Thursday, September 30, 2010

bapaku pulang dari kota...bapaku belikan basikal..

Assalamualaikum..

raya haritu..tamatla riwayat basikal biru aQeel plak..basikal biru tu mmg tinggal kt kampung..ingt x beskal dia yg color merah tu..color merah tu utk main kt umah aku..tu pn dh tamat riwayat..n nasib both basikal tu sama..terbelah dua antara tayar blakang n tyar depan..haih..

so aku n hubby pn belikan la beskal baru utk aQeel..kesian kt aQeel klu xde beskal dlm hidup dia..xsah..camtu gk la klu xde lori dlm hidup dia..xlengkap permainan dia..ekekek:D

beli kt tepeng amatla murah compared to KL..n kami saje beli jenis yg sama mcm color biru tu tp yg besar sket..nmpk kukuh sket..paling penting tayar getah..so xde la bising..senyap je bila dia kayuh dlm umah..aman suasana..hehe




~sibuk tunjuk sticker yg dia tampal2..~
~haih..bab ni aku xberkenan ni..klu dh boy tu kan..tetapla suka buat lagak ngeri..ekekek:p~
~rempit katanya....adeii~
~cewah..siap buat tergolek...haih..~

p/s: it's all about aQeel..

update: eli....ni ha beskal yg eli ckp tu..dh beli dh n ade lg..saje nk kelainan..beskal jenis ni comel..ekekek:D

Wednesday, September 29, 2010

dh besar dh anak ibu

Assalamualaikum..

klu dulu masa anak still baby..xsbr nk tunggu dia ckp..msti comel..keletah jek..n now dh pndai ckp..mmg comel n keletah..smpai xlarat nk layan..ekeke:D tp skang ni mmg aku rs nk gelak je bila aQeel dgn genius nya ckp bende yg aku xpnh terpk dia akn ckp pada usia 2 thun 10 bulan ni..

scene 1:
dlm car..buka lagu balik kg yg sudirman nyanyi tu..sepnjang perjlnan mmg dok ulang lagu tu jek..everytime dh abis je aQeel akn remind la utk rewind balik..n aku just press button kt stereng tu je la..
kalu dulu: " why ibu x press ni " (smbil tunjuk button tu)..
now: "AWAT ibu x press ni" ...umangaih..dh pndai nk ckp utara ni..

scene 2:
mak aku suka belikan dia putu mayam yg lalu ptg2 depan umah tu..aQeel pn mmg suka la mkn putu mayam tu..1 ptg tu..aQeel tanya mak aku..
aQeel: wan buy what?
mak aku: putu mayam..u want?
aQeel: putu yam bape ringgit? ...
**erkkkk...mcm tau je bape ringgit tu ape..

scene 3:
on the bed before sleep..
aQeel: ibu..aQeel nk milk..
aku: kejap lagi ok..aQeel kan baru drink milk..nnti muntah..
aQeel: xdelah..takkk...tak muntah..
aku: kalu muntah camne?
aQeel: klu muntah nnti ibu pukul..tau takk..paham takk....
**ewah..ewah..haihh..

ish kalu nk story kan byk lagi la..tu blm bab dia tnya never ending question..
what is that?..lori..lori ape? ..lori minyak..lori minyak do what?...lori minyak do work..do work what? adoiiiiii..letih nk mnjawab..
klu mood si ibu sgt sweet n santai akn dilayan lal setiap pertanyaan yg never ending tu..tp klu dtg mood swing..mmg mereng la..

tp apepun..tetap menghiburkan hati..nama pn anak kan..n now kalu g jln2 mmg senagn dh..aQeel dh 'matang'..cewah..syiok la nk g mana2..hehe..syukur dgn kebahagiaan ni..



 
p/s: mcm2 ragam kan..tp aku suka bila aQeel ajuk ckp org tua..sgt comel la aku rs..ekeke:D

suziey.com was featured on homefurnituredepot.net ??

Assalamualaikum..

1stly thanks to all frens yg keep supporting me..million thanks to u all..really appreciate it..aku KIV dulu isu tu...

 Hello,
This is Shiela from homefurnituredepot.net.

We stumbled on your blog page and found it interesting! We operate
the largest Home Furniture & Office Furniture website featuring more
than 30,000+ blogs. Our site averages 200,000+ unique visitors per
month. As a kind note We have featured your blog at
http://homefurnituredepot.net/blog_awards/index.php?id=29118 We would
be grateful if you could add the following details to your blogs main
page.
>Home Furniture
Looking forward for your confirmation.
Thanks
Shiela
homefurnituredepot.net.


ok tu email yg aku dpt..sape dpt mcm ni jgk? klu pegi kt link yg dia bg tu it was a  plain website mcm list yg panjang consist of personal & bisnes blogs around the world..is it good for our blog traffic?? i dont know..but for me..nothing to lose..it just that..is it safe?? haih..kadang2 kecanggihan teknologi yg melampau pn bole membuatkan kita gerun..hehe..anyway..frm the email seems like dia minta aku pn promote homefurniture.net ni skali..korang rs perlu ke layan bende2 camni?

p/s: blogspot buat hal lagi ke ek..nape cam susah giler nk upload gbr guna feature baru dia tu..lama giler aku menunggu utk load but at the end trus hang..hampagas btl..korang face x same problem ngn aku? ke aku sorang je..haihhh..
p/s: review contest will be done by malinasiam.com ok..

Tuesday, September 28, 2010

mood ke laut

Assalamualaikum..

haihhh..tetiba mood nk update blog mcm ke lauttttt...byk sgt bende yg aku pikirkan..smpai to the extend aku nk stop blogging forever..believe it! bkn sbb ade komen xbest dr cik anon ..alhamdulillah xpnh dpt dh komen2 xbest tu..it just myself..i dont know..xbole nk describe..sometimes aku rs mcm buat something yg xbetul..haihhh...


the end!

Thursday, September 23, 2010

open house open university

Assalamualaikum..

haaaaa paham ke tajuk aku tu..hehe..well..ramai kot yg tau (klu korang aware status aku kt fb la)..aku g open house Open U..ala company hubby aku ler..tp ths yr cam xbest la..sbbnya dia buat kt hotel..rs mcm buka puasa je..ekkek:p selama ni buat kt OUM..mmg best..open air..mcm2 foods raya ade..tp bila kt hotel xbyk food raya..food bese2 jek..ok la layan je gbr yg aku amik guna iPhone..pakcik yg dok sblh aku dok tgk je aku sibuk snap2 gbr foods..hahahah..dia xtau tu aku adlh seorg blogger..hehe:p

~cantik je susunatur..colorful~
~cheesecake itu maveles..ats dia bukan peach ok..itu adlh buah nangka..unik kan :)~

~once aku nmpk je choc fountain ni..haihhhhh gigil tgn nk g cekau trus..ekeek:D~

~deco yg cantik..ni stall laksa johor..haihh smlm pn ade laksa johor..~
~ni main course..nasi bukhari sotong~
~yummyyyy~
~cantek semperit tu..tp rasa out~
~badak berendam, serawa duyan & eskrem..ok la..~
~hiks..wth kesayanganku..hehe~
~love it! sooooo sweet..haihh teruja mau baby :D  last n3..rmai yg ingt "soon to be 4" tu is adik aQeel..bkn ler..soon to be 4 tu SIL aku yg tgh preggy skang ni..~

alhamdulillah..syukur pada rezekiNya..
p/s: esok open house puteri pos plak..tp mcm mls nk pegi..xlarat nk mkn byk dh :D


kasi can dia main pasir

Assalamualaikum..

masa balik kg raya haritu..kami yg terawal skali balik..n kami jgk yg last skali balik kl..ekeke:D maklum ler..ths year raya kt tepeng sepanjang cuti 8 hari..heran ke nape xraya kt umah famili aku? hehe..bkn la sbb aku ni si tanggang yg lupekan mak bapak..ekeke:D actually parents aku n adik aku beraya kt singapore..kampung mak aku..since aku & kak long aku turn raya kampung hubby..so mak aku decide nk g balik singapore la plak..dh dekat 5 thun xbalik..so ok la..kasi can kt deme..n aku pn sakan la raya kt kampung..hehe..

ok u-turn balik..mcm dh sesat je story aku ni..hehe..actually nk story pasal aQeel..ank buah aku sblh hubby mmg xramai..trmasuk aQeel ade 3 org jek..soon to be 4:p so bila xde geng..dia main ngn lori kesayangan dia tu la..tambah kt kampung byk pasir..so kasi can la kt dia layan kegemaran dia..biar dia main sepuasnya..hehe..okla..layan je la gbr yg xseberapa ni..hehe



~bila balik kg jadi budak kg la kan..dgn comotnya..kaki berbintat2 kena gigit mosquito..haih..~

menu raya kegemaran suziey

Assalamualaikum..

cewah tajuk mcmla artis popular..mcmla org kesah ke ape menu raya feveret aku ni..hahahaha..xpela aku mmg excited nk share pasal menu feveret aku nih..kot2 ade org yg sama taste ngn aku..hehe..

~ the most n foremost..cewah:D ketupat nasi & lemang..dimakan brsama rendang, kuah kacang & kuah lodeh..mmg dari kecik ni menu wajib everytime raya..n dulu mmg aku suka banget sama ketupat palas..mmg mencarik je ketupat palas..klu kt kampung aku mmg susah nk jmpa ketupat palas..besela org kl selangor agk kureng ngn ketupat palas..tp bila kawen ngn org utara ni which yg aku nmpk dorang prefered ketupat palas more than ketupat nasi..so amatla sukar plak nk jmpa ketupat nasi kt sana..n aku jadi xbrapa mkn sgt ketupat palas bila balik kmpung hubby..haha..n sejak 1 syawal aku mencari ketupat nasi..baru smlm jmpa kt jamuan raya pos :D alhamdulillah..~


 (source:google)

 ~ok kuih2 plak..sbb aku rs klu heavy course yg kt ats tu je la yg aku cari..lain2 tu bese je sbb senang jmpa..mcm laksa ke..bihun sup ke..ok..kuih yg aku paling suka adlh semperit (some ppl called it bunga dahlia)..dulu org buat letak ceri itam..tp skang xjmpa dh..sume buat guna ceri merah..aku realize aku start suka kuih semperit ni sejak lps kawen..hahaha..hormon changed kot :D then aku suka kuih loyang..tp kuih ni xraya pn bole jmpa kan..hehe..n aku ni mmg jenis suka merasa kuih2 raya traditional..especially kuih2 simple yg berasaskan butter..mcm almond london sume tu suka gk tp mkn bila mood nk mkn tu ade..klu x mmg pandang je la:D ~

~ala ni bese jek..anytime bole jmpa..tp aku xpnh jemu kalu g open house yg ade satay..confirm rembat:D ~

cukup la tu..hehe..klu nk list btl2 byk gk..hehe..tp ni the most la..:D so..share ler ape menu raya fev korang :)

p/s: hr ni n3 pasal foods jek..maklumla xpuasa hr ni..hehe..ade open house company hubby buat..haih..byk undangan open house di sana sini..korang pn mesti byk invitation kan..mkn tu beringat sket ok :)

Tuesday, September 21, 2010

sudah tumbuh gigi baru pndai baca kitab

Assalamualaikum..

korang ingt x lagu timang tinggi2?? ala masa zmn kanak2 riang dulu org tua kita suka nyanyi lagi timang tinggi2 ni smbil dok timang kita yg kecik molek ni..ekekek:p bila dh dewasa ni (ecewah) rs mcm xlogik je lagu tu..hehe..ye la..ade ke belum tumbuh gigi dh pndai baca kitab..so far xpnh jmpa lagi..xde gigi nk sebut pn xjelas...hehe..tp apepun tu hanyala lagu rakyat yg menghiburkan...xgitu :)

ok mls nk merapu panjang..nk tunjuk budak yg dh tumbuh gigi baru pndai baca kitab...haha..sila jgn pecaya..waaa kalu aQeel dh pndai baca Quran tu..msti dh byk wartawan buat liputan pasal aQeel..ekeke:D aQeel dok baca bahasa dia la..dgr bunyi ujung2 je dok ikt ayah dia..ok la utk beginner..




tamat sudaaaa

Assalamualaikum...

raya day 2 lps mkn kenduri sebelum balik kampung..on the way balik tu ade la 2-3 keping hubby amik gbr aQeel pose ngn payung..payung pnya la beso dr org..ekeke:D layan je la..dh la baju yg sama..haha jgn boring yek tgk dia pakai baju ijo ni jek..kebetulan semua gbr diambil pd hari yg sama..hiks..



pastu kt kampung paksa posing lagi..mmg hari mendera aQeel berposing la senang cite:p (tp time ni xplan pn nk masuk contest ayu tu:D)

ok abis dah..kesimpulannya raya aku thun ni mmg sgt best..aQeel dh beso sket..pandai bawa diri..behave je..xkacau pn aku nk mkn kuih muih..ekeke:D kira tenang la beraya..wlaaupn xbyk gbr tp memori tu tetap ade nilainya :)

p/s: kira ok la ni kan..satgi asyik n3 raya je..nnti muntah ijo plak korang baca..ngeee:D cover line sbb xbyk gbr raya..

Monday, September 20, 2010

balik kampung kampung

Assalamualaikum..

haaaaa..jgn ingt aku salah taip ok..btl tu..gandaan kampung means byk btl kampung yg aku balik..erkk pening plak aku..ekeeke:D ok camni..aku balik kmpung ke taiping dr KL..so dari taiping balik kampung lagi ke beruas plak..haaa kan balik kampung kampung namanya..hahahahaha...kesian korang pening bersama aku:p

emm kami gerak agk lewat..dlm kol 2ptg..lps lunch kt umah kenduri..baru gerak balik beruas..umah tok hubby..pun xbyk gbr kami bertiga..eh bkn xbyk..mmg xde lgsung gbr kami bertiga..hanya ade aku+hubby, aku+aQeel dan aQeel only..hmmm...most of the piccas hubby yg shoot..mood aku nk menembak agk ke laut la..aku lebih tumpukan perhatian pd kuih muih dan segala juadah raya..hahahahaha:p

~ouh gbr ni je yg aku snap:D~
~haha..korang jgn tensen layan gbr bunga ni ek..aku saje nk meramaikan membanyakkan gbr..ekekeek:p~

~ok ni kt umah kenduri..sebelah aku tu MIL kesayanganku..hehe..~
~aQeel n adam..ank SIL aku..~
~sepupu aQeel ni je la..haha..xramai kan..maklumla..ipar duai aku sume muda2 belia..tu yg xramai lagi..akn dtg berkembangla lagi..hiks:p~
 ~aQeel posing ngn atuk~
~last but not least..merpati dua sejoli..ekeekek:p..haih..baju tu mcm besar je..hahaah..ayat prasan kecik:D~

p/s: sambung esok plak..

diari syawal aQeel 2010

Assalamualaikum..

hmm mmg padanla title tu ngn story mory raya aku..sbbnya byk gbr aQeel je dlm memory card DSLR ni..tu pn total piccas snapped  takat 100-200 keping jek..maklumla..hati sgt teruja mau beraya..mood nk shooting2 tu agk kureng..ekekek:D 

okla..layan gbr di pagi 1 syawal..sila percaya hanya ni je gbr di 1 syawal..tu pn seb bek teringt nk amik gbr bertiga..ngam2 abis posing2 org mai plak beraya..pastu kami plak g beraya..haihh..mmg xde masa lagsung nk shooting..g beraya umah org pn xusung en canon..sogan la plaks..hiks:D

tapi skang ni series mmg susah giler nk snap aQeel posing btl2..bila aku xpegang kamera.kemain lagi dok posing2..bila dh pegang kamera n soh dia posing..main2 je lebih..xmoh pndang kamera plak tu..haihhh..payah btl la..kena tuntut ilmu ngn aleesya ank ayu nih..ekekek:p


~ehem..iPhone pn tukar baju baru..beraya dgn baju pink plak...ouh i loikeee:D~

~blm ape2 pipi dh kena cium ngn en mosquito..haihhh..xilang2 lagi merah tu smpai hr ni tau!~

~time ni hubby tgh setting en canon..aQeel beriya xmoh lepaskan doraemon tu..ada kaaa mau amik family photo sama itu doraemon...eeeeee geram btl..(abaikan kainku yg kembang ditiup angin itu:D)~
~bila dh berjaya soh dia lpskan doraemon..nk pegang senapang plak..adeiii......~
~dh brjaya merampas itu senapang..peel lain plak..xdan abis snap lagi dia dh dok bgn nk g preview kt kamera tu..mcm reti:p oopss..ternmpk plak sliper munge aku tuh..ekeke:D~

p/s: haih..mcm2 ragam nk amik gbr ni..sabo je la..sbb tu raya kedua ketiga dan seterusnya ..xde dh amik family photo..amik mana yg dan jek...ekekek:D (alasannnnn:p)

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy