Tuesday, October 12, 2010

before and after

Assalamualaikum..

just nk sharing info..since ade yg tanya ape aku pakai utk hilangkan kesan kena minyak panas haritu...bila dh terkena kt btg idung sdiri..barula nk google further ape nk buat klu kena minyak panas..ni utk kes minyak panas yg byk ok..kalu takat goreng ikan terpercik sket2 kt tgn xyah kecoh2 la..besela tu kan..ekekekeek:p

ok 1st thing yg kita kena buat bila terkena je minyak panas..lap minyak tu or basuh ngn air paip..tujuannya adlh utk redakan kepanasan minyak tu spya ia xterus masak kulit kita hingga rentung..then bila dh bersihkan minyak tu cpt2 letak colgate/kicap/minyak gamat..whichever yg korang tercapai la..besela bila dh panic kt xleh nk pk dh..aku hr tu spontan je lap sket2 minyak tu ngn air then trus lumur colgate..prinsipnya..nk turunkan suhu kepanasan tpt yg terkena minyak tu..so tht kulit kita xmasak..klu kita biar..tu yg jadi itam mcm kena masak..

ok since time kena tu pagi n kwn2 hubby nk dtg umah..so aku just letak colgate je..xg klinik pn..ptg tu barula hubby g belikan krim Burnol..then esoknya br la g klinik..doc. cuci la tpt yg aku ltk colgate tu..sbb dh ade infection..so dipendekkan cite..once kt pipi n idung dh kering..aku trs sapu bio oil..beli kt farmasi jek..rege dia +- RM35..and aku jgk beli suppliment Vit C Redoxon (RM20++) & Vit E 400iu (RM44)..so tu je la yg aku gunakan..rajin2 la sapu bio-oil tu..tp kena tunggu luka tu kering..

now kesan kt dahi agk ketara coz that area yg teruk n byk kena simbahan minyak panas tu..huhu..after 1 week aku consume sume bende2 tu..alhamdulillah kulit terbakar tu dgn sdiri menggelupas n tinggal kesan merah2 jek..day after day kesan merah tu pn beransur pudar..alhamdulillah :) bila dh laksanakan segala ikhtiar yg ade..jgn lupe berdoa dan tawakal pd Allah s.w.t..hanya dgn keizinanNya shja..segala usaha yg kita lakukan akn berhasil..syukran..

so hati2 ok semasa menggoreng :) jgn la serik plak nk masak or menggoreng..dh mmg tu keje wajib kita..klu xbuat alamatnya xberasap la dapur..bole tahan ke hr2 nk masak steam n rebus2 jek..hahahaha:p




~thanks uncle goog!~


p/s: ape pun thanks to all readers yg sudi bg opinion n suggestion pd aku ttg produk2 yg berguna utk hilangkan kesan tu..thanks so much..
p/s2:cewah mcm duta produk plak:p

41 comments:

Kancilbiru said...

wow dah segakkkk! bio oil tu ramai cakap bagus untuk kulit..

MRS. K said...

nampak dah okey skit tu!

Iman's Umi said...

Betulla suziey, dh sembuh dah, berkat kerajinan suziey berusaha...tahniah

Jasfyra said...

alhamdulillah...dah makin ok kulit suziey

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

wah banyak perubahan pada wajah...cepat betul kesannya kan...Alhamdulillah dah makin berkurang parut tu...

mama tisya said...

bole jd duta produk...nasibaik muka ko dh ok time bachelor party smlm kalo tk kena sorok bwh meja..hehehe

cha said...

kita guna bio-oil lepas bersalin-ceaser, so far neutral balik warna kulit kita.

yeay, suziey dah kembali comel, haha...

mamalieyna said...

uuik banyak gk ikhtiar yg dilakukan ye..no wonder cepat pulih! thanks for sharing ^_^...mana tau suatu hari berguna kan..wlupun mintak jauh la kan benda2 camni..hehe..eina biasa kalau goreng mende2 meletop ni, suka tutup..tp tulah kalau nak kena kan..time nak ngangkat dh pun leh terkena gak..hehe..

pepun, jgn serik menggoreng! hehe..

sz | m.s.s said...

pasni konpem suziey blh jadik duta produk kecantikan..hehehee

Ummi Eisya said...

bagusnya cerita...mmg leh jadi mcmduta produk ni..before n after..glamour ko wei..hihi..

aku pun guna bio oil skrg ni..dah 2 botol habis..utk perutku yang makin kembang ni..tapi tak leh la nak wat before n after tu..kang kalah lak ko..hahaaa

Ieda Al-Habsyi said...

alhamdulillah dah ok sikit kan, masih cun hot mama gitewww! :)

♥ QaseH ♥ said...

wah kak,,,memang ketara perubhn,,,

wantie said...

hohoho.. memang berkesan kan bio oil ni. aku selalu sapu kat perut jer. nak ilang kesan rekahan masa bersalin.

Alhamdulillah sah ilang sekarang. Chewah.. leh buat iklan bio oil ni.

nieda said...

nmpk dah okey..

@e_da said...

alhamdulillah dah semakin ok.. teruskan sapu nanti insya allah clear semua tu

wa kaljis said...

Salam.. aa'aah sy setuju klu kita guna colgate. Itu petua org dulu2.. saya pernah bermain mancis dan terbakar satu kotak mancis kat tapak tangan.. Colgatelah yg nenek saya sapukan.. :)

Semoga cepat baik, smoga kulit steady mcm dulu :)

notti netti said...

ko cuba produk lain lak nak?...aku try simbah minyak panas sekali lg kat ko eh?

Huda said...

sangat berkesan kan..huda nak kena beli bio oil tu balik sbb risau if perut keluar balik garis2 tu sume time preggy ni :)

zura@iwan said...

betui tu...sll kalu kena minyak pns...cepat basuh then taruk colgate....hehe..aku sll amal cm tu..

then yg bio oil tu mmg ok..kena rajin sapu le...

♥siEha♥ said...

semakin pulih..

Momma Mia said...

Alhamdulillah. cepat gak pulihnya. Berkat usaha + doa tuh.

Adyshariz said...

comei dh balik..hehe..kene rajin guna kalau nak berkesan, insyaAllah pulih seperti sediakala..

Intan Inn said...

alhamdulillah suzie dah semakin pulih..erm bagus juga produk tersebutkan..intan masa kene tu kat tangan 1bulan baru baik n boleh gemgam aduhai susah jugak nak masakkan...skrg dah ok tp still sakit juga

Ain said...

alhamdulillah, dah banyak perubahan dan makin sembuh...

ain pun gunakan bio-oil waktu sarah terkena kudis api hari tu....

miera said...

alhamdulillah..syukur..dah nampak hilang cikit parut tu.klu rajin sapu selalu.insyaalah hilang la parut tu..

syariza09 said...

mmg berkesan..dah leh senyum lebar ^_^

Atia Adina said...

wa...alhamdulillah...dah nak kembali kepada asal...syukur....

mama_umar_maryam said...

bio oil kene bayor ko ni,bagus dah baik dah..licin gebu lagiii ;p

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

adeh..terasa sakit pedih cam baru kene minyak panas..
bagus kan ubat2 yg diguna tu..mujarab..
moga kemabli sedia kaler..ngeee

chugie said...

emm memang ade keberkesannanye guna bio oil ni.

tp ade yg kate, kalau kene minyak panas, jangan terus letak air.. sebab takut nanti die bengkak dan berair.. tp dorang suh letak ubat gigi, bagi sejuk!

atty's said...

alhamdulillah ye zie..okeh ..dah..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

wah...memang berkesan yer...kalau guna untuk tempat jerawat pecah ok tak...kah kah kah...kot2 lah boleh kan...hehe

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

alhamdulillah... nampak ketara sgt dah baik kulit tu.. slowly eh.. yg penting, terus je apply bio oil and vitamin tu.. :) lin pun nak try la bio oil! :P

CuTeMiUt78 said...

eemmm bio oil tu memang bagus... alamak.. napa jd cenggini.. sian ko.. aku tertinggal ketapi ni

adda said...

wow bestnyer.. beza ketara gak. bagus laa

mummy_ayu said...

nampak sgt ok..bagus la...

MrS. F!zA said...

dh ok tu..tk lama lg hilang trus parut..

Mak Su said...

basuh... kicap or colgate.. thanks suziey untuk maklumat ni.... take care :)

lily azliyana @ mama zara said...

Nampak dh banyak kurang kesan tu suziey..kite arituh beli bio oil konon nak bagi ilangkan kesan ciken pox..tp 2 minggu jek pakai pastu dh malas nak bubuh..gara2 tk selesa bile muka oily2..so smpai skang kesan ciken pox still ade kat muka ni haa..yg kat badan tk yah cakaplah..=p

e.l.i.z.@ said...

wahhh marveles! mmg cepat la berkesan..

parut jerawat boleh tak ek hilang secepat itu? *tanya soklan merapu pulak dh :P

e.l.i.z.@ said...

wahhh marveles! mmg cepat la berkesan..

parut jerawat boleh tak ek hilang secepat itu? *tanya soklan merapu pulak dh :P

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio