Tuesday, June 8, 2010

kenali makanan kegemaran anak anda!

Assalamualaikum..

ape feveret food ank korang?? since ank kt kecik lg kt dh bole nmpk n realize ape fav food dorang kan..n aku mmg dh realize aQeel's fav food..kalu nk tau aQeel ni bkn pemakan orgnya..believe it..aQeel hnya bergntung pd susu je since 1 yr plus..lps dh stop mkn nestum at early stage dia mkn la nasi n lauk sket..tp xbrtahan lama..dia xminat nk mkn..mcm2 dh cuba buat tp xberhasil...but then after dpt consultation dr doc..aku lega sket coz doc ckp xpela kalu dia xnk mkn..jgn pksa as long as dia gain weight..nothing to worried..ha aku pn berpegang la pd kata2 tu..alhamdulillah aQeel tetap membesar dgn sihat dan cerdik wlaupn kurang mkn..n alhamdulillah berat dia mmg naik accordingly....n ape yg buatkan dia tetap sihat dan gain weight sbb even dia xmkn nasi..tp dia akn minum shake herbalife tiap2 pagi..(kadang xkira masa.asal nmpk je botol herbalife tu..mula.."aQeel nk shake..aQeel nk shake"..

honestly mmg aku jeles tgk org lain sume masak mcm2 menu utk their baby..tp aku xperlu buat sume tu sbb mmg aQeel xkn mkn..style dia kalu dia nk mkn dia akn mkn..klu x..kasila ape pn dia xkn mkn..slalu dia suka mknan yg org tua mkn..i mean kalu kt tgh mkn nasi lauk pedas2 tu ha tu la yg dia suka ngendeng..hehe..1 thing yg bgs..aQeel suka carrot..n sume jenis2 sayur2 yg dia bole mkn mmg dia mkn...xreject la..unless kalu time tu dia xnk mkn..hehe..so to mummies yg dok risau sgt ank xnak mkn tu kan..jgn risau sgt..as long as dia gain weight..but b4 that..harusla cuba kan dulu pelbagai tips n trick kasi dorang mkn...after all efforts kalu mmg dorang xnk mkn jgk..then barula berserah n rdha..monitor je kesihatan dia..ensure those zat n kalsium yg masuk dlm badan dia tu mencukupi utk keperluan body dia..kurangkan bg dia junkfoods..mcm aku lebih suka bg dia choc..sbb choc ni mmg btl akn mengaktifkan dia..but then think out of box..bila dia aktif..mcm2 bende dia akn buat n teroka..its good for their brain development..whch means motor2 otak dia sntiasa berungsi dan bergerak..so that dia akn always learning something..bijak gitu:)

eh aku blm ckp lg fav food aQeel ape kan..ekekk:D sorry yek..aku just sharing info dulu..ok aQeel fav food adlh sume jenis mee n bihun..aQeel mmg sgt2 menggemari mee/bihun..kalu bg mmg dia xkan tolak..kue tiow pn ok la..bole katakan suka gk la..tp lebih pd mee/bihun..smpaikan kalu aku goreng bihun mmg xmasak pedas sbb nk bg dia mkn...dia kn suka mkn ape yg org tua mkn..so kalu masak asing khas utk dia slow sket la nk mkn..bila dia nk mkn tu rs mcm satu kepuasan yg xterhingga..sonot sgt tgk dia mkn..msti korang pn camtu kan..especially kalu dia mkn air tgn masakan kita ;)

okla jom layan gbr sket..hehe..masa balik tepeng hr tu..kami singgah mkn kt gerai dlm pasar mlm kamunting tu..pekena kue tiow sepinggan.

~isk isk..smpai licin pinggan tu..sape yg perabih kue tiow tu agk2..hiks:p~
~jadila..sehelai kue tiow utk disuap~
~minum air mcm dahaga btl lps pekena kue tiow..ha tu air teh ais..fev aQeel gk tu selain soya dan carrot susu..teh ais/teh O ais limau..tu sume dia suka la..adeiii mcm org dewasa pnya selera~
~ecewah..kuar air hidung ke mkn kue tiow yg pedas itu..hehe~
~ok daaa selesai bedal kue tiow..next destination.....~
~eh byr dulu...~


p/s: xleh lupe kue tiow kawww pnya kt traffic light jln othman PJ..tpt kenangan zmn cintan cintun ngn hubby dulu.suka mkn kt situ...hehe


55 comments:

alfa juliet said...

senang la dia suka makanan org tua tak yah nak risau nak masak pedas2..

suzi, sila ambik award n tag

AshAnas said...

anas pun suka carrot... klu makan ni, nmpk die suke mushroom soup... nasi mesti ade kuah mcm sup... shira slalu wat sup ayam or ikan masak pindang/singgang tu...

same la anas pun xbape nak makan mknn khas utk dia, lg suka nyendeng mknn kita...

lg 1 die suke cheese omelette n half boiled egg... boleh habiskan 2 biji telur sekaligus...

betul ckp akak, kena kreatif nk tarik phatian anak utk makan, tp klu die xnak makan jgk, nk wat cmne kan... cousin shira pun cmtu...

AshAnas said...

anas pun suka carrot... klu makan ni, nmpk die suke mushroom soup... nasi mesti ade kuah mcm sup... shira slalu wat sup ayam or ikan masak pindang/singgang tu...

same la anas pun xbape nak makan mknn khas utk dia, lg suka nyendeng mknn kita...

lg 1 die suke cheese omelette n half boiled egg... boleh habiskan 2 biji telur sekaligus...

betul ckp akak, kena kreatif nk tarik phatian anak utk makan, tp klu die xnak makan jgk, nk wat cmne kan... cousin shira pun cmtu...

El-Zaffril said...

Aku sebagai anak ikan kau suka makan lamb chop... wakakakkakakakaa

[-suziey-] said...

alfa juliet:

emm senang kt aku la xyah mask 2 jenis..hehe..belasah je..tp kami la trpksa berkorban xmkn pedas sgt..hiks..

ok nnti aku amik..hehe..

[-suziey-] said...

ash anas:

waaa bestnye la anas..kalu mknan tu akk pn jadi feveret..especially dlm pantang..haahaha:p

tp nmpk anas byk gk bende dia nk mkn kan..sonot tgk dia mkn..shira..xpe ke kasi dia half boil egg tu?akk xtau kesan dia..xde kesan ek kasi half boil to baby?

btl..kalu dh cuba mcm2 tp dia yg xnk jgk mkn kan..xleh buatpe..

[-suziey-] said...

el:

aku sbgai org yg xngaku jadi mak ikan ko rs nk belasah ko laju2..ekkeek;P

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

ala la tomeinyer aqeel...siap suap kat ayahnyer tu...aqeel suka suap orang makan tapi tak mau makan ek...kalo cam balqis memamng kurang makan...macam2 cara dah cuba tapi tetap jugak camtu...suka makan udang goreng tepung...ratah macam tu jerk...nasi tak mo....

Mila_ibu najihah said...

aqeel hensem suka Upin Ipin ekk..? so sweet..najihah pun minat jugak.

thank la 4 this info suziey, legaa i rasa..ada juga ibu2 yang seangkatan. My najiha mmg rely dgn susu lagi.wlaupun dia suka makan nasi lauk masak lemak or spageti in ciken soup, but still bukan kerap2.but she grew accordingly..mcm aqeel encem laa.:)

momguess said...

trafic light jln othman belah mana wey
kat bus stop ker
ker belah pasar tu
nak lagik best
apa kata ajak aku skali

chugie said...

wah.. anak awk sangat suka k.teow ye.. bleh makan pedas lg. sangat bagus..

anakandaku pun suka makan dan kadang2 tu pedas pun die sambar jugak!

UmiDAnisH said...

danish suka makan sup dan apa2 makanan yg kita makan.. kalau buat khas utk dia, payah gak.. tp umidanish tetap buatkan gak utk dia.. ekeke, takpe.. jgn paksa.. walaupun secubit dia makan, yg tu la jadi darah daging dia.. 1 lg yg penting gain weight dia naik, ok da tu..

[-suziey-] said...

anje aka mama balqis:

waaa balqis suka udang goreng tepung..hehe..mcm2 peel ank2 ni kan..laayn kan aje..tu la klu dh cuba dia yg xnk nk buat camne kan..xyah paksa2 sgt.asalkan susu cukup

[-suziey-] said...

mila ibu najihah:

aaah aQeel sgt menggemari upin ipin..heheh..sbb tu dlm gbr xde lain sume baju upin ipin mcm2 color..adeiii..

waaa najiha pnya taste mat saleh la,.,,hehe..emm xpe as long as dia gain weight n nk minum susu..so kena make sure susu ckp utk keperluan dia..ye la bkn senang nk pksa ank mkn kan..hehe kita se geng la..ank xnk mkn:D

[-suziey-] said...

momguess:

iyo btl la tu..xleh..aku mcm pantang sket g situ ngn org lain..feel dia mantap kalu mkn dgn hubby aku..br la mari feel cintan cintun..hahhhaahah..jgn mara haaa

[-suziey-] said...

chugie:

aah dia suka gk..tp the most mee or bihun..hehe..

waa kalu mkn pedas senang banget la..aQeel xbrape mkn pedas.nnti dia muntah

[-suziey-] said...

umidanish:

hehe at least kalu dia nk mkn sket2 xpela..tu la bdk ni kadang suka ngendeng mknaan kita..hiks:p as long as gain weight okla..

[-suziey-] said...

umidanish:

hehe at least kalu dia nk mkn sket2 xpela..tu la bdk ni kadang suka ngendeng mknaan kita..hiks:p as long as gain weight okla..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

feveret makanan aleesya ialah makanan yg dimasak oleh ibunya...serius..kalau ayu masak, memang banyak aleesya makan...kalau makan kedai, makan gak, tapi kuantiti tu...alahai...unless chicken/ mushroom soup atau satay..memang cepat aleesya makan...

aleesya pun pengemar sayur..pendek kata semua sayur dia makan kecuali ulam-ulaman..

tak per...at least aqeel gain weight...tu pun dah ok rasanya...

p/s: ayyunie semua makan...selalu berselera...tgk badan ah..besar adik drp kakak..hahaha

El-Zaffril said...

Suziey... Aku suka gile baca komen reply kau... wakakakaka...

Muka aku ni tak cukup jambu ke nak jadi anak ikan? Wakkakakaakakka

*Gelak cover kat opis ni

Sidratul Muntaha said...

oklah tu aqeel ko mkn berpada - pada.
jgn jadi cma aqil aku.
makan banyak,produce pun banyak.
aqil aku pun tak banyak songeh bile mkn.
tu sebab bdn dia gitu kot?
ko tunggu jerlah anak ko mintak nak mkn itu ini.
masa tulah buatkan.
cam aku..dari aku,cik sam n setot mkn takde milih.
nak2 setot..mkn janji ade kuah2.
nasik ker,mee ke..sebat sume.
pelan - pelan kayuh.
cam aku ni laki bini dah pening.
mana nak cari pampers beso2.
yg ade setakat ni pun mummy poko.
silap gaya,mahunyer aku beli lampin org dewasa nih karang.
yerlah setot tu dah msuk 19kg!
berat tong gas sebijik weih!!
hamik kau!
patang tulang,patah pinggang mahunya cik sam dukung kalau dtg pangai manja tak bertempat si setot tu.

Ummi Eisya said...

aqeel dah nampak besar la..

eisya lak,aku rasa memang tak susah bab makanan..pe yang aku sumbat dlm mulut dia memang dia makan je..tapi now,eisya dah kurang skit nak makan..main je lebih..

tapi tetiap malam,eisya mesti makan cheese..kadang2 sampai lebih dari sekeping..aku terpaksa sorokkan..pernah tanya kat paed,sebab risau takut eisya obes,tapi doc kata tak pe..eisya still under line obes lagi..sebab eisya skrg dah 14kg..

bab air lak,eisya tak suka air sejuk..dia hanya suka air masak saje..klu bagi air lain,susah nak habis..

(panjangnya komen)

[-suziey-] said...

damia aleesya & ayyunie:

waaa bestnye la aleesya..msti lg terharu tgk ank suka mkn air tgn kita kan..huhu..aQeel mmg bkn pemakan..

hehe lawak la..ayyunie sume blasah ek..tu la,.nmpk ayyunie 'sihat' dr aleesya..xpela kecik lagi..comel jek sihat2 tu:D

[-suziey-] said...

el:

aah la..jambu giler muka ko..kalu cecah ngn kuar rojak..perghh sedap..erkk apekah itu..hahaha..

apepn aku bkn xsudi nk amik ko jadi ank ikan/..tp ngeri gk aku memikiorkan ko pnya ruang perut yg agk beso utk menerima makanan..mau rata gunung kena tarah nk bagi ko mkn..hahhahahahahahahahahah.. (gelak xyah cover walau kt opis)

[-suziey-] said...

ayu:


hahhahahha..aku nk gelak puas2 jap..adeiii...ko jgn buat lawak nk beli pampers org tua utk aqil..adeiii..xkan la wei..ape kata ko potty training dia..ha lg jimat wei..hehe..

ye la aku tgk pn tau..sume bende dia bedal..tp senang lawei..xbyk kerenah..ko plak jenis suka mask2 kek n kuih..adeii tetingt plak ciskek ko yg lazat tu...

wei biar btl berat dia 19kg?? mmg bengkok wei nk dokong..uish dasat..wei ko bila balik gombak..rindu wei nk melawat ko ni..excited nk bg zahraa hadiah..cute giler..hehe puji hadiah sdiri:P

[-suziey-] said...

ummi eisya:

oo sneang jgk ek eisya..xdela obes wei..aku tgk masih comel lagi..blm obes la..

wei camne eisya bole suka mkn cheese wei..aku nk sgt bg aQeel mkn..elok tau..kalsium..hehe..tp kena hati2 la tkt melampau plak gain weightnya:D

air masak lg la bagus..xyah la kasi dia air manis2..xelok..satgi [penyakit..

El-Zaffril said...

Weh, aku tak pernah rasa ciskek aku... cisdale betul... hahahaha... tapi dapat kek cokolat tu pun sodap... wakakakakakka

Suziey, aku dah tua... jadi anak ikan tak sesuai dah... hahahahahha

Sidratul Muntaha said...

ko mmg..
suke puji memuji.
tu aku maleh tu.
nak - nak aku puji diri sendiri pasan lawa!!
ahaha.
aku dah ade kat gombak nih.
ahad lepas bru blik sini.

Mak Su said...

anak2 maksu plaks, yang besar2 tu suka kue tiow, si w suka nasi ayam tak mo kuah tak mo ayam tak mo sayo tak mo sup ;)

[-suziey-] said...

el:

mmg terangkat wei ciskek ayu..sedap menjilat lutut..hiks..rs mcm nk soh dia buat ciskek time aku nk melawat baby dia..hahaha keji x aku,..ekekk:D

ye la..sedar la diri semakin tua...aku pn sama wei..huhu..

[-suziey-] said...

ayu:

hahhaha puji bodek ke..ahaks..ape lg bg la ciskek seketul..ekeek:p

oo ko dh ade kt gombak ek..ok insyaAllah minggu ni aku pegi la terjah umah ko lps balik party mama tisya tu..xpe xyah susah2 bakar kek coklat..ciskek je pn ckp dh..hahahaha

[-suziey-] said...

maksu:

erkkkk..apekah itu..baby w suka mkn nasi ayam tp xnak sume bahn2 nasi ayam..hmm..kalu camtu masak nasi dia je la..hehe

Nurshahfamily said...

carrot susu pun kegemaran irfan hehehe since dlm perut hikhik... budak2 skrg ni selera besor kan... hehheehe

El-Zaffril said...

Suziey

Ko suka makan ciskek dia... aku teringin nak merasa koko loaf dia... ape kata kite gi sama2... bleh la aku merasa dua dua... hahahahhahaha

[-suziey-] said...

nurshahfamili:

ha tu la..bdk skang pandai dh carrot susu la..hehe..

[-suziey-] said...

el:

aku mcm sependapat ngn ko..kena btau dia awal2 ni..harap2 dia baca la komen kita ni..yg mengidam kek2 dia tu..hahahahaha..

sz | m.a.s.s said...

btol3...asalkn anak mahu minum susu, kurang makan pun takpe...jgn smpi dia takmo susu takmo makan plak kan...
wahhh baguslah aqeel ni, tahan pedas ye...

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.wahh lapar plak
.bile lah nk ade kawen n ade anak nehhh =.="

mama_umar_maryam said...

suziey - aqeel blh geng Umar,suke mee,spageti etc. pastukan dulu2 aku mcm amik kesah jugak org keliling mcm nk kate anak kite xcukup mknlah,kuruslah,keciklah,pastu anak die je yg tembam sehat kuat makan sumer,eeeiii,mmg tensen! btol ckp doc tu as long as weight gain dan anak sehat xyah pk sgtlah ape org nk kate..huhu..eh,sori mcm luah perasaan plak ;p

firahadifa said...

dari jauh nampak pjg bulu mata aqeel , eyyy.. geram .. adakah disebabkan penangan herbalife ?? kalau ye .. nak minum gak bile preggy lagi.. kekekeke.. owg apakahhh .. lari topik nie ..

btw , si farrihin pon penggemar bihun. tapi bihun yg i buat jer.. sebab manis letak byk kicap.. nyam2

E.L.I.Z.A said...

ouh bukan pemakan jugak rupanye..sama la anak² eli..dorg ni akan mkn bila ada eli sajork..if ada papa dia, huh jgn harap la nk mkn..geram betul..if ngan eli, dorg disiplin sikit..mkn sampai habis, duduk kt meja mkn..ngan papa? lari sana sini..adoiii tensen

yup, dorg pun suka carrot..potato pun suka =)

Nia said...

Diha suka mee goreng..hehe

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Cam Qis gak lah..bg apa jer mknan utk dia
Mmg x nk mkn gak..mknanan kita gak yg dia nk..Tp kuat nyusu..tp bdn kurus gak..adeii..

mamalieyna said...

aQeel walaupun bukan jenis pemakan..tp nmpak badan ok, semangat..kira okla kan..takyah la susah2 hati..lagi senang kerja si ibu dia..hehe..

*psst suziey time bercinta n suka mkn kuew teow kt jln othman tu tahun bila?..eina dl tahun 2004 dh kijer area situ..pj old town..ada gk selalu mkn kt area situ, tp taktau lak ada kiew teow kaww..hehe..

[-suziey-] said...

intan:

ye ye sabar yek..cpt2 abis study n kawen..best tau kawen..hahahaa

[-suziey-] said...

sz m.a.s.s:

ha tu la..sbb aQeel mmg kuat nyusu so ok la..as long as keperluan zat sme ckp..hehe..
aQeel xthn pds gk....

[-suziey-] said...

mama umar maryam:


hiks..luahan perasaan ko sama la cam aku..dulu pnya la dok risau pastu geram je bila org buat2 heran aQeel xnk mkn..ee..but now aku plak xheran ape org kata as iong as aQeel sihat:)

[-suziey-] said...

firahadifa:

heheee..dh peknen kahj?ekekek:p bulu mata dia mmg panjang ikt ayah dia ..i pnya bulu mata kontot2..ekee:p

oooo aQeel pn sama,.klu mee tu manis2 lebih kicap dia suka..hikss..

[-suziey-] said...

eliza:

waaaaa nape dorang berdisiplin ngn eli tp tdk dgn hubby.msti hubby manjakan dorang lebih ni..hikss...klu camtu senang la..at least ngn eli dorng disiplin..somemore eli lebih masa jg dorang kan..hehe

[-suziey-] said...

nia:

oooo sama la ngn aQeel ek..hehe

[-suziey-] said...

lily @ mummyqistina:

ala xpe lily..dont worry too much.as long as dia gain weight..nothing to worried..monitor je kesihatan dia..

[-suziey-] said...

mama lieyna:

hehe tu la..alhamdulillah wlaupn hanya minum susu n shake bdn dia sihat..n gain weight:)

pstt..zmn cintan cintun ngn hubby since end of 2003..n slalu lepak situ 2004..ktornag slalu dinner kt situ sbb siang dia xbuka..ade makcik tu buka gerai kecik je..kue tiow kerang specialty dia..dpn klinik ape tah kt selekoh tu..btl2 bwh traffic light org nk melintas yg depan public bank tu..hehe

♥MAMA♥ said...

hihiii samala ngan sara ni, fav foodnyer mee & spagetti,suke sgt mintak dua benda alah ni..cuma beza sara ngan aqeel ni kn suzie,anak k.da ni mmg teramat la suke mknnye,x padan ngan pompuan,mkn byk that's y peyuttt sara adaaa buncit lorrr,kekkekeee..xpe la suzie,as long as anak kite hepi n still gain weight kn,tp harap2 x la obesiti plak kn,huhuu..stp budak ni ada karenah n style mkn masing2,yg penting kite sbg mak bapak kena slalu pantau seme tu,insyallah seme ok ;-)

ita cutevirus said...

iyyad & izzah pon suke sayur... hari² harus ada sayur tau...

MamaDamia a.k.a Haiza said...

Damia paling suka makan laksa...sekali dia sedut laksa tu sruttt...sruttt bunyinya....pastu hanyir bau ikan satu badan....

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio