Friday, November 12, 2010

resipi udang rendang style cheff suziey

Assalamualaikum..

hr ni aku kena g PD..PD lagi..huhu..ade teambuilding POS-TM..tp ok la..confirm main sesaje..hehe..

okla..utk ilangkan rasa rindu korang kat aku..ecewah:p aku nk bg resipi suka2..sbb ape suka2..sbb sukati je nk campak ape smpai jadi resipi..ekekke:D inspiration frm my mom..n diolah oleh aku yg memandai2..janji sodap..iye dak..

mcm bese sediakan bhn2 dulu..

1. udang / ketam / ayam / daging / ape2 yg korang suka la as a main protein...
2. 1 batang serai --> diketuk
3. 3 helai daun kunyit --> penting nih..ni yg buat wangi..klu xde jadi resipi lain..ekeke:D
4. bawang besar 1 biji - dimayang
5. bawang putih 1 ulas
6. 6 sudu besar cili mesin --> sukatila nk pedas mana
7. sedikit sos
8. 3/4 cup santan
9. bebola --> hehe ni pn ikt suka aku..mcm kena je klu letak..plus comel je terselit bende2 bulat:p

cara2:

1. tumis bawang besar + putih, dh garing masuk cili mesin + serai + daun kunyit --> tumis sehingga garing aka pecah minyak
2. masukkan sos & sumber protein --> gaul hingga sebati n masak..
3. masukkan air sket then masukkan skali bebola..bila dh mendidih, masukkan santan..kacau sentiasa utk elakkan pecah minyak..
4. gaul hingga mendidih skali lagi...siap!!

mkn panas2 ngn nasi putih yg baru masak..perghhhh layan..pekena plak ngn kailan ikan masin..gempa bumi melanda pn xsedar..tipu jek:D




~kasi close up sket :p aku pnya kurang santan n aku guna santan kelapa sawit..tu yg xnmpk sgt coklatnya sambal tu..more to merah cili..~


ucapan klise...selamat mencuba..:p


p/s: nape aku bg nama rendang...sbb daun kunyit & santan tu buat dia rasa sebiji mcm rendang yg mkn time raya tu..hiks..

27 comments:

mama tisya said...

kul brp p PD??slamat berteambuilding...pg2 dh tyng resepi lpr wei..dh ler ujan lg la lpr...kekeke...

nanti tlg vote utk tisya kt fb...more details kt blog ye...tq

MiJa said...

wah,nk g PD sempat lagi bagi resipi!
raya ni bleh la buat..aku mmg fobia sikit rendang-rendang ni..sbb xreti buat! haha

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

tengah lapo ni...tup2 ada lauk kat depan mata api lagik nak pi amik nasi sepinggan jap...nak minta sikit lauk boley...wah best pi PD lagik...baru je pegi ari tu kan...aqeel dah sihat ke suziey, hope cepat sembuh k...sian aqeel

Me_Lina said...

perh mtk recipe yer... weekend mau try... padahal doc dh sound soh cut down calories... ehehehhee

mama rifQy said...

waa..nampak sangat menarik la kak suziey!!sukeee

mummy_ayu said...

wah..looks yummy...

Cik Jue said...

suka sangat macm best je..dah ade resepi baru untuk udang..mesti cuba

notti netti said...

laparrrrnyeeeeeeeee...............

Sidratul Muntaha said...

seafood sajer..
ko mgm hantu seafood arr suziey..
hauhauhuah..
sedap udang nih..
meleleh dah aku!

az rina a.k.a jaijina said...

mmg terbaeklah udang tu..tp husband kite tak makan seafoodlah, dia alergik..

sWeEtdARLiNG said...

my fav tuuuu udang...!

www.sw33tdarling.com


p/s: nak mintak tolong re-install
link sw33tdarling kat ur bloglink.
ada error laa on update view dia tuu..

Farra Dhelina said...

wawww..harus cuba nihh

mummyseri said...

Salam suzi..pekabo?lama tak dtg sini..terpanggil nengok udg neh..dah tekeluwo ni saliva:)..
sedapnya..sedapnya..

chugie said...

wah g PD ek? bestnye..

senangnye resipi ni, nanti bleh lah try!

alfa juliet said...

sennaglah nak cuba...cuma kena cari daun kunyit jeh

atty's said...

selamat berteambuilding suziey..

Hezesuze said...

uiks menu baru nie udang rendang...tak pernah try masak & makan lagik....huhu

nnti jamah weols ye huhu

wantie said...

aku suka resipi masak cam gini. dia rasa pedas pedas manis. pas tu lemak lemak sikit kan.

kalau wat ngan ikan bawal pun aku suka gak.

Mama Zharfan said...

have fun kat PD yer :)
thanks for the recipe--me drooling ;)

Gieyana said...

sedap jer tgk..walaupon simple sure meletops nie...

wa kaljis said...

Tgk pun dah tau sedppp... grrrr... Niway, sonok ke penat wat team buiding? hehe..

AshAnas said...

bila dh habis alah n dah leh makan udang, shira cuba buat ek...
shira pun klu hubby suh masak sambal tumis udang, shira suka wat style akak nih... rs cm rendang...

mama_umar_maryam said...

ok,bls ayat klise - orait,blh copy?blh cube nnt ;p..hahahahaha

sz | m.s.s said...

santan kelapa sawit tu apa suziey?

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

yu hu...datang sini tak de citer baru ke...citer la pasal PD ari tu...

Nana said...

pergh!!!!! tabik spring..toing...toing..

zura@iwan said...

wahhh....tbaik...

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio