Tuesday, October 5, 2010

malang yg tdk berbau..aku terkena minyak panas :(

Assalamualaikum..

huhu..aku perlukan petua nk ilangkan kesan kena minyak panas..haih..xsangka food yg sedap membawa bencana pada penggorengnya..huhu..redha je la..Allah bg ujian kt aku..dia tarik sket kecantikan yg xseberapa ni..

alkisah aku teringin nk cuba goreng popia crabstick..by the time aku nk angkat je popia tu..tetiba dia meletup n pecah kulit popia tu..xsume ..just 1-2 ketul jek..tp percikannya sgtla byk..so kena la kt muka aku n tgn..mmg byk..ngeri plak aku nk ingt balik..on the spot aku tutup api dapur, g toilet lap sket minyak tu ngn air..n terus lumur ngn ubat gigi..nk kasi dia sejuk..but..a day after that mula dh nmpk kesan dia..time kena tu just merah2 jek..n hr ni lg worst..jadi itam..huhu..sape ade idea pasal kesan ni? bole ilang ke ek..huhu..dh jmpa doktor n dia bg krim..dia kata mmg akn berparut..i was planned to try aloevera gel yg contains vit-E..

ade sape2 pnh kena yg dasyat camni x? ok meh aku tunjuk kesan dia..


~teruk kan :( pedih tau..especially yg kat dahi tu..huhu..~

a day before kejadian sempat shooting2 kt UIA..hehe..




~aQeel dh pndai buat peace :p~


p/s: bersyukurla dgn ape yg kita ada..
p/s2: anje...nnt kt email gbr balqis ok..tgh resize
p/s3: bz hr ni slps mc 1 hari smlm..

67 comments:

Ema said...

la sian nye... try la aloe vera ke ...

ibu addin dan nasa said...

salam suzie

Vitamin e 400iu dan protien adalah keperluan utama utk pembaikpulih sel. Kwn saya dulu anaknya tercelup dalam kuali panas sehingg adua tangannya melecur teruk...mmg vit membantu mempercepatkan.

Fieza79 said...

alamak...sekali kena minyak panass..! nmpk byk jugak percikan tu ye...cuba g farmasi ke..atau klinik kulit ke..ilang tu leh ilang tp maybe lmbt sket...penah try krim MEDERMA kat farmasi...tak pasti nama tu btol ke tak...utk parut di kaki dulu ilang jgk...buleh la try tgk..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

sian nya suziey...jadi camtu plak..ari tu masa kita pi rumah suziey tk nampak sangat sebab dah taruk ubat...mesti pedih giler kan...sabo ye suziey...sib baik aqeel yang tomei tu tak kena...suka jumpa aqeel...malu2 je orangnya...

Huda said...

oh suzie..sabarla..sapu aloevera gel tu ok rasenye..get well soon k!

lily azliyana @ mama zara said...

alahai suziey..siannya..kejadian yg tak disangka2 kan..menakutkan jugak kulit popia meletup leh tinggal kesan mcm tuh..harap lehlah scar tu ilang..agak2 bio oil leh guna tak ek. tp klu nk guna bio oil pon kena tunggu parutnye kering dulu lah kot

MRS. K said...

teruk jugak yer.. kesian suziey.. leh try bio oil kot utk hilang parut

...etiey erywan♥ said...

siannya..nape jd cam tu? malang tidak berbau....

Ieda Al-Habsyi said...

cianyyer suzie...abis muka suzie yg gebu tu, tak pe lahh...skang byk ubatkan :)

momguess said...

serius aku xde petua
kena kat muka pulak tu
adoiii
sian ko

MrS. F!zA said...

guna dulu gel aloevera utk keringkan cepat luka yg msih tk kring tu..bila kring je trus pakai mederma..mmg cepat hlgkan parut..

fiza pon pnh jd luka truk di muka.. alhamdulillah lps guna kedua benda tu hlg trus parut.. hehe

mamalieyna said...

looor cianye suziey..mmg tak berbau malang kan...masak simple pun leh jd gitu...eina taktau lak, tp kalau bab ilangkan parut ni pakai Vit-E olevera yg cam suziey ckp tu jerlah taunye..huhu..

pepun hope kembali ok ye pasni!

alaa...takmai pun umah kitooo..hehe..

Mama Amin said...

pakai bio oil.. kesan dia cepat ilang.. sbb ieza pun prnh kena jg mcm tu..

mama tisya said...

alahai sian suziey..nk plak kena kt muka tu...slalu kalo kena minyak pns ltk ubt gamat tp kt muka tk sure plak

Kancilbiru said...

ya ampun...sabar okeh...huhuhu...minyak tu tak sengaja...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ya allah suzieyyyy...ngeri ayu dengar dan tengok....tapi betullah...kita kena redha ngan ujian ni...

ayu pernah nak hilangkan parut chicken pox, asah kulit kayu manis kat lesung...pastu titik air sikit, then sapu kat bahagian yg nak kita sapu....alhamdulillah..berkesan...cubalah..tapi pedih sikit tau..

Ain said...

sedihnya tengok, huhuhu.....

kalau nak hilangkan parut, boleh jugak try bio-oil tapi take time jugak la.....

moga2 cepat sembuh hendaknya...

zura@iwan said...

salam..

patut la ko senyap je...rupanya ko sakit....sian ko, mende nk jd kan...kita x expect, insyaAllah ilang nnti kesan tu. Try pakai Bio Oil utk ilang parut tu....mn tau bleh ilang...

sarah-najwan said...

malang mmg xberbaukn...nasib sket je tu...nati kalu dah baik..takut leat parut je..saya penah try tenyeh ngan kulit pisang kt parut tu..adalah hilang sket kesannya..

p/s: tenyeh tu time da sembuhlah..jgn ditenyeh time skrg..abis "bergeloyok" kulit tu..hehe

nieda said...

ala..siannya muka kena minyak panas. selalunya ada kim kt farmasi tapi x tahu nama nya

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

nanti yana tanya kwn2..

chekna said...

my MIL dulu pernah kena camni gak.. dia guna krim debella kalo xsilap, aloe vera based la... alhamdulillah, hilang dah parut dia..

mama_umar_maryam said...

Allah suziey..feel sorry kt ko..hmm..try vaseline,or vitamin E yg kt guardian tu ke..aiseh,dahle ko putih melepak ni ha..get well soon

mummy_ayu said...

alahai..sakit tu..siannya...aku dulu time kena air panas & Ian..letak franch oil, beli kat kedai india...kotak & botol warna ijau..tapi bau sikit..ok gak..
or satu lagi yg aku tau..nutrio rich oil ..brand nutri metic..yg nie wangi..pun ok gak...take care ..pedih tu..aku tau...sian ko..

[-suziey-] said...

********************************

THANKS TO ALL..REALLY APPRECIATE UR ADVICE..OK AKU AKN CARI BIO OIL TU..N MKN VIT C + E BYK2..THANKS DOAKAN KESIHATAN AKU OK..SAYANG LA KORANG..MUAHHH :)

********************************

Momma Mia said...

Ya allah suziey... siannya. bleh try gel gamat. Ia mempercepatkan juga. Bio-oil pun org kata elok. make sure konsisten pakai tau!!

Doktor kata ape??

QuEeN Of 2 Heroes said...

sy ade dgr org ckp kalo kena minyak panas jgn bg kena air..nnti jd gelembung2 lg susah nak baik then ade parut....

INTANKUTERPILIH said...

sapu dengan lotion ALLANO AMWAY...beli la ngan sape2 yg jd dealer amway...memang sgt berkesan...

♥ QaseH ♥ said...

Ya allah kak... siannya.

truk aloe vera kak

az rina a.k.a jaijina said...

ala, kesian pulak awak..patutlah tak berapdet blog ye..kalau dulu kite kene bisa serangga, habis satu muka ni..tp kit pakai ade satu krim tu, tp lupe pulak ape name krim tu..nnti kita kasi tau ye..

@e_da said...

alahai kesiannya.. cuba try sapu bio oil.. boleh hilang juga.. tp kerap sapu ya..

sz | m.s.s said...

aduiii...terasa kepedihannya...kena skit kat kulit tangan pun rasa pedih bangat lg plak kat muka...
maaf la suziey kita takde petua nak cepat hilangkan parut tu...cuma klu masa pas tkena minyak panas ut cepat2 sapu ubat gigi (mcm suziey buat) @ sapu kicap...

~Siti Hajar~ said...

tgk muka suzie ni teringat anak sy kena myk panas, lg teruk suzie kn tu, sy pakai produk ni & muka Dalia kembali sedia kala..tgk kat n3 ni :-

http://daniallea.blogspot.com/2010/03/dalia-kena-minyak-panas.html

♥MAMA♥ said...

ya allah gerun tul dengar citer suzie ni,sabar ye,tiap yg blaku ada hikmahnya & tuhan nk uji hambaNya...

a'aa btul kata fiza,k.da dulun penah kena gak kat muka mcmni,goreng keropok lekor, taruk aloevera dulu,then bile dh kering tu leh la guna mederma..lg satu minyak gamat pun leh gak,k.da pun penah guna tp masa tu kena kat tgn,xtau la muka leh ke tak,tp kena byk kali rajin sapu,then insyallah mmg hilang kesan parut tu...apa yg penting doa,tawakkal, ye,insyallah

Iman's Umi said...

Ala siannya, tgk gmbr tu pn dh blh rasa kepedihannya, sabar ye, letakla krim yg doc bg tu, sy pn xde petua nk hilangkn kesan minyak panas, yg sy tau cuma letak kicap bila kena minyak panas sbb xnk bg lecur, tu je la.

Nana said...

yallah teruk tu wei
kat muka plak tu
aku selalu kena kt tangan je
mmg takut klw kena kt muka
takut kesan, tp org kata jgn makan kicap tak tau la btol ke x

mastura said...

ala kesiannya...
boleh try bio oil (tapi kalau tak salah kenan tunggu betul2 kering dulu..). aloe vera pun ok.
next time, kalau terkena percikan minyak, jangan kenakan air. tapi, sapu dengan kicap, insyallah ia menyejukkan dan elak parut terjadi, kalau ada pun, tak teruk sgt la..

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

OMG !!! pedih tu...sure sakit..sabo la yea...

maslinamansor said...

harap suziey cepat sembuh. Mas tak ada la pula petua bagi hilang. Tapi rasanya kalau pakai bio-oil, mungkin akan hilang cuma lambat sikit la

syariza09 said...

teruk juga tgk muka tu..mcm mana ekk rupa popia crabstcik tu..nanti publish yer

Atia Adina said...

ala...kesiannya...teruk tu...alamak....takut lah plak nak menggoreng....dugaan tuhan ni....tak per...lama2 nati baik lah tu....tak per berparut....janji abang sayang sudah

Adyshariz said...

Ni yg malas n mengoreng..byk jugak kene minyak tu.. cuba la try apa yg di suggest..insyaAllah dpt mengurangkan parut yg ada..

atty's said...

semoga suzie cepat pulih ye..nanti suzie terai ler bio oil..or vit e..atau menderma.insyallah elok

MamaYatie said...

time tngh sakit lagi ni rasanya the best way letak aloe vera gel la..lagipun boleh hilang parut jugak.

kot dah baik nnt, nak cepat hilang boleh guna maderma @ bio oil. berkesan tau!

::Mamalyna:: said...

suzi, wat crabstick tu pakai brand ape, jangan pakai brand kami tau..LP okey coz yang wat meletup tue air dari ketam tue...

kesian suziey..

b.O.n.d.a said...

isyk..
aritu bOnda penah wat pOpia sardin..memang meletup2 la tapi nasib baik letupan terkawal ekeke..

yup, cuba biO Oil
=)

e.l.i.z.@ said...

aiyooo ni la sebab² utama eli x suka masak..n eli mmg takut bab² goreng..mmg jarang yg amat eli nk goreng..even goreng telur pun eli takut

mcm kena kt mata je..aduii xleh imagine pedih dan sakitnya camne

take care fren!

Hezesuze said...

aduaaii kira teruk jugak tu suziey..ko try nutrimoist CNI...coz akak dah bertahun guna cream tu kalo anak2 akak luka or kene minyak panas..

insyallah parut pun xde...hehe

mama rifQy said...

alahai kesian kt kak suzie!!

Ummi Eisya said...

adoi,berat mata memandang berat lagi bahu yang memikulkan..sian nengok muka mama aqeel ni..hari tu aku g chck mengandung ada terbaca pasal krim utk hilang parut ni..nanti jummat ni aku g lagi,aku try amik info pasal krim tu ye..kot2 leh mambantu..

kaljis aka onggon said...

get well soon.. sabaq je dgn apa yg terjadi ye..

*lawa signature gambar :)

Intan Inn said...

aduhai kesiannyer suzie..erm intan dah rasa masa kene kat muka tue intan letak colgate..sentiasa letak colgate..lepas tue sapu minyak gamat...

b4 diz intan kene kat jari kiri 3jari masak..sampai kulit tukar baru..1bulan baru baik..

cuberlah beli gamt gel../minyak gamat...lg satu makan kene pantang insyaallah cepat baik..dulu intan dah rasa..semua dugaan kan...

Farra Dhelina said...

alahai kak.., teruk tuuu.. sapu mederma la kak..mmg elok..insylh..parut hilang..

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

ya allah.. dah dugaan nak kena minyak panas kan.. org selalu kalau minya tertumpah yg kena, ni terpercik tinggi la tu.. hmmm.. sabar la ye.. sayg kulit putih gebu suziey tu.. tp takpela.. skrg ada byk krim utk hilang parut.. may be takes time sbb kita ni dah dewasa kan.. tp pakai konsisten krim tu ye.. and ambil supplement la jugak.. vit c and e.. take care~

haszuraidah ishak said...

alahai..syiannyer, biasanya utk hilangkan parut guna aloe vera, vitamin e..semoga cepat sembuh ye..

..nOj.. said...

salam,

kejadian camni baru je berlaku kt ai last week. mmg meletup tu cam bom, abes dada, tgn n muka penuh ngan minyak panas. mmg panas. mmg ade org suggest letak colgate. tp ai tau colgate hanya menyejuk kan je. ai lantas masuk blk, lumur muka ngan minyak gamat. alhamdulillah mmg tak tinggalkan kesan langsung. takde langsung bengkak air melecur tu. lain kali jgn letak ubat gigi atau kicap, letak minyak gamat je. gerenti ok.

entry pasal tu kt sini...

http://nojj.blogspot.com/2010/09/chaotic-morning.html

reitak said...

oh no!

take care, i takde petua, but hope petua2 lain tuh works for u...

Ecomel said...

ish2..ciannya akak..sabola ek.. mcm eksiden dh plak jadinya..

♥siEha♥ said...

salam kenal suzie...ya allah..siannye..gn krim allovera pon blh..tp,orng tua2 kate jgn mkn kicap..nnt tinggal parut..

alfa juliet said...

aku dulu kena kat tangan jeh...memang teruk..rasa gak pedih2...pas tu aku lebih berhati2 kalau menggoreng..siap pegang penutup periuk lagi, dah mcm bersilat plak..hehehe

wantie said...

ko tu putih melepak. kalau incident cam ni mesti la nampak outstanding. aku tumpang bersimpati..

Aku pun tak tau nak letak apa. parut sendiri pun tak tau mcm mana nak ilang.

dok guna bio oil pun tak ilang gak..

Ummi Salsabila said...

Kesiannya kak suzi....ltk gamat or aloe ye.

akak,pi uia ke? rindu kat uia.plan nak trip ke sana dgn anak2 blum kesmpian lg.:)

AshAnas said...

uih kak, baru baca entry ni.. maaf sdikit ktinggalan... siannya... skrg cmne, dh ok? tndakan akak buh ubat gigi tu mmg tepat... die tak melecur teruk n xde jadi menggelembung air bisa tu kan...
hm, jd hitam tu, slalunya org taruk vit-e or aloe vera. nk best lagi, amik aloe vera yg asli tu. cepat sgt...

CuTeMiUt78 said...

oh... alkisahnya.. sian la ko suziey... emm tapi bio oil tu pun ok gak

walitergantung said...

Assalamualaikum...

Bagi yang melecur dan luka, kami mengeluarkan produk terbaru, Minyak Luka Mustajab Wali Tergantung.
Keistimewaan :
1. Menghilangkan Rasa sakit akibat Luka/ Melecur
2. Tidak Memedihkan.
3. Penyembuhan yang amat cepat.

Anugerah dari Allah swt. Ekstrak dari herba pokok Wali Tergantung adalah suatu penemuan terbaru di dalam dunia perubatan herba. Hanya syarikat kami pelopor herba ini.

Sila layari http://walitergantung.blogspot.com

Anita said...

assalamualaikum k.suziey...juz nk tyer luka kene myk panas 2 da ok ke lom???ad parut x???coz sy bru pas kene 3 ari lpas..sakit bangat..nk tau k.suziey gne per..kot2 la t sy leh gune lak...hope k.suziey leh share k...tq..

Dr Muhammad Akbar bin Abdullah said...

Info yang menarik. Sebaik-baiknya, bahagian kulit yang melepuh itu jangan diusik dan cuba dipecahkan kerana ia boleh menyebabkan keadaan menjadi lebih melarat. Namun sekiranya luka melecur itu tidak berair dan bernanah, kita bolehlah cuba menyapukan cecair daripada pokok lidah buaya untuk mengurangkan radang dan mempercepatkan proses penyembuhan. Pengambilan Vitamin A, C, E dan zink juga sangat digalakkan. Sekiranya bahagian yang melecur itu bernanah, sebaik-baiknya dapatkan pendapat daripada doktor kerana ia mungkin memerlukan bantuan antibiotik.

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio