Tuesday, March 16, 2010

canon telephoto zoom lense

Assalamualaikum..


ehemmm...amboih ramai yg teruja nk tau ape yg aku survey tu ek..hehe..menatang ni ler yg buat aku n hubby xkeruan..ekekek:D


after deep thinking..longgg discussion...we decided to buy this gadget...some may say it was a long term investment..so do i..extension on it...i would say it was a treatment for a self satisfaction..


EF-70-200mm f/2.8L IS USM....ok meh nk bg info sket la..utk CANON user..

* 70-200mm tu adlh focus length..
* klau nk beli telephoto lense..make sure amik yg f2.8 and below..tu utk minimum aperture..atau bhsa mudahnya..bukaan cahaya...kalu indoor xyah guna speedlite..kalu f3.5 or f4 means tht kalu kita focus up to 200mm..at the object point nnti chya yg smpai akn berkurangan dan akn jadikan gbr agk gelap n mengecewakan..
* IS stand for Image Stabilizer..whch sgt berguna..lense ni dh la heavy sket..so kalu xpakai tripod kemungkinan tgn kita shaking sgt tinggi..kalu xde IS gbr akn jadi blur..IS ni technology utk stabilize kan image to reduce shaking n blur..mcm auto-sharpen la (ni bhs yg aku mudh paham la..term2 photog ni susah sket nk ingt..ekeke:D)
* USM stand for UltraSonic Motor..so dgn adanya USM ni..internal focusing sgt2 cepat, quiet & accurate...







~ni ler rupenye..~



ok tu jela review yg xseberapa dr bdk baru belajar..hope bole give some idea:)



but.....hmm ade but ni yg xbest ni..kami dlm dilemma ni..for info..telephoto lense ni yg version 2 (EF-70-200mm f/2.8L II IS USM) dh launched kat overseas..tp belum masuk malaysia lg..puas dh kami survey..even product specialist canon pn xleh nk predict when will the lense will be in malaysia..it may take few months or few years tho...hoho..



its normal..when we say about 2nd version..definitely the specs will be much much more better..for sure there is a technology enhancement inside..deviation price is approx 1k++ only..frm our research utk telephoto lense ni (hubby actually..ekeke:D) ..new technology enhancement was introduced in 10 years lifetime..latest technology was IS which is introduced somewhere in 2001..and now 2nd version has been introduced 2010 unfortunately it was at overseas..based on pre-order..it was risky kalu nk purchase online frm overseas..the warranty may not cover in malaysia..



adeiiii..dilemma btl ni..nk tunggu...xtau smpai bila br masuk malaysia..even tentatively pn xtau bila..nk amik yg ade kt market tkt nyesal plak nnti..tetiba xlama lps beli launched plak 2nd version kt mesia..huhu..main purpose nk amik gbr konvo..n plan nk shooting kt sawah padi kt kangar..jakun sket la kan..kt kl mana ade sawah padi...hahaahaha:D tp kalu tunggu dibuatnya 2 thun lg baru masuk mesia..adoi..terlepas la moment2 indah kami..nk capture tpt2 menarik kt sabah pn bole terlepas..best fren wedding pn bole terlepas nnti ni..huhu..buntu..dead end:D




appreciate your ideas n comments..plsss:)



43 comments:

Ummi Eisya said...

inilah rupanya2..dah agak dah..mesti kaitan ngan lens ni..aku ni nak bg suggestion tak la pro mcm ko..tunggu pic yang cantik ko tu jela..

klu ko rasa nak amik moment terbaik tu,better ko beli jela..technology ni kita memang tak leh kejar..sentiasa je berupdate..tapi klu ko ade kawan ke,better ko pinjam je dulu..tunggu dah launch baru ko beli yang latest tu..

ish,aku pun dah jadi dlm dilema jwap soalan ko ni..

momguess said...

den xtau nk komen mcmnaer
sbb nk invst 8k tu beb
huhuhuh
tapi for long term den rasa bebaloi
tepuk dada tanya budget
hehehhe
tapi den tau ko mampu
jgn lupo iyo photoshot kito nxt mnth
muahsss

IbU aDaNa & aZhad said...

walauweii suzy...sudahh mmg nak jd photographer niii....ekkeke....kak ina pon idakk la pandaii nak kasi comment..so pilihan bijakk kena ada...eekke....tak sabaqq ni nak tgkk shoot yg lawa2 nii....

[-suziey-] said...

ummieisya:

wei idea ko tu bernas gk..tp maslhnya..aku xbrani ler nk pinjam2 lense ni..dh la mahal..tkt jadi ape2 kang..nahas aku..huhu..aku nk jwb komen ko ni pn mash dlm dilemma..

mmg xleh kejar teknologi ni..aku setuju tu..hmm cumanya sbb kami ditgh2 garisan antara teknologi baru dan lama..kalu teknologi baru masih jauh ke depan xpe..hahahaa..dilemma la wei..adoiiiii

[-suziey-] said...

momguess:

ya lor..kalu long term bole tunggu..tp dibuatnya nk tunggu 2-3 thun lg br kuar..kan rugi jgk..saat indah xkan berulang kan..ecewah..ekeke:D

ye ye aku ingt kt pnya appointment:D

[-suziey-] said...

ibu adana & azhad:

haha..photog tu jauh lg kot..just utk self satisfaction dulu..tp along the way kalu ade rezeki dtg kami xtolak..ahaks:D

mama tisya said...

wah2 dh nk sambar lens pjg ni...bole tahan gk regenye tp tula nk tgu yg 2nd tu tktau bila ek..kalo bli direct kt overseas tu tk bole ke...ehehhehe

tp kalo rs byk benda nk capture baik bli cpt...heheheheh

wah2 nk cuti2 sabah ye

AshAnas said...

klu bab konvo n wedding mmg stuju akak bli telephoto ni... haha... bab sawah tu, skrg kat utara padi sume dah dituai, skrg musim org bakar jerami... klu ms akak dtg utara ujung bulan ni, mmg kosong la sawah tu, xdak apa pun...

akak cr matthew chuah kat fb, sure die dpt tolong akak... kedai die click 'n snap kat komtar,penang...

[-suziey-] said...

mama tisya:


kalu beli overseas pnya mmg murah sket even dh convert RM pn still murah lg..tp masalhnya..warranty mesti xcover kt malaysia..kalu problem nnti kena anta kt sana balik..lg payah..dan costly..

[-suziey-] said...

shira:

hahaaha..aah la kan..dlm brite pn tunjuk sawah dh jadi coklat je skang..jerami je byk..tp cantik jgk ape..seni..ekekek:p

ouh tpt shira slalu refer tu ek..ok thanks for info..akk try search dia..

Mama_Aqish said...

wah bagus ni...kiter berangan je la nak dapat benda alah tu...dok nengok suziey snap2 gambo aqeel pun dah cukup gumbira tengok gambonyer lawa2 belaka....

[-suziey-] said...

mama aqish:


kalu dh minat msti bolenye dapat..eheh..insyaAllah..ni pn byk kena blajar

Intan said...

Tunggu ke tak nak tunggu...he he...that is the question :D

Tak kisah...janji dpt tgk piccas2 yg makin melatops nanti nie!

Dj Epoi said...

Walaweiiiiiiiiiiiiiiiii....

Pasti gempaq lepas nih beb.....hasil tembakkannya...

zh-ena said...

tepuk dada tanya selera
klu gambar akan jd lebih cantik better beli jea
pelaburan bijak tu

synn said...

salam kenal...lompat2 td from blog azza...
tq for sharing info on lens:)

mummyseri said...

untuk jangka masa lama..belilah..tak rugi..pasni semua msti tak trlepas..

tq suziey, kongsi info ..heheh sbb kite budak baru je belajar2 bab ni :)..

Reb@k said...

hehe...sy pun canony gang gak, cuba check kat photo malaysia forum, ada org jual lens yg sama dengan harga 4+++k.

http://www.photomalaysia.com/forums/showthread.php?t=104618&highlight=EF-70-200mm+f%2F2.8L+IS+USM

nak beli xde wit...sob3

ita cutevirus said...

suziey siap nak tambah lense lagik.. ita ni slr pon lom ade lagik.. adesss.... lagi jauh.. tak terkejar den...

anyway, buat istikharah laa.. kalo tujuan kite baik, insya Allah akan diberi petunjuk...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

haahh kan betul dah agak sometHing yg berkaitan DSLR.....

ari tu masa gi KL, sempat gak singgah kedai camera tanya2 pasal lense ni....tapi kan ader satu jenis lens ni, nampak simple dan ringkas...yg mana ader focal lenght, wide lenght dan micro lens...bukan yg jenis zoom2 punya...jenis lens yg pakai masuk jer tu....3 in 1...kalau nak guna micro lens..just buka jer penutup wide lens kat luar tu....hehee..faham ke ni apa yg ayu cakap...sempat gak try2 amik gambar coz nak tgk perbezaan dia tu..

actually telezoom yg suziey nak beli ni pun ayu dah pernah survey...nanti tgk entry ni..
http://ibuayahdamia.blogspot.com/2010/01/telezoom-af-70-200mm-f28-di-ld-if-macro.html

bagi pendapat ayu, beli je lah....nak kejar gadget2 ni memang sentiasa updated...so kalau tak nak kenanagan manis tu hilang dimata, better beli je lah..

lagipu untuk kepuasan anda dan keluarga anda juga kan....muahahahaha..

p/s: apasal panjang lak komen ni...

mamalieyna said...

herm..non idea lak nk komen...sbb tak ambik tau sgt hal2 gini..huhu..

if me..beli yg ada kt pasaran skrg jer kot..nnti kuar yg baru trade in..ekeke..ingat HPhone ke main2 trade in...sayang la tak sempat nk capture moment2 indah spt yg disebutkan tue..^_^..if menunggu yg 'itu', yg tak pasti bilanya akan muncul di pasaran kan..

[-suziey-] said...

intan:

hahah btl tu la persoalannya..nk tunggu ke x tunggu..huhu..payah ni

[-suziey-] said...

DJ Epoi:

hehe insyaAllah..

[-suziey-] said...

zh-ena:

hehe..tepuk dada tanya selera ek..sleera ku pasti nk yg terbaik..ahakssss

[-suziey-] said...

synn:

hai..thanks for visiting..ilmu yg baik elokla dipanjang2kan spya semua mendpt manfaat:)

[-suziey-] said...

mumyseri:

hehe..tu yg dilema ni..adoii pening..hehe..

u r welcome..smga mendpt manfaat dr info:)

[-suziey-] said...

rebak:

emm tu yg grey set..mmg murah..xde warranty..bahaya tu..

klau nk yg 5k++ pn ade..tp xde IS la..

kalu yg ade IS ni roughly around 8k++ utk 3 yrs warranty..

penting warranty nih..IS pn penting..hehe..

[-suziey-] said...

ita:

xpe pelan pelan kayuh..insyaAllah dpt gk nnti..:)

hmm istikharah ye,..btl jgk..DIA je yg bole beri petunjuk kan :)

[-suziey-] said...

damia aleesya & damia ayyunie:

hehe..aah related to DSLR..emm kalu ikt pengsurveyan kami..product specialist canon pn kata..2 lense dh ckp kalu utk usage mcm kita ni..just utk amik gbr anka2..holiday..wedding..which are wide lense n telephoto zoom..zoom tu yg best..tu yg bole buat efek background blur yg cantek..lense basic yg kita dpt masa beli dslr tu kalu kita zoom dr short distance br dpt hasil background blur kan..kalu telephoto 70-200mm ni zoom frm long distance cantek..n kalu indoor xyah pakai bantuan speedlite cos amik yg f2.8 and below..minimum aperture..ade telephoto 70-200mm yg f4..mmg murah..dlm 5k++ je wth IS tp f4 tu chaaya xckp kalu buat indoor..kalu outdoor no problem la.. kalau nk amik 70-200mm f2.8 yg range price 5k++ xde IS plak.. kalu nk yg IS mcm yg kita nk amik ni rage price 8K..so mmg worth la..


so far lense paling mahal sy jmpa 55k..tp tu xsesuai utk kita la..membazir..tu sesuai kalu nk buat national geography or crocodile hunter..hehe

[-suziey-] said...

mamalieyna:

haha trade in lagi..besenya kalu nk beli lain org jual lense yg ade..tp mcm lense yg sy nk amik ni..purchase price dh 8k++..klau nk jual paling murah pn dlm 5k++..tu pn sape nk beli..ekekek:D ni yg dilema ni..nk beli biar yg btl2 puas ati..tp kalu nk tunggu xde kepastian plak..adoiiiiii

Nana said...

wow.. hah itu je termampu cakap hehehe
nak dapat sebijik dslr pun xtau bile mampu tgk je la kengkawan ngan slr memasing heheh

alfa juliet said...

aku cam tak bleh bagi cadangan sbb tak berapa paham dgn term2 ko guna ni..hehe...aku kan tak pakai kamera mcm gini..
tapi kalau rasa nak beli, beli ajelah yg ada kat market n yg akan launch tu...membazir ke ada dua wei???

[-suziey-] said...

nana:

ish sedih plak aku..kalau minat msti bole dpt..msti ade disiplin kmpul duit..hehe

[-suziey-] said...

alfa juliet:

uish mmg membazir banget wei..yg nk launch tu lg enhance dr yg ade skang..so klau dh ade 1 pn ckp..cumanya dlm dilema nk amik yg latest tp xtau bila or amik je yg ade kt market skang..xpe slowly nnti ko familiar la ngn term2 aku ni..hehe

zue @ annaleeya said...

wahhh.... posing sakanla pas nih... msti kebabooom piccas nanti...

firahadifa said...

dear , haven nyer if buy lense tue.. tapi terduduk gak dgr 8k .. if yg version 2 tu berapa ??

my advice, buy je yg version 1 dulu.. da ade kat malaysia jual yg lama , buy plak yang version 2.. amacam?? huhu

[-suziey-] said...

zue@annaleeya:

haha xde lense tu pn posing ttp posing sakan..ekek:D

[-suziey-] said...

firahadifa:

hehe..emm rege dia mmg mahal gk..kalu kt US version 1 tu around 5k++ je and version 2 around 8k++..so diffent version 1 n 2 almost 3k++..kalu msk mesia sure lg mahal..was thinking nk amik yg version 1 tu jek..xtau nk masuk mesia bila utk verson 2 tu..

Farra Dhelina said...

ohh pasal lense.. mmg minat hbs betol kan akk ni pd cmra!

harga dia..mak aiii...blh tahan ye!
tak tau nk advice cmne, sbb tak tau :}

wantie said...

STORY PASAL LENSE LA PULAK. MAHAP YER SUZIEY AKU TAK PANDAI LANGSUNG... MAHAP MAHAP.

[-suziey-] said...

farra dhelina:

haha..tu la ..menggila plak minat ni..ekek:p

hmm mmg bole tahan gk regenye..tp klu once for all ok la..haha alasan:p

[-suziey-] said...

wantie:

xpe wantie..xyah ler mintak mahap:)

ALoNa Cintamaniszlite said...

beli ler..suziey
dh minat..duit pun ada..beli je. Yg simpan tu simpan..yg lebih2 tu..buat ler apa yg disukai utk kebahagiaan diri sendiri, kan?? hehe..

Suziey..
akak tgk kat area bukit merah, area tg. piandang, area merbok kedah, area kota kuala muda..tang sawah padi tu dorang baru nak tanam padi semula...hehe..
Kalo nasib hang baik..mgkn kat kangar tak tuai lagi. Tp setahu akak..musimnya sama aje..hmm

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio