Friday, June 11, 2010

isu perbankan Islam di malaysia..hangat ke?

Assalamualaikum..

salam jumaat semua..syukur alhamdulillah kt masih dpt menikmati hari jumaat sekali lagi..adakah kt akn berjmpa dgn jumaat hadapan? itu semua rahsia Allah s.w.t ..ok hr ni nk sharing info lagi dgn korang..ianya berkaitan muamalat dlm kehidupan kita..isu perbankkan Islam di malaysia..

b4 tht aku nk axplain sket la ttg perbankkan Islam yg ade kt mesia ni..mgkin ade yg xpasti, kurang pasti dan xtau lgsung jenis2 perbankkan Islam kt mesia ni..actually ade 2 jenis bank2 Islam kt mesia ni...

1) bank-bank Islam yang mana sahamnya dikuasai penuh oleh bank2 konvensional..which means bank2 konvensional ni as a parent bank..kiranya mcm they just inject the capital to register those subsidiaries utk dptkan nama dan lesen bank Islam..kalau ikt syariah ianya mmg xsalah dan dibolehkan sbb ianya sbgai menggalakkan pertumbuhan bank2 Islam..in fact fatwa para ulama Fiqh seluruh dunia resolusikan ianya tdk bermasalah dr segi syariah..
2) bank-bank Islam yang mana saham utamanya dimiliki oleh bank2 Islam atau institusi Islam no matter dlm dan luar negara..purely owned by Islamic bank la..cth mcm  BIMB, Kuwait Finance House, Ar-Rajhi..so ni no issue la..
3) bukan ‘Bank Islam'..means that dia xtermasuk sbgai full fledge bank Islam mcm 2 yg atas tu..tp dia cuma 'window' (kaunter perbankan Islam) yang duduk dlm bank konvensional. ala umpamanya mcm kedai arak yg ade jgk jual minuman halal (cth air mineral)..dr segi hukum berdasarkan nas2 dan dalil yg jelas ianya dibenarkan sbb umat Islam still bole shopping kt kedai yg jual brgan haram as long as brg yg dibeli HALAL..nk lebih clear lg..mcm supermarket..kan ade satu bahgian yg jual brg haram.. 
tp operation utk sume bank2 yg disebut tu hnya bole diteruskan slps adenya Majlis Penasihat Shariah yang berkelayakan dan dipersetujui oleh Bank Negara Malaysia...adela pihak audit yg akn buat checking utk pastikan operasinya patuh syariah..

tapi kt malaysia ni..perbankkan Islam sgt lmbat/slow perkembangannya..itu realiti...ape yg menyebabkan perkembangan perbankan Islam ni jadi slow sbb adenya kekangan2 dan bank konvesnional tu sdiri jgk sbnrnya sengaja menyekat perkembangan perbankan Islam...perbankan konvensional ni anggap perbankan Islam is their competitor..in fact ini berlaku utk bank Islam yg merupakan anak syarikat bank konvensional tu sdiri..ade double stdrd disitu..tp kt xleh nmpk la kalu di level working level..it happen to the top management..kalu dh management xbole nk realisasikan plan utk membangunkan perbankan Islam tu sdiri..so how it gonna work at working level..n it was not disclose to outsider and public..sbb tu nmpk mcm air sungai yg tenang je..eh tetiba merapu plak..hiks:p

okla kt sambung nnti utk further discussion yek..kalu nk discuss pasal isu muamalat ni mg xckp 1 n3..kalu berckp tu xckp sehari..hehe..skop yg sgt meluas..dan saling kait antara satu sama lain..hehe..

p/s: muamalat is my interest :)


10 comments:

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah info yang bagus la suziey...rajin carik info cam ni...len kali leh share lagik...al maklumlah tak pakar sangat dalam benda2 macam ni...

[-suziey-] said...

anje aka mama balqis:

insyaAllah anje..actually kt ade blaaj bab muamalat ni mase study master..sbb minat tu yg rs nk sharing info2 yg ade..n kt pn suka refer pd pakar muamalat..ustaz zaharuddin (UZAR)

momguess said...

DEN den suko info2 cam gini.

untung den ada kwn mcm ko kan
hehehhehe
nxt info plz

[-suziey-] said...

momguess:

alhamdulillah..hehe..iyo tunggu nxt n3 ...aku bz ni..ade tugasan dr mr hubby..:p

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

hah??? tugasan drp mr hubby?? teetttttttt...tak baik mengingkari...nanti tau bau syurga...kah kah kah..

btw good info ni....

sz | m.a.s.s said...

oo mmg ada pecahan 3 jenis perbankan islam tu dok mana ye...kadang2 mmg mengelirukan nama bank konvensional tp menawarkn perbankan islam....tq for sharing dear!

alfa juliet said...

gud info suzi...

aku suka dgn blog ko sbb banyakl gambar2 personal yg ko ambik...huhu

mamalieyna said...

ni mesti info2 yg dikorek2 masa wat master dulu ni..hehe..tp ok la..leh kongsi2..sgt2 manfaat ilmu ni nih.. thanks ^_^

E.L.I.Z.A said...

betul²...skang ni kami pun pilih bank islam..nk wat loan kete ke prefer bank islam gak..

bank konvensional ni memang la dengki kan..sbb tu susah sikit bank islam nk maju..tp xpe, dgn kesedaran umat islam semua, rs nya nnt bank islam akan bertambah maju =)

El-Zaffril said...

Thanks suziey... for the info... anyway... islamic banking la menyelamatkan malaysia dari economy drop last 2 years

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio