Tuesday, June 22, 2010

do me a favor..i need ur help

Assalamualaikum..

pheww**..tarik nafas jap..letih woo..rushing ke sana dan ke mari..mensettlekan urusan penting..later aku story ok..utk info dan pengajaran spya korang xterkena mcm aku..

n now..at this moment..aku agk nervous.. sebabnya..just received a call frm UKM (ouh UKM dihatiku..hehe)..invited me for the interview session as a lecturer at FEP..erkk tu fakulti ekonomi dan perniagaan..this monday ok..a day before we fly to sabah..fuhh seb bek bkn masa kami kt sabah...yes honestly i am too excited..alhamdulillah..1st step utk mendaki ke puncak kejayaan..eh ape aku merepek ni..ye la..mmg la baru intvew kan.blm tntu dpt..tp aku yakin pd rezeki..tugas aku utk berusaha..

ok aku nk minta tlg sbnrnya..especially frm those yg pnh attend intvew for lecturer position..ni 1st experience aku..n aku rs for sure lain sket dr position2 lain..kot kena demo teaching ke..i dont know..totally no idea..so..pls ye sharing ngn aku..tips2 utk intvew for lecturer position ni..aku kena well prepared for ths intvew..huhu..1 thing for sure..aku kena study especially subject yg aku request (ke xyah ek?)...for my bullet..n well prepared wth bullet proof..ekekek:D

jasa korang amatlah aku hargai...thanks in advance:)

p/s: semoga rezeki itu milikku:) amin...
p/s2: extremely bz..byk comment aku xdan nk baca lagi..so aku xapprove lagi ok..sori..

25 comments:

Ain said...

tahniah suziey....

sorry ain takde pengalaman dlm soal nie....

gud luck k....

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

kiter tak de idea la nak kasitau....cuma nak doakan semoga berjaya k...berkat usaha InsyaALLAH beroleh kejayaan...me doakan yang terbaik untuk suziey...

maslinamansor said...

good luck.
Sori tak de tips la...

Farra Dhelina said...

bestnya kak..

teruja sy baca entry akk ni..pape pun taniah & all the best utk interview isn nnti yea..

isnylh, dgn izin allh, rezeki itu akn jd milik akk..ecehhh ayat..hehe

taniah & gdluck yea ;)

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

gud luck!!!!
Insyallah rezeki itu milikmu hehehe

Mak Su said...

maksu doakan kejayaan buat suziey dalam temuduga.. caiyuk caiyuk

mamalieyna said...

waaah..tahniah..! hope success ya! nak kasi tips takde experient la..mmber ada la, tp tak pernh tanya dia..huhu..kalo tak leh la sharing kt sini..maap..

lily azliyana @ mama zara said...

Good luck ye suziey..nak bagi tips tak tau sbb kite mmg paling takut nak apply post lecturer..takde rase keyakinan nak mengajar..kekekke..tp setau kitelah, mmg mane2 interview lecturer either private or gomen mmg kena ade demo teaching..=)

mama_umar_maryam said...

fuyoh! gudluck sgt2!! bkn sng UKM nk panggil, FEP ye..hehehe..okeh ni emel aku zmarlia@yahoo.com

yangyuyu said...

Suziey

last year sy pegi 9 interview tau -tapi bukan lecturer position la..yg ke 9 baru berjaya

1 benda yg paling required by interviewer ialah passion...tunjukkan passion anda terhadap kerja itu..

best of luck..:)

IMAN'S UMI said...

1 of my friend penah attend int'view for lec post, tp UiTM punya, mmg kena demo lect, mmg dia wt p.point siap2 utk subject request tu...pastu sedia disoal...tp kn sy terpk juga, ada je lecturer kita yg juz bc slide je ngajar, ada yg xde tools lgsg tp yg kuar kt mulut bernas plak...

PadNani~~{@ said...

tahniah suziey n all d best! ku doakan moga kejayaan milikmu..insyaAllah

just sharing my fren xperienced yg dh jd lecturer skrg..dia kena buat demo mengajar or prsent ckit ms interview..depends nak guna alat bantu mengajar ape..tp dia well prepared with power point bagai. kalau x silap..tajuk bebas s long kena mengena dgn course yg bakal di ajar. For sure kena persiapkan diri dgn ilmu yg berkaitan (at least basics thingy) and others personal issue n ur xperienced jgk. lil sharing frm me:)

Good luck suziey..may u r d lucky n choosen one!take care dear!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Tahniah Suziey..
Kita pon x dpt nk bg tips koz takde Pglmn la..hehe..
Apapon..Good Luck yer..!!

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ayu ader pengalaman interview jadi lecturer...

Masa ayu kena tu, 4 panel akan duduk kat meja interview...dan kita akan duduk kat depan sorang2 buat "teaching board"

then panel penilai akan menjuri kita based on confident kita sebenarnya..

tajuk "teaching board" selalunya ikut subjek yg kita nak ajar...n 1 more thing..sila well prepared bahan yg nak mengajar tu..kalau boleh photostat utk juri sekali...walaupun kita dah siap2 kan power point n others..

ni nak citer pengalaman ayu menginterview org yg nak mengajar kat center ayu pulak..

selalunya ayu akan pilih kriteria:
1. confident level..
2. voice sound - make sure jelas dan lantang
3. body laguange - supaya students tak tertido
4. appearance - kemas dan sedap mata memandang...student2 sekarang pandai mengomen oooo.
5. sylibus - sejauh mana seseorg tu tau pasal sylibus yg nak diajar..(time ni ayu suka anya soalan bukan2..ekeke)
6. cara isi borang...kalau isi borang pun tak faham cam mana nak fahamkan anak org kan

p/s: dapat jadi lecturer, tapi jauh di KL...tak sanggup nak tinggalkan husband..last2 buka center sendiri..ekekek

KINA said...

wow tahniah akak..good luck for you yeah... moga ada rezeki aqeel tu akak..hehehehehe

Drama Mama said...

takde pengalaman so takleh nak tolong. but nak wish good luck and will pray for u! insyaAllah kalau ada rezeki dapat lah tu. :-D

http://twinkywinykstars.blogspot.com

Gieyana said...

Tahniah yer..x der pengalaman langsung gak psl eden pon tgh mendaki dn x sampai2 g puncak..aperpon gd luck k..perghhh aku lak nervous di sini...

E.L.I.Z.A said...

hurmmm eli penah skali..tp masa tu xde ilmu pasal inteview..so bantai je la..yg pasti mmg ada mock teaching tu..pilih subjek yg suziey rs confident leh jawab bila panel tanye..ofcoz kena bawak segala tool yg ada..slide kalo pakai projector, paling senang skang bawak laptop je..kt sana mmg dh ada kabel semua..dun wori.

kadang² ms kita duk kusyuk mengajar tu, buat² la tulis sikit kt whiteboard tu

tu saje kot..tQ

best of luck!

Intan said...

Tahniah dan gud luck suziey! Kawan blogger bakal bergelar pensyarah...cayalah :)

Like my hubby masa dia join tu dia start as "tutor" then dia sambung study dan terus jadik lecturer. Interview as a lecturer pon just santai giler je coz nak buat sbg syarat dah kena temuduga.

Apa pon all da best to u!

Intan said...

Tahniah dan gud luck suziey! Kawan blogger bakal bergelar pensyarah...cayalah :)

Like my hubby masa dia join tu dia start as "tutor" then dia sambung study dan terus jadik lecturer. Interview as a lecturer pon just santai giler je coz nak buat sbg syarat dah kena temuduga.

Apa pon all da best to u!

Intan said...

Tahniah dan gud luck suziey! Kawan blogger bakal bergelar pensyarah...cayalah :)

Like my hubby masa dia join tu dia start as "tutor" then dia sambung study dan terus jadik lecturer. Interview as a lecturer pon just santai giler je coz nak buat sbg syarat dah kena temuduga.

Apa pon all da best to u!

Ummi Eisya said...

good luck suziey..tak ade pengalaman nak tolong..

wantie said...

aku doakan agar ko berjaya.tak dapat nak kongsi pengalaman. sebab non ado pengalaman sebegitu rupa.

Sidratul Muntaha said...

eekke.baru nak ym ko smlm.
yup..ank sedara ku ckp mmg kena buat teaching demo.
ape2 tajuk.
n also kita punyer passion,cara kita bercakap tu kena jelas n terang.
dia bthu aku,klu untung dapat 4 panel.
klu mampos,dpt ler sampai 7 - 8 panel.
beselah chief HR,Dean,HOD,apelagi?
deputy dean ker,ape ker..
ikutlah suke university nak jemput masa interview tu.
lagi mampos klu 8 - 8 panel tu foreigner.
tpi rasanya ko takdekan?
ekeke.
all the best suziey!
aku doakan yg terbaik.
ade rezeki ko tu nnit dptlah.
then jgn lupe ina dgn aku.
open table.
klu boleh ko buat kenduri trus!
amin.
masin mulut aku ni.
baru pas brnk!
wakakakaka!

firahadifa said...

* hari tu i da komen , tapi asyik kena reload jerk..

babe , i tak reti interview lecturer nie , tapi ade satu soklan killer yg dalam industri selalu tanya ,kalau u dapat jawab , u akan keluar dr bilik interview dgn riang , kalau tak , rase frust sesangat.... i rase u tau apa , just nk ingtkan takut u lupe ..

soklan dia ,

1. what you see yourselif in 5 yers time in UKM .
** yg nie u kena specific , nk jadi dekan ke , or pengerusi akdemik ker..

PASTU DIA TANYA LAGI


2 . and what is ur plan to archive that ???


good luck babe ! :)

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio