Friday, August 6, 2010

kisah benar! jadikan tauladan...

Assalamualaikum..

salam jumaat..haihh..jumaat depan kt dh ade dlm ramadhan..sgt pantas ms berlalu..ok hr ni aku nk sharing kisah benar yg trjadi kt aku..utk panduan pd mereka yg mgkin akn face this case perhaps in future..hopefully not :) ade 2 kes..and its involve legal action..eh mcm seriau je bunyi nya..ok la not exactly legal..tp more to our right..haaa penting tau utk korang tau ape right korang as a consumer..

1st case:
last yr aku purchased umah terrace..now dh dpt kunci n tunggu nk masuk je..tp xla..for the time being..kami masih nk dok umah tinggi2..haha..poyo..ok back to the topic..in order for us to get the key..kt akn diminta bayar some amount which is deposit air n letrik...n also bank interest (if any)..ha kt nk focus pd bank interest ni la..dlm S&P mmg ade mention any late payment frm the financier to developer to be borne by purchaser which means kita la..but..ade but lagi tau..even stated in the agreemnt..korang still bole argue kalu korang rs unfair pd pihak korang..maksud aku..late payment yg dikenakan tu ..tambah kalu byk mcm aku pnya..smpai rm3k++ interest utk late payment..so bila dh byk for sure la aku akn bundarkan mata ku yg sepet ini..ini tidak adil aku sorang kena bayar....sedangkan yg buat keje is lawyer..aku dh byr lawyer..

ok ape yg kt perlu buat adlh find out tang mana yg dia kata late tu..mcm kes aku late payment interest dikenakan sbb financier (whch is the bank) lmbt disbursed full amount payment to developer..n aku find out lagi knpa plak bank lmbt disbursed n mmg xlogic sbb bank ni ade sistem dia..sistem akn patuh pada arahan..manusia je melengah2kan keje yg menyebabkan ianya lmbt..so..step to be taken clarify ngn lawyer..ha dgn lawyer ni pn kena careful.dorang ni pandai putar alam..korang kena jadi sgt tegas n shows them that u know ur rite n u know law as well:) korang bole request process flow dr lawyer..so tht korang bole tau dekat mana process yg stuck menyebabkan sume jadi delay..n mcm kes aku...aku find out sangkut pd "advice letter" yg spttnya developer pnya bank keluarkan utk advice financier (purchaser pnya bank) release full payment to the developer..n..org yg ptt dipersalahkan adlh lawyer..sbb korang kena tau jgk had2 n limit2 capaian korang..purchaser is not suppose to liaise directly wth the developer's bank..kita msti tru lawyer..so ape lagi hentam lawyer la..kita byr dorang utk buat keje..so keje dorang adlh to ensure everything were going smooth..n malang plak bg aku sbb lawyer aku ni lepas tgn n slhkn bank lmbt..that is not my problem..amboih sneang je..dh la aku bayar ko..so bila aku dh mula buat kecoh n ckp term2 legal sket ngn dia ..ha baru nk kendur..baru nk mengalah..n agree utk byr half of the interest..even not full but aku sgt puas hati..at least dia mengalah gk nk share byr..

so moral of the story..jgn main ikt je ape lawyer ckp..klu dpt jenis lawyer yg kaki putar..lagi la korang kena jadi tegas..fight for the right..senang ckp buat kecoh sket la.tp kecoh mstila berfakta..dan ensure dulu korang di pihak benar..

2nd case:
end june 2010..aku ade subscribe dgn 1 club ni..konon2 nk join the club la..so aku pn dh byr deposit rm2k..cash..and after 1 day kami mcm tersedar xberbaloi la nk join n ditambah ngn salesgirl tu mula tunjuk belang bila dh dpt deposit sume...n kami pn decide nk cancel la..mmg agreement sume dh sign..n dh settle la urusan registration..dh dpt membership card lg..tp aku tau mmg bole cancel..sbbnya xlogik la kalu dlm 2 hari dia dh stamping agreemnt tu..ha korang kena bear in mind yek..any agreement/contract yg tlh di-sign oleh both party (or more) TIDAK VALID selagi x distamping..ala stamping yg kt lhdn tu...once dh stamping..barula agreement tu dh ade binding effect..whch means ade legal impact la kalu any party breach the agreement..

style aku plak..mmg xpecaya ngn sales person kalu bende tu x benefit to them..tp aku just try je la call sales person tu ckp nk cancel bole x..and sgt simple dia kata cancel bole tp xleh dpt deposit..mmg dh stated dlm agreemnt no refund kalu cancel..mati2 la dia kata xleh refund..and aku aware pasl tu..tp aku tau kes aku ni..agreement tu xvalid lg..sbb xstamping..so aku still bole dpt refund deposit aku..tp besela sales person kan..dia bg reason dh submit document ke management..dia xleh buat ape dh..padahal bole je dia amik balik agreement tu..so aku xharap kan dia dh..aku trus g direct ke management dia..haaaaa kt sini korang kena tau right korang..kalu korang rs mmg itu hak korang..just fight for it.jangkau la ke tujuh lapisan management skali pn..kalu hak korang mmg benar..ianya tetap akn benar..so aku dh bypass sales person tu n trus pegi management..aku siap g opis dia n bgtau nk cancel..before that aku dh siasat siap2..aku berlakon la sket..tanya person in charge whether agreement aku dh stamping ke belum..n bila org tu kata belum je aku ckp la aku nk review agreemtn tu..ade something nk check..n bersusah payah la time opis aku g opis dia n tgk mmg btl blm stamping..trus je aku ckp nk cancel n nk refund deposit..kena tunjuk sket yg kita ni tau hak kita n kita pn tau law..aku mmg dh ready je ngn bullet kalu di nk nafikan jgk hak aku utk dpt refund deposit..anytime je aku nk report to tribunal..ha korang tau x tribunal tu ape..tribunal tu tpt utk kita buat report la kalu kita rs teraniaya atau tertipu..any service atau product yg dijual dan meragukan/ade unsur2 penipuan..legal action bole dikenakan pd company tu..

ok..so as a conclusion..finally dorang agree to refund deposit aku..alhamdulillah..masih rezeki aku..salesperson tu agk terkejut la aku bypass dia....so tu je la nk share ngn kroang..jgn takut utk fight for ur right..klu xtau minta advice pd yg tau..jgn minta advice pd org yg kita nk fight tu plak..tu bunuh diri namanya..ekekek:D

p/s: kalu mmg ditentukan rezeki itu milik kita..dan kita berusaha mendptkannya..insyaAllah pasti berjaya..klau mmg ditentukan bkn rezeki kita..tapi kita tetap berusaha dan gagal..redha je..

25 comments:

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

wah suziey...panjang story ni...bagus untuk info kalo nak beli rumah kan...biasa la mana2 pihak kalo leh memnag nak maik kesempatan pada yang zero tak tau ape2 pasal prosedur kan...bahaya ni harus dijadikan iktibar....sib baik kita beli rumah sebelum ni tak de masalah delay cam ni...basug la suziey ni tegas tu membuahkan hasil...

Sidratul Muntaha said...

good one!
nnti aku klu ade ape2 masalah cam gini..
aku mtk tolong ko jerlah..
:)

mamalieyna said...

bagus2 kongsi pengalaman yg sungguh2 berguna..next time kalau ada problem cenggini, mintk advice suziey la..hehe..

Alhamdulillah..berkat kesungguhan ye..dpt balik hak! syabas!

az rina a.k.a jaijina said...

thanks sbb sudi berkongsi info padal consumer right ni..takut jugak, sbb kami dalam proses beli rumah..deposit + lawyer fees dah bayar, tp senyap aje ni..

QuEeN Of 2 Heroes said...

thanks share info ni....
sib baik sy da tau dari akak pasal urusan rumah ni...kiteorg mmg ngah meragui pasal urusan pembelian rmh kiteorg nih...

Yan said...

bile masuk bab lawyer ni... hahh mmmg kene push selalu... yan dulu beli umah.. buleh kata every week call tanye dia status.. kenapa? kenapa? klu dia kata tunggu bank bla bla.. yan call plak bank.. tanye dia.. yan takdela marah2 ke ape.. yan cume kerap call saje.. Alhamdulillah dlm 3-4 bulan yan dah dapat kunci umah.. tp ni beli umah sekenla ye.. sbb skangpun yan tolong member jd ejen umah.. klu kite menunggu saje lawyer tu wat keje... 6-7bulan baru dpt kunci.. atau plg dahsyat ade yg dah setahun baru dapat.. bab interest tu yan kene 300 jek.. tupun dah rase byk.. inikan plak 3k cam suziey kena tuh..
tp klu yan tau boleh fight, interest tu disebabkan kelewatan dipihak lain.. mmg yanpun nak fight.. sebab cam same gakla.. ade lambat skit bab disbursed payment antara bank tu.. katanya cek blum clear ke ape tah.. (akupun da lupe haha)

ibu_BatRiSya @wardah said...

info yg bagus..nasib baik sy dah tlepas bab2 beli umah...

[-suziey-] said...

yan..

umah ni umah baru..last year beli blum siap lagi..specifically end of last year..dlm disember rsnya..n complete wth CF dlm bulan 3 kot..n kami pn xpush sgt sbb xeager nk masuk lagi..hahhaha..so kalu lmbt amik kunci pn xkisah..tp jadi marah la bila lmbt sbb lawyer xbuat keje pastu lps tgn..

ayah,ummi, farish said...

kadang2 pengalama camnie yg mengajar kita erti berhati2 lps nie...

Ummi Eisya said...

amik pengajarankan..bagus gak ni..aku alhamdulillah la bab beli umah memang dipermudahkan..memang tak ada masalah pun..

tapi bab masuk mana2 club tu memang selalu mcm tu la..dulu aku ada masuk club gak..kena byr rm1.7k utk deposit..pstu bila blk umah,lelama fikir aku nak cancel..sales dia mcm mrh gak kat aku..then dia bg aku 50@ je pe yang aku byr sebab dia kata dah sign aggment..mls nak panjang cite,terima jela..

ch@ said...

huaaa... panjangnya nasihat suziey. berlibang libau biji mata membacanya. hehe, bgs tuk ms akan datang ni.

Hezesuze said...

wah gud infor...kira ko nie berani kerana benar...huhu

kalo kene kt akak xtau ler camne...ngee

sz | m.s.s said...

bagus la suziey perjuangkan yg mmg kita berhak! dia igt 3k tu mcm 3 hinggit ke? isykkk geram betul!

lily azliyana @ mama zara said...

huuu..taun depan turn kitorng amik kunci umeh nmpaknye kena alert mcm ape yg suziey ckplah..dhlah kitorng laki bini mmg ala2 blur sket bab2 law mcm ni..mau senang2 tertipu nanti..

Farra Dhelina said...

yg penting kita kena berani kan akk..klu sy..agaknya dh kena dh kot..sbb tak berani..ekekeke

momguess said...

good info beb
wey
n3 ko aku dh khatam yer
tapi xsempat komen pon
ater den kan xkeje
so intenet kat umh ni
huhhhhhhhhhhh
sgt2 mendukacita kan

mama zharfan said...

entry yg sgt bagus :) thanks for sharing dear!!

lia said...

kami dulu kena interest rumah sbb late payment almost 7k... puas bertegang urat, last2 kena 3k... wpon masih byk, da x larat nak wat apa hu3..

niza said...

yang...bg aku term2 legal psl rumah tuh....hehe...

aini aziz said...

aku pn tgh tggu nak dpt kunci umah nie..nth ape nak jdi nnt..hope that xde pape..klo tb² kes cm ko..sure aku buat cm ko jgk..ish...riso jgk nie..nasib ko da cite kat sini..good info..

e.l.i.z.@ said...

ish sib baik suziey bitau pasal lawyer tu..eli aware gak pasal late payment dr bank to the developer, kita yg kena byr interest..ms tu developer la cite kt kami..kami pun mcm rs x best la kan, asal lak kami yg nk kena tanggung kalu bank yg lambat byr? camne boleh jadi lambat tu, sedangkan bank kan ada sistem sendiri? bila suziey dh explain kt sini, rs terbukak sikit mata..maknanya kalu jadi mcm tu, lawyer tu la yg salah kan kan kan

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

alhamdulillah...masa beli rumah dulu tak de apa2 masalah...cuma ade lah maslaah2 kecik yg boleh dibawa berbincang..

bab masuk club tu...selalunya kelab pasal vacation macam berjaya, swiss n so on...memang banyak dgr masalah2 macam suziey ni...tapi tak sure lak club apa yg suziey masuk ni..

btw ayu percaya...kalau rezeki tu hak kita, tak kemana kan..

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

garang yang bagus ye pn suziey..and thanx share..memang ada je kat mana2 org kaki belit ni..lin pun penah jadi pasal lawyer2 ni..tp bukan pasal beli rumah, hal lain..lebih krg la..bukan nak tolong, dia pulak yg nak mark up kita..dushhhhhhhh!!!

wantie said...

masa aku beli umah dulu pun sama jugak. finance yang lewat bayor tapi haku yang kena tanggung. mana aci. aku fight jugak ler.. tapi tak angin sangat cool jer..

at last aku didiscountkan jugak. Masa aku beli umah tu tengah promosi.. lawyer fee FREE..

alhamdulillah dah 8thn aku beli. tapi tak duduk pun.kikikik

ALoNa Cintamaniszlite said...

pentingnya jadi pengguna yg bijak, hmm..
TQ kongsi..

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio