Wednesday, October 20, 2010

soto ayam style cheff suziey

Assalamualaikum..

hehe..jgn julingkan mata ye baca title tu..ekeke:p actually aku just nk share resipi favourite aku nih..selain nk abadikan dlm blog ni..aku rs mcm dh pnh buat resipi dlm blog ni..tp hr tu masa nk buat soto ayam ni..cari resipi dlm blog ni xde plak..haih..trpksa la perah otak bagai nk rak ingt balik camne resipi dia..alhamdulillah berjaya dan menjadi..yummyyyy :)

ok ni resipi style aku ok..org lain pnya style mgkin lain..ikt citarasa masing2 kan ..

bahan2 utk kuah soto ayam (lebih kurang utk 10-15 org pnya mkn kot:D)
2 senduk rempah serbuk soto brand mak siti 
5 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inches halia
4 batang serai -> diketuk
chicken ball -> ayamas/ayam dinding pnya brand
ayam -> potong kecik2

cara nk masak:
1. blender bawang besar, bwg putih dan halia kemudian tumis smpai naik bau..bau wangi yek.bkn bau hangit!
2. masukkan rempah soto, tumis lagi smpai nmpk dh pecah minyak (sape tau masak je tau camne pcah minyak tu:p)
3. masukkan serai yg dh diketuk/dititik dan jugak ayam..
4. masukkan air lebih kurang 4L (ikt korang nk kuah byk mana)
5. masukkan chicken ball smpai nmpk penuh permukaan dgn chicken ball yg terapung..ouh i likeee it the most! ekek:D
6. jgn lupe garam secukup rasa...
7. dh menggelegak..tutup api..n hidang ler..sedapnye chicken ball byk2..hehe:p

ok bhn2 sampingn tgk dlm gbr je la ek :p


~see..comel kan bebola itu berenang:p~


~tugeh -> celurkan~


~su'un goreng & ayam yg direbus dan dicarik2 oleh hubbyku~


~daun sup, cili kicap & kacang goreng..cili kicap tu..once dh blender cili api+kicap, masakkan smpai menggelegak atas api ok..utk tahan lama~


~ouh semestinya begedil..ala senang jek..rebus kentang pastu lenyek. goreng ayam cincang brand ramly gaulkan dlm kentang lenyek+daun sup+bawang goreng..pastu buat bulat2 (petak2 or tiga segi pn bole..xkisah bntuk ape) then gaulkn dgn tepung sket n celup telur pastu goreng..siap!~


~ni la rempah nya..aku xpnh try rempah lain..sbb bg aku rempah ni sedap giler :) kt tesco je ade jual..n also kt pasaraya kecik kt umah mak aku..tpt lain aku cari xpnh jmpa~

selamat mencuba ye semua..hehe..sape nk rasa soto ayam style cheff suziey meh ler dtg umah..u r most welcome..smbil masak utk korang aku bole bedal sama:p

p/s: hidangan di atas utk hubby bawa ke opis dia..dorang pn pndai buat potluck..ekek:p
p/s2: officially dh dpt new task for new position..mix feeling..xtau nk happy ke ape..yg pasti aku gerun gk..quit challenging..huhu..smga aku berjaya smpai ke puncak..amin..

35 comments:

Huda said...

mmg sedap rempah sup mak siti ni..huda pun suka beli klu jmpe la kan..hehe..bilela nak p umah suzie merasa soto ni :) nyum3..

az rina a.k.a jaijina said...

wah, nampak berseleralah soto awak ni..boleh kite cube nanti²..buat untuk bekpes pon sodap kan, heheh..

sw33tdarling said...

ok, baca macam senang.. nanti boleh cuba.. maybe leh masuk dalam menu wkend ni...

mama tisya said...

kalo aku jmpe soto sure nk cr begedil..suka mkn soto ltk begedil byk2...hehehe


**tk abis meeting lg ke..aku nk cal ada benda nk tnye...urgent:-p

Hezesuze said...

wow soto chef suziey katanye...mesti sedap kan...tapi takat nie weols tak pernah lagik guna rempah soto mana2 produk...just guna rempah sndiri jek...huhu

sudah tentu weols nk try rempah mak siti nie...ahakss

Fieza79 said...

owhh ni baru resepi soto ayam yg betol ehh...sedap nmpk nya..nk cket..!

mamalieyna said...

ooo...camtu ke? eina dok buat soto kan...suka hati eina je..tak pernh refer mana2 resepi..huhu...wat cam sup je..alahai...next time leh wat camnilah!

tapi cara buat cili kicap tu samalah! hehe..

and cara wat bagedil tu...sejak failed ari tu, tak try2 lgi buat..hehe..nak wat la nnti..

oooh...sblm tu, leh la g merasa dl ke rumah suziey, kalau confirm resepi mabeles, leh aa buat sndirik..ekeke..ampuuun..

MamaYatie said...

sedapnya..nak2 yg berenang2 tur..hihi

goodluck yer suziey for ur new task & challenge

maslinamansor said...

boleh mas cuba nanti. sebab nampak senang jer cara masakan suziey...

BIONIC WOMEN said...

arini banyak betul dapat kumpul resepi baru..but yg ni paling wat hatiku tidak keruan, perutku berbunyik2...
laparnya tengok...yummy2

my-niezzareena said...

ah sedap.. ah sedap... gelek pinggang sampai bawak pinggan kosong. minta skit!!!

iem said...

wow nnt leh copy ni nk try gak.. nampak sedap tu ..

Ieda Al-Habsyi said...

haa..dah lama cari rempah soto yg sedap, ok ok dpt dah thanxx suziey :)

notti netti said...

kenapa ko tak kasi aku sikit??? penat ooo aku jalan kaki ke daya bumi tadi

UmiDAnisH said...

huhuh, memang menyelerakan.. aduh terlior ni mak yong kat sini.. meh buat utk ku sikit meh..ekek

mummy_ayu said...

yum yum...sgt menyelerakan...

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ayu kalau makan soto kena bubuh begedil 3- 5 keping...sebab suka kuah dia pekat2....

zura@iwan said...

wahhh...rajinnya...nnti aku gi umah ko, msk soto utk aku k..hehe

momguess said...

cop!!!
ni menu kita utk geng potong nnt
hahahahha

Nana said...

pergh..kecur air lior aku tau....sedapnye

Mama Zharfan said...

yum yum sedapnya
tp mcm tak tau nak cari kat mana rempah soto tu...

chugie said...

emm sy x penah masak guna rempah ni, biasenye kalau nk buat soto akan guna bahan2 biasa mcm buat sup tu je.. tp pernah juga cuba soto dr rempah ni kat umah akak sy.. boleh tahan juga rasenye..

wantie said...

memang ko rajin memasak la suziey. tingat plak kat mak aku bila tengok soto tu.. sob sob.

atty's said...

Suziey..nampak fishball tu terapung..sangat lah sedap.mcm malam ni gak nak buatnya ..tq ziey kasi resepi.

10 said...

Em... sungguh menyelerakan... time lapar, mau dua mangkuk habis ni...

tiefazatie said...

wah..nampak sedap la..=D

mama_umar_maryam said...

adoi,feveret akulah,10 ari berturut2 mkn soto pon xper,heheheh

nieda said...

sedapnya, dh lama x mkn soto

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

wah menyelerakan...leh ty ni...kita memang peminat tegar makanan berkuah ni...srup....lambat komen plak ari ni tertinggal keretapi...hu...hu...bz keje manyak

SYaMiLa said...

sedapnya...yummy...

My Recent Post "Cik T Makan T"

ALoNa Cintamaniszlite said...

mesti shah tu bangga sgt2 bwk soto yg isteri dia buat sendiri ke opis dia...hehe..

syabas, suziey..

psst; cepat gak ek semboh muka suziey dari terkena minyak panas tu. Nampak ler memutih gebu lagi..hehe

EIJAM'S FAMILY said...

yummy.. soto mmg feberetku.. paling sedap dimakan dgn sambal kicap tue.. buat pun senangkan..

yangyuyu said...

oo guna rempah, ko tau selalu aku buat soto guna sup bunjut, aku leraikan dan tumis..pastu buat sup tu bubuh sup bunjut lg...

lepas ni nak try rempah mak siti la pulak:) tq for the idea

yangyuyu said...

lupa nak bgtau soto ayam ni adalah my most favourite food aku..tapi ayam yg dicarik tu, aku akan goreng, lagi sedap

kakyong said...

sedap ni.. boleh cuba nanti...
mak siti ade rempah soto yer... thanks for sharing..

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio