Thursday, November 18, 2010

triffle shuffle suka suki

Assalamualaikum..

salam aidiladha..best btl hari ni g keje sbb jln clear giler..siap sempat beli bekfes utk hubby n smpai on time tnpa lewat sesaat pn..ekekeke:p ramai yg cuti direct kan..aku xcuti ok..ths yr raya haji mmg turn umah mak aku..so just nice la..xperlu cuti lama2..:)

ok finally aku brjaya merealisasikan hajat nk buat triffle..lps tgk si amy ni asyik dok buat triffle je kan..so aku nk cuba la jgk..mcm cantik jek..ekke:p .tp ni triffle suka suki aku jek..sbbnya aku terlupa nk beli kastard utk buat puding kastard..ye ye je beli bahan2 lain..so meh tgk ape jadi ngn triffle suka suki aku ni..ekekeke:D

masa mula membuat = 12.30pm right after back frm my mom's house..brppp kenyang mkn rendang:D mata pn dh ala2 kuyu nk tidoq..haih..


~cewah..susun2 kek swiss roll kat base...then patutnya buat bancuhan puding kastard n curah atas kek ni..puding kastard kan pekat..so kek ni will remain at the bottom n puding tu pn cpt beku..so by the time siap masak jelly bole curah je terus ats puding kastard and xkan bercampur..since aku xbeli tepung kastard..aku blasah guna jelly jagung n atas kek ni..~

~then aku masak jelly stoberry plak (ala yg nona pnya tu jek..segera..senang dan cepat..mata pn dh ngantk kan:D) supposed aku kena tunggu jelly jagung tadi keras sket..then baru masak jelly stoberi n letak on top of it..so at least jadila jgk triffle kan..3 layer puding..tp mata xtahan dh..so aku blasah je curah jelly stoberi without waiting jelly jagung tu keras..so apalagas..bercampur la sumenye..ekeeek:D sbb tu nmpk 1 color jek..merah..klu nmpk kuning cantik sket la..hahahaha..padan muka aku:p~

~the worst thing is..jelly tu xckp pekat utk stick kan kek tu remain at the bottom..so tunggang langgang ler jadinya kek tu terapung2...jadila triffle shuffle.....aku plak bijak dpt idea nk mendapkan dia..aku blasah letak 2 biji jelly cocktail yg aQeel slalu mkn tu on top of it..dh nmpk 2 biji mata..n as pemberat..hahahahaha..kretip kan aku..korang jgn ikut ok:p esok pgnya lps dh sejuk dlm fridge..aku rasa la sket..eh sedap jgk rasa dia..not bad..klu ade rs susu2 n lemak2 sket msti lg sedap ni..so baru teringat aku mmg ade beli krimer utk buat puding kastard tu..so just curah je la as topping time nk mkn~


~surprisingly final output sgt2 yummy..laku wei..sume mkn kata sedap..ouh touching..xsangka rupe yg hodoh tp menghasilkan rasa yg sedap..hehe..bak kata hubby rasa tu yg penting..hehe:) mkn sejuk2 mmg maveles:D~

***sblm rasa tu..aku dh ingt nk campak dlm tong sampah jek..aku pk xjadi nk bawa g umah my mom utk hidang kat org je..sadis btl tgk rupenye tu..tp bila dh rasa ok..so bawa je la..xkisah la org mkn ke x..hehe..rupenye laris jgk..hahha..

***rasa dia...manis2 kek yg diserapi puding jagung..gebus giler jadinya..xrasa kek..lembut mcm puding..ditambah rasa2 masam2 puding stoberi, kenyal2 nata dlm jelly laici yg 2 biji mata tu plus lemak2 manis krimer..sejuk plak tu..pergh mmg sedap..hehe

haih..tu la kisah triffle shuffle suka suki aku yg nyaris jadi habuan tong sampah..hahaha:D

p/s: hmmm hari ni mood nk bercontest dtg..nk buat marathon contest:D

23 comments:

Huda said...

nampak cam sedap wlupun ade bahan x cukup :) hehehe..

mama tisya said...

klakar la citer puding triffel shuffle ko...even aku tkleh tgk gmbr tp aku leh imagine..hehehe...yg penting licin,cantik tu no 2...kdg2 kalo cantik ada gk yg tk sedap...mcm aku dlu wt oreo cheese & blueberry cistat pn comot2 tp laju je org ngap...ehhehhe

lily azliyana @ mama zara said...

wah..kire terer la tuh...wlu tk cukup bahan n hampir2 tak jadik mulanye, still menghasilkan hasil akhir yg sedap..dh mmg tangan chef kan..olah cmner pon leh jadik sedap..hihi

UmiDAnisH said...

fuhhh, nampak menyelerakan walaupun terpelik nampak 2 biji mata warna putih..kalau mu tak cerita apakah itu, ku pikirkan ianya kerana kekretipan mu.. tp memang nmpk menyelerakan.. nk buatla jugak..hihihi

cik puan akish said...

wohooo....kreatif la...takpela...rope xcun..yg penting..resenyer...=)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

nampak sedap :) Blom buat lagi trifle..selalu mkn ajer :p

MRS. K said...

hahahha.. takpe, asal suami suke dah kira orait la tu

Nana said...

wah masing2 dah ber trifle dah ni bila la aku nk try wat ni

Ummi Eisya said...

sedapnya la..nak makan je rasa..
(asal skrg aku nengok makanan mcm org tak pernah makan je..)

mamalieyna said...

mana ada nmpak hodoh..lawa jaa..menggoda iman makan sayaa..hehe...oooh sedapnye! ^_^

*pstt nak marathon sama, tp huhu..masa belum mengizinkan..wuwu.. =P

Dee said...

yg penting sodap..

Nurhayati said...

betul2 yang penting sedap.. :)

Sidratul Muntaha said...

lebih kurang aku punyer je.
aku pun ade buat minggu lepas
tak publish lagi.
ni pasal mama tisya jugak!

mama_umar_maryam said...

samelah weh,raya aji smlm pon ade hidangan trifle nih,aku sgt suke mknn2 camni!

Mama Zharfan said...

nampak sedap ajer..kalau lagi lawa terus perfect mcm dessert kat hotel hehhe

mama tisya said...

ayu..aku punye psl ke...dessert senang tu psl aku buat byk kali...ekekke

atty's said...

buruk dari segi wajah..nya saje ye ..tp rasanya mabeles.

Sidratul Muntaha said...

tau takper amy
ko buat kitaorg sume jadi rajin!
ahaha.

isabelle said...

selalu tingin nak buat trifle ni, tapi mengenangkan i sorg je suka benda manis kat umah ni..harus la i mati diabetic sorg2 nanti.

mama rifQy said...

kak suziey.na xpnh lagi wat triflle!selalu teringin nak buat.tapi tak buat ponnn!!

::Mamalyna:: said...

suziey, first, puas ejan pikir mendeler ada dua tompok putih atas triffle tue, hehehe.. tak baca abis lagi kan, bila dah baca habis, rupa2nya puding...terer beb! abis puding dimodified!hehehe.... rasa tu yang penting kan...

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

qah lazat dan menyelerakan lah...nyum2

wantie said...

hohoho... aku tengok 2 biji mata alien tu, ingatkan mender tadi. baca sampai abis, triffle upernya.

ala.. kekadang tu display jer cantik rasa kureng..

biar sedap walaupun displaynya tak cantik.

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio