Thursday, September 23, 2010

menu raya kegemaran suziey

Assalamualaikum..

cewah tajuk mcmla artis popular..mcmla org kesah ke ape menu raya feveret aku ni..hahahaha..xpela aku mmg excited nk share pasal menu feveret aku nih..kot2 ade org yg sama taste ngn aku..hehe..

~ the most n foremost..cewah:D ketupat nasi & lemang..dimakan brsama rendang, kuah kacang & kuah lodeh..mmg dari kecik ni menu wajib everytime raya..n dulu mmg aku suka banget sama ketupat palas..mmg mencarik je ketupat palas..klu kt kampung aku mmg susah nk jmpa ketupat palas..besela org kl selangor agk kureng ngn ketupat palas..tp bila kawen ngn org utara ni which yg aku nmpk dorang prefered ketupat palas more than ketupat nasi..so amatla sukar plak nk jmpa ketupat nasi kt sana..n aku jadi xbrapa mkn sgt ketupat palas bila balik kmpung hubby..haha..n sejak 1 syawal aku mencari ketupat nasi..baru smlm jmpa kt jamuan raya pos :D alhamdulillah..~


 (source:google)

 ~ok kuih2 plak..sbb aku rs klu heavy course yg kt ats tu je la yg aku cari..lain2 tu bese je sbb senang jmpa..mcm laksa ke..bihun sup ke..ok..kuih yg aku paling suka adlh semperit (some ppl called it bunga dahlia)..dulu org buat letak ceri itam..tp skang xjmpa dh..sume buat guna ceri merah..aku realize aku start suka kuih semperit ni sejak lps kawen..hahaha..hormon changed kot :D then aku suka kuih loyang..tp kuih ni xraya pn bole jmpa kan..hehe..n aku ni mmg jenis suka merasa kuih2 raya traditional..especially kuih2 simple yg berasaskan butter..mcm almond london sume tu suka gk tp mkn bila mood nk mkn tu ade..klu x mmg pandang je la:D ~

~ala ni bese jek..anytime bole jmpa..tp aku xpnh jemu kalu g open house yg ade satay..confirm rembat:D ~

cukup la tu..hehe..klu nk list btl2 byk gk..hehe..tp ni the most la..:D so..share ler ape menu raya fev korang :)

p/s: hr ni n3 pasal foods jek..maklumla xpuasa hr ni..hehe..ade open house company hubby buat..haih..byk undangan open house di sana sini..korang pn mesti byk invitation kan..mkn tu beringat sket ok :)

25 comments:

zura@iwan said...

laparnya aku tgk menu mknan tu wei....huhu..

Farra Dhelina said...

samperit!! suka gak!! sateeeee...jgn ckp la..mmg rata2 smua org suka sate kan..

sy pon lbh suka ktpat nasi dr palas..ntah la..mybe sbb mcm pulut kot kan..sy tak suka sgt pulut..cepat pening skit hehe

az rina a.k.a jaijina said...

samelah suziey, kite pon suke makan ketupat + kuah ledoh & lemang + rendang..mmg terangkat, pergh..kalau mak mertua lalu mmg tak perasan punye, hikhik..

tp kalau belah terengganu dorang takde ketupat nasi tau..dorang masak satey + nasi minyak, tp tetap mabeles..

nieda said...

food presentation membuatkan tiba2 i rasa lapar

my-niezzareena said...

alamak... lapaq plak rasanya

Ain said...

ain suka lemang dari zaman kecik2 sampai la sekarang....

ketupat palas pun feberet jugak dan memang wajib mak buat tetiap tahun...

dua2 menu ni kalau cicah ngan rendang memang makan tak henggat apa dah....

mama tisya said...

aku lemang tk mkn lg raya kalini..mcm tkde slera cz nmpk mcm keras je..hehehehe

aku kalo ry kt kelate biasa la sure nasi dagang,nasikerabu,satay

lunch nanti ada jemputan opnhouse gk...alhamdulillah rezeki mkn kn

mummy_ayu said...

semalam jamuan raya pos yer? dah agak dah sbb nampak busy je tepi tu semalam petang...yum yum...

sarah-najwan said...

kalu menu raya..seme nk mkn kn..sedap weh..nati kita wat open house...

♥ QaseH ♥ said...

kiter raya bru ni mkn ketupat palas gok mkn ngan serunding daging kak,,,sedap,,nanges owhhh

Sidratul Muntaha said...

aku pun ade yg jemput jugak tpi itulah..
minggu ni blik meru
minggu depan blik temerloh..
arini uia buat mkn - mkn
pastu plak minggu depan geng2 technical staff dept aku..
huuuuuuuuuu..
thun ni meriah mkn..
alhamdulillah..
nnti discuss blik arr..
adei..sume bertembung.

Ummi Eisya said...

oo tidak..aku juga salah sorang peminat semperit ni..baru je habiskan satu separuh balang malam tadi..hihii

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

tahun ni memang merasa makan lemang..kakak ayu bawak balik dari kedah...puas makan...

yg sate tu memang tak yah cakap lah kan...tak raya pun jumpa...tapi kalau gi open house tu jugak yg tibai dulu...hehe

Huda said...

huda pun suke ketupat nasi dgn kuah lodeh n sambal kacang :) feveret :)

Nana said...

lebey kurang sama je menu peberet ko ngan aku
tp lemang mmg aku xsuka..& lemang xkan ada kt umah aku tiap kali raya pasal family aku mmg xmakan lemang
aku plak xsuka sebab kureng skit makan pulut

mekchu said...

khemah merah tu kat halaman rumah ke tu? smpai hati x ajak... bleh pakai bj merah kitowang.. kasik org konpius antara khemah dan orang.. hahaha..

momguess said...

aku puasa hari ni
huhuhuh
insyallah aku cuba pertahan kan iman ku
hehehheeh

firahadifa said...

haku pon!

nasik impan , kuah kacang , kuah lodeh , and rendang ! pasti terangkat vontot!!

zue @ annaleeya said...

samalah suziey... ketupat lemang wajib... satu lagi suke nasi dagang...

fikaryna said...

ryna pun suka sate..nasi himpit dgn kuah kacang..

kalau kuih raya suka tart dgn makmur..nyum2..

Kauthar said...

menu kegemaran kita samalah suziey :D memang kalau utara banyak ketupat palas..tkdak ketupat nasi..kalau nasi impit tu adalah..bila sy balik johor baru jumpa ketupat nasi yang betul punya..tp tkde ketupat palas pulak..hihihi

sz | m.s.s said...

akak "pantang" semua nih...
muahaha...
"pantang jumpa"..
balun je ;p

maslinamansor said...

ada open house malam nie...
tue tak sabaq nk tengok apa yang dia masak... :)

Ibu Mifzal Arsyad said...

adui..lapar perut tgk makanan lazat2 ni..

mamalieyna said...

dapnyee...

utara mmg takdak ketupat nasi, kalau tmpt eina mmg takdenyelah! buat nasi himpit pun tak laku, en suami je 'laku'kan..hehe..

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio