Thursday, July 15, 2010

kue tiow hong kong..gagal

Assalamualaikum..

hiks..tajuk n3 mmg xbole blah arr...ekekkeke:D actually 2 topik..1 nk bg resipi yg tah pape kue tiow hong kong..sbb mlm td aku buat n ade plak minta turun ilmu..hehe..n 2nd pasal intvew aku kt ukm..gagal..

pasl intvew tu seriously aku xsedih sgt sbb gagal..sbb aku tau candidates yg dtg tu pn bkn calang2 org..mostly sume tgh persue PhD n currently is a lecturer kt private college..so mmg dh set mind jgn mengharap..just pegi intvew tu utk cuba nasib n dptkan experience intvew as a lecturer..kt public university plak tu kan...so alhamdulillah..even aku gagal utk dpt jwtn tu tp aku brjaya mengharungi intvew yg sgt tough itu..mmg sgt lain dr yg lain dr intvew bese..dgn kena mengadap 6 org panel..sumenye Prof.Dr...faculty dean la paling byk tembak aku..hehe..its good for me..lps ni kalu dpt intvew lain aku xgentar sgt la sbb aku dh dpt tough experience :) setiap yg berlaku pasti ade hikmah yg tersembunyi di sebaliknya..aku yakin janji Allah..aku redha..ketentuan tu yg terbaik utk aku..gagal skali xbermakna gagal tuk selamanya kan..hehe..

ok abis story kegagalan aku..hehe..so cite psl kue tiow hong kong plak..last nite hubby kata dia lapo..so meanwhile dia g surau solat isyak..aku berkelentang kelentung main masak2 ngn aQeel..ekeek:D aku bg resipi sempoi dr aku ok..hahaha..suka2 aku je main campak2 ape yg ade..rs sedap gk..hehe..
mula2 ketuk bwang putih - tumis bg wangi..pastu didihkan air dlm periuk..campak la fish cake (yg buat yong taufu tu..yg lembut bkn yg kena goreng tu), crab roll, sosej, sayur kobis, kobis bunga, sayur sawi, ayam dan ape saja yg insang tekak rs nk mkn...(ekeekek:D gile hebat penangan duyung aridinata ni:p), then masukkan kiub ayam knorr ikut kandungan kuah tu..sementara mendidih..sume bhn2 tu akn masak n lembut la skali..finally bila dh mendidih masukkan sos tiram sket n garam secukup rasa..cewah:p bila dh mendidih skali lagi baru masukkan tepung jagung yg dicarikan dlm air mineral..siap kuahnya..

kue tiow dia senang je..gaul dlm telur yg dipukul pastu goreng mcm goreng telur dadar..pastu curah je kuah tadi ats kue tiow tu..siap! senang kan..10 minit je nk buat nya..hehe..kuantiti ingredient ikt suka rasa..agk2 je..aku kalu msk mmg main agk2 je rs dia..hehe:D klu korang cuba  sharing tau..hehehe nk gk tgk style korang plak camne..

~mkn plak dgn cili kicap..ala aku potong kecik2 cili padi pastu letak kicap..abis cite~

p/s: hubby mkn smpai licin..sedap katanya..hiks..tu citarasa kesayanganku ok..lain org lain citarasanya..so moralnya..masakla ikt citarasa kesayanganmu..jgn syiok sdiri..eekekek:D

21 comments:

MrS. F!zA said...

serius tak pnh dgr koey teow hong kong..pnh makan koey teow kung fu je.. sodap!

az rina a.k.a jaijina said...

takpe kalau gagal pon, len kali leh cuba apply mane2 plak kan..lagipon dah ade pengalaman interview yg tough kan, syabas..

boleh cube resepi ni..nmpak sempoi aje ni (nak buat tu bilelah agaknye, hikhik)..

** atie + aisyah ** said...

wohooooooooo... pepagi dh nampak feveret ku ini... kalau ade cili kicap lagi maveles

mummy_ayu said...

yum yum..napka sedap tu..
pasal interview tu, lain kali cuba lagi yer...

Ain said...

papepun suziey dah buat yang terbaik untuk interview tu kan....

boleh cuba lagi lain kali, insyaallah pasti ada rezeki suziey....

pagi2 dah buat ain lapar tau.... dah la tek leh tengok menu berkuah cenggini...

fuhhhh....terliurrrr...

@>--ummi zahra--<@ said...

ala..takdelah gagal pun..yg penting perut en hubby..kalo licin tu, makne nyer sedap bangat lah tu..

Ummi Eisya said...

asal la ade gambar makanan ni..mencabar keimanan perut ku ini..hihii..

redha dan sabar k..mungkin rezeki kat tempat lain..jgn putus asa k..

sz | m.s.s said...

#1 psl interview tu..takpe...kita belajar melalui pengalaman kan...bukan selalu 1st timer trus berjaya! ada yg berpuluh kali beratus kali..kalo ada rezeki kdg soklan2 simple2 pun kita dpt plak jawatan tu...

#2 kuey teaw hong kong .... oohhhh lamanya tak mkn ... bila nk pindah sini? nnt akak serbu rumah suziey! :p

Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah dah rumah baru...banyak citer2 kat blog ni yang kiter ketinggalan...nak kena baca balik ni....cantik2 i love pinky2

Farra Dhelina said...

o begini rupa nya k.tw hg kongg..

sesuai utk menu sahur ni ;)

kak, xpe, jd kn itu sbgai pgalaman kan..btl kata akk, gagal sekali, tak bmkna gagal selama lamanya..

pape pon taniah sbb akk bjaya mengharungi sesi intvw tu dgn jaya nya wlupn sgt tough kan ;)

mama_umar_maryam said...

xper suziey,'mahal' pglmn ko ni susah nk dpt kt mane2..aku pon penah dihentam kt intvw2 cenggini,hasilnye,utk intvw lain kite jd tough dan confident utk jwb dan defence diri ;),ada rezeki lebih baek utk ko nih,Dia maha mengetahui,

apepon kuew tiow hong kong ko nih nmpk sedap dgn taburan segala ball ball tuh, hehehe..ikut 'insang' masing2 la kaa ;p

JMR said...

Gagal bermakna bkn gagal segalanya. leh try lg..

mamalieyna said...

waa suziey ksi resepi la today, harus cuba ni..sempoi dan serius tak pernah buat sblm ni..menarikss...^_^

tQ for sharing2.>^_^

mamalieyna said...

upss..psl intvw tu...ok apa dpt pengalaman kan...bak kata suziey ada hikmah di sebalik kejadian tu..next time mana tau dpt pggilan lain lak kan..pepun dah cuba terbaik!

firahadifa said...

owhhhh... aku nak cuba!! aku nak cuba!!

alfa juliet said...

terenya ko masak..kelentang kelentung jadi kuewtow hongkong....pas ni mau amerika australia pun ko buat...hebat

Nana said...

hehe expe..praktis make perfect bak kata omputih heheh

::Mamalyna:: said...

wahh bleh cuba nie, tq suziey, resepi yang senang...ai paling suka masak yg istilahnyer 'main campak2 jer', hehehe

zahira said...

wah...nak interview jadik lecturer skit punya ramai ek?

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

suziey, sabar erk...mungkin ader hikmah disebaliknya...lagipun mengutip pengalaman itu pnting..

kuew tiaow hong kong tu nak cuba lah...selalu dengar mee hong kong jer..ekekek

e.l.i.z.@ said...

betul tuh..wpun tak berjaya (instead of sebut gagal), suziey dpt byk experience kt situ which is tersgt la bermakna..kena tembak ngan dean semua tu mmg leh wat pengajaran kan..learn the lesson

eli xmkn kuew teow, bila nk order, eli suh dia wat mee hong kong hehe kuah dia sedap kan

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio