Thursday, October 28, 2010

entry luahan perasaan..

Assalamualaikum..

haih..ok gk luah perasaan kt blog kan..ade gk org sudi membaca..hehe..thanks for reading ok..n also thanks pd yg xjemu2 jenguk umah pink aku ni..hr ni mmg xsempat nk bw..mcm hal terjadi..

kt opis dh mcm runner dh..ke sana ke sini..settle issue itu issue ini..sgt drastik kebizianku ini..komitmen semakin challenging..ok xpe aku accept..konon2 nk jadi successful career woman *uwek nk muntah plak..ekeke:p

hal contest baru settle..stlh kecamuk aku dok compile n manage..tunggu result je ok..ok xpe tu dugaan utk last season..barula best kan..kenangan..huhu

smlm check up..SLE reading naik..byk sbb..stress..jln xbawa payung..byk pk..bla bla bla..ok xpe..Allah bg ingatan..jgn terlalu sibuk memikirkan hal dunia..aku redha..

today..baru je 2-3 minit lepas..noticed IC ilang..hmmm..agknya dh bape lama aku jadi warga asing kehulu kehilir selamba tnpa MyKad..tu pn nasib baik td g kaunter pos kt bawah utk urusan western union..n adik tu minta IC..ha baru la tau xde IC rupenye dlm wallet pink yg comel yg aku bawa tiap2 hari tu..hoho..bila dh tau xde IC baru la dtg rs cuak..agknya sbb tu ade pepatah berani kerana benar..takut krn salah..aku tkt sbb aku bersalah..berkeliaran di bumi Malaysia tnpa MyKad..n lebih tkt klu org xbertanggungjawb guna IC aku tu..haish..

mcm2 hal....Ya Allah..tabahkan hati hambaMu ini menempuh dugaan..aku redha..namun aku masih mampu bahagia dgn adanya sokongan dr yg tersayang :)

daaaaaa..nk sambung jadi runner..issue baru kena resolve..


~jadi mcm aQeel gk best..main tnpa jemu.~

p/s: mlm ni harus 23cm ^_^

aQeel in lalaland

Assalamualaikum..

yezzaaaa...xde story actually..bit bz..keje opis yg semakin byk...contest management lg..haih...so nk mengkomitmenkan diri sdiri..daaa:)





~well..besela kan..klu dh namanya budak kan...ade je toys yg dh xckp sifat mcm lori xde tayar tu..ekekek:p~


Wednesday, October 27, 2010

contestant list for Season 5 Cute Baby in Baju Raya

Assalamualaikum..

ok full list dh kuar..sila check kat sini....semua announcement yg berkaitan Seasonal Contest akn dibuat kat situ..

like mother like son..we're cuppies n cake addicted

Assalamualaikum..

yezzaaaaa..korang ape kbr? hope sihat la yek..aku ok..sihat n bahagia brsama famili kecil kesayanganku..ecewah:p ok back to the topic..aku mg dh pasan aQeel mostly ikt taste aku in terms of food choice..hehe..aku suka food yg berasaskan tepung such all types of cekodok, cok udang n roti canai..same goes to him..n me also love cake so much..not to forget cuppies ok..hiks:p aQeel pn sgt suka cake..so sweet..ekek:p 

klu pegi mana2 event yg ade cake/cuppies..confirm dia mkn cake je..up to the extend..xpandang nasik dh..haih..fanatik btl..even klu pegi petronas..nmpk ade cuppies dlm showcase..ye ye nk beli..ok jom tgk cara aQeel mkn cuppies :p


~ ni cuppies kt umah watie~







~that's it! haih..comot!~

ape fav. anak korang? sama x ngn korang?

Tuesday, October 26, 2010

at-10-sen to all Season 5 Cute Baby in Baju Raya contestant

Assalamualaikum..

1stly..aku mewakili pihak penganjur contest memohon seribu kemaafan..ats kelewatan nk announce list of contestant..penganjur yg sorang ni dlm kebizian yg amat..n sepatutnya aku dh dpt full list by today tp dia MC la plak..haih kesian btl..hope korang dpt bersabar ok..adatla kan..mcm2 dugaan dlm bercontest..sooo sorry ok..

ok lagi 1 announcement..lps ni..sume announcement pasal Season 5 & Finale Season utk contest aku akn dibuat kt blog lg 1..well..dh ade blog khas utk contest gitu kan..hehe..so klu nk tau update..kena la follow suzieydotcom in contest :)..xnak follow pn xpe..xpakse pnya..ape2 missed info..jgn persalahkan aku ok :)

ok tu je nk btau..daaaaa..bz la skang ni..commitment keje harus diutamakan..

makan2 umah watie-yaeesh-yushua

Assalamualaikum..

last weekend dpt undangan dr blogger yg dh xtegar..watie..mummy to yaeesh n yushua..since hubby ade job kena settle kt umah sinun..so aku n aQeel je la pegi memenuhi undangan..pegi ngn heze skali..senang 1 kete..kami masing2 mcm ingt2 lupa jln ke umah si watie ni..seb bek la akhirnya smpai jgk..n kami la 1st guest of the day..hiks:p best giler mkn sbb xde org..kami buat mcm umah sdiri ler..ape lagi:p

okla..layan je la gbr ek..xbyk gbr aku sbb photoG kesayanganku xde..huhu..


~tuan umah yg dh selimmm..blm abis pantang tp selamba je belasah puding bakar jagung~


~ha tu la putera kecik yg diraikan..muhammad yushua aqram~


~ahkak gonjeng yg sporting..~

~karipap sardin wajib..msti ade dlm ape shja acara mkn2..hehe..mmg sedap!~

~ada roti jala~

~bihun goreng, nasi impit, ayam masak merah..yg xnmpk sbb sibuk nk mkn dr amik gbr:p kuah kacang dan kuah lodeh~

~puding bakar jagung..sedap jgk..yg tlh dimkn oleh ibu yg sedang berpantang tnpa rs bersalah;p~

~1st time jmpa Dee..xpnh beramah mesra..tp jmpa skali dh mesra alam gitu..:)~

~wth watie aka tuan tanah..aQeel yg xkan tinggalkan peace sign nya itu..ekeke:D~

nk tgk ke gbr aQeel lagi..?? ok next n3 la yek..khas utk aQeel..cewah:) so..thanks so much to watie for the invitation..geng potong yg ni dgn yg ni xdpt nk hadirkan diri atas sbb2 yg xdpt dielakkan.perghh skema giler..ekeke:p

p/s: syiok jgk skali skala bjln ber2 ngn aQeel..layan kerenah dia yg byk ckp tu ckp buatkan aku xrasa sunyi tanpa hubby..thanks to hubby for the permission given..muahh:*
p/s2: now suka sgt layan Top Cheff @ astro DIVA..sape layan jgk??

Friday, October 22, 2010

restoran mohd chan abdullah

Assalamualaikum..

last night we were having a dinner at Restoran Mohd Chan Abdullah..hehe..dpt inspiration dr zetty..dh lama dh dia review pasal rest ni..cuma xde kesempatan nk terjah..n kbtln last night hubby ajak buka puasa kt luar..so dptla rs food kt sini..

concept dia chinese muslim cuisine..lebih kurang cheng ho la..(klu ingt n3 yg ni) tp sini lebih murah..maybe sbb environment dia pn x se-exclusive cheng ho..tp selesa..foods dia mmg lazat..cuma pemilihan food kami agk kurang sesuai..sbb most of it more to masin taste..so korang kena pndai matching kan la foods yg nk diorder..jgn amik sume jenis masin2..hehe..

ok jom review smbil tgk gbr :) gbr kureng sket la sbb guna iPhone jek..n iPhone camera aku tu mcm problem plak..ade kt 1 area tu dia mcm blur..kt spot tu nmpk blur sket la..klu korg tgk gbr pn bole pasan..


~hrga dia bole tahan kan..tp bear in mind..sume portion food tu bole dimakan utk 4 org..so smlm kami tapau separuh sbb xlarat nk abiskan..except kailan n ikan je kami ratah :)~


~kesayanganku~


~lil' hero :) semenjak dh pndai buat peace..xde sign lain dh klu nk bergambo:p~


~menu pertama smpai..butter prawn~


~kailan ikan masin..ha obviously nmpk blur area kan..haih kena hntr service nmpknya iPhone ni..~


~seafood tomyam~


~sotong masak kam heong...rs dia ala2 masak kicap tiram..hehe..tp mmg sedap..rangup je dia goreng dulu sotong tu~


~siakap stim cheong zheng...ni pn rs dia lebih ke masin..lebih kurang mcm 3 rasa..so klu agk kureng sesuai la..ade 3 jenis lauk jenis masin :D~



~kejap used hand..kejap used spoon :p~


~us :)~

alhamdulillah..kenyang..sukur pd rezeki Allah.thanks hubby for the luvly treatment.. :)

total : RM104.30 ..berbaloi baloi klu pegi 1 family..location yg kami pegi ni kt Dataran Glomac Kelana Jaya..dekat je ngn Giant KJ..area2 restoran yg byk itu..

p/s: haih..klu guna DSLR lg best nih shooting gbr foods..
p/s2: esok ade jmputan mkn2 dr blogger :)

Wednesday, October 20, 2010

soto ayam style cheff suziey

Assalamualaikum..

hehe..jgn julingkan mata ye baca title tu..ekeke:p actually aku just nk share resipi favourite aku nih..selain nk abadikan dlm blog ni..aku rs mcm dh pnh buat resipi dlm blog ni..tp hr tu masa nk buat soto ayam ni..cari resipi dlm blog ni xde plak..haih..trpksa la perah otak bagai nk rak ingt balik camne resipi dia..alhamdulillah berjaya dan menjadi..yummyyyy :)

ok ni resipi style aku ok..org lain pnya style mgkin lain..ikt citarasa masing2 kan ..

bahan2 utk kuah soto ayam (lebih kurang utk 10-15 org pnya mkn kot:D)
2 senduk rempah serbuk soto brand mak siti 
5 ulas bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inches halia
4 batang serai -> diketuk
chicken ball -> ayamas/ayam dinding pnya brand
ayam -> potong kecik2

cara nk masak:
1. blender bawang besar, bwg putih dan halia kemudian tumis smpai naik bau..bau wangi yek.bkn bau hangit!
2. masukkan rempah soto, tumis lagi smpai nmpk dh pecah minyak (sape tau masak je tau camne pcah minyak tu:p)
3. masukkan serai yg dh diketuk/dititik dan jugak ayam..
4. masukkan air lebih kurang 4L (ikt korang nk kuah byk mana)
5. masukkan chicken ball smpai nmpk penuh permukaan dgn chicken ball yg terapung..ouh i likeee it the most! ekek:D
6. jgn lupe garam secukup rasa...
7. dh menggelegak..tutup api..n hidang ler..sedapnye chicken ball byk2..hehe:p

ok bhn2 sampingn tgk dlm gbr je la ek :p


~see..comel kan bebola itu berenang:p~


~tugeh -> celurkan~


~su'un goreng & ayam yg direbus dan dicarik2 oleh hubbyku~


~daun sup, cili kicap & kacang goreng..cili kicap tu..once dh blender cili api+kicap, masakkan smpai menggelegak atas api ok..utk tahan lama~


~ouh semestinya begedil..ala senang jek..rebus kentang pastu lenyek. goreng ayam cincang brand ramly gaulkan dlm kentang lenyek+daun sup+bawang goreng..pastu buat bulat2 (petak2 or tiga segi pn bole..xkisah bntuk ape) then gaulkn dgn tepung sket n celup telur pastu goreng..siap!~


~ni la rempah nya..aku xpnh try rempah lain..sbb bg aku rempah ni sedap giler :) kt tesco je ade jual..n also kt pasaraya kecik kt umah mak aku..tpt lain aku cari xpnh jmpa~

selamat mencuba ye semua..hehe..sape nk rasa soto ayam style cheff suziey meh ler dtg umah..u r most welcome..smbil masak utk korang aku bole bedal sama:p

p/s: hidangan di atas utk hubby bawa ke opis dia..dorang pn pndai buat potluck..ekek:p
p/s2: officially dh dpt new task for new position..mix feeling..xtau nk happy ke ape..yg pasti aku gerun gk..quit challenging..huhu..smga aku berjaya smpai ke puncak..amin..

Tuesday, October 19, 2010

tentang hadiah lagi..

Assalamualaikum..

ok ni plak hadiah dr penaja contest Season 5 Cute Baby in Baju Raya...thanks anje aka mama balqis...thanks so much sudi nk sponsor hadiah utk kali kedua bg seasonal contest aku ni :) murah rezeki anje..


yg bwah ni plak aku dpt dr teman blogger..sbgai penghargaan sbb umah ijaucantik dia tu slalu kena ceroboh terjah ngn aku..thanks ye cha...thanks so much...its sooooo cute..but since iPhone xde lubang utk letak bende tu..aku sematkan ia pd zip beg kecik aku..sooo nice...kretip kan design dia...bulat2 nama aku tu butang baju tau..nnti2 kt jmpa live in person ok..hehe


ok ni xde kena mengena ngn hadiah..hehe..just nk inform aku dh buka blog khas utk contest..xmoh jadi mcm kes amy..korang xtau ke ape jadi ngn blog dia? ha g terjah baca story dia ape yg terjadi..so pasni xdela bercampuraduk umah pink kesayanganku ini..hehe..korang rs perlu ke aku enable kan follower box tu? bknnya ade org nk jenguk pn selain penganjur contest ..ngeeeee:D tgk je la nasib blog tu smpai bila bertahan..maklum ler..mood yg ala2 swing ni kan..hahahaa:p

jmpa blogger dr overseas

Assalamualaikum..

hr ni baru ade mood nk buat n3..smlm mood sgt down..n aku jadi sombong smlm sbb xbw lgsung..neway thanks to all yg xjemu2 jenguk umah pink aku ni n tinggal jejak buat hamba disini..cewah..ouh aku sgt hargai..

ok back to the story..last sat jmpa blogger dr overseas..over d seas actually..seberang penang bridge..ekekek:P gieyana & zura ....actually hubby deme ni ade registration kolej kt KL ni..n so happen the location sgtla dekat ngn umah aku..klu la aku tau better aku fetch deme ni mai umah aku..lepak2 kt umah lg relax dr dok melangut kt McD tu..btl x G..zura..huhu..tp dh xde rezeki..time dh jmpa dorang br la tau..(aku pn guna GPS nk g kolej tu.ekeke:D)

klu korang nk tau..gie adlh blogger pertama yg aku jmpa sejak aku mula menjebakkan diri di arena blogging ni..hiks:p time tu kitorang nyer meetpoint kt tepeng..g mkn kt kotiow DOLI lagi..hehe.n lps dr tu barula slowly mula jmpa bloggers yg lain plak..

zura plak..ni 1st time aku jmpa dia..kami mmg rapat since mula2 kenal kt blog lg..tp xde jodoh lg nk jmpa..n finally...we were met here in KL..hiks...lama giler kami melepak kt McD tu..smpai aunty supervisor tu asyik dtg kt table kami hntar tisu la..tnya opinion psl food la..sembang ngn aQeel la..cleaner mcd tu plak..xabis2 nk sapu la nk lap cermin la kt area table kami tu...dlm bhsa halus nk halau kami la tu..tp kami buat dek jek..ekekeke:D

okla..layan la gbr yg xseberapa ni..hehe..


~ok gossip2 dulu..sesambil layan aku makn..aQeel khusyuk ngn eskremnye..hehe~

~haih..bila brgmbr aku didepan..terserlah bam bamnya..huhu..patut zura dok depan..dia dhla slim..mcm gie gk..jmpa dorang ni terasa mcm jai (read:giant) sket:p...nureen dgn dunianya..xnk lgsg bergmbr..besela budak kan..ade mood~

~dpt la jgk snap sekeping gbr nureen..even candid~


~ni ler zura..aku crop gbr aku sbb xnk giler glamor:p~

~my lil' angel~

thanks Gie n Zura..sudi nk jmpa aku..n Gie siap bekalkan jeruk dr penang lg..i likeeeeee..hehe..thanks ok..nnti mai kl lama2 sket..bole lepaks kt umah aku..no hal pnya:)

thanks to hubby jgk sudi follow jadi photog wifey..hehe

p/s: sape2 yg sudi nk jmpa aku..roger2la..aku no hal pnya..
p/s2: harap contestant2 dpt bersabar yek..pn penganjur yg akn review n3 korang agk kebizian..so pls understand n give her time ok :)

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy