Monday, November 15, 2010

puasa sunat hari Arafah

Assalamualaikum..

nothing much to say..just a short info..esok bersamaan 9 Zulhijjah..disunatkan utk berpuasa hari Arafah kecuali bagi jemaah haji..jemaah haji disunatkan utk tidak berpuasa pada hari tersebut..


Dan Rasulullah SAW ditanya tentang berpuasa di hari ‘Arafah. Maka Baginda bersabda: “Ia menebus dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang.” (Hadith Riwayat Imam Muslim)


11,12 & 13 Zulhijjah pula hari Tasyrik ok..diharamkan untuk berpuasa pada hari2 tersebut..

Selamat Menyambut Adiladha :)

p/s: mood nk cuti je ni..xde mood nk update...bw pn slow..ngeee..

27 comments:

AshAnas said...

ramai yg dh puasa hari ni sbb jemaah haji dah wukuf hari ni... diorg raya haji esok...
kt malaysia je lain sket, hehe...

[-suziey-] said...

shira:

tu la..akk pn confuse..dlm kalendar pn tulis 9 zulhijjah hari ni..n smlm tgk berita jemaah dh nk gerak ke arafah utk wukuf..tp kita raya rabu..haih..luckily puasa gk hari ni..hehehe..tawakal jek..

Mama Zharfan said...

raya kat UK esok tau :) awal sehari dari Msia :)

wantie said...

tu la noh. mungkin kita ikut tarikh kat m'sia ni. buat ibadat ni kena yakin jgn was was baru leh dapat pahala.

Tahniah sebab ko berpuasa hari ni. Aku tak puasa pun. Terima kasih atas info yang diberi.

cik puan akish said...

same dgn la....mood coti sudah bermunge2..=)

atty's said...

selamat hari raya aidiladha..suziey

Farra Dhelina said...

slmt hr ry hj! :)

lia said...

salam aidiladha kak....

mood kerja da xde he3...

zura@iwan said...

nak berpuasa cik p mai plak..hehe..

slmt hari raya aidiladha...

pstt; aku pon mood bw down arr..

Huda said...

slmt hari raya aidiladha:)

Ieda Al-Habsyi said...

selamat ari rayer suzIE ;0 same le kite, nak blogwalking pon lambat skit cam siput, tgh pk nak cuti aje ni, heheheh :)

mama tisya said...

ko cuti direct ke raya haji..aku cuti rabu je

Yen said...

aku pun cuba berpuasa insyaAllah klu dpt teruskan esok bagus juga...

mummy_ayu said...

cuti ker? bestnye..aku kena jaga opis..boss tak de..
selamat aidil adha!!

Mak Su said...

:D

Hezesuze said...

adeehh weols pun masih mood penat heheheeh bw pun slow2 jek...

mama_umar_maryam said...

mcm lame je ko cuti ni haa..aku pon = eryn 1 hari je cuti huhu

INTANKUTERPILIH said...

cutiku sehari jerk...adoi...

Fieza79 said...

hadoi..mslh nya ni tkda mood pon nk raya ni..cm ne..huhu

ibuayahdamia said...

selamat hari raya aidiladha...semoga sama2 kita menghayati istilah "qorban" sebenarnya....aminnn

MamaRifqy said...

saling mengingati =)

10 said...

selamat berpuasa sunat dan selamat bercuti...

chugie said...

salam aidiladha..

adda said...

tq suziey. insya allah posa arini

Nana said...

aku puasa arini...

Dee said...

Salam Aidiladha sis..

e.l.i.z.@ said...

huhuh rugi nya tak tahu.....

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio