Wednesday, December 8, 2010

menjawab persoalan

Assalamualaikum..

ok..n3 ni untuk bg info pada suziey.com readers especially to 1 of my reader..sorry to say..aku  x kenal dia..perhaps all ths while dia silent reader..salam perkenalan utk ieda..

previously aku ade buat n3 panjang lebar pasal HUKUM MLM/INFINITY DOWNLINE....so mana yg totally no idea bole refer to the link utk dpt kn basic info..kt sini aku just nk tlg jwb persoalan oleh this reader n also indirectly give info to all yg face the same problem...


1stly..thanks to ieda sbb ade keiniginan utk mengetahui lebih lanjut..to those yg belum join this kind of thing..better not to do so..pls avoid it..ok problem ieda ni..berkenaan infinity downline..aku pn xsure specifically what kind of program/system/product..tp overall..as long as it involve INFINITY downline..ianya mmg xdibenarkan..mcm yg kita tau..infinity ni hanya sifat Allah s.w.t :) basically klu dh nama pn infinity downline..mmg confirm la dia menggunakan system pyramid..system pyramid ni mmg slaah..yg untung hnyala pioneer yakni org yg mula2 join n tubuhkan system tersebut..yg bwah2 ni mcm jadi kambing hitam jek..sumbangkan duit utk dirolling as a komisyen/bonus/whatever term yg dorang pakai la..to ieda..for me..klu kita xtau hukum system tu n join..but then kita mendapat ilmu berkenaannya..kita wajib utk turn back to the right track..sedangkan klu kita buat dosa pn kita wajib bertaubat kpd Allah..ieda bole keluar/discontinue jadi member..klu dh mmg xbole dpt deposit xpela..burn je la..demi menyelamatkan akidah mu..ingt..if u proceed to find the downline up to infinity..anda akn melakukan 1 lagi kesalahan yg mana penindasan sesama manusia..ur downline will do the same..and u will inherit the sin as well..bila dh trlmpau byk downline..kita xkan tau sape yg kt bawah kita tu..n ditakdirkan kita dpt plak hasil dr downline2 tu..adilkah anda rasa? tepuk dada tanya iman :)

pada mereka yg mmg members of MLM yg sgt tegar...up to u to take it or leave it..it's ur own choice..jgn kita menghalalkan yg haram dan jgk sebaliknya..sori ok aku xpndai nk berkata2 sgt..hehe..ape2 pun..back to basis..sblm kita decide nk buat sesuatu..always based on Al-Quran dan Sunnah..jika ditawarkan any of new product/system//always check on the syariah principle whether it was approved or not..even mmg dh stated dlm promosinya ia adlh lulus syariah..but..for the sake of our iman..pls do the basic research..or dptkan advice dr yg pakar dlm muamalat...insyaAllah..kita xkan sesat..

jgn terlampau mengejar duniawi hingga mengabaikan bekalan yg kita patut simpan utk dibawa ke alam sana..dlm sistem MLM/infinity downline skang ni..produk2 yg mereka gunakan utk mengaburi sistem tu sendiri mmg halal..tp kajila perlaksanaan sistem tu..rasanya org yg xde ilmu muamalat pn bole tau n nampak sistem tu ade unsur penindasan atau tidak..klu dh infinity downline n system pyramid ni sah2 la mmg akn ade golongan yg tertindas..bila ade je unsur penindasan ni..hukum dia dh jadi haram..wallahua'lam..

29 comments:

ch@ said...

owh, dpt kongsi ilmu kat sini. thanks for info suziey.

Huda said...

betul tu suziey..better chek dulula based on syariah ke dak..kesian yg duk bawah2 tu kerja tungkus lumus..

cik puan akish said...

adoyai...kite pon penah join infinity neh...hampeh!!!! org yg ajk pon dah tak wujud..ilang entah kemane..mati kot....=(

Ummi Eisya said...

boleh gak rujuk kat ustaz zaharudin punya blog..

AshAnas said...

shira pun, zaman tatau dulu pnh join. tp bila dh tau mmg kluar cmtu je. ofkos la burn je duit yg melabur awl2 tu. rm325 la jgk...

mmg nmpk ketara 'penindasan' itu... org atas2 je yg kayo... yg bawah2 ni pulun la usaha, cr downline bagai sbb nk kayo mcm org atas... huhu...

az rina a.k.a jaijina said...

thanks untuk info ni ye..say no to MLM or INFINITY downline and so on..

notti netti said...

oooo..begitu.....

Gieyana said...

curi2 bc kejap..hihihi..

Betui2 tue..aku sokong! mmg haram dan salah di sisi agama...salah satu akibat drinya adalah menggalakkan owg berhutang utk jd downline kita..Yer la, mau kena yg berpuluh2 K tue..harusler dptkan dr bank loan or whetever RM sourcing kan! So, kesannya..mmg berhutang!

** Sipi2 jer nk kena ritu..Allah Maha penyayang...:(

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

tak pernah join pun mana2 MLM lagi...sebab tak percaya sangat...huhu

yangyuyu said...

thanks for sharing suziey:)

Hezesuze said...

syukur alhamdulillah dengan penerangan ko ni suziey tak jadi akak nak join buat duit kt fb tu sbb konpius hehe

gud info n thanks 4 shring

wantie said...

Pernahla jiran aku ni ajak wat MLm. tapi sebab kena balik lewat memalam aku tolak. Wat per nak abaikan rumahtangga semata meta utk MLM.

Syukur, walaupun Allah tak direct sedarkan aku ttg MLM ni, tapi Allah bukakan pintu hatiku untuk melihat dari persepktif yang lain.

Syukur sangat di atas perlindungan Allah terhadapkan dari melakukan dosa dan penindasan..

Sesungguhnya Allah itu Maha mengetahui.

Farra Dhelina said...

kak, jd yg MLM yg glamer tu, kira HARAM lah ye? ku konpius sbnrnya dgn yg glamer tu..tp idak la join..hehehe.. kak, yg H tu cane? itu kira utk kita sendiri2 blh lah kan?klu dh ramai2 kira HARAM lah jugak ye?

Sidratul Muntaha said...

kau byk user jer..
selagi halal brg tu
boleh jer jln
tpi nak running?
maleh...
sbb satu thu benda tu leceh dan satu lagi hukumnya?!
tpi rata2 yg infinity lately memang main juta2..riban2..
mcm gelang la...unstoppable la..
baik jual produk sendiri walaupun cume sesen dua.
janji berkat...
rezeki itu bukan pada duit saje kan?kan?kan?

yanti isa said...

sangat - sangat setuju dengan U ... tapi masih ramai orang kita yg suka sgt benda ni . Bukan senang nak jadi senang .

gee ryder said...

yg infinity tu tau jugak haram tp yg MLM/system pyramid xtau pulak..so skg dah tau la hehe..
thanx suziey

Fieza79 said...

thanks info ni...MLM..huhuu sgt tak bekenan...hehee

[-suziey-] said...

farra:

xsuma MLM haram..tp MLM yg implement sistem pyramid definitely haram..tau kan camne sistem pyramid tu..yess...emm herbalife tu pn sama..bila kita cari downline yg berlambak2 smpai infinity kita dpt jgk komisyen sekiranya downline kita tu buat sale..sape yg terkebawah rugi n tertindas la kan..sbb tu akk xjual herbalife..akak consume for the sake of my health..nothing more..thats it..akak anggap akak beli secara direct product tu n guna utk kesihatan sdiri..bukan join herbalife sbb nk jual n cari downline n jadi kaya.. :)

[-suziey-] said...

yg glemer tu MLM ape ye farra? xdpt tngkap la maksud farra tu? ape yg penting kaji cara perlaksanaan sistem MLM tu..produk of course la yg kita tau mmg halal..yg menentukan MLM tu bole diterima dan lulus pada prinsip syariahnya adlh cara perlaksanaan sistem tu..mcmana dia running duit members n mcmana members dpt komisyen..klau mmg ikt sistem pyramid..just forget it..tu skim pyramid..skim yg mkn duit org bawahan utk kekayaan org atas..n org atasan akn pentingkan diri sdiri hingga sanggup menipu hanya utk tarik downline spyaa dpt cover komisyen dia..

akiratoriza said...

thanks suziey coz bagi info yg sgt berguna... risau gak bila baca info ni coz sy ada gak join bnd yg lebih kurang mcm yg suziey tulis.

neway jom join GA sy tag suziey..

Farra Dhelina said...

ala kak..yg MLM artis tu ler..ye tgh kecoh tu..hikss...

*thanx sudi jwb ye :D

[-suziey-] said...

oooo ok..gelang a-c tu yek..yg tu mmg sah2 la skim piramid n terang2an berlaku penindasan..akk ade baca reply dr a-c tu sdiri pd member yg join mengeluh xdpt bonus lagi..simple je dia kata "blm smpai turn lagi" means turn bdk baaru join tu blm smpai utk dia terima bonus /komisyen/whatever term la yg dorang pakai..ni mmg sistem pyramid..n definitely jelas ade penindasan..so..paham2 la ape hukumnya :) xguna ckp lebih2 dgn org yg mmg tegar ngn 'bisnes' dorang tu..cuba menghalalkan yg haram..doa je la spya pintu hati dorang terbuka utk kembali padaNya..

Nana said...

em..tu pasal la aku mmg xjoin MLM
beria2 kawan aku suh masuk
jual PB tu
amrul mmg xkasi

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

owh, baru paham tapi kita tak minat join benda2 ni sebab tak pandai nak promote, tapi suziey kalo score A tu camne plak ek, hye jadik kaunter pertanyaan la pulak...TQ sudi membantu

Mama Zharfan said...

thanks for sharing

[-suziey-] said...

anje:

score tu pun MLM/infinity downline..MLM yg dibenarkan hanya la xlebih dari 2-3 level downline (klu xsilap 2-3..haih xingt plak:D)..means that klu kita cari downline..n downline cari downline n downline downline tu cari downline..thats it..level ke-3 tu je kita bole dpt komisyen..say that kita tlg downline n downline downline kita ajar dia how to market the product..so ade usaha kita disitu dan kita berhak utk dpt hasil darinya..yg jadi xbole bila kita bole dpt komisyen smpai ke infinity downline..so sape yg terkebawah tu mmg xde can la nk dpt hasil yg lumayan sebaliknya org atas yg kaya raya..ade org yg tertindas di sini..sbb tu ianya xdibenarkan..

dlm skor tu mmg dia kata ade panel syariah n sistem dia lulus syariah...tp panel syariah skor tu bkn panel yg diiktiraf SC..dan sistem dia tu sdiri meragukan..

Farra Dhelina said...

oo..emmm kira betul la org yg mengupas isu MLM tu.. tq kak.. :)

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

o...ye ker, kalo kiter masuk untuk kegunaan sendiri tak pe kan sebab hubby dah tak aktif score A tu, kami tak carik orang pun,TQ suziey sudi jawab soklan kita, nanti kalo ada ape2 yang suziey tau leh la share jugak k

ALoNa Cintamaniszlite said...

suziey..akak mmg kurang arif pasal MLM ni..tp akak ada gak ler join Avon, LENO, dulu REVELL....tp niat masuk tu bkn utk jual brg..cuma utk guna sendiri dan dptkan diskaun utk harga ahli aje.
Tp kalo ada keluarga atau kwn2 yg nak guna produk tu..akak tolong belikan aje. Tak suruh pun dorang join jd ahli, huhu...
Akak mmg tak reti nak tarik org jd ahli ataupun downline ke...apa2 line sekali pun laa..hehe..
Akak ni tak pandai mempengaruhi org utk percaya ckp akak, hehe

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio