa....


IMG_3952




p/s: can't wait for our holiday..yippeee..



Friday, December 25, 2009

emosi yg mereng

Assalamualaikum..



yeehaaa..aku di t.a.i.p.i.n.g skang..melawat ayam dan itik..ekekek:p



hope ayam2 dan itik2 tu sume xkena jangkitan sakit mata aku ni..hahaaha:D



thanks to ALL yg concern pasl aku n sudi doakan aku agr cpt sembuh....sgt terharu....smga korang sihat walafiat dan dpt enjoy coti yg panjang ni.. :)


p/s: emosi xstabil..cenggini ler emosi org nk final exam..agk mereng:D
p/s2: auto published!

Thursday, December 24, 2009

confirm dah!!

Assalamualaikum...



hmmm..confirm dh aku kena eye infection plak..huhu..bkn takat merah n bengkak je..tangkap ke kepala tu yg aku xtahan tu..berpino je mata ni..bdn seram sejuk nk demam..adeiiii...sabo je la..



makanya hr ni aku MC..plan nk settle esenment tp br ngadap pc jap dh mcm org menangis dh mata aku ni berair..huhu..




p/s: kalu la bole postpone sakit mata ni akn ku minta lps abis exam..eekekeke:D takdir Allah..its my turn..smga korang sume sihat walafiat :)
p/s2: tu ade la tu yg ingt confirm aku pregnant:p

Tuesday, December 22, 2009

eyes on malaysia

Assalamualaikum..


aisey..aQeel kena eye's infection la pulak..confirm next will be my turn..huhu..dh ler nk final exam..esenment belambak nk kena buat..adeiii.. well.. bese la kan..slalunya time ni la dugaan dtg menjenguk...blm mask faktor sekeliling yg menyakitkan hati lagi...hmmmm



aku tgh serabut....sabar..sabar..



p/s: bz bz bz..

Monday, December 21, 2009

pengalaman itu berulang kembali

Assalamualaikum..

author note: last time i’ve been punished by this kind of punishment was back 20 years ago..when i was in primary school..n recently i’ve been punished during my master’s..adeii…shame on me:p


hmm…last saturday, me n few of my classmate have been locked..nothing extraordinary huh? but the thing is we’ve been locked from inside..means tht we’re outside the lecture room..


actually it was happened unexpectedly..whereby..when i was passing the class room, the door is still open..but i’ve decided not to enter the class room yet since the lecturer was not there…(whispering inside: eh lecturer ni lg lmbt rupenye..:p) ..on my way to the toilet, i hv to pass by a discussion area..where were my colleague was gossiping lepaking..n me also join the group n we were discuss something related to our managerial economics assignment..it was few minutes discussion anyway..and i’m heading to the toilet just to wash my hand..surprisingly, when we want to enter the class room, it was locked from inside..and we can hear sounds of laughing..hmmmm..


to cut it short..(if am not mistaken, almost half an hour we’ve been locked..dlm hati dh riang ria nk balik jek..ekeke;p) the lecturer was asking our fren inside to sms us..if we want to get in..find out the way..still in blur mode, we asked mak guard to open the door..n we’ve been told that the lecturer was punish us for coming late to the class…hellooo..we were earlier than the lecturer ok..huh..seriously we were mad..but thinking of the power of the lecturer..sabo je la..we dont want to be ‘failed’…


mcm ni pnya lecturer pn ada ka..if they want to punish us for our mistake, it doesnt matter..but b4 doing tht..you hv to be punctual la at the 1st place….but then..just think in a positive way…he is our lecturer n we already take n share his knowledge..smga dihalalkan segala ilmu..amin..


IMG0843A


~bkn dgn mereka ini aku dikunci ok..ni sekadar gbr hiasan..hehe..ni ler gengs aku yg pling rapat..kitorang 1 class since our 1st sem....seme otak giler2 gk..xde ler boring kami nk mengabiskan lecturer yg more than 5 hrs tu kan..lecturer ngajo..kami dok kruk krak kruk krak..mkn jajan..ekeke:p~



p/s: sekadar luahan perasaan yg pd mulanya sgt xpueh hati..tp towards the end..redha…ujian dr Allah..

p/s2: curious gk..dh last class b4 the exam..dia baru nk buat punishment cenggini..but thanks to him la..at least..during my last semester..i was given a chance to experience it..hehe..:p

p/s3: terasa mcm zaman study degree jek..time jadi student mmg cenggitu le layanannya..maklum ler..bdk2 lg masa tu..muda remaja gitu..ahaksss






Thursday, December 17, 2009

doa awal dan akhir tahun bida'ah..

Assalamualaikum..


skang ni mostly blog yg aku lawat menyebarkan doa awal tahun dan akhir tahun..so aku nk share info ni ngn korang.....petikan info dr blog ni...dan juga blog ni..



Doa awal dan akhir tahun timbul lagi. Ya setiap tahun ia muncul. Bid'ahkah ia?

Sahabat-sahabat sekalian, sudah banyak tulisan berkaitan hal ini. Sudah jelas dan terang.

Kenapa ia dikatakan bid'ah? Kerana manusia mencipta satu masa yang khusus untuk doa-doa tertentu.

Doa boleh dilakukan pada setiap masa. Dan ada waktu yang mana doa sangat diberatkan dan dinyatakan sebagai waktu doa mustajab. Antaranya ialah doa ketika sujud, doa ketika sepertiga malam, doa ketika hujan turun, doa ketika musafir dan lain-lain. Kenapa kita menyatakan dan menyebarkan kepada masyarakat bahawa pada saat-saat itu sunnah berdoa, doa mustajab? Kerana ada dalilnya. ada petunjuk wahyu menyatakan sedemikian.



Lalu di mana dalilnya doa akhir dan awal tahun sebagaimana adanya dalil tentang doa ketika sujud? Di mana dalilnya doa akhir dan awal tahun sebagaimana wujudnya dalil tentang doa selepas wudhu'?

Doa itu sunnah, umum pada setiap waktu, tetapi apabila kita meletakkan satu spesifik waktu dengan kata-kata "sunat berdoa awal dan akhir tahun" itu adalah satu bentuk pengkhususan, spesifik waktu yang mana hanya pembuat Syariat iaitu Allah SWT sahaja yang berhak menspesifikkan sesuatu ibadah.

Masyarakat umumnya memang tahu doa itu sunnah, tetapi masalah sekarang masyarakat juga dihebahkan dengan 'sunnah spesifik' doa awal dan akhir tahun.

Menyatakan bahawa doa awal dan akhir tahun sebagai bid'ah bukanlah bermaksud kita membenci doa. Kita membenci bid'ah. Kita menyuruh manusia berdoa setiap masa, apatah lagi pada waktu-waktu yang dijelaskan secara spesifik kelebihannya, akan tetapi untuk menyatakan ada nya doa yang khusus buat waktu tertentu, kelebihan untuk doa pada waktu tertentu, ia memerlukan dalil. Kita bukanlah Tuhan si pembuat syariat. Kita adalah makhluk kepada al-Kholiq.

Kenapakah kita cuba mengambil tugas Allah al-Kholiq? Apakah kita cuba menempatkan diri kita di posisi Allah SWT. Doa adalah satu bentuk perhambaan kita kepada Allah, perhambaan apakah ini apabila ia dilakukan dengan cara yang cuba meletakkan kita di tempat al-Kholiq, sedangkan ia sesuatu yang mustahil.

Kita sebagai makhluk menghambakan diri kita kepada Al-Kholiq dengan cara yang dikehendaki Maha Pencipta, bukan dengan cara yang kita reka-reka mengikut kepala akal dan nafsu.

Jangan nanti muncul lagi si pembuat syariat yang menyatakan ada doa khusus ketika 'on' dan 'off' laptop, bahkan dengan fadhilat-fadhilat tertentu.

Berhati-hatilah kita supaya tidak mengkhianati Rasulullah SAW yang telah menjadi Rasul terakhir. Apakah kita cuba menjadi Rasul selepas kewafatan baginda SAW?



petikan dr sini...


Jika diteliti doa awal dan akhir tahun tersebut, diakui bahawa lafaz Arabnya sangat elok, susunan kata-katanya menarik, dan maksud kandungan doa juga tidak bersalahan dengan mana-mana prinsip syarak.

Tetapi, oleh kerana doa ini ditetapkan lafaz bacaannya, bilakah waktu dibaca, berapa kali bacaannya diulangi, dan apakah fadilatnya, maka upacara membaca doa ini adalah termasuk dalam bidaah. Kerana bacaan doa ini tidak pernah direkodkan dalam mana-mana kitab hadis muktabar, tidak pernah dinukilkan amalannya di kalangan para sahabat, tabien dan para salaf, dan tidak disebut pun oleh imam-imam yang masyhur.

Sedangkan kita tahu doa adalah ibadah. Dan dimaklumi bahawa ibadah bersifat tauqifiyyah iaitu mesti diambil asal dan kaifiatnya daripada syarak. Tetapi, dalam persoalan doa awal dan akhir tahun ini, tidak didapati sebarang asas pun daripada nas-nas syarak.
Apabila dikatakan bahawa ia bidaah, pasti ada suara membantah, “Sikit-sikit bidaah, apa salahnya berdoa?”. Ya, berdoa tidak salah. Ibadah doa boleh dilakukan pada bila-bila masa yang sesuai. Termasuklah berdoa pada tarikh 29 Zulhijjah. Yang salahnya ialah menetapkan bentuknya seolah-olah ia daripada syarak. Ditambah pula dengan fadilat palsu tentang kata-kata syaitan begitu dan begini, dan jaminan pengampunan dosa selama setahun. Ini semua perkara ghaib yang mesti diambil daripada nas-nas sahih.
Oleh itu, janganlah dipandang mudah terhadap perkara-perkara kecil yang menyalahi syariat, apatah lagi termasuk dalam bidaah. Dan yakinilah bahawa setiap amalan ibadah yang dilakukan, sedangkan ia bukan daripada agama, maka amalan itu ditolak oleh syarak. Wallahu A’lam.



p/s: smg kita menjadi hambaNya yg sntiasa di landasan yg betul...hidup berpandukan al-Quran & Sunnah... amin..



the green stripes

Assalamualaikum..


alhamdulillah..syukur dgn rezeki Allah..hadiah aQeel utk BABY IN BLUE CONTEST done by ELIZA tlh selamat diterima..aQeel was 2nd runner up..thanks eliza..cute sgt hadiah ni..i likeeee..hehe..n xperlu tunggu lama2 nk dpt hadiahnya..she is soooo efficient ok :)
IMG_3723
~jeng jeng jeng..paper bag dia pn dh tomey..~
IMG_3729
~hehe..the green stripes:D~
IMG_3730
~ouh ade ni skali:p~

n now...presenting our GREEN STRIPES model..aQeel...big applause pls..ekekek:p

IMG_3735
IMG_3743 IMG_3733 ~dh mcm sujud syukur dh ni..ekeke:p~
IMG_3739
IMG_3742
~xketinggalan pose gaya aQeel..adeii comot la anak ibu ni..~
IMG_3736
~n last but not least..the socks..aQeel sgt suka socks ni..main beskal xnk buka trus..seb bek ler musim ujan kan..sejuk gitu..kalu x mau berkuap peluh..ekeke:p~


p/s: alhamdulillah..hr ni sgt ceria bg aku..hari penuh kesyukuran..rezeki berganda2 dtg dr Allah..ya Allah..sesungguhnya hambaMu ini tersangat bersyukur dgn rezeki yg Kau berikan..alhamdulillah...
p/s2: smga aku tdk menjadi hambaNya yg leka dgn rezeki yg diberi.. salam Ma'al Hijrah..


Wednesday, December 16, 2009

bila isteri berleter

Assalamualaikum..


selamat pagi cinta..cewah:p hmm eager sgt nk share info ni ngn korang sume..especially utk married couple..xkira la baru kawen atau dh lama..dan ianya jgk utk ingtn aku...hope dpt manfaat dr kisah ni..


Kisah seorang lelaki yang mengunjungi Umar bin Khattab untuk mengadu mengenai perangai isterinya yg kuat berleter.


Setibanya lelaki itu di rumah Umar bin Khattab..dia berdiri di luar pintu menunggu Umar keluar. Tiba-tiba dia terdengar isteri Umar sedang meleterinya, sedangkan Umar diam tidak menjawab walau sepatah pun.


Lelaki itu beredar sambil berkata kepada dirinya sendiri: "Kalau beginilah keadaan Umar, seorang Amirulmukminin yang selalu keras dan tegas, maka bagaimana dengan aku?"


Selepas itu Umar keluar dari rumahnya dan melihat lelaki tadi beredar. Umar memanggilnya dan bertanya tujuan kedatangannya. Lelaki itu berkata: "Wahai Amirulmukminin, aku datang untuk mengadu mengenai perangai isteriku yang buruk dan suka berleter kepadaku. Tadi aku mendengar isteri anda pun begitu juga. Lalu aku berkata kepada diriku: Kalau begini keadaan Amirulmukminin dengan isterinya, maka bagaimana dengan aku?"


Umar berkata kepadanya:



"Wahai saudaraku, sesungguhnya aku bersabar mendengar leterannya kerana dia mempunyai hak ke atas aku.


"Sesungguhnya dia memasak makanan aku, mengadun roti untuk aku, membasuh pakaian aku dan menyusui anakku, padahal semua itu tidak diwajibkan ke atasnya.


"Dia juga menenangkan hatiku daripada melakukan perbuatan yang haram (zina). Sebab itulah aku bersabar dengan kerenahnya."


Lelaki itu menjawab: "Wahai Amirulmukminin, demikian jugalah isteriku." Umar pun berkata kepadanya: "Maka bersabarlah wahai saudaraku. Sesungguhnya kerenahnya itu tidak lama, hanya seketika saja
..



Rasulullah SAW pernah bersabda bermaksud: "Mana-mana lelaki yang bersabar di atas keburukan perangai isterinya, Allah akan berikannya pahala seperti yang diberikan kepada Ayyub kerana bersabar di atas bala yang menimpanya. Dan mana-mana isteri yang bersabar di atas keburukan perangai suaminya, Allah akan berikannya pahala seperti yang diberikan kepada Asiah binti Muzahim, isteri Firaun."


baca dr blog ni.



p/s: sesungguhnya suami dan isteri mmg dijadikan utk lengkap melengkapi diantara kekurangan yg Allah ciptakan..terima dan redha seadanya..
p/s2: smga kita dpt berhijrah menjadi yg lebih baik..

Tuesday, December 15, 2009

yg cute dan yg miut

Assalamualaikum..

alhamdulillah..Allah bg rezeki lg..dpt bende yg cute miut ni dr rina aka cutemiut ...ala yg anak dia nama mirul yg sgtla gebus itu..smlm smpai..thanks so much ye rina..smga persahabatan kita kekal abadi:)

IMG_3711
~ni la mende nye..paper klip..so cute ok~

hmmm..korang rindu x pd bdk kecik ni?huhu..aku pn rindu nk soh dia posing2..bz la katakn..insyaAllah..akn di usahakan jgk menyenap aQeel in action..tunggu ok:)







IMG_3693
IMG_3695

p/s: aQeel pntang nmpk kamera..dan dan tu dia posing gaya dia..smpaikan cctv dlm lif pn dia dok sengih2 posing..adeiiiii

Monday, December 14, 2009

3 weeks to go

Assalamualaikum..



hmm...skang dh mid of december..huhu..utk org lain best la..sbb time ni la nk g holiday..coti2 mesia gitu..aku pn mmg xkan lepaskan peluang nk coti2 mesia..mcm dh jadi yearly event...ni la masanya nk meluangkan masa dgn yg tersyg..dan merelaxkan minda..hehe..



tapi..not for me at ths time..coti2 mesiaku trpksa dipostponed ke jan or feb nxt yr..huhu..sabo je la hati tgk org lain dh mula packing2 nk g holiday..xpe2..sabar..kuatkan iman :)



sbbnya..aku skang tgh korbankan masa utk sume2 tu n pay attention kt essenment n final exam aku..uish nape mcm sgt serius bunyinya yek..hehe..maybe sbb aku rs ni final sem aku sblm aku akn grad dgn segulung master..insyaAllah..so tu yg aku concern sgt..aku xbole kantoi..harus lulus dan kekalkan kecemerlangan..br la master yg aku pegang tu berkualiti..n smga aku bole mnjadi role model pd ibu2 muda (cewah perasan muda plak:p) yg ade keinginan utk further study..xkirala what level of study..smga mereka tau..ibu2 especially yg berkerjaya jgk bole berjaya dlm study..kalu nk story pasal halangan,cabaran dan dugaan mmg tersgt la byknya..ape yg penting..jgn give up n sntiasa berdoa..selebihnya tawakal kpd Allah..



3 weeks to go for my final exam...after tht..br la aku bole plan our holiday..hmmm..heavennya..smga segalanya dipermudahkan..amin..




p/s: xsangka aku berjaya harungi segalnya hingga ke hr ni..

Thursday, December 10, 2009

2012 & kiamat

Assalamualaikum..





actually aku baru abis tgk cite ni last week..hehe..agk ketinggalan ketapi..maklum ler..aku kan student yg bz:p masa cite ni tgh hot..byk gk aku rec emel pasl nk ramalan hari kiamat akn berlaku..mcm2 deme ni dok predict..siap ade calculation..mmg nmpk logiknya..tp..bahaya ni..klu yg xtau akn mdh je accept n yakin ramalan tu betul..astaghfirullah..smga Allah memberi petunjuk dan hidayah..aku xsure korang ade dpt ke x..tp aku mmg xde intention pn nk fwd sbb aku xnk sebarkan something yg blh memesongkan akidah kita as a Muslim..



pd pendpt aku yg xseberapa ni..NOBODY as long as u r human (trmasuk jgk Nabi dan Malaikat) can predict when is the kiamat..ianya adlh rahsia Allah s.w.t..hanya Dia yg tau bila akn terjadinya Kiamat..wajib utk kita mempercayai dan meyakini akn terjadinya hari kiamat..tp secara halus dan tanpa kita sedari kta tlh melakukan kesilapan yg sedkt sbyk blh menggugat keimanan kita bl kita mula mempercayai ramalan sekian2 tahun,sekian2 hari dan sekian2 jam akn berlakunya kiamat..sedgkan Nabi kita Rasulullah s.a.w yg diutuskan Allah s.wt yg merupakan utusan Allah yg sempurna pn tdk tau bila kiamat akn berlaku..inikan pula kita manusia biasa yg sgt byk kekurangannya..mana mungkin kebijaksanaan kita bole mengatasi kebijaksanaan Rasulullah s.a.w..



Firman Allah, " Sesungguhnya Allah, hanya pada sisiNya sajalah pengetahuan tentang hari kiamat." (Luqman: 34)


kt hanya blh mengetahui kiamat smkin menghampiri bila dikeluarkan tanda2 kiamat sprti yg terkandung dlm al-Quran..antara tanda2 besar yg mmg meyakinkan kita kiamat semakin hampir adalh keluarnya Dajjal, munculnya Ya'juj dan Ma'juj dan terbitnya matahari dari Barat..dan bila sj terbitnya matahari dr Barat..maka tertutupla pintu taubat..masyaAllah..smga kita semua sempat bertaubat sblm pntu taubat ditutup rapat..



even skang ni pn dh ada tnda2 kecil kiamat.klu kita baca kitab2 yg menerangkan berkenaan kiamat, kebanyakkan tanda tlh pn terjadi..antaranya..perbalahan sesama saudara muslim..terjadinya fitnah besar antara 2 kelompok org beriman, terangkatnya ilmu (makin byk org bodoh dr org berilmu), merebaknya penzinaan dan pembunuhan, byknya bilangan wanita dan paling ketara..terjadinya gempa dlm jmlh yg besar (kalu tgk skng sana sini gempa bumi melanda) dan ianya xkan berhenti dari bergegar sehingga ke hari kiamat...xsedar lagikah kita?? pintu taubat masih terbuka seluas2nya...rebutla peluang yg ada ni..ingtn utk diriku jgk..



sabda Rasulullah s.a.w. " Sesungguhnya kiamat itu tidak akan terjadi sebelum kamu melihat sepuluh tanda:

Asap2 yg memenuhi timur dan barat selama 40 hari
Dajjal
Binatang melata di bumi..bila binatang ini memukulkan tongkatnya ke dahi org yg beriman, maka akn tertulislah di dahi org itu "ini adalah orang yg beriman"..begitulah sebaliknya..
Terbitnya matahari sebelah Barat
Turunnya Nabi Isa a.s utk membunuh Dajjal dan akan menjalankan syariat Nabi Muhammad s.a.w
Keluarnya Ya'juj dan Ma'juj
Gerhana di Timur
Gerhana di Barat
Gerhana di jazirah Arab
Keluarnya api dari kota Yaman menghalau manusia ke ttempat pengiringan mereka


coretan ni hnya utk renungan dan ingatan kita bersama..selain kita blogging utk keseronokkan duniawi..jgn kita lalai dan leka bekalan utk kita di sana kelak..



yg baiknya dtg dr Allah..dan yg kurang itu adlh diri aku sdiri..



sumber: bacaan dr sini dan sebahagian darinya menjadi topik perbincangan dlm kelas M.E :)



Wallahua'lam..



p/s: ina..selain blog ni dan blog ni..blog ni dan blog ni pn byk manfaatnya..
p/s2: cite 2012 ni hanyala big disaster..even daratan sume hancur but still can survive in the air..ada adaptation kisah zmn nabi Nuh a.s..ok la utk hiburan..
p/s3: gambaran kiamat tu xtercapai dek akal nak menggambarkan kemusnahan dan kehancurannya..hanya Allah s.w.t shj yg maha mengetahui..






suppliment perut

Assalamualaikum..


hehe..suppliment perut tu..tah pape tah..gbr ditembak masa blk kampung raya haji ritu..layan je la yek..aku bz ni ngn esenment..

IMG_3651

~xkan xkenal mangga ni kan:p~

IMG_3644

~pnh tgk rambutan berbuah di dahan??~

IMG_3666

~buah eye cat ~

IMG_3673

~hmm..ape ni?ade asam boi bagai…~

IMG_3674

~zoommmm outtttt….taraaaa…ikan siakap mask stim..very special..bcoz..hubby yg masak..mmg marveles.. :)~

p/s: alhamdulillah..syukur pada rezeki Allah..



Wednesday, December 9, 2009

flashback…a small celebration

Assalamualaikum..
tarikh kejadian: 26 November 2009
masa: 9pm
location: kamunting, taiping

IMG_3584
~hehe..jgn trkejut plak tgk mr mickey ni..haaaaa..nk tau menatang ape ni?…~
IMG_3585
~taraaaa….pressie for aQeel on his birthday :) ooopsss ade lg..~
IMG_3600
~taraaaaa lagi…sweet x? hehe..ni plhn ibuaQeel ok..aku xkira dh..bosan asyik biru je kan..ape slhnya boy pakai pink..lgpn ibu dia je yg dok usung beg ni..so xde maslh kan color PINK! :p~
IMG_3607
~cake of the day :) chocolate wallnut..sgt marvelles..even till now terasa2 lg kesedapannya..hehe..~
IMG_3619
~besday boy~
IMG_3620
~celebrate secara berduet..selang sehari je besday hubby n aQeel..hehe…sape untung? pk la sdiri..ekekek;p~
IMG_3621
~the smokes..againnn..i likeee:p~
IMG_3624
~ye ye je aQeel nengok ayahnya ptg kek..~
IMG_3612
~food of the day..ye mmg ini je yg kami beli..bkn sbb kedekut ok..sbbnya mak mentua aku yg tersyg tu dh mask sekuali beso rendang ayam n ketupat palas..mlm raya kan..xelok membazir..amalan syaitonirajim…hehe..~
IMG_3616
~aQeel was playing his new lego..pressie frm ayan (read: alang)..ekekee:p~
IMG_3614
~last but not least..terima la pose aQeel khas utk aweks sume :)~
just a small besday celebration for hubby n aQeel..my beloved heroes..even simple but meaningful..we enjoyed every single moments together :)
p/s: sometimes..the celebration is doesn’t matter..but the time we spend together could lighten the day n yes..both guys were lighten up my life forever..insyaAllah..


Monday, December 7, 2009

hang tuah

Assalamualaikum..


alhamdulillah..tuah aQeel..dpt hadiah cabutan bertuah funniest baby contest done by umidanish...cayang danish sbb cabut gbr aQeel..ekeke:p



hadiahnya diaper stacker sponsored by Momsandbabyshop..thanks so much yek..aku mmg admire diaper stacker ni..hehe..alhamdulillah..dh ditentukan Allah ianya milik aQeel :)


p/s: alhamdulillah..setiap dugaan ade hikmahnya... :)

he is the winner of baby in pink & blue contest

Assalamualaikum..


Alhamdulillah..rezeki memihak kpd aQeel lagi..ingt lagi x contest baby in pink ni? ala yg kami siap buat shooting kat lake garden tu..ahakss…hmmm almost 3 bln br kuar result contest ni..hope penantian hadiah xdela smpai 3 bln lagi..huhu..


thanks to sya aka mommy shaika..and thanks to juri yg memilih aQeel :)


ni la gbr yg menjadi pilihan hati juri ..

IMG_1165



n aQeel also won 3rd place for cutest baby in BLUE contest done by Eliza. alhamdulillah rezeki berpihak pd aQeel lagi..got to know..20 juris yg dilantik eliza utk plh the winners...perghh...msti eli pening nk make decision..hehhe..apepn..thanks to eliza for the contest :)


ni ler gmbo pilihan yg tlh memikat hati juris..hehe..



p/s: okla ckp takat ni je contest yg aQeel join..aku rs nk stop dulu la..kasi peluang pd org lain plak..(ni bkn ayat show-off tau)..seikhlas hati nk tarik diri dr join any contest yg melibatkan aQeel..org pn jemu dh tgk kan..huhu..kusedar diri ini..cewah..

p/s2: tgh tunggu hadiah contest yg 1 tu..dh msk 3 bulan dh penantian aku ni..ke puan penganjur nk aku buat n3 khas jgk tuntut hadiah..hehe..xpela..mls nk kecoh even i hv the rite..yakin pd rezeki Allah..klau Allah xkasi rezeki tu xpe..sbb bkn aku yg berhutang.. zai & mrs adz..sabo aje ler:p





gratitude


Assalamualaikum..


Alhamdulillah..dpt bersiaran kembali.cewah..alhamdulillah n syukur sgt2 sbb aQeel dah kembali sihat septi sediakala..both my loved were in good condition..thanks to Allah for the gift..


well..aku rs xmampu nk say thank u to alls for your pray..seriuosly i am touching..trharu sgt dpt kwn baik cam korang yg concern psl aku..aku hanya mampu berdoa pd Allah agar Allah sntiasa lindungi dan peliharalah mereka2 n korang2 yg baik hati ni..


as usual..my PA..oopss...ina momguess..u such a good frend and the best fren i ever met..thanks wei for your care..untung ler pak tam dpt bini yg caring cenggini..hehe..


okla..lastly..terima kasih yg tak terhingga di atas doa dan sokongan korang pd aku..aku sgt menghargainya..smga Allah dpt membals dgn rahmatNya..amin...


p/s: lama gk aku cuti blogging yek..hehe..

Thursday, December 3, 2009

aQeel admitted..

assalamualaikum....

mmmm.... skali lagi aku mewakili pihak puan blog ni...

buat masa skg aQeel admitted at pantai medical centre sbb high fever.... so suziey arap sgt kengkawan semue boleh doa kan kesejahteraan aQeel.

baru last week hubby die kuar hospital kali ni ank die pulak yg admitted (ziey, aku arap ko tabah adapi semue nie, dugaan dari DIA....)

suziey perlukan sokongan korangs semue, mcmaner serabut nyer kepala die skg bile org yg dia syg kuar masuk hospital, setiap kejadian ader hikmahnyer...

pls pray for aQeel... semoga si hensem ni akan sihat sejahtera. amin.amin.amin


ikhlas...
momguess

the prezzies

 
Assalamualaikum..
 
 
**********************si comel berbaju raya contest done by BabyIbu******************************
 
jeng jeng jeng.rezeki aQeel..hadiah kemenangan utk contest Si Comel Berbaju Raya contest done by BabyIbu..aQeel is the 1st winner for boy category :)
 
 
b4 tht aku nk minta maaf seikhlas hati pd liyana aka babyibu selaku penganjur contest si comel berbaju raya ..sbbnya..br hari ni aku tau vochure utk print 120 keping gbr size 4R sponsored by eoe Online dan jg vochure bernilai rm30 sponsored by leanalittleshop tlh diemel pd aku since 16 nov lg..maklum ler aku agk jarang cek emel.. sori ye liyana.agk lmbt utk ucap thanks to all sponsors...beg tajaan Gin & Jacqie & gelang (i guess) sponsored by Sherry pn dh aku terima seblm raya hr tu melalui courier..


IMG_3574
IMG_3576

gbr vochure idok ler teman amik gambonye..hehe:p

again..million thanks to Gin & Jacqie, Sherry, eoe Online, leanalittleshop for the lovely gift :) and trillion thanks to babyibu for the contest:)



*******************************cute baby in costume contest done by Intan**********************************


taraaaa..hadiah ni mmg fresh..br smpai tadi..so alang2 aku kumpul buat 1 n3..aci x? hadiah ni adlh utk contest  Cute Baby In Costume yg dibuat oleh intan aka ibu arissa..aQeel menang 2nd place..so lovely lace hadiahnya..

IMG_3675
IMG_3678
IMG_3682

thanks so much intan & liyana…aku sgt suka kesemua hadiah ni..ibuaQeel plak yg lebih..sape yg menang nih..ekeke:p. syukur alhamdulillah..smga Allah sentiasa murahkan rezeki anakku ini..amin :)



p/s: org memberi kita merasa..hargaila setiap ape yg kita dpt :)
p/s2: sukati aku je cipta word sdiri..the pressies..ekekek:p

Wednesday, December 2, 2009

setelah 2 tahun aku bergelar ibu…


Assalamualaikum…..


alhamdulillah..syukur ke hadrat ilahi..xsangka dh 2 tahun aku bergelar ibu kpd anak kecil yg dianug erahkan kpd aku n hubby,,alhamdulillah..aku bersyukur krn diberi peluang mengecapi nikmat mengandung,bersalin dan menjadi ibu kpd muhammad harraz aQeel..


alhamdulillah..hadirnya aQeel dlm famili kecil aku menambahkan lagi seri dan mengukuhkan lagi kasih syg kami suami isteri..dr saat dia dilahirkan..mcm2 dugaan..pelbagai cabaran aku n hubby tempuh..alhamdulillah kami berjaya lalui hingga ke hari ni..


aku melalui pengalaman mengandung yg mudah..xbyk sgt alahan yg aku alami..pecaya x aku xpnh muntah..aku cuma alami loya yg teramat..n aku xpnh mengidam benda yg pelik2..paling susah pn aku mengidam mangga harumanis..n kebetulan ms musim harumanis hubby kena g perlis outstation..so mmg rezeki baby la..maklumla aku pnya ngidam spesifik..nk harumanis dr ladang kt perlis..hahhaha:p


DSC00044

tp..aku mengalami kesukaran yg amat ms nk lahirkan aQeel..lbh kurang 15 jam aku menanggung sakit contraction..tp amat berbaloi kesakitan tu bila lihat baby yg lahir sihat dan ckp sifatnya..syukur alhamdulillah..

DSC00124

alhamdulillah..sepanjang tempoh berpantang..aQeel sgt mudh dijaga..aku rs 2 kali je dia meragam tgh malm xbole tido..selebihnya mmg lena diulit mimpi la..hehe..good boy anak ibu :)

DSC00151

DSC00177

IMG_0995

IMG_1037

IMG_1384

aQeel membesar dan trus membesar..setahun pertama mmg saat2 getir dan sukar dimana pelbagai cabaran hebat menjenguk kami…pheww….mmg terasa la dugaan menjadi ibu ni..syukur aku berjaya melepasinya..n now..aku rs kenangan manis sume tu..

IMG_2932

IMG_3122

2 tahun berlalu..aQeel semakin bijak..dan semakin baik..mcm2 gelagat dia yg menghiburkan hati..dr nk marah xjadi trus nk marah..so sempena ulangtahun kelahiran aQeel yg ke-2 ni..aku nk bg say something utk aQeel baca bila dia dh besar nnti..n mana tau time dia baca nnti aku dh xde kat dunia ni..

aQeel..ibu bangga sgt menjadi ibu aQeel..ibu bersyukur sgt kpd Allah krna kurniakan aQeel kpd ibu..aQeel adlh anugerah yg sgt indah kurniaanNya..ibu sntiasa berdoa aQeel akn menjadi anak yg soleh..patuh kpd ibu dan ayah..hormat kpd org tua..ibu jg sentiasa doakan kesihatan dan kesejahteraan aQeel..semoga aQeel menjadi hamba Allah yg sntiasa di jalan yg benar dan sentiasa berada dlm lindungan Allah swt...semoga kejayaan milik aQeel..ibu sentiasa mendoakan yg terbaik utk aQeel..ketahuila anakku..ibu sgt sayangkan aQeel..


p/s: besday aQeel 26th November..thanks ina momguess di atas sumbanganmu mengabadikan tarikh 26 nov kt blog aku ni..

p/s2: mekaseh yg xterhingga utk sume kengkawan yg sentiasa mendoakan yg terbaik utk aku n famili dan jg mekaseh utk sokongan korang..aku sgt2 menghargainya..

p/s3: esenment kembali menghantui hdp aku..huhu..bz banget



Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy