Monday, April 12, 2010

cinta beralih arah

Assalamualaikum..



hehe..kalu nk tau..aku adlh p1 w1max loyal user..1st time subscribe broadband..cuba try test celcom..tp nmpknya celcom coverage kt umah aku sgtla teruk..not even 1 day speed nya memuaskan hati..kebetulan at tht time..p1 come into the picture..so we just give a try la..mmg modem dia time tu beso bagak..xde wireless bb lg..and within 15 days tu mmg rsnya not even 1 day pn line dia mengecewakan aku..so trus subscribe n tied contract for 1 year..ms tu msh bercontract2..skarang ni je bila dh byk sgt competitors..contract sume dihapuskan..good for us as user kan:)


makanya aku pn melayari la alam intenet dgn bestnya sbb coverage p1 kt umah aku sgt superb..ditambah aku yg ms tu tgh further master..so mmg intenet adlh keperluan..aku amik pakej rm99..average speedtest yg aku buat msti up to 1GB..mmg best..n since skang ni aku dh abis study..so keperluan intenet tu sekadar utk suka2..update blog..surfing suka2...so usage pn kurang..aku decide nk downgrade...malangnya..p1 xbole downgrade..tp upgrade bole..kt sini dh nmpk vulnerable p1 utk bersaing dgn competitor..so ape aku bole buat..terminate n then subscribe baru..


hr tu hubby dh subscribe for p1 wiggy..n after a week trial..mmg ok jgk coverage nya..n pakej cuma rm59 jek..so ok la..mmg objective nk downgrade..some more wireless plak tu..bole la nk angkut ke hulu ke hilir...dlm pd tu..hubby survey2 tru intenet..kalu subscribe tru intenet bole dpt jusco vochure free..hehe..so since kami dlm trial n bole terminate anytime..so hubby pn terminate la..aku pn terminate la yg pakej asal aku amik rm99 tu yg modem bagak tu..skali 2-2 dh terminate..rupanya kami kena tunggu after 2 weeks baru bole subscribe for new pakej..adeiiii..aku xsure la klau telco lain..tp bg aku..kes ni mmg worst la..mane bole tahan xde bb for 2 weeks..masa tu tiket MAS xbook lg..2 minggu lg nk pegi dh..makanya..kami pn trus on the spot g cari bb lain..


n finally kami subscribe maxis..huh..lg berbaloi..byr upfront rm150..tp dia akn tolak as rebate every month rm30 for 5 months..pakej aku amik rm48 per month..so utk 5 bln pertama aku cuma kena byr rm18..so far line mmg best..laju..rm48 utk 1.5GB tp dia buat promotion..register b4 30 April dpt free 1GB usage..so aku dpt pakej rm48 utk 2.5GB usage per month..n utk 5bulan pertama byr rm18 jek..mmg berbaloi!! aku suka banget..


p1 tlh kehilangan sorang pengguna setia hanya disebabkan policy yg xmenguntungkan ke2-2 pihak...well..i've got nothing to loose.. hikmah disebalik kejadian..



p/s: phewww*sekadar luahan perasaan yg tgh excited giler nk berholiday:D

26 comments:

ita cutevirus said...

ingatkan suziey telah beralih arah jenama slr.. dari canon kepada nikon.. rupenyer dari p1 ke celcom...



p/s: ita jugek yg still pakai streamyx.. huhuhuhu...

[-suziey-] said...

ita:

hahaaa..idok ler nk beralih arah slr..tu masih setia:p

kita tukar dr p1 ke maxis...celcom coverage x ok la area umah kita

MRS. K said...

yeah.. maxis berbaloi-baloi.. eh, tu tagline celcom kan? eheheh...

[-suziey-] said...

mrs K:

yezzaaa..hehe 1st time try maxis ok..jadi maxis user yg sgt tegar la..phone pn subscribe maxis..ekek;P

erkk ye ke..aah la silap tagline..hahaha

mamalieyna said...

herm..ni yang buatkan daku cam nak beralih arah gk ni..wuwu..Celcom kengkadang hampes..kira ok dan berbaloi2 la Maxis ni ye..herm...

firahadifa said...

kekekek... rase funny la suziey .. baru baca pasal p1 no string attached and kebagusan P1wimax kat entry blogger lain .. pastu buka blog u .. cite pasal ketidak-bagusan P1wimax..

huhu.. geli hati i..

nway, thanks for this info!

Nana said...

heheh P1 tu?dah lama terminate.hahah..mmg modem dia beso bagak kan kekekek

aritu amik kan mmg masa trial 7 ari tu ok je..tp slow gak la..pastu sebulan xdapat nk masuk tenet pasal dia ckp dia nye pencawang aa problem (kat area umah ni) dah tu..saje2 je bayar 1 bulan dengan xleh tenet, so apa lagi tros terminate la..anto sendirik kat opis dia kt PJ nun nsb baik xkena penalti sebab ada reason yg kukuh kenapa nk benti, tgk kat dalam coverage area, umah saya xde dalam coverage sipi2 je lagi nk masuk area coverage
so skang amik celcom (pre paid punye) xde terikat ngan bil, agk2 nk pakai topup hehehe

UmiDAnisH said...

ha, tu la.. tak pasal2 kene ilang sorg pengguna tegar... heheeh, da rugi kita lak untung.. heheh sabau jela

[-suziey-] said...

mama lieyna:

hahaah skang pakai celcom ke..kita dulu try celcom mmg teruk line dia..coverage kt umah xbgs..tgk area la..tp maxis ni ok..so far laju..masa celcom dulu ms trial pn cam siput..lg ler tobat xnk teruskan:D

[-suziey-] said...

firahadifa:

hahahaa..actually p1 mmg ok..kt umah i coverage dia mmg superb la..kwsn ijo gitu..tp policy dia tu la problem..bistu dh 2-2 terminate xkan nk nganga 2 minggu baru sign up wiggy..mmg kami tersilap teknik sbb terminate 2-2..hahahaa..tp skang dpt yg lebih bgs..ok la..murah pn murah..5 bln pertama byr rm18 jek..ekeke:p

[-suziey-] said...

nana:

hahahaa..nasib xbaik la..kalu coverage sipi2 better jgn subscribe..sbb mmg gamaknya susah dpt line..mcm umah aku mmg dlm coverage..tu yg laju...tp polisi dia tu la..hampeh jek..kena 2 weeks after termination br bole subscribe..ape kes.nganga la 2 weeks xde bb..ekeke:p

[-suziey-] said...

umi danish:

hahaha tu la..sape soh buat polisi camtu.use confirm la xnk tunggu 2 weeks utk subscribe..so beralih arah ler..hahaa

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

kat rumah kita guna streamyx...kat office kita guna maxis....so far langsung tak der yg mengecewakan...

tak pe lah berhijrah suziey...win2 situation kan...sapa suruh banyak sgt birokrasinya...

[-suziey-] said...

damia aleesya & ayyunie:

aah btl ayu..hijrah..ekeke:p emm tu la..byk sgt kerenah..kita nk yg senang..hehe..

oo guna maxis n streamyx..kalu 2-2 ok xpe..ikt kepuasan kita la kan..lain tpt lain liputannya..

Sidratul Muntaha said...

yeeza..
seb baik ko publish..
makanya..denga ini aku bakal jadi pengguna maxis.
gigih menyerbe..so..ni ler pilihanku!!

Ummi Eisya said...

ooo bab ni rupanya..aku adalah pengguna tegar streamyx..dah hampir 5 tahun aku setia dia yang satu tu..tahun lepas ade try P1 untuk 2 minggu..tapi hampeh je..selalu sgt DC..celcom pun dah try yang adik aku punya..sakit hati gak..dah la lem..Maxis lak aku dah try yang BIL...ok gak maxis ni tapi tak selaju yang aku setia tu..time org ramai slow giler..tak jadi la guna..dah akhirnya aku terus dengan yang 1 itu..dari rm66 ke rm77..dan makin bertambah laju..sungguh puas hati..

p/s:ni macam nak masuk dalam contest streamyx je..hihii

mummyseri said...

yiehaaa,,idop maxis ;)..

*kite ambik pic stkt ni hntam saja..lom smpat nk g kursus n study lagi..auto je boleh..cube soh manual n setting sana sini..huhhh blur je pic tu jadinya..masih merangkak lagi ;)..nnt suziey bercuti ke sabah ke ? bile ek ?

Ummi Salsabila said...

weol still setia kat p1 tau.hehe.coz kat sini p1 je yg coverage ok.yg len sgt lmbab.ekceli,kn tgk coverage gk kan.

pssst: nak holiday mn lak tu? bestnye..

[-suziey-] said...

ayu:

\ooooo ni msti nk rembat utk guna time dlm pnatang ni..eheheh..ok wei..murah n laju..kt umah ko aku xsure la..ko kena tgk coverage

[-suziey-] said...

ummi eisya:

ya lorr dh rs mcm buat contest utk pomot streamyx nih..byk cubaan yg ko buat sblm sign up streamyx..ekek:p mmg apepn ikt coverage..

[-suziey-] said...

mummyseri:

hahaha ni fan maxis ler ni ek..ekek:p

ooo guna auto pn cun gk..tp mmg kak..klau amik gbr masakan mmg cung giler..hehe..sbb tu sy suka amik gbr masakah:D

[-suziey-] said...

US:

aah p1 ok kalu dlm coverage area,..cuma disebabkan polisi itu dan kami tersilap teknik makanya terpksa la switch to another bb..seb bek ok gk coverage..hehe

p/s: holiday kt perhentian island..insyaAllah

ALoNa Cintamaniszlite said...

kat tepen..ada setengah tempat aje yg ok P1 ni.
Kat Kamunting lom lagi..

Skang kitorang masih setia ngan streamyx..yg takleh diangkut gi holiday ke, gi balik kg ke..hoho..
Tp takpe ler..sekurang2nya..takde ler gi bercuti pun sebok dok ngadap laptop (terutama fesbuk) tu aje, kan?? hehe..

[-suziey-] said...

kak alona:

aah pnh try angkut modem bagak p1 balik kg..mmg xde signal lgsung..sipi2 pn xde..ekeke:D

hmm btl tu.kami klu hooliday mmg xbw laptop..no interuption pls..ekek:P

Sidratul Muntaha said...

ade jer..
mmg laju jugak.
ekekee..ko tggu jerlah nnti.
mmg nak maikpun maxis ni since aku dgr citer tak sdp psl celcom n p1max tu.
nak pakai streamyx..budget tadok!!

[-suziey-] said...

ayu:

hahahaa..ha guna la maxis..mmg murah wei..sesuai utk budget..subscribe cpt before end of april utk dpt free modem n rebate..so nnti 5 bulan pertama byr rm18 je ..upfront cuma rm150 jek..free registration..berbaloi baloi..

aah streamyx mahal la aku survey..kalu yg murah slow la plak..tkt cam siput plak kang:D

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio