Monday, August 9, 2010

resipi yee mee kungfu

Assalamualaikum..

hmm..since few ppls request for the recipe..so aku blogged it here..ok..jgn marah ok..resipi aku sume main campak2 jek..aku mmg xreti nk ikt sukatan btl2..sume ikt INSANG tekak aku je..asal sedap..cun!


ok...bhn2 dia harusla ade yee mee..hehe..utk kuah kung fu tu..
1. halia --> lebih lg sedap
2. bwg putih
3. ayam yg dipotong kecik2..nk masuk sketul pn bole klu korang suke beso2..hehe
4. udang, sotong
5. segala jenis kek/bebola yg korang suka..
6. sawi, bunga kobis
7. button mushroom yg dlm tin tu..hiris nipis2..
8. telur



cara dia plak..tumis bwg putih smpai garing..pastu masuk dlm periuk yg berisi air..sukatan air ikt korang byk mana kuah korang nak..kalu yee mee besenye guna byk kuah..then..korang campak sume bahan tu dlm air+bwg putih yg ditumis kecuali jenis sayuran..masukkan kiub ayam..xkisahla brand ape..knorr ke maggie ke..then letak sket garam sckp rasa....bila dh menggelegak n bhn mentah sume dh masak..pecah telur..kuantiti ikut suka korang..pastu kacau biar telur tu jadi hancur2 kecik2 mcm dlm gbr tu..hehe..then bila dh menggelegak lg n sume bhn dh masak, baru la masuk sayura..n tunggu kejap...last skali baru masuk tepung jagung..utk pekatkan kuah dia..tepung jagung tu kena cairkan guna air biasa ok..air mineral/air masak..jgn air panas nnti berketul2..then bila dh cair mcm bancuh susu tu curah dlm kuah tu..n kacau..menggelegak je tutup api..hidang..pastu belasah la ngn yee mee...bila yee mee tu terendam dlm kuah tu dia akn jadi lembut la..ha...so means kena mkn panas2 br sedap:) tabur bwg goreng n tmbah cili kicap utk kasi lagi ummphh:p

hehe..gerenti jadi la..selamat mencuba..

p/s: ramai tanya mana ank2 masa mak2 tgh posing2 kan..hehe..ank2 bz menghuru-harakan umah..so mmg xbyk koleksi aksi anak2..ekeekek:D

21 people(s) was saying something:

MRS. K said...

i memang suke any kind of 'kungfu' punya adik beradik! hehehe...

lily azliyana @ mama zara said...

wah..menarik!!! leh cube ni..agak2 kalau masak time pose jadik tak...kekekeke (soklan dr org yg tak terer memasak..=p )

Iman's Umi said...

Hebatnya...trs ada en3 kedua bg memenuhi permintaan resepi yee mee kungfu...klu gtu bln puasa ni nk je resepi apa2, tnya Suziey, kuar en3 resepi...hehehe...

::Mamalyna:: said...

Sedapnyer...senang jer nak buat yek...ingatkan kena bersilat kungfu nak memasaknyer, hehehe

az rina a.k.a jaijina said...

thank for the recipe..nanti boleh cuba try buat..yee mee tu ape2 brand pon boleh ke?

[-suziey-] said...

jenis mee tu ape2 pn bole asalkan ade cop halal la..ekekeke:D

atty's said...

memang terliur nengok yee mee ..yg suziey buek ni hah..

cheese kek dak ayu .pun ..adoi .kaco jiwa den..

sz | m.s.s said...

sedappppnyaa....
terus terasa nak p carik yee mee gak skrg ni!

Nana said...

wah leh try ni hehe tq share resepi

Hezesuze said...

perghh mmg sdap giler suziey oii...lagik2 kuah dia pekat kan....nyami...

fa10 said...

wawee.. nampak sedap jer,
guna mee maggi pun boleh kot? susah nak cari yee mee

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Ada masa blh cuba ni..nampak senang jer nk buat.. :)

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

chewahh..lepas ni buka kedai plak ek..hehehe nak cilok resepi suziey.. :)

mama zharfan said...

tq tq nanti nak try ;)

mamalieyna said...

tk pernah pndai masak ni..harus menc0ba! thanks! ^_^

CuTeMiUt78 said...

simple resipi.. tapi nampak sedap sgt tu.. addeeehhh lapo sudah

Mak Su said...

wow! ikut insang pun sedap! :)

kalau maksu nampak, mesti trus ngap:)

nieda said...

boleh try bulan pose ni

Farra Dhelina said...

resepi yg menarik..tak pnh buat lagi..blh cuba nanti..

thnx for sharing..

wantie said...

nyum... nyum... lepas ni leh ler cuba.. selalu makan kat kedai jer. sekali ni nak wat sendiri pulak la..

.s.o.f.i.a. said...

me nak try buat gak ah ujung minggu nie!!!!

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy