Monday, December 20, 2010

jual beli emas mengikut syariah

Assalamualaikum..

nowaday rate emas naik kan..currently bape yek 1gm? dh smpai rm120 ke? ok korang penah terpk x camne cara jual beli emas yg betul2 ikut syariah? basically jual beli emas yg btl2 ikt syariah sprti yg disebut dlm hadis adlh ianya mesti secara tunai dan dlm 1 masa..tiada penangguhan/hutang dlm pembelian atau penjualan emas tu sdiri...means that klu korang nk beli 10gm emas (no matter in what form..gelang ke cincin ke..rantai ke) dgn hrga rm1k..jual beli yg sah adlh korang bg tokei emas tu rm1k n tokei emas tu bg emas fizikal yg korang nk beli on the spot..maksud tiada penangguhan disini sama la ertinya dgn tempahan emas..ianya tdk dibenarkan..cth kroang nk beli emas 20g..tp tokei kedai tu xde emas sbnyk 20gm..tp korang byr deposit..bila dh ade emas 20gm..baru korang g amik emas 20gm n byr balance pd tokei kedai tu..yg ni tidak dibenarkan..sebarang penangguhan dlm jual beli emas adlah RIBA..

same goes to trade in emas..cth..korang nk tukar rantai emas yg halus kpd yg lg besar mcm rantai beskal..emas lama seberat 10gm...then korang nk amik rantai baru yg berat dia 20gm..rantai lama nilai dia rm1.5k while rantai baru rm3.5k..so korang pun just deduct n bayar hrga balance utk rantai baru..ni trend bese yg slalu org buat..itu adalah SALAH..hukum dia haram..as mentioned..ianya mstila jual beli secara tunai dan serentak..means thaat korang byr hrga mengikut nilai emas dan terus dpt barang..so mcm kes tadi tu..ape yg wajib korang buat adlh..jual dulu rantai lama pada tokei tu..tokei tu kena bg duit RM1.5k pada korang..n then baru la korang beli rantai baru yg hrga rm3.5k tu..so just top up pada duit utk rantai lama tu..then byr pada tokei tu..ni la cara jual beli yg sah dan mengikut syariah..even nmpk pelik n remeh tp ianya selamat dari riba dan mengikut syariah dlm jual beli emas yg betul..

ok psl pelaburan emas plak..bila kita beli emas fizikal dgn niat utk melaburkan emas tu..remember, rule of investment is applied..sprti yg disebut dlm Quran pun..emas dijadikan matawang pd zaman Rasulullah lagi..dan juga sebagai perhiasan..tetapi bukan untuk pelaburan..bila ianya dijadikan sbgai aset pelaburan, maka speculation pun terlibat..n as we know, speculation is totally PROHIBITED..dilarang sama sekali dlm Islam..emas berfungsi sbgai matawang dlm kewangan Islam, bukan dijadikan komoditi dan seterusnya menggalakkan aktiviti spekulasi..ia berbeza dgn menyimpan harta dlm bentuk emas ok..simpan harta dlm bentuk emas adlh tindakan yg bijak :) simpan emas dlm akaun pelaburan emas dan keluarkan emas tersebut utk dijual kpd pembeli lain..boleh..tapi makesure ikut prinsip jual beli dlm Islam sprti yg aku btau kt atas..

simpanan harta dlm bentuk emas mcm beli jongkong emas..tp zmn skang ni byk sgt penjenayah kan..so agk kurang selamat nk simpan emas fizikal especially yg bernilai ribuan ringgit or more..so pilihan yg ada adlh buka akaun pelaburan emas..xsemua bank yg tawarkan akaun pelaburan emas yg btl2 syariah compliance..so before buka akaun pelaburan emas tu, kena check whether implementation adlh based on syariah ke x.. :) jgn confuse ok..ni bukan pelaburan emas mcm yg aku ckp kt atas tu..pelaburan kt atas tu mcm kita laburkan emas pd kaunter2 utk dptkan pulangan dan hasil yg lumayan..pelaburan yg aku cuba terangkan kt sini adlh akaun yg kita buka utk penyimpanan emas2 kita yg berlambak tu.asasnya adlh tpt penyimpanan emas sbgai harta..so kena makesure ianya syariah compliance..means that kita bole withdraw emas kita tu bila2 masa..nk minta dorang simpan pun bole jgk..tp urusan jual beli/pengeluaran emas mestilah dicaawangan yg sama utk makesure emas2 kita tu mmg wujud selaras dgn prinsip jual beli emas dlm Islam..emas fizikal msti wujud...yg aku tau Kuwait Finance House mmg sediakan perkhidmatan yg lulus syariah..klu bank2 yg xmembenarkan fizikal withdraw, means that ianya tidak patuh syariah..so jgn la terlibat ok..

ok la stop dulu..mcm berat je topik ni kan..hehe..ni sbgai menjawab persoalan berkenaan jual beli emas dlm Islam..

p/s: masih mengkaji hukum Amanah Hartanah Bumiputera.(AHB).benarkah btl2 syariah compliance? sape ade info bole sharing ok :)

16 comments:

zura@iwan said...

sgt bagus info ni...skrg emas mmg nek...dh rm120 lebey...

e.l.i.z.@ said...

alamakkk...ada jgk ek hukum beli emas ni..ni la 1st time baru tahu..dulu suziey mmg belajar pasal ni ek? bagus kan, at least kita tahu wpun benda nampak remeh, tp sgt la efek pada amalan kita..

mmg biasa org selalu nk tukar emas lama, main byr camtu je..takde pulak nk amik dulu duit dari tokey, then kita byr balik..sib baik la suziey bitau. next time kena praktik cara yg betul ;-)

mama rifQy said...

bagus! oo..baru natau..rupenye tak leh track in emas cenggituu..mmg kene dapatkan dulu rege asal..means kene jual dulu laa..baru topup..sbb biasenye mmg org akan topup terus je! oo..baru tauu..

yang pasal simpanan emas tuh..me tak paham sgt..kene bace baik2 ape yg kak suziey tulis nih..kene study sket..baru leh paham..

nway..thanx ya sis!!

sz | m.s.s said...

memang topik berattt tapi kena ambil tahu juga kan... ;p

ieda said...

x pernah tahu punn .. thanx sharing nie :)

Hezesuze said...

dari dulu hingga kini memang tak bape suka pakai emas huhu

zhullian adalah ahaksss

Cik Jue said...

info yang bagus terima kasih suzie...

wa kaljis said...

Persoalan yg berat tapi tenkiu sbb share ilmu :)

Ummi Salsabila said...

Yg tahu ar rahnu ada sediakan servis jual beli emas ni Cara Islam.
Pelaburan emas baik berurusan dgn Islamic banking.
Bagus info ni.TQ

nak th jugak psl ash tu..sbb benda baru kan ni..

::Mamalyna:: said...

suziey, tq so much... ari tue berura nak bukak akaun emas under maybank tue, tp sampai skang tak bukak2 lagik...

MrS. F!zA said...

fuhh berpeluh tiak baca.. mmg minat sgt topik ni sbb menjadi kebiasaan irg lama2 buat jual beli emas ni kan.. seb ai bkn peminat emas..tp tk thula akn dtg nk beli bt aset ke kan(macam la duit berketui2x) hahahaha

* info yg bgus ni! ♥♥

Sidratul Muntaha said...

hmmm
pikir2 blik..
aku mmg tak ade brg kemas kecuali cincin laki aku bg.
nak beli,rasa berat sbb kena bayar zakat kalau dah berlebihan tanpa sedar.
btw,ko boleh tak kupas isu zakat pendapatan.
kasi terang pemahaman aku nih.

Dee said...

thx for the info..tp mcm mana pula dgn konsep ar-rahnu..syariah compliance tak?

skrg rega emas..157 masa gi tindik telinga anak2 di poh kong..

ALoNa Cintamaniszlite said...

mujur ler akak ni pun bkn ler jenis suka trade-in barang2 kemas EMAS ni..hehe. Dh tu..takde duit pulak nak membelinya selalu, hehe.

Rumit jugak ye rupa2nya..

Pastu, disebabkan zaman skang zaman penjenayah semakin menular..akak lebih suka laa beli silver aje.

Rozy said...

suziey ,

macamana lak dengan org beli emas dgn kaedah kutu? kalau ikut permahaman saya baca n3, dia pun jatuh haramkan..sebab tidak berlaku pertukaran duit secara serentak dan sekali sahaja.

[-suziey-] said...

rozy:

yes..tidak dibenarkan..sebab berlaku penangguhan disitu..

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio