Tuesday, July 13, 2010

hukum MLM/Infinity downline

Assalamualaikum..

alhamdulillah..jika kita dikurniakan nikmat kesihatan,kesenangan dan kebahagiaan dm hidup..jgn lupa utk mensyukuri segala nikmat yg Allah pinjamkan tu..ok hr ni nk sharing sket info berkaitan ngn muamalat..

actually..1 hari tu fren of mine dtg umah aku n story pasal bisnes yg dia buat skang..n intention dia nk ajk aku n hubby join..mmg klau tgk dia sgt berjaya dgn bisnesnya tu..alhamdulillah..rezeki Allah..n bila dh sembang2 lama dia mula explain pasl bisnes dia tu..senang ckp MLM la..n scheme dia tu berupa infinity downline..not to mention which MLM ye..so aku bkn nk story lebih2 pasl scheme dia tu..mmg nmpk mudah dan senang je nk jadi kaya...tapi....apekah hukumnya dr perspektif Islam..yes mmg penting utk kita very particular about ths..sbb kt nk mkn duit tu seumur hdp dan utk menyara anak dan keturunan kita..keredhaan dan keberkatan adlh penting!

meh aku explain sket la pasal hukum MLM ni..mgkin ade yg mmg dh join MLM ni n xsetuju dgn pndpt aku ni..up to u..tp sblm membangkang make sure dulu setiap ape yg diakatakan tu berlandaskan dalil2 yg sahih..

basically hukum asal muamalat ni HARUS..semua urusniaga yg kt nk lakukan hukum dia harus KECUALI ade DALIL yg mengharamkannya..means kalu xde dalil yg kata bende tu slaah..kt bole buat..berbeza dgn hukum ibadat...SEMUA ibadah hukumnya HARAM melainkan ade DALIL yang MEWAJIBKAN ianya dilakukan..cth paling simple..SOLAT..ok solat 5 waktu wajib utk org Islam..mmg ade dalil yg dinyatakan terang2an dlm al-Quran..in fact ia jg merupakan slh satu dr RUKUN ISLAM..cth ibadat yg kt xleh nk buat..berpuasa pd 1 syawal..mmg ade dalil yg mengharamkannya kan..ha so tu foundation dia la..

ok back to muamalat..just bear in mind..dlm Islam, ade byk cara utk obtain wealth dan yg paling penting mstilah disertakan dgn usaha yg berterusan dan bersesuaian dgn hasil yg bakal kita peroleh..ni utk ensure yg kekayaan yg kita dpt tu adlh hasil ciptaan/hasil usaha diri kita sdiri..bkn hasil kekayaan yg kita dpt dr pindahmilik (transfered wealth)..ni utk bisnes yek..bkn hal mewarisi harta pusaka..means dlm bisnes ni kt deal ngn byk org yg xde kaitan ngn kita..so make sure kt bkn dpt keuntungan berupa pindah milik..in a short form mcm infinity downline tu la.. kalu dh smpai berpuluh2 level downline bwh kita keje keras utk dpt profit..n kt dok kat atas (org panggil upline) tetap dpt duit dr usaha downline tu..haaa..ni yg membuatkan hukumnya jatuh haram..bila cara urusan tu haram..hasil yg kt makn tu pn jatuh haram la..dlm Islam mmg dibenarkan utk menjual produk dan mendapat ganjaran komisyen dr usaha mempromote kan brg tu..tp skim yg ade skang kebanyakkannya vice versa..org lebih berminat nk rs secured utk dptkan komisyen dgn cara membina infinity network rather than jual phisycal product..

ok ni agk mendalam sket ek..aku copy hadith ni dr sini...

Baginda SAW dengan pelbagai lafaz antaranya :

" نهى رسول الله صلى الله عليه وسلم عن صفقتين في صفقة واحدة "

Ertinya : "Rasulullah SAW melarang dari membuat dua belian (aqad) dalam satu aqad" ( Riwayat Ahmad, Al-Bazzar ; Al-Haithami : perawi Ahmad adalah thiqah ; 4/84 )
ada sebahagian syarikat MLM yang buka registration utk ahlinya, setiap ahli kena byr certain amount as a member's fee.. and dlm masa sama, dgn termeterainya keahliannya tu..dia entitle utk jadi wakil/ajen bg syrkt tu utk recruit ahli baru (menas bina network donwline)..so..korang tau x tindakan MLM mcm ni blh dikatakan termasuk dalam kategori hadis : "shafqatayn fi shafqah" atau "bay'atayn fi bay'ah"...means 2 jenis aqad dlm 1 urusan jual beli...dan hukumnya adlh HARAM..reason being... dlm hal ni org tu dh dikira buat transaction aqad Mu'awadat (kontrak pertukaran hak kewangan...ni 1 of kontrak dlm muamalat eh..) bila beli produk / jadi ahli dan dlm masa sama masuk dlm satu jenis aqad lagi iaitu perwakilan (untuk menjualkan produk itu di samping mencari ahli baru) dgn komisyen tertentu...so praktis mcm ni jelas tergolong mcm dlm hadith kt ats tu...unless kalu syrkt tu ade buat 2 kontrak berasingan utk laksanakan aqad ni..(so far yg aku tau xde plak)..

lg 1 info...1 dr rukun jual beli adlh brg (product)..means kn ade phisycal product..tp skang ni org suka promot the system rather than the products..cth simple.."Login Facebook dapat RM 100"...msti sume org ade dpt ni kan..intention dorang adlh promote system....ni dh dikira money game and Riba, furthermore it would also fall under that category of gambling as well...korang tau kan ape hukum berjudi dan riba?
 
so..before kt termkn hasil tipudaya syaitan yg sentiasa menghembus bisikan2 hasutan kt kita utk kaya cepat..fikirla dulu hukum2nya dr perspektif Islam...kaji sedalamnya..ape yg penting..kaedah melaksanakan perniagaan tu..xkira MLM atau x..mstila berlandaskan syariah..even brg yg kita jual adlh halal....keberkatan kt hidup di dunia menjamin kehidupan hakiki kt di akhirat kelak..pucuk pangkalnya..tepuk dada tanya iman..
 
smga mndpt manfaat dr info2 ni..
 
p/s: rujukan dr master of muamalat..UZAR..
p/s2: masa dlm class subject ni..isu ni jadi discussion and 1 of article yg aku buat research..scope muamalat ni sgt besar..xdpt semua at least kt tau perkara2 asas jadila dr xtau ape2 kan :)
p/s3: hehe..pnjg plak hujah aku kali ni yek:D

30 comments:

sz | m.s.s said...

good info suziey!

mmg ramai yg join mlm di luar tu yg dah "kaya" (di pandangan mata kita la) tp ramai lagiks yg tak berjaya...entahla...

momguess said...

thnks for d info
alhamdulilah rezeki yg allah kurnia kan pada kite selama nie

wahhh
tetiba den jadik ahli masjid
muashhhh

bila mau buat itu 'bekas bertuah'?

Sidratul Muntaha said...

aku dgn biras aku gaduh sbb benda ni arr..
dia buat mlm alpha lipid
pastu dia tersalah tafsir psl aku membebel infinity dlm fb aku.
turs dia sound aku ni sesuka nak jatuhkan halal haram pada org lain.
pastu dia sound ler..
klu nka buat,taknak sudah.
nobig deal katanya.
smpai arini..
dia sngup tak tergur aku,even masa mkn2 aritu kat saba,baby aku pun dia takmo pegang
apathlagi pndang muka aku ker..
salam ker..
hmm..
aku ls nak gduh2 sbb sil aku pun dah ade yg bunyi2 ckp aku bergduh dgn minah ni.
hmm..serba salah jugak,takde niat lnsung nak bahaskan dia.
entah.dulu aku mmg tak bape gemo dgn siap dia..la ni..
jdi dendam plak aku dgn dia.

#aku ni bonzer tpi aku lebih suke jdi bonzer yg berakal.bukan main2 sound2 org smpai menjatuhkan maruah org lain.
apepun..xperlah..dia buka aib aku kat dunia ni..esok lusa Allah pun balas.

*komen emo sbb zahraa' tak sihat smlm..:(

mama_umar_maryam said...

aku plg bengang klu org tag aku kt fb login dpt rm 100 tu..hishh..dari pembacaan singkt aku kt sini,sebelum decide nk niage ape2,better ade knowldg kan..xdpt byk,skit dulu pon jadiler..

[-suziey-] said...

sz m.a.s.s:

aah btl tu..yg xmenjadi lg ramai..kena tgk cara perlaksanaan dia la..xbole ade pihak yg teraniaya..

[-suziey-] said...

ayu:

xpela ayu..biarkan je dia..ko dh jlnkan tugas ko nasihat dia..kalu dia ckp sebaliknya biarkn je..kubur masing2..abis cite..hehe

[-suziey-] said...

momguess:

haahaha siot!

mummy_ayu said...

good info...

[-suziey-] said...

mama umar maryam:

exactly...paling penting kaji ttg hukum dlm Islam..keberkatan tu penting...

♥etiey erywan♥ said...

thanks for da info. i pun member of alpha lipid. btw i just minum sd2 coz nk kuruskan badan n alpha lipid my parent minum! walaupun alpha lipid tu MLM...tp i langsung tak de downline!!! wakakkaka... i tak shuka nk cari2 org!!! hukhuk.. just utk minun sendiri...walaupun dah jd supervisor. kunun-kununnya kalo ada downline terus dpt rm500 seorang! uhhh..bukan cara i nk dpatkan duit itue... sape yg beli dgn i... i bg harga dealer n langsung tak terangkan or suruh org jd ahli!!! hahhaa... ape2 pun...walau bisne itu macam mana... semuanya terpulang pd kita utk 'menggunakannya'.. i hate MLM!! sekian ... hahahha...

chekna said...

tq for sharing.. setuju sangat2 sebenarnya... that's y i xminat segala macam jenis MLM ni.. for me satu je, nak cari duit, biar penat, biar berpeluh satu badan.. walopun dapat skit, tp puas hati.. paham ke ayat ni?? hehehe....
senang cakap, biar nampak usaha kite tu....

UmiDAnisH said...

memang keberkatan tu penting.. ada jugak yg tanya umidanish pasal ni, dan umi danish cakap sekiranya ragu2 makan jadila makhruh,bila makhruh dibuat juga jadila haram... umidanish pun selalu kene tag yg 100rm tu.. malas nak layan.. takut ooo baik berurusan yg benar2 statusnya, nak berniaga pun bukan boleh suka2 untung lebih, tak pasal2 makan riba' plak,... ekeekdunia owh dunia.. Ya Allah, lindungi kami hambamu yang selalu lemah..

[-suziey-] said...

mummy ayu:

welcome..

[-suziey-] said...

etiey:

kalu kt beli dgn niat utk kegunaan kita xpe..sbb kt mmg nk produk tu..klau jual kt org pn jgn smpai kta mengambil kesempatan..so sama la mcm kt beli kat pasaraya..cuma bab kontrak tu je la masih kabur..actually sy pn beli herbalife utk guna sdiri..dulu masa xtau mmg mencari gk downline tp bila dh tau kt jgn buat lg..perbetulkan ape yg silap..

[-suziey-] said...

chekna:

ye sy paham chekna..hehe.btl tu..bila kt berusaha utk dpt hasil..1 kepuasan dan bila cara kt berusaha xbertentangan dgn syariah...insyaAllah ade keberkatan disitu..mohon je pd Allah..

~ain said...

ehem ehem.. dah lama baca blog cikpuan suziey ni.. tp bari hari ni rasa nak komen sbb sebelum ni macam lau jek nak komen.. hhehehe

sememangnya betui hujah-hujah cik puan suziey pasal MLM ni.. Ada sesetengah MLM, kita dikaburkan dengan produk (sbb kita katakan kaya dengan penjualan produk adalah tidak haram)... tp sebenarnya dalam masa yang sama mereka lebih mengutamakan 'sistem'.. Duk laaa cakap, produk A bagus untuk diamalkan. then, ajak kita join bisnes sebab masyuk? haaa.. nampak kan? cara mengelirukan kita...

well.. well.. well.. memang kena tepuk dada tanya iman laaaa kan!

Hezesuze said...

gud info..wlpon dah pernah buat macam2 MLM...huhu

tp login fb dpt 100 tu xberkenan pong...mihahaha

so better buat catering jek...smbil berniaga smbil bersedekah...huhu

mamalieyna said...

Alhamdulillah ada gak org nak ingat mengingati..bagus info ni..

logik pemikiran pun boleh tau, mana boleh dpt duit senang tanpa usaha, kalau pd eina lah..for sure mende2 tu, diragui status Halal Haramnya..herm..

hope ramai yang lebih aware psl ni kan, thanks suziey for sharing knowledge!

Keberkatan tu sgt penting kan!

atty's said...

salam suziey .tq sharing this info ..kalau tak ramai yg tak tau .

kty lak mmg tak minat benda cenggini .

::Mamalyna:: said...

tq so much suziey, info yg sangat2 berguna...kadang2 tue kita terpedaya bila2 berkaitan ngan duit2 banyak2 nie...

Farra Dhelina said...

arghhh sy mmg tak minat lgsung dgn konsep mlm nih..

iem said...

thnks for d info suzie..hope ramai yang lebih aware psl ni kan..
im mmg tak minat langsungpun ngan mlm nii..

Hanz said...

Salam Suziey.Thanks up-kan benda ni...me memang dah lama kurang bersetuju sistem orang lain punyer effort, orang lain yang sambar.Tapi susah nak bahaskan benda ni pada orang yang bersungguh-sungguh buat MLM. Dah macam2 MLM approach kami, kami takder pun buat...heheheh...

Ain said...

ada jugak join mlm nie, tapi sebab nak beli barang dia pada rege murah....

kalau dengan tujuan nak cari duit poket memang tak pernah...

Gieyana said...

ada story di sebalik MLM nie..perghhh aku mmg x suka MLM dr dulu lg...especially those yg kena cr downline n byr certain2 fee..lg satu MLM nie menggalakkan owg berhutang..yer la..dh nk masuk kena byr, so x mampu kena ler berhutang kan...aperpon thks for sharing!

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

tak suka jugak MLM....walaupun daku pandai berkata2....tapi bab2 nak cari org n promote benda ni, memang malu rasanya...huhu

MiJa said...

bnda ni ramai org kompius keliru misunderstood bagai,yg best bila tgk BMW jer la..hehe..good to know,thanks suziey!!

ieda said...

suziey...
thanx for the info..keep on giving things like this...berkaitan hukum sb dlm kehidupan kita ni banyak yg kita buat nampak macam ok.tapi disebaliknya adalah sesuatu yg haram.

wantie said...

kalau sebut ja MLM aku malas nak layan. sebab MLM ni ibarat menindas downline.

Pa tu XTVT plak malam malam. balik dalam pukul 12-1 pagi. Siang kerja dan malam pulak MLM. bila masa nak jaga anak dan suami.

Duit banyak pun tak guna kalau rumahtangga terabai..

ieda_usaru said...

hurm....maaf lah...boleh dikatakan sy kurang pengetahuan mengenai hal2 begini....n im one of the people who join this infinity downline...tp baru je..n still i don't know whether it is good or not...halal or haram n things so on....n sy still xd mane2 downline pn lg...n still keliru shoud i continue or not...sy dah pn menggunakan rm100 tuk membership n so on....so would u help me decide on this thing?..

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio