Wednesday, June 9, 2010

penggunaan ISO dlm DSLR

Assalamualaikum..

hr tu aku ade buat n3 pasal info shutter speed & aperture..kali ni nk sharing pasal ISO plaks..erkk ni bkn International Organization for Standardization tu tau..ni ISO dlm DSLR..hehe..ISO ni actually utk tentukan sensitivity image sensor dlm DSLR terhadap kehadiran cahaya...means that kalau guna ISO rendah (cth ISO:100) image sensor akn less sensitive to the presence of light..so perlukan cahaya yg lebih sket utk elakkan gbr jadi gelap..n vice versa la..kalu ISO tinggi (cth ISO: 1200), image sensor akn more sensitive to the presence of light..sgt sesuai utk shoot gbr in low light..but gbr dia akn jadi mcm grainy la..n color tone dia pn xbrape nk btl dgn real..

so basically utk canonian amateur mcm aku ni ha..bdk yg baru belajar n nk plak guna manual mode...main2 ngn those 3 features (shutter speed, aperture & ISO) dulu..coz bg aku tu yg memainkan peranan penting dlm penghasilan gbr yg cantik dr segi kecerahan, tone color & ketajaman object..kalau dh pro nnti bole la explore lebih mendalam lagi..

okla..too technical kot..hehe..layan gbr yuk!...

~as usual dlm m.bedroom aku guna warm white lighting..aperture f/1.8, shutter speed 1/13, ISO: 1200 ...hehe tu yg terang giler..~

~aperture f/1.8, shutter speed 1/13, ISO: 200~

~aku dh xingt specs dia..main shoot jek..hahaha~

~pstt..nmpk x aQeel bersimpuh..hiks~


tamat sudaaaaa.. :)

40 comments:

♥MAMA♥ said...

hihiii byk lg nk kena blajo ngan sifu ni..tunjuk ajar lagi ku sifu ye ;-)

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

selalu guna 200-800 jer...tu kalau siang hari lah..malam haruslah naikkan lagi ISO tu kan...

kal jis (im not carl zeiss) said...

wahh... tahniah.. info mengenai DSLR... sy add awak dlm bloglist saya.. :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alahai..comelnyer aQeel b'simpuh.. :)

Syok nyer ada DSLR..gmbr semua mantap2.. Kita guna kamera h.set jer..hiks.. :D

Ain said...

thanks suziey....

dapat gak cedok ilmu....

nanti share lagi k....

E.L.I.Z.A said...

part iso ni mmg eli xsuka sikit..bukan ape, mcm pelik je canon ni..dh mula la tu :P

indoor shoot mmg nk kena tinggikan iso, tp awat la nk kena tinggi sgt ek? iso 1200 tersangat la tinggi sbb ms pakai sony dulu, eli x penah cecah 1200 (mungkin sbb guna speedlite)..

ok xpe, outdoor shoot, canon ada jgk eli guna iso400..pun sgt tinggi utk outdoor.kira waktu ptg la, dlm kul 6..nk kata mendung sgt tu tak jgk..

nnt suziey try shoot waktu ptg, eli nk tgk setting iso suziey camne ek ek ek

[-suziey-] said...

mama:

hahahaha..xde mananya sifu..kalu sifu kena bw tali pinggang la yek..oopss..hehee

[-suziey-] said...

damia aleesya& ayyunie:

not necessary ayu..dpeends on how was the lighting at that time..kalu shoot malam, indoor tp lighting ckp terang..kena rendahkan ISO dia..tp not to low la..besenye kt guna 200 je mcm dh ok..tp kalu shoot mlm indoor n lighting xckp then kena naikkan..siang pn camtu..kalu outdoor mmg kena low ISO la sbb dh ade cahaya..n rsnya kalu outdoor siang xde mslh.unless kalau mendung nk ujan..hehe..

[-suziey-] said...

kal jis:

thanks for adding me:) u canonian gk ke? hehe..syiok gk info sharing..

[-suziey-] said...

lily mummyqistina:

hiks..tu la.cam ank dara je bersimpuh..hehe...

ala xpe nti bole la sambar DSLR 1..hehe..ikt minat la..:D

[-suziey-] said...

ain:

u r most welcome ain..ilmu yg ade harusla dimanfaatkan bersama:) insyaAllah akn diperturunkan segala ilmu yg ada walaupn cetoet:D

Mak Su said...

waaa! tahniah suziey, canggih! :D

[-suziey-] said...

eli:

hahahaha...besela tu eli..dh biasa guna sony n tetiba guna canon..mmg nmpk kelemahan je la berbanding kelebihan..actually it depends mcm mana kt main2 ngn bende tu..

ISO yg kt bagi tu cth je..menunjukkan nombor besar = ISO tinggi..hehe..n gbr yg kita amik guna ISO tinggi tu saje main suka2 nk tgk hasilnya..actually xlow light pn dlm bilik tu cuma sbb lampu dia warm white tu yg nmpk mcm agk malap..xpelu tinggi sgt ISO sbb kalu x ilang dh tone color yg asal..

kalu outdoor kt slalu guna 200 je eli..tu dh ok dh..cuma setkan aperture n shutter speed je la..hehe..kalu cuaca mendung pn ok kot rsnya..sbb kt pnh shooting kt tpt yg very low light, tp kita reduce shutter speed n naikkan aperture..ok je gbr..nmpk terang yg mcm asli gitu..color asal la..sbb penggunaan ISO ni pn xleh terlampau sgt kalu nk nmpkkan keceraahn tu sbb dia akn jadi xlawa coz gbr dia mcm grainy..

ok nnti kt buat experiment shooting petang outdoor ok..:)

E.L.I.Z.A said...

tu la pasal...pastu bila tunjuk kt geng sony, mula la eli kena kondem waaa..sgt down tau :(

nk beli accesori sgt mhl la..igt kan murah sikit drp sony, +- sama je mahal dia huhuhu

ada member suggest pakai lens 16-80mm instead of kit lens..eli dh tgk harga lens tu, mahal jgk..pdhal xde beza byk sgt focal lenght tu ngan kit lens punye..

agaknya eli x abis explore lg kot..

haa lg satu, gambar yg eli shoot, bila tgk kt screen, sgt la vibrant color dia tp bila transfer ke laptop, color tu jd mcm less sikit..

El-Zaffril said...

Suziey, aku baru discover pasal ISO... 2 bulan lepas selalu pakai ISO tinggi... sebab bila tinggi... Speed boleh laju... [aperture paling low la kan]... anyway saja godek ISO pulak... dia ade effect dengan SHarpness gambar la... hahahaha... betul ke? Ni aku godek sendiri... bile ISO tinggi... Sharpness gambar makin terus... bila kita besarkan gambar... pixel dia pecah... [bahasa ape ntah aku guna ni]

[-suziey-] said...

eliza:

hahaha..ini bole jadi perang sony-canon ni..hahahahaha..

lense tu bape max aperture dia? my fren (yg mmg pro.photog) suggest kalu nk beli lense jgn amik yg more than f/2.8...means kena amik yg f/2.8 ke bawah..tp kalu tgk rege mmg mahal giler la..sama gk mcm 70-200 tu..kalu yg f/4.0 murah je..dlm 4k ++..tp kalu yg f/2.8 tu yg dekat 7k..hehe..

mcm kita pn skang kit lense utk amik wide angel je...klu potrait mmg suka guna yg 50mm..tp xleh zoom..tu yg lemah sket tu..tgh gigih nk kumpul nk rembt 70-200mm..haha..

aah eli..yg tu kt pn pasan..dlm screen nmpk sgt la cantik..tp bila transfer dia kureng sket..so kena edit utk enhance color..huhu..ke kt yg xtau cara nk trasnfer:D

[-suziey-] said...

el-:

aah aku pn xpaham bahasa ape ko ckp ni..hahhah...kalu xsilap aku speed tu shutter yg memainkan peranan..klau ISO just sensitivity je..tp combination of those 3 element yg buatkan gbr mantaop..hehe..berkenaan ke explaination aku dgn ape yg ko cuba nk ckp tu:D

[-suziey-] said...

maksu:
thanks maksu,.,.ala xdela canggih mana pn:D

E.L.I.Z.A said...

lens 16-80mm tu f/3.5-5.6 je..sama nga kit lens..tu yg rs mcm x berbaloi nk beli..harga almost 2k..iskkk rugi rugi

70-200 f/2.8 mmg sgt mhl..eli mmg xkan beli kot..eli target brg² camera ni <2k je if nk beli heheh

50mm tu la, kena manual zoom kekekke

hmmm kalu gitu, mmg gitu gayanya kot..kt skrin nampak cantik, bila transfer kureng sikit color..xpela, edit sendiri je la vibrant tu kan hehhe

mmg perang sony-canon..dorg mmg marah eli jd JUMPER hahaha xpe xpe, eli akan buktikan gambar canon pun bagus..kalu x bagus tu, mmg salah eli, bukan salah camera

mamalieyna said...

ohhho...tak pandai bab2 ni..ingat ISO 9001 ke, ISO 14001 ke...haha...al-maklum kawe nak kena audit kan..=P..dok ingat mende tu jer..

tp best eh ada ilmu ni..penghasilan gambo bertmbh cantik dan menarik! ^_^

atty's said...

walupun tade kamera tu .tetap amik ilmu nie .heheehhe

Nurhayati said...

sangat teruja!!!

[-suziey-] said...

eliza:

aah xberbaloi la sbb lebih kurang kit lense je..

70-200 tu mmg mahal tp berbaloi la kalu amik..mcm once for all..haha..bkn ape..nk shooting utk wedding or event senang..n kt tasik pn senang bole zoom jauh..n aperture dia plak bole up to f/2.8..so mmg cantik arr kan..xyah speedlite pn xpe..hehe..tp tu la mmg mahal..dpeends pd org nk beli ke x..ade yg suka beli lense byk2..mcm macro la wide lense la..tp mcm kt nk beli yg 1 utk sume..bkn ape..mls nk bw byk2..ade 50mm ni pn jenuh dok pk nk bw mana 1 sbb mls nk angkut sume..hahaha:p

50mm tu kena manual zoom..hiks..kalu utk tpt ramai org xsesuai..hahaa

aah tu la..mmg kena edit gk color dia kasi vibrant:) but kadang xyah edit pn cantik gk..rsnya kan dia ikt dr mana dtgnya pantulan cahaya..ade kan teknik2 bouncer even xguna speedlite..tp cahaya yg dtg naturally tu pn kena tau gk dr mana..kalu kena angel dia mmg xyah edit color tu nmpk cantik n vibrant..tu yg kena explore lg..hehe xpe pelan2 kayuh:p

hehe..msti eli truk kena balasah kan..eekek:D ala tu sume hati masing2..nk jump ke mana pn..hehe..tp asasnya sama je..cuma brand je lain:D

[-suziey-] said...

mama lieyna:

hahahah bkn ISO tu yek..ekeke;P ye la awk org audit..kt xtau:p

emm bl ade ilmu n sharing2 ngn org..satu kepuasan..bole gk dpt ilmu dr perkongisan tu:D

[-suziey-] said...

atty's:

xpe amik je dulu kty..nnti dh ade kamera senang:)

[-suziey-] said...

nurhayati:

hiks..teruja gitu..

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

hu..hu..kiter terpaksa layan je gambo ni...sebab tak de camera cam suziey tu...sedeynyer biler nak dapat ni ek...bulan 6 ni dapat kutu RM2400, tapi cam sayang plaknak beli....

[-suziey-] said...

anje aka mama balqis:


waaa nk dpt duit kutu rm2400..kalu xrembat dslr..bole g cuti2 mesia ni..hehe..
depends la..kalu utk kepuasan capture gbr anak2 membesar..bole la amik dslr..skali dh beli mmg puas hati..hahaha ayat mcm meracun gitu:D

yangyuyu said...

hi suziey..thanks for the tips..jom tukar link..im canonian beginner

[-suziey-] said...

yangyuyu:

ha...u r welcome:) ok jom tukar2 link..bole sharing2 info pasal canon:)

gee ryder said...

mcm pro dh ni!

nti kalo akak beli slr bolela bljr ngn suziey ye hehe

[-suziey-] said...

gee ryder:

ok no problem kak gee..mane yg sy tau sy ajar la mane xtau kena sama2 balajr..hahaha

Nana said...

bez aku leh timba ilmu dulu kat sini..hehe ndak ada sebijik xtau bila haha xpe2 balaja dulu

[-suziey-] said...

anje aka mama balqis:

anje..sori kita terdelete awk pnya comment..actually nk reject comment virus dr anon..terselect dgn komen anje..hehe..sori ok..

ok nnti dh rembat DSLR bole join the group:)

[-suziey-] said...

nana:


xpe timba baldi dulu ilmu yg ade..persediaan awal..haha

Intan said...

Hee hee, kira terrer gak suziey la nie ye dah pandai mcm2...Intan dr dulu spi la dok main hentam je, sat tukar tu sat tukar nie...pas tu tekan aje butang tu...ekeke...pemalas tul kan :D

Suka picca motor biru itew...nice!

CuTeMiUt78 said...

alamak.. takde dslr la.. tapi good info for yg ada kan..
eemm cam kenal je bunga kuning tu kan

Nadiah Sidek said...

tq for sharing! blh jd guideline bila ada dslr sendiri (entah bila la gamaknya..ehe..)

Farra Dhelina said...

pandai nya amik gmbar..sukaa :D

ibu_BatRiSya @wardah said...

suziey..sy tgh survey nak beli DSLR sebijik..nti bleh la mintak tunjuk ajar suzie ek..kite budak baru blaja..hikhik..
share la lg info pasal cara amik gamba guna DSLR nih...minat nak tau!
suka tgk gambar cantik2 cam nih!

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio