Thursday, October 14, 2010

paratha seafood

Assalamualaikum..

ehem..hr ni nk story pasal food..saje nk share recipe yg aku suka2 buat..hehe..bab test2 recipe ni mmg aku suka..tambah ikt suka aku je kan nk letak ape..so ni yg dh ke berapa kali attempt aku buat utk buka puasa smlm..slalu aku buat utk hubby n aQeel jek..aku xpnh rasa tp deme kata sedap..hehe..n bila aku rs..mmg la sedap yg amat..hehe..at least ade gk style lain nk mkn roti paratha/canai..

sgt mudah dan cpt nk buat..so klu xde idea tu bole la try..hehe..aku just gunakan instant roti paratha brand KAWAN..aku rs lg rendah kalori compared to kt stall pnya roti canai..hehe..but still high jgk la..kalori dia 200kcal sekeping..just tepekkan je atas kuali..xyah letak minyak dh...biarkan smpai dia masak..aku suka buat garing2..

before thath..readykan mende2 ni:
1. tuna mayonaise
2. carbstick -> rebus dulu then potong kecik2..
3. sosej -> rebus n potong kecik2 jgk..
4. ape2 lagi la yg uols rs nk letak :D

ok paratha tadi dh tepek dlm kuali kan..so by the time nk balik utk masakkan the other side..korang sapula tuna mayonaise rata2 ats paratha tu..then susuh je sosej & crabstick tu ats tuna..klu nk lagi umphh letak cheese 1/2 slice..then bila dh garing bhgian bwh tu..lipat dua..jadila mcm dlm gbr..sedia dihidang..mkn panas2 baru best...rs garing roti paratha disulami rs2 tuna,mayonaise, manis2 crabstick..haih..lazat:p...klu dh sejuk xsedap..

**overall callories in paratha seafood +-350kcal :)
**1 slice cheese brand Kraft = 67kcal :D


~sori la ..kualiti gbr kurang memberansangkan..so mgkin xbrjaya membuka selera korang..ekeke:D tu sosej lebih dr yg aku letak dlm paratha :)~


p/s: actually ade kiosk hot plate (klu xsilap la nama dia) ade jual bende2 mcm ni..bole gk variety kan ngn fillinf lain..aku pnh try letak serunding daging + cheese..mmg yummylicious:p

30 comments:

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

wah sedapnya...terliur kiter nengoknya...gambo puan empunya sarapan tak de ke..

Huda said...

nampak sedap :) leh try ni..nyum3..

Fieza79 said...

wahhh sedap nya kalo buat bekfes pagi ni...

mamalieyna said...

nyum2x...sedapnye nampak...leh try menu sempoi ni...maceeeh..! ^_^

Ain said...

kalau makan roti prata ain suka cicah kuah kari atau sambal bilis...

nyum nyum nyum....

boleh try cara suziey plak nanti...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

nampak sedap..nyam2..

nieda said...

bestnya, boleh cuba. variety sikit masakan.hehe

Me_Lina said...

weekend mau try... nmpk sdpt giler... thx ek... hehehehhe.. most of the brg semua dh ada... kecuali roti pratha... hehehehe

zura@iwan said...

wahhh resepi mskan plak...simple & maveles...hehe

Ummi Eisya said...

nampak macam sedap..mcm2 style ekh..

atty's said...

tq suziey ..kasi resepi..ni .nanti leh terai

Nana said...

wah kreatip ko kan...bole try ni..haha bila masa la dapor aku nk berasap..aku bukan rajin nk tenyeh2 ni

nza said...

yum..yum..yum...simple ttp nmpk sedap.....

UmiDAnisH said...

suziey.. mak yong terliur la tengok.. sipa la nnt ku buat kasi makan banyak2,ekeek

Mama Zharfan said...

my zharfan suka letak kari daging/ayam, then roll paratha tu ;0

wantie said...

kalau aku wat utk Amirul. dah sah ler yang bahagian inti jer yg dia makan. hikssss...

sosej tu mau lebih. kegemran Amirul.

Sricahaya said...

nyum..nyum..lapar perut ni tgk roti paratha tu.

sz | m.s.s said...

menariksss...blh try gak la pasni...

alfa juliet said...

kagum dgn ko lah suzi..banyak benda tau

EIJAM'S FAMILY said...

kiter tgk gbr pun nampak menarik and sedap.. yummy.yummy.. pandai cik suziey masak...

momguess said...

sosej kalau rebus sgt sedap kan
heheheh
blh buat utk potluck kite ni
party buih rumah ayu

ada lagi langau kat rumah chinta aku
huhuhuh

e.l.i.s.s.m.i.e said...

dah berapa hari tak amik high carb.

INTANKUTERPILIH said...

kecor tekak aku mentengoknya..

maslinamansor said...

bila dah tambah cheese.... semuanya sedap...

az rina a.k.a jaijina said...

wha besh, boleh cube esok² ni..

Hezesuze said...

wah rajinnye uols....mesti sedap kan...nnti leh idang kt akak ek...hehehe

10 said...

emmm... suka la ada mayonis + sosej + chese... aduih... lapar lak...

.::NiK's WiFeY n MoMmY::. said...

best la.. tak penah pelbagai kan mkn paratha ni.. slalu gorg je..mkn cicah gula! ohhh..kalori gakk kan.. hahaha takpela.. janji sedap ! :P

lily azliyana @ mama zara said...

Kreatifnye recipe nih..slama ni dok makan roti canai ngan kari or sambal jekla..hehe..lenkali leh cube..=D

Wawa~* said...

wow, looks n sounds delicious... kna try gak nih.. tnx for sharing the recipe sis :)

muchas luvas, wawa~* SecretWhisper.net

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio