Thursday, June 3, 2010

camne nk tukar ke domain sdiri

Assalamualaikum..

1stly..thanks so much for all wishes and doa yg korang bg kt aku sempena anniversary aku..semoga Allah mendengar doa kalian:)

ok since ramai yg tnya camne aku tukar domain tu kan..nnti aku explain..1stly aku nk explain dulu ape tu domain and hosting..

domain obviously is our customize url..cth..suziey.com/suziey.net/suziey.org etc..ok ni domain..hosting plak act like a server to allocate korang pnya website dlm internet 24/7...ok domain yg aku beli ni adlh menggunakan hosting blogger.com..aku cuma beli domain utk sekadar nama je..coz aku nk blog aku appear as http://www.suziey.com/ instead of http://szsh.blogspot.com/ ...tp back end dia still blogger.com yg control..semua data redirect from blogger.com server..so jgn ingt klau jadi ape2 kt blogspot (blogger.com hosting) blog korang xkan effect..SALAH tu..ape shja yg berlaku kt blogger.com korang akn dpt kesan jgk..sama je mcm guna url blogspot..cuma bezanya hanyala sekadar nama..

kalu korang nk blog korang selamat forever which is guna domain sdiri mcm http://www.suziey.com/ ..korang kena subscribe/byr sewa hosting..which means..korang akn ade unique hosting n own domain..ha ni mmg confirm blog korang slamat sbb korang dh xdel link ngn blogger.com..kelebihan lain for sure la korang bole customize sdiri webpage korang..kalu guna free hosting by blogger.com still kena comply to blogger.com pnya limitation...selain tu..maintenance korang kena buat sdiri kalu beli hosting sdiri..kalu guna free hoting by blogger.com korang xyah pk pasal maintenance webpage korang..tp apepun..blogger.com/blogspot ni dh established..so xrisau la dia tutup hosting n blog korang pn ilang..tu biasanya brlaku kt small2 sites je..

apepn pilihan di tgn korang:) sbb tu domain yg aku beli ni bole redirect dr blogspot..sume data xilang..sbb all data's was manage n kept in blogger.com hosting server :) kalu korang choose to own the hosting..korang kena setup balik la..kena keep trace reader kroang n followers korang sume tu..mcm buka buku baru la..start from zero..but after all the efforts..worthit sbb blog korang dh slamat n even korang tukar domain lain pn readers korang bole trace sbb still guna hosting yg sama:)

kalu korang nk beli domain cam aku ni which is running on free platform/hosting..masuk je http://www.netkl.com/ n register..pastu ikt je la step dia dlm tu..senang jek..support dia pn pantas..korang email trus dia reply..hrga dia rm29.95 setahun..selamat bertransform :) 

adviceable pk domain yg senang2..xyah la nk berbelit2.hehe ni bagi menjana traffik yg mantap..so kalu org taip kt search engine akn appear site wth own domain dulu such suziey.com :)

p/s: once done..jgn lupe edit url blog kt nuffnang acount..kang tetiba ilang punca pendapatan kang..ha sape nk jwb tu:p

9 comments:

mama_umar_maryam said...

wow,gud trans4mation la camni..maknenye just sewa hosting la kan rm29 tu? pasni blhla ko carik designer plak ;)

[-suziey-] said...

mama umar maryam:

bkn sewa hosting..beli domain sdiri..tp hosting pakai free pnya frm blogger.com

atty's said...

thanks bebyk suziey .baru kini ku faham ..nya ..nak bertukar ..

momguess said...

time kasih jadik guru saya

ALoNa Cintamaniszlite said...

caiyok ler suziey..
terkejut akak tgk add blog dh lain..rupanya dh ada umah sendiri. bkn ler menumpang tanah org lagi ye..

RM30 setahun...takde ler mahal lgik ye. Ada kemungkinan harga tu akan naik ke setahun dua akan dtg??

Hmm..kena pikir ler..sbb berblog ni mmg dh jadi hobi dh..tempat simpan citer, simpan gambar..kan??

El-Zaffril said...

Akan bertukar juga... thanks for the sharing

UmiDAnisH said...

wah..best ni suziey..memang tengah cari .com ni tapi kebanyakkannya lebih sikit bayarannya dari yang suziey pakai ni.. erm,ppasni leh try utk umidanish plak..

masviona said...

explanation yg sungguh bagus....bernas n very straight forward dan inilah yg telah saya lakukan untuk saya selama nih....:)

♥MAMA♥ said...

adusss,mama ni slow skit nk paham benda2 cenggini,huhuu teringin gak nk tukar mcm suzie (kuikuiii ada ati tu mama) tp mcm x bape nk paham plak proses dia,takut tetiba ilang ke apa ke setting asal mama...huhuuu,kena baca,khatam betul2 dulu sblom buat ni,huhuu tulungggg tulunggg!

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio