Monday, July 5, 2010

holiday @ S.A.B.A.H - seafood??

Assalamualaikum..

huhu..seafood?? nape ade tanda soal? sbbnya....kami xjmpa seafood yg btl2 memenuhi citarasa kami..hotel kami stay mmg dekat tgh2 bndar KK..nk pegi mane2 sume dekat..malangnya..seafood yg dicari sgt payah utk ditemui..pusing satu bandar KK tu..(eh ye ke..cam tipu jek..hehe..tp mmg btl la kami pusing 2-3 round)..tp xjmpa.......korang heran ke? btl..sbb..mmg byk seafood kt tgh2 KK tu..tp ianya milik cayenunalif...kt signboard dh ade tulisan cina..so kami xbrani nk masuk la..was2..tgk pamphlet & brochure mmg byk restoran seafood..tp...cina pnya...klu kt pasar borong mmg byk la seafood mentah yg murah....finally kami ikt suggestion kak seri..g rstoran terapung nelayan..katanya restoran kampung nelayan...rupenya sebijik mcm nelayan kt KL ni..steamboat buffet rm30++ per head..kami berdua so RM70.food?? no comment :) n sorry la kami xsnap pn foods..sbb..xbyk pn kami mkn..cara msakan dia agk kurang kena dgn selera kami..nk try lobster adlh sgt mahal..sekor lobster saiz sedang RM230 ok :D so xberbaloi la..bkn kenyang mkn sekor je..since then..kami x excited dh nk cari seafood..hehe..

honestly mmg agk kecewa la..sbb dgr org story kt sana meriah ngn seafood..mmg btl..tp kena filter gk..kedai cina byk..yg dekat pasar blakang pasar kraftangan tu byk gk seafood..cuma pencicah dia xleh masuk ngn selera kami..n seafood mentah kt pasar borong byk la..mmg murah..tp mana plak kami nk masak kan..hehe.mgkin ade lg ceruk2 KK yg kami xcari seafood..tu yg xjmpa..hehe..bg kami..the best seafood we had tried kat kuala perlis..mmg xjmpa lagi yg best dr kt sana..hehe..tu pd citarasa kami..mgkin org lain citarasa dia lain..selera org ni subjektif..

layan je la gbr yg xseberapa ni..hehe..
~cantik signboard dia..~
~aQeel yg berbaju tido je..hehe~
~aQeel mkn mee goreng je..~
~steamboat..xmeriah foods yg kami amik..so mls la nk snap..hehe~
~ok next n3..story pasal day 2..terjah islands..nmpk x 3 pulau tu? haaa 3-3 pulau tu kami terjah..mamutik, sapi and manukan.. view..mmg cntik gilerrrrr..we love beach:)~


p/s: bila pegi tpt org..baru kita terasa bersyukur berada di tpt sdiri..btl la kata pepatah..ujan emas di negara org..ujan batu di negara sdiri..tp lebih baik negara sdiri :)

45 comments:

iem said...

sabah mmg best... rindunya nak pegi jugak

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

cantikla suziey gambo beach tu...tak sabonak tunggu citer seterusnyer plak...

Me_Lina said...

last 2 months... my hubby g pun... xjumpa sgt saefood sedap... payah kot... kena ada local yg bwk kot..

sz | m.s.s said...

kurang menepati citarasa suziey la tu kot...cam kitorg p seafood yg belah2 pasar malam tu la...selebihnya mmg mkan fastfood je..ihiks...

tiefazatie said...

rindu sabah!ow..tue selalu kalu nak murah memang dorg makan kt pasar pilipina tue je kak..hihihi

ita cutevirus said...

alahai suziey,
1st time ita baca n3 pasal makan yg suziey buat tak brape nak memberangsangkan.. slalunyer kalo suziey buat n3 pasal makan, sure terliur punyer...
kali ni bunyik nyer cam patah semangat je.. takpe.. takpe... next vacation carik tempat makan yg best plak ek...

QuEeN Of 2 Heroes said...

sy p sabah hari tu...in love ngan shark fin sup...yum3...rasa nak p sabah lg la...

Jasfyra said...

saya xpernah p sana lg.tp selalu dengar org kata sana mmg meriah dgn dgn seafood.tp bila awk ckp cayanunalif yg jual,terus kembang tekak ni...huhu

[-suziey-] said...

anje:

ok sabar yek..will be published..buat keje dulu..nnti baru curi masa..ekeke:D

[-suziey-] said...

anje:

ok sabar yek..will be published..buat keje dulu..nnti baru curi masa..ekeke:D

mamalieyna said...

cantik la beach! sukaaa...tak sabo nak layan gamba2 berikutnya! ^_^

*cantik signboard tuu..=P

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ic...ramai chinese punya seafood yer..sah sah kat sana pun ramai yg non muslim kan.....lagi pun pasaran malaysia ni seafood pun memang dimonopoli oleh chienese...

masa ayu gi sarawak...dapat merasa tempat seafood best...lobster sekor cuma RM40....tapi saiz sedang2 tu...

kalau lobster kat KK sampai RM230 sekor...huhuhu...baik buat makan benda lain kan...unless memang dah budget nak makan besar kat seafood..

tak sabar nak tunggu citer pulau...i love beach n island too

[-suziey-] said...

anje:

ok sabar yek..will be published..buat keje dulu..nnti baru curi masa..ekeke:D

lily azliyana @ mama zara said...

kat sabah mmg byk seafood cina kan..kdg2 diorang tulis not served pork tapi cara masakan tu kite tak tau..kena pndai cari or mintak pendapat org yg dah pernah pergilah klu btol2 nak try ye tak..=)

bestnye pi pulau..mesti tantek2 gmbar kat sana kan..

[-suziey-] said...

iem:

hiks..mmg best..adventure..pegi la lagi..hehe

[-suziey-] said...

me lina:

o ye ke..emm maybe la kot..tp klu kt tgh2 KK tu mmg byk seafood cina..mgkin kt kampung2 adela kot..hehe

[-suziey-] said...

sz m.a.s.s:

aah la kak..pencicah dia xbrapa menepati citarasa..mmg kt pasar tu je la byk seafoo yg melayu pnya..kalu restoran byk cina pnya..

[-suziey-] said...

tiefazatie:

org sabah ke..hehe..aah tu la..kt pasar philipin tu la ade seafood melayau..yg tpt kita mkn sotong tu..seb bek la merasa gk sotong besar tu..tp bole tahan gk rege dia..

[-suziey-] said...

queen of 2 heroes:

shark fin tu mkn kt mane? seafood restoran yg cina tu ke..kt restoran melayu xde plak shark fin

[-suziey-] said...

ita cutevirus:

hahahahaha..kamu bole pasan ek..ekkek:D aah mmg mematahkn selera dan semangat..mmg trus xcari seafood dh..kami mkn je ape yg ade..fastfood lg kena ngn tekak..kami focus ke jln2 je..

[-suziey-] said...

jasfyra:

aah tu la..sy pn dgr gk.org menggembar gemburkan seafood..tp sbnrnya seafood rest byk cina pnya..kalu org yg xkisah bole la blaasah je..tp kita idok ler..hehe

[-suziey-] said...

mamalieyna:

aah beach dia mmg cantik..especially manukan..sbar ok..hehe

Farra Dhelina said...

weeeeeee...da kuar dh cite sabah..tak sbr nk tgok next pulak! ;)

[-suziey-] said...

damia aleesya & ayyunie;

aah tu la..mmg kt sana ramai yg non muslim..n seafood pn mmg dorang yg monopoli..so agk sukar la utk kita..

uik murah nya lobster kt sarawak ek..kt situ rm230 seko..adeiiii..mahal giler..

ok tunggu nect n3 pasal islands..

[-suziey-] said...

lily mama zara:

huhu kt xbrani la nk try..signboard ade tulisan cina pn kt xmasuk dh..hiks:D

E.L.I.Z.A said...

ye ke? hmmm kalu eli, lg la x menepati citarasa..hubi selalu p sabah..selalu gak la mkn besar tp bukan duit dia la kekke client belanja..sekor lobster rm500..bapak mahal..jgn harap la nk mkn ngan duit sendiri..baik beli benda lain heheh

wallawehhhh cantiknye gambar pulau tuuuuuuuuuuuu

tiefazatie said...

hihi...nda bha kak..ifa dulu study sana..tue yg jatuh cinta sama sabah..rindu gle ...kalu keje sana pun xkisah nie..hihihi..aah..kt pasar pilipin ja selalu org g kak..harga memang boleh thn..tp puas hati la..myb sebab ifa dah tau mana yang best kot..hihi

lia said...

laaaa awat akak x tanya? kami p KK, sampai muntah mkn seafood... akak salah cari tempat la tp tmpt kami p tu, gerai2 jer pon tp mmg sedapppp sgt2... confirm org islam lak tu, itu yg plng penting pon...

[-suziey-] said...

farra:

hehhe sabr ok..byk gbr nk edit ni..ekekeke:D

[-suziey-] said...

eliza:

uih lagi mahal lobster itu..hehe..kalu duit org mmg blasah je la..kalu duit sdiri xpela..baikshopping bende lain..haaha..

[-suziey-] said...

tiefazati:

oooooo study kt ums ke..hehe masa nk p kundasang tu ade la lalu UMS..heehe..btl2 suka dok sabah ni..hehe...msti slalu pegi jgk ni..

[-suziey-] said...

lia:

o ye ke..lia mkn kat mane? kami mkn yg melayu pnya..kt pasar tu je la..tu pn mahal gk regenye.. rugi xtanya lia kan..huhu..xtau lia slalu g sbaah..hehe..lenkali lia g pos kt akk la seafood..hahaha

Hezesuze said...

haishh awat muka aQeel camgitu..?? muka nk tdo or mula lapo tu?? huhu

♥MAMA♥ said...

huhuuu bestnyer dpt cuti2,cantik glerzzz pemandangan tu,x sabo nk tgk entry pulau2 tu nnt ;-) huhuuuu teringinnyer k.da nk g cuti2 ngan papa sara ni bile la agaknye papa nk blk outstation ni,dh ler nnt dh nk masuk bulan posa plak,huwaaaaaaaa

Mak Su said...

Suziey, dengarnya kat sini boleh dapat ikan bilis fresh murah2... :)

El-Zaffril said...

Aku dah start sentap tengok gambar cantik2...

firahadifa said...

ko tau , mase aku kecik2 dulu aku panggil pulau manukan pulau burger.. sebab shape dia macam burger.. kekekke.. dulu bleh diakatakan every month aku pi sana...

Nadiah Sidek said...

sy ke sabah dulu sempat ke pulau manukan je. cantik, kan tmptnya? :)

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Klu tmpt ktorg Tawau mmg byk seafood melayu masak..Tp klu kat KK tu..x tau plak kat mana koz jarang p sana..klu p KK pon biasa ktorg mkn kat pantai Tjg Aru tu..x Ingat plak nama restoren tu..tp mmg melayu masak lah..masakan diorg pon sedap.. :)

mama tisya said...

seafood mmg byk cina...tp tula lobster die mhl giler...heheheh


tk sbr nk tgk gmbr pulau itu

Ummi Eisya said...

kat sabah ni memang susah skit nak cari yang halal tu..masa g hari tu pun sama..kena pandai pilih tempat skit..

aku dulu g gak pulau manukan tu..dia naik bpit then leh tawaf semua pulaukan..tak silap,manukan tu akhir sekali..

cepat gambar manukan...

mummyseri said...

yelah suziey..mostly kalo kat KK ni seafood mmg cina, yg akak sajez tu sbb ada sijil halal jakim..yg lain mmg takde rasanya..mmg kompom kami pon tak penah makan n g..lagi2 ada tulisan cayanunalif tu..slalunya kalo family akak dtg kami beli seafood fresh msk snirik je..lagi puashati :)..

takpelah lain tempat lainkan..

atty's said...

betui gak tu kan suziey ..kalo kty pun ..banyak sgt kedaikan org islam ni was2..baik takyah ..

fa10 said...

setuju sangat2 ngan pepaah hujan emas dan hujan batu tu....
sekarang ni saya mmg teringin sangat2 nak tour malaysia,
terasa betapa cantiknya tempat2 pelancongan di negara kita.

Anna Da Lady said...

hmm..i love to eat steamboat...dulu masa g tawau, ada sorang kawan tu belanja kawan2 dan saya makan stemabot..tapi, tak puasla...nak lagi..hehe

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio