Thursday, May 6, 2010

hukum ASB harus tp xpatuh syariah

Assalamualaikum..


aku just nk share something..isu ni mmg dh lama..tp still ade gk yg xtau or x alert..as a muslim..aku rs aku patut la salurkan info yg betul..pasal asb..aku tau ramai yg ade account asb..in fact..aku pun ade..tp skang aku dh kuarkan sume simpanan aku (simpanan shj..bkn dividen dan bonus) n tunggu masa nk close account..nk g bgnn pnb tu yg leceh sket..tp mmg kena usahakan jgk..


ok..mmg btl majlis fatwa kebangsaan dh sahkan ASB adlh harus..tp tahukah anda..kaedah dan implementation ASB adlh tidak patuh syariah..bole refer pd Syariah Advisor SC...masa aku study master aku ade amik paper muamalat...and 1 of the issue discussed is about ASB..aku jadikan as my final project..so bila dh kena buat paper pasal ASB..harusla aku menggali sedalam2nya pasal ASB..since then aku trus xyakin pd ASB lagi..ye mmg btl ASB hukum dia harus sbb ASB adlh utk org2 melayu dan membantu menjana ekonomi org melayu..tetapi kaunter pelaburan ASB telah melebihi peratus kaunter halal..percampuran halal haram dlm pelaburan adlh dibenarkan tetapi msti mengikut nisbah yg tlh ditetapkan oleh Majlis Penasihat Syariah..


sekiranya kt tlh mengetahui pelaburan yg kita lakukan itu adlh tidak patuh syariah atau dlm erti kata lain haram..adlh wajib bg kita utk immediately stop dr melabur dan keluar dr pelaburan tu..kita bole keluarkan duit simpanan asal kita (modal kita masa mula2 melabur)...sekiranya ade untung dr segi dividen dan bonus..duit tu hendakla disalurkan ke bdn2 kebajikan atau baitulmal..sbb duit tu dikira haram utk kita ambil..tetapi..sekiranya pelaburan kita tu rugi..means kita xdpt dividen atau bonus..n duit modal pokok pn xdpt cover..so kita bole tunggu kejap n melabur sehingga la modal kita tu tercover balik..then barula keluar dr pelaburan..


jgn amik remeh temeh hal2 yg berkaitan halal haram ni..especially pendapatan kita..keberkatan dan keredhaan Allah penting..klau duit byk berkepuk2 tp cara mendapatkannya adlh salh disisi Islam maka ianya jatuh haram..bila mkn hasil yg haram..hati pn jadi kotor..jiwa jadi kacau..tiada keberkatan dan keredhaan Allah dlm hidup..rs duit asyik xcukup..n mcm2 lagi la masalah..

mgkin ade yg xagree dgn pendapat n info2 yg aku bg ni..apepun terserah pd diri sdiri..tepuk dada tanya selera..hidup kita di dunia hanya semntara utk kita mencari bekalan dialam sana yg kekal abadi..


okla nnti aku sharing2 lagi info yg berkaitan muamalat ni ok:) mase study master mmg feveret subjek aku nih..


kalau nk lebih pemahaman bole refer sini..

p/s: now aku melabur dlm tabung haji shj..
p/s2: semoga aku akn kekal menjadi ratu buat suamiku di 'sana' nnti..sgt byk yg perlu aku lakukan utk perbaiki diri ini agr menjadi muslimah sejati..insyaAllah..ade story lain pasal "menjadi ratu bidadari syurga"

43 comments:

Anje a.k.a Mama_Aqish said...

terasa syahdu je kiter baca entry suziey kali ni...terasa mendalam gitu...good info for sharing...ada betulnyer ape yang suziey cakap tu...my auntie pernah gak cakap cenggitu....

♥etiey erywan♥ said...

tq for da sharing... mabels gak ilmu muamalat puan pengetua nih yer..

[-suziey-] said...

etiey erywan:

welcome..sharing is caring:) haha xde la mabeles..ilmu yg baik harus dikongsi dan disebarkan..

[-suziey-] said...

anje aka mama aqish:

hehe..syahdu gitu:p emm good info for all..sharing is caring kan.kadang org xambik berat..:)

momguess said...

den xdok asb
den ado TH jo
aku pon pnh gak dgr pasai ni
tapi tu lah org kite kan nak cepat kayo

[-suziey-] said...

momguess:

aah tu la maslh org melayu..mudah dikaburi kekayaan wang ringgit..hingga sanggup menghalalkan yg haram..

mamalieyna said...

ye ke suziey, eina baru je join..buat loan tu..paling koman pun 2 tahun kalo nak cancel pun..huhu..tu la tak kaji betul2 sebelum mulakan..

*harapnya ada jln tuk perbaiki keadaan nih! bab halal haram mmg tokleh ambik mudah!

ibu_Arifa said...

terima kasih..sharing is caring kan :)

syariza09 said...

ooo..mmg betul la ngan apa yg sy dengar. patutla bila mak nak masukkan duit kat akaun asb, adik x nak sbb dia kata ASb skrg dah banyak sharing ngan Magnum, Toto & dsbnya

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

thanks suziey for sharing
aku pun takde acc ASB lagi...tp hubby aku sibuk suruh buka acc bila duit KWSP aku keluar next month...tp bila dah bc info dari kau nie...insya allah...aku cari alternatif pelaburan lain..

yelah...kalau makan dari hasil yg haram....mcm mana hati kita nak bersih kan

walllahualam

[-suziey-] said...

mamalieyna:

iena..ok kalu dh buat n xtau mase tu xpe..eina cuba cancel loan tu..kita xsure ade penalti ke x..slalunya kalau kita cancel loan sblm tempoh yg dia tetapkan mmg akn ade penalti..mcm caj admin to them..apepun try to negotiate dgn bank tu la..
kalu nk invest dgn bank dibenarkan..tp make sure islamic bank la..what i mean purely islamic..mcm bank islam n alrajhi..kalu maybank n cimb tu xpurely islamic..yes mmg dia ade product islamic tp bank tu sdiri adlh conventional..so dia ade sharing disitu..so xbole dikatakan islamic bank..in fact gaji kita yg masuk ke bank2 biasa cam maybank,cimb n public bank..tu pn kalu bole buat auto transfer..once masuk je gaji trus transfer to islamic bank account kita..ataupn trus blnja abis duit gaji tu..ekkek:D mksud di sini utk elakkan duit kita tu digunkan oleh bank utk pelaburan..n kita dpt something from the investment..tu yg xnak..sbb pelaburan bank conventional bercampur kaunter dia..wallahualam.. :)

[-suziey-] said...

ibu arifa:

welcome..hehe sharing is caring..harus disebarkan ilmu yg bermanfaat utk kesejahteraan kita:)

[-suziey-] said...

syariza09:

aah mmg btl..kalu xsilap..kaunter dlm pelaburan ASB mmg dh bercampur byk dgn kaunter haram..dan bende ni mmg xbole disclose..biasalah kerajaan pegang kan..so terpulang pd individu tu sdiri..nk slemat melaburla dgn tabung haji..atau bank islam yg purely islam.

[-suziey-] said...

zana mamabatrice:

aah btl2..yg penting mstila yg halal..ko melaburla dlm tabung haji..diyakini selamat dan patuh syariah..keberkatan tu lebih penting..

waaa nk dpt epf ni..bak sket..ekkek:p

ita cutevirus said...

ye ke suziey...
seb baik kat dlm ASB ita skang ni ade dalam 50hengget je.. huhuhuuh... kalo mutual fund plak camne ek??

O Ena O said...

kalo dividen dr Tabung Haji mcm ner lak kirenyer? tabung haji pon ade dividen? or tabung haji takde dividen?? KELIRU

O Ena O said...

dan tabung haji pon ade buat pelaburan? mcm ASB?

ieda said...

suziey...thanx 4 the info...boleh bgtau dak asb ni invest kt mana (yg tak halal tu ler)..just nak tau.
mmg penah ada kwn bgtau yg PNB melabur kt sektor yg haram utk Islam.

hmmm...patutla duit asb akak ni takmo bertambah..ada jer jln keluar..hihihi alasan.

[-suziey-] said...

ita cutevirus:

hahhaa..kalu rm50 tu kuar je la ttup akaun..xterasa sgt..hehe..kalu mutual fund pn kena tgk kaunter2 yg dia buat pelaburan tu..ade x kaunter halal..tp kalu mutual fund yg tru bank conventional tu.dh sah2la conventional..kadang kaunter halal tp implementation pelaburan plak xbetul..sume tu kena cek tau..klu nk selamat lg cek je ngn syariah advisor Ssecurity commissioner..nk invest mesti yakin dan terbukti kaunter halal dan cara pelaburan jg halal..

[-suziey-] said...

O ena O:

tabung haji ade pelaburan..kaunter pelaburan tabung haji hanya yg ditempat halal..pelaburan perlu jgk utk menjana ekonomi..sbb ape tabung haji selamat sbb tabung haji melabur hanya di kaunter2 yg halal..syariah advisor yg pastikan tabung haji tiada 1 pn kaunter haram..ade 1 kaunter yg tabung haji buat pelaburan n mula2 kaunter tu halal..suddenly dia xcomply syariah so jatuh haram..tabung haji trus stop pelaburan..kalu dlm tabung haji pelaburan akn dibuat melalui akad mengikut kaedah islam..tabung haji pn ade dividen dia.. cuma xsehebat dan sebanyak % asb :) wallahualam..

[-suziey-] said...

ieda:

hehe..ade byk kaunter yg dulu nya halal pastu skang dh jadi kaunter xhalal sbb xpatuh syariah..but asb tetap teruskan [pelaburan..sbb tu skang ni hukum asb xpnh dpt pengesahan btl2 yg ianya haram..1 thing gov control..1 thing..nk jana ekonomi org melayu jgk..tp yg mmg dr dulu sy tau 1 of it maybank..:) ade byk lagi actually..

pelaburan ni kena tgk cara implementasi dan tpt pelaburan..

♥etiey erywan♥ said...

kakak pngetua... i dah try tkar poput..cuab try.. kalo masih tak boleh komen.. g tau erk.. . tinggal pesan @ shoutbox...

[-suziey-] said...

etiey:

ok nnti ktia cuba:)

aini aziz said...

suzi:ko cote la plk psl tabung haji..hehehe..aku mls nak bc komen ats tuh..good info la..sbb bende mcm nie kene amik tahu sgt la..ptut aku nak msuk ade jek bende menghalang..itulah slh satu hikmah aku xsempat nak masuk ASB lg..hahaha..rupanye nnt duit aku xcukup sbb xberkat..huhuhuhu..

[-suziey-] said...

nomy:

hahahaa..sabo je aku..ok nnti aku buat n3 lain la pasal tabung haji tu ye..ekeeke:D emm tu la kadang2 Allah dh bagi hint utk kita tdk melakukannya..ade je dugaan dan halangan..sbb tu kita kena yakin dgn hikmah disebalik setiap kejadian:)

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

oooo...macam tu yer...serius tak tau...nampaknya kena ader pelaburan alternatif lah ni..

sz | m.a.s.s said...

terima kasih berkongsi ilmu ni cik suziey...rasanya masih ramai di luar sana yang masih tidak tahu atau buat2 tak tahu hukum melabur di ASB ni...waulahualam...

Ummi Eisya said...

good info..aku ade dgr gak bab ni..emm sekarang ni memang dah susah nak pilih yang betul2 halal..

Yan said...

thanks bebanyak suziey dedahkan info ni.. terus terang cakap mmg tak tahupn...
pertengahan tahun lepas.. tingin nak buat asb loan.. dah daftar bagai.. tup2 tak jadik.. sebab malas nak naik pejabat kali kedua lepas approve tuh.. so terbengkalai camtu jekla.. wlupun 10-20 kali org asb tepon suh datang hehehe...

tak sure bile.. terpasan yg buku asb lak ilang.. tak bykla pun duitnye dalam tu.. RM50 je kot.. since tahun 2007 tak silap..

Alhamdulillah.. yan ade akaun TH... Insya Allah akan terus menabung disana.. tp masalahnye TH kat JB ni ade satu je kot.. kat pasir gudang klu wat branch satu kan senang hehehe

[-suziey-] said...

damia aleesya & ayyunie:

aah ayu..ramai yg xtau dan konpius..sbb majlis fatwa kebangsaan dah sahkan harus..tp kalu dikaji dan diselidik n even majlis penasihat syariah SC pn dh sahkan xpatuh syariah..so terpulang pd individu nk memilih yg haram atau halal..nk selamat melabur dgn tabung haji atau bank islam..kalu prasan..kat bank2 conventional mane ade transaction utk tabung haji..hanya bank2 islam je ade transaction tabung haji..and dekat bank2 islam plak mane ade transaction ASB..sumenye ade dekt bank conventional..so kat situ pn dh nmpk...

[-suziey-] said...

sz mass:

amboih kak..mass tu ape?heheh:p
emm btl kak..rmaai yg xtau pasal hukum melabur di ASB ni..ands yg tau pn kadang xnk terima sbb dikaburi percentage dividen n bonus yg tinggi dr ASB..tu maslahnya..

[-suziey-] said...

ummi eisya:

aah mmg skang ni susah nk plh tp sblm memilih kaji dulu status halal dia..bole cek directly kt SC jgk..atau baca artikel2 dr pakar2 muamalat ni..the best reference definitely ustaz zaharuddin:)

[-suziey-] said...

Yan:

alhamdulillah xterlaksana hajat nk buat loan ASB tu yek..Allah tunjukkan jalan supaya xmelabur di ASB..xpe Yan..klu nk masukkan duit dlm tabung haji bole melalui mana2 kaunter POS MALAYSIA..tau kan? tp just bole masukkan duit shja..utk update buku or keluarkan duit xbole la..sume transaction tabung haji bole buat kt TH sdiri atau cawangan bank islam..insyaAllah segala penat lelah berbaloi dgn keredhaanNya:)

zai said...

tq for sharing... bagus info2 mcm nih... kalau x sampai bila la kite x tau kan.. kita ingat betul2 halal kan.. mcm ni kene melabur dlm tbung haji je la..lagi pun TH punya pulangan banyak kalau di ikutkan...

mama_umar_maryam said...

1st of all,tq byk2 suziey 4 d info..tertelan air liur gak lah bile bace sbb seriously pas dgr yg fatwa kate hukumnye harus,mmg terus kekal je kt asb tu..kene buat action lah jugak sbb dah tau ni,tq again

mamalieyna said...

thanks suziey for the info!

[-suziey-] said...

zai:

welcome zai:)emm mmg ramai yg xtau kesahihan disebaliknya..so kalu dh tau terpulang pd diri sdiri plak..btl..pelaburan TH yg terbaik..even xsehebat ASB tp keberkatan tu penting:)

[-suziey-] said...

mama umar maryam:

kalu dh tau better la ambil tindakan sepatutnya..ianya melibatkan jangka masa panjang..:)

[-suziey-] said...

mama lieyna:

most welcome:)

ummuabdullahsyaakir said...

terima kasih kongsi info ni suziey...ingatan utk saya utk masa depan ^_^

ajak said...

tapi kenapa agaknya Majlis Fatwa Kebangsaan hukumkan ASB dan ASN harus? Tidakkah diorang mengkaji terlebih dahulu sebelum mengeluarkan fatwa? jengjengjeng..

To syariza09, betul ke ASB ada share dalam Magnum, Toto dan sebagainya? Dari mana dapat info ni? Tak baik fitnah sebarangan :) Takut masuk court pun ada juga Hehe

[-suziey-] said...

ajak:

majlis fatwa kebangsaan melibatkan kerajaan..asb adlh usaha kerajaan utk membantu bumiputra..sbb tu dorang mengeluarkn fatwa harus krna ia utk menjana ekonomi bumiputra..dahulunya mmg bole diterima 100% sah syariah..tp skang ni dh ade percampuran kaunter2 tdk halal yg melebihi..klu refer pada pakar muamalat kita UZAR pn jwpn yg sama..apepn terpulang pada individu tu sdiri utk buat pilihan..kalau rs nk keberkatan saham akhirat plhla yg terbaik dan diyakini halal dan bersih. mmg xsume org bole terima pasal hukum sbnr ASB ni..melainkan org yg ade ilmu berkenaan dan membuat kajian mendalam....wallahua'lam..

Liza said...

salam,,
1st time bagi comment kat blog u ni... ;-))

Gud info.
i must do something with my asb account include cimb & rhb.
nak buka TH account. anak & hubby dah de akaun tu.saya je yg ketinggalan ketapi.huhuhu

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio