Monday, May 31, 2010

exposure element in DSLR ..aperture & shutter speed

Assalamualaikum..

ok aku nk share sket info yg xseberapa ni dgn readers aku..yg mane dh tau keep polish your skills..yg mane xtau bole la manfaatkannya..kali ni details about apperture and shutter speed..

cantiknya sesuatu gbr tu depends on exposure dia which means cahaya yg tepat dan bersesuaian dgn object dan surrounding..and its controlled by 2 items which is the aperture and shutter speed..APERTURE tu yg akn control more or less light bole masuk..kalau makin besar/maximum apperture (no.semakin kecik..mcm pecahan dlm math..semakin kurang bil..semakin besarla jmlah..eh paham ke ni:D..ok senang cite..f/1.8 > f/2.0 > f/3.5 > f/4.5 etc..)..bukaan aperture akn jadi wide..semakin byk la light bole masuk n gbr akn jadi terang..focus object akn mnjadi sharp.n bokeh semakin cantik..kalu utk indoor guna lower/minimum aperture perlukan bantuan speedlight..so far aku guna lens 50mm f/1.8 II ni still ok utk shooting indoor without speedlight..sgt sesuai utk potraiture..sbb penghasilan bokeh yg superb :)

and then depends on SHUTTER SPEED plak..semakin laju shutter speed (no semakin besar.. 1/15 is slower than 1/20..1/25 is slower than 1/30 etc..) semakin gelap gbr tu akn jadi...sbb speed yg tinggi menyebabkan tetingkap dibuka dgn cepat dan ditutup dgn cepat utk cahaya masuk..n cahaya yg masuk akn jadi sket la..sbb tu gbr akn jadi gelap..tp utk penggunaan di tpt yg mmpunyai cahaya yg sgt terang sesuai la..kena pndai2 adjust ikt situation..tapi awas..kalau gunakan lower shutter speed (semakin perlahan)..make sure korang grip btl2 or guna tripod..coz shutter speed yg slow means tetingkap dia tu lmbt untuk tutup..so kalu xbtl2 grip..gbr akn jadi gegar n blur...effect blur ni actually jadi cantik kalu ikt kreativiti masing2..basically teknik PANNING mmg gunakan shutter yg rendah/perlahan and AF btl2 pd object yg bergerak..(hubby pndai buat..aku xreti lg..kena praktis lebih:D)..kita kena ikt objek bergerak tu utk maintain AF point...so utk objek yg bergerak..cantikla buat teknik panning ni..tp kalu objek yg bergerak n kita nk amik gbr tu as static..kena guna shutter speed yg tinggi..cth capture gbr kipas berpusing n kt nk nmpk bilah dia satu persatu..so kena guna higher shutter speed..br dia nnpk statik..

ok jom layan sedikit hasil sbgai contoh..bear in mind..aku bkn pro photog ok..aku hanya poyographer..so don't high expectation yek:)

~mode: M, aperture f/1.8, shutter speed: 1/15..lampu bilik aku jenis warm white..~
 
 ~mode M, aperture f/1.8, shutter speed 1/20..shutter speed yg agk laju sket..beza sket dr ats tu kan..ats tu nmpk cam silau~
~both pics..guna mode: Potrait (semiauto)..means apperture n shutter speed was auto selected..hasil dia agk kaku..nmpk direct flash n terlalu terang....~
  ~ni la teknik panning..1st attempt by hubby..:)~

byk lagi actually teknik2 yg bole kita guna utk hasilkan sesuatu yg unik dan cantik..kena pndai main2 ngn shutter speed tu..gunakan shutter speed yg terlampau perlahan utk hasilkan something yg cantik utk movement object..which the object akn jadi sgt2 blur n xdpt dikenalpasti ianya adlh object tp hasilnya mcm abstract..cth..amik gbr kereta yg melalui lebuhraya wktu mlm..shutter speed yg slow terlampau (lama) akn jadikan kereta2 tu blur smpai xdpt dikenalpasti ianya kereta tp nmpk mcm cahaya lurus..mcm kt bwh ni..

~piccas by mr google:) nnti balik tepeng nk cuba la..hahaha~

p/s: ok tu je utk kali ni..kalau nk tanya silala..n kalu ade nk sharing info pn dialu2kan:) semoga ilmu yg diongsi akn dpt dimanfaat..
p/s2: basically ade lg element2 lain kena amik tau..n combination of those elements in DSLR will produce something interesting n superb..so pelan kayuh..nnti aku share lg info pasal setting lain plak..
p/s3: now aku pn dh jadi cam hubby suka guna mode M..kalu x asyikla semiauto mode (potrait)..hiks


21 comments:

El-Zaffril said...

yang bawah sekali gune Aperture kecil and shutter slow kan... nak try... tp make sure ade tripod... menggigil gambar kalau tak guna tripod

[-suziey-] said...

el:

yg bwh tu aku guna aperture agk besar f/4.5 (tu paling minimum utk lense stdrd aku tu) tp since outdoor..so light ckp xdela gelap sgt..jadi panning sbb aku guna lower shutter speed..sgt lower..

yanti isa said...

thanks for sharing .. nanti free kak yan nak cuba .

Ummi Eisya said...

good info...aku punya kit lens tak leh sampai 1.8..paling low pun sampai 3.5..tapi aku dah dapat pe yang di idamkan..lepas ni leh la,aku try pe yang ko ajar ni..

p/s-aku de terjumpa lens yang 2nd hari tu,pd ko berbaloi tak beli lens 2nd ni..utk yang zoom tu 18-200mm..

[-suziey-] said...

kak yan:

sama2..smga mendapt manfaat:)

[-suziey-] said...

ummi eisya:

aah kit lense kita yg bese tu smpai 3.5 je..sbb tu kalu indoor kena guna speedlite..tp kalu outdoor ok dh..

2nd lesne tu ape maksud ko? oo nk beli lense extra ek..18-200mm tu ok sebb bole zoom up to 200mm..tp ko tgk la aperture dia brape them min? adviceable tgk usage ko..kalu ko nk outdoor..aperture f3.5 ok sbb light ckp..kalu nk buat indoor kena guna speedlite..tp kalu aperture dia f2.0 or f2.8 mmg ok la..indoor n outdoor..kalu budgt ade..xpela beli yg mane2 ko suka ikt kegunaan tp kalu budget constraint beli yg once for all..better amik yg paling min aperture f2.8 ....kalu tinggi lg aperture tu gbr jadi gelap kalu xckp lighting..selebihnya bole adjust guna setting manual..low aperture pn akn menghasilkan output yg sharp n bokeh yg cantik..

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah cantik gambo2 nyer...kalo la kiter ada camera cam suziey tu dah lama snap2 sana sini

Hezesuze said...

ermm teringin gak nk kai DSLR nie tp u leh jdi guru ajor akak ek...ley kan?? hehehehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Mmg cantiklah gmbr2 nih..
Kena lg model dia yg mmg Encem..
Kita X tau lah bila blh dptkan DSLR nie...hukhuk..

[-suziey-] said...

anje aka mama aqish:

ala xpe akn jadi milikmu jgk DSLR tu satu hari nnti..kumpul duit nuff buat beli..anje pnya blog kan famous amous:)

[-suziey-] said...

heze:

ouh no problem kak..not a big deal.cpt la beli..hiks:p

[-suziey-] said...

lily @ mummyqistina:

thanks lily:) ala xpe insyaAllah satu hari nnti pasti akn berjaya gk dpt DSLR ni:)

mama tisya said...

hubbyku ajar gk guna dslr die tp tula tk reti2..guna digital gk senang...hehehe

tp ko suka explorer bgs ler...gmbr pn makin mantop

Nana said...

walaweiiiiiiiiii haha tetiba curik trademark dj epoi
cun seh..tak sabar nk sambaq sebijik
pening pale tgk gambo aqeel nek beskal tu hehehe

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

thanks suziey..aku pun tengah nak dok paham pasal aparture & shutter nie.....at least bila ko buat entry nie....masuk gark ler sikit dlm kepala aku nie...

thankds again

[-suziey-] said...

mama tisya:

haahaha kalu xmiant mmg rs susah sgt nk blaja..aku dulu mula2 pakai DSLR pn mls nk blaja yg manual setting..suka guna semi auto jek..main snap je..tp bila dh blaja n nmpk beza nya trus minat..bila minat senang nk blaja

[-suziey-] said...

nana:

hahhaha terikt dj epoi ke ni..ekekek:P eh bkn ko dh ade ke..nmpk gbr ko sume mcm pkaai DSLR kan..

[-suziey-] said...

zana@mama batrice:

u r most welcome..sharing is caring..hiks..aku story pn ikt bahasa aku jek..kalu ikt term dia btl2 susah nk ingt..hahhaa

Nurhayati said...

cantik.. weh pasni wat parttime photographer.. mesti masyuk ni

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ayu sekarang pun dah suka guna manual...memang lain kan hasil manual ngan semi auto...

ALoNa Cintamaniszlite said...

ok...akak dh paham..dh paham..hehe..
Leh jd lecturer...mesti akak pun leh dpt master kalo suziey jd lecturer...tp jgn garang sgt tau..akak sensitip...huahuahua...

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio