Monday, July 12, 2010

potty training

Assalamualaikum..

ok story sabah pn dh abis..now back to normal mode..haihh rs nk g bercuti lagi..hehe..tp dh nk posa ni kan..ookla relax dulu..rsnya dh bape bulan weekend kami penuh ngn aktiviti..letih gk rasa..n bila last weekend kami xg mana2 rs mcm..free je..santai gitu..aku pn sempat la main masak2..mcm bese..kalu dok umah aku mmg akn masak..time tu la nk tunjuk bakat memasak:p..aku suka masak something different la..ye la weekend kan byk masa gitu..eh mcm silap topik je..bkn nk story pasl ape aku masak..tp nk story pasal aQeel..hehe..

since last week kami dh potty training aQeel..tp kejap2 je la..dlm 2-3 jam je..n weekend hari tu kami try dr pagi lps dia mandi..smpai ptg dia nk tido..dlm kol 3 lebih kot..n mission accomplished..cumanya..masalh baru plak timbul..nk kencing adlh alasan terbaik yg dia gunakan utk main air kt toilet..stiap kali dia g kencing..msti basah baju n tukar lain..dh bape helai baju dia kena salin..adoiiii la hai..besela aQeel kan..pantang nmpk air..huhu..sabo je la..

now aQeel dh 2 thun 7 bulan..n alhamdulillah aQeel xde masalh utk di train..mula2 tu slalu dok pesan la kalu nk kencing go to toilet..n main soal2 la ngn dia.."aQeel..kalu nk kencing go tooooo.." ha nnti dia jawbla.."go to toilet.." slalu ckp biar dia ingt..n selang stgh jam kang tnaya la dia nk kencing x..tp kalu dia br minum air or menyusus ha mmg kena kerap tanya ..atau bw je trus g toilet soh dia kencing..sbb baru isi tank kan:D

klaka gk mula2 tu..dia paham bila nk kencing trus g toilet..kadang tgh main beskal..laju je lari smbil nk buka sluar dia..smbil lari tu sempat jeirt "nak kencing!.nk kencing!!"..ekeekek:D comel la plak:p so far skali je dia terkucil dlm seluar..pastu dh ok dh..means dia dh pandai control nk kencing..xdela main kencing je kan:D tp mlm aku xtrain lg..mcm susah je..ye la xkan tetiba bangun kejut dia tnaya nk kencing ke x..satgi dgn aku2 skali xleh tido..ekekeke:D xpela slowly la kan..

ok tu je nk share..mcm cite klakar je..hiks:p

p/s: baju raya xtempah lagi.huhu..usah kata tempah..beli pn idak lagi..uwaaaa

27 comments:

Amirul Faiz Abd. Razak said...

Kena latihan begitu sekali yer untuk Potty si Kecil. Saya belum ada anak, tak tahu lagi. :D

mama tisya said...

tisya pn ada gk praktis utk ke toilet tp kalo die nk berak soh pki pampers...die tk reti nk p berak trus...tp takat ni yg bab kencing tu dh lps cuma kdg2 die nk gk pki pampers so ikut mood...

fikaryna said...

bagusla dah ajar..jadi nak g mana2 nanti pandai kan..

mg gud boy aqeel nih.

sz | m.s.s said...

baguslah aqeel ni..senang bertindak mengikut arahan! :)

nieda said...

belum ada pengalaman lagi potty train..hopefully aqeel berjaya k..

it's all about glamhijab and shawl said...

ei ei..dah ajor berak..damia blum lagi...

it's all about glamhijab and shawl said...

ei ei..dah ajor berak..damia blum lagi...

mummy_ayu said...

ha..selamat mem'potty traning'..
kena banyak sabar...bab yg malam tu menang adventure sikit...ayu dulu jenuh gak jemur tilam...lama sikit baru ok..

firahadifa said...

setakat nie farrihin tau bile nak yak , masalahnya bile nk kencing tue.. pasni kate , kalau nk kencing pi tolit la.. even dia tengah pakai pamperss

alfa juliet said...

aku tak pernah start potty train farzana lagi,...lepas baca ko nya entry bersemangat pula nak try,....hari tu adalah sekali, farzana berlari bukak pampers gi kencing kat bilik air..terkejut aku tau...aku rasa dia dah ready kut...

mamalieyna said...

tu aa cam citer klakar lak, buat i tergelak2 ni..hikhik..cam comel je yek..tak sabar je nak lalui experient tu lak..^_^

Farra Dhelina said...

hehe mmg klaka, sy yg bc pon dok tergelak2.

mcm ssh je nk train budak2 ni kan kak, harus sabar! mirza, sy pn aja sekali je, pastu dia terkencing gak, dh kencing bru ckp..ha! terus pkai kan pmpes!

Hezesuze said...

wah aQeel dah xpakai pampers ye...god boy...

ada sessi latihan gak ek?? akak dulu men blasah jek...dowang train diri sndiri...hehe

@>--ummi zahra--<@ said...

gud luck aqeel..

mama_umar_maryam said...

cayalah aqeel,atleast utk beginner teror dah pndi kontrol kencing,Umar ni aku blm stat lg,dari weken ke weken konon nk try,neves pon ye jugak

Nurhayati said...

good boy la aQeel.. zara masih tak pandai lagi.. dia wat main2 kat potty tu ada.. ingat kuda.. sabar je la.. huhuhu

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

bagus ajar awal2...

aleesya 2 years dah free diapers masa siang...lagipun dia cakap "nak pee"..senang sikit..

free diapers malam masa 2y3m
++..memang penat sikit sebab kita yg kena kejutkan dia bangun pee...kadang2 tu kalau tak bangun memang kita kena angkatkan....

tapi bab main air tu memang sama..asal gi toilet main air...hiks..

Nia said...

saya ada try beli potty yg boleh letak dekat atas toilet kita tu, so far Diha tak nak pun duduk lagi..huhu. lagi pulak, dia tak pandai nak bagitau lagi, mak dia aje yg over excited..hehe

ibu_Arifa said...

wah aqeel dah start jgk yer.. saya dah pernah try awal tahun aritu..bangun tido jer terus pimpin bawa ke toilet..suruh dia kending..tp dia lebih suka gelak2..main air jer dlm tu.. tengah hari dan petang pun saya buat..tp sampai hari ke-3 dia bangun menagis nak ikut abah dia gi kerja..terus 'kacau' plan saya..sbb abah dia bawak dia p umah my MIL. tp dia pun mcm dgn Aqeel lah..byk main dlm toilet jer.. ada 20 minit tunggu dia kencing-kadang xkencing pun.

dah lam atak start balik potty tarining ni...nak kena cari/tanam kesabaran jd penunggu dpn toilet balik ni.. huhuhu

e.l.i.z.@ said...

haa kan boleh tu..ibu je malas nk ajo ni :P

eli pun tak train lg utk mlm..biar je la dulu..xsanggup nk bgn mlm semata² nk kejut eiymann p kencing hehhe

UmiDAnisH said...

huhuhuhu,bijaknya dak aQeel ni..tak lama lagi pandai la tu.. tu pun da ok,senang sungguh dia memahaminya..camne la si danish nnt

mamamiera said...

baguih2.. kite pon dh ajar miera gak.. samelah kite weh.. xtempah lg bju raya.. huuuu =p

ekau di tag contest oleh saya, sile cek blog zai key

Ummi Eisya said...

bagus2 info cara ko ajar aqeel ni..lepas ni leh la try ajar eisya lak..tapi nak klu kat anta kat umah org tu yang susah skit..nak ke orang tu tolong ingatkan selalu..kang di pakainya pampers gak..

Nana said...

aku lom ajar damia lg hehe tgu la 2 thn 5 bulan ke buleh kot nk ajar.skang ni dia beyak je dia mmg ckp sebab dia xselesa lama2 hehe

::Mamalyna:: said...

cayalah aqeel... pehni jimatler duit untuk beli pampers kan..

Ain said...

wowwww, pantas jer aqeel belajar kan....

danish dulu umur 3 tahun lebih baru pandai nak gi toilet....

huhuhu....

reitak said...

wah bagus a...
ni next month nk try train AIR pulak... ;p

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio