Monday, January 24, 2011

baru ku tau ape beza jubah dan abaya

Assalamualaikum..

smlm g plaza perangsang yg kt shah alam tu..shopping jubah..serious mmg byk sgt choice n affordable klu shopping jubah kt situ..ok masa pegi 1 butik ni..aku berkenan kt 1 jubah ni..then bila aku belek2 jubah tu..dia xbercantum..aku just ckp ngn diri sdiri la.. "ooo xcantum jubah ni"..then adik tu dgr trus menyampuk..dia kata ni la jubah abaya kak..mmg camni..baru la aku tau..rupenya jubah abaya ni xbercantum mcm jubah biasa..klu nk pakai jubah abaya ni kena pakai 1 layer baju kt dalam mcm t-shirt n jeans..then abaya ni just mcm cover luaran jek..

klu pasan org arab suka pakai jubah abaya ni n kt dlm dorang akn pakai jeans n shirt...hehe..so ala2 org arab la aku bila pakai abaya ni..hahaha..tah pape tah:p

 ~ok ni jubah biasa..just sarung camtu jek..~

 ~ha ni la jubah abaya..nmpk mcm jubah biasa..tp ni jenis kain satin..dia just berselisih je..so klu langkah beso2 tu bole nmpk kaki..sbb tu kena pakai jeans/slack kt dlm..tp aku dh try..klu xpakai jeans pn selamat..xterselak..hehe~

 ~ha tu la dia pnya pelekat..kt both side of shoulder ade pelekat tu...so sarung je n lekat..senang gk:D~

~then bwh armpit ade button..so mmg xkan terbuka la..hehe..tetiba aku terpk..sgt sesuai utk breastfeeding mom..ye la just cabut pelekat kt sblh bahu tu n bf la baby dgn selesanya...so xde la halangan utk breastfeeding mom utk pakai jubah kan :)~

sekian info sharing dr aku..maybe ade yg dh tau..n maybe ade yg blm tau..aku plak baru tau..hehe

32 comments:

Huda said...

yup betul sis..abaya macam cover baju di dalam je..tgk minah2 arab berabaya tp dalam fuhh..jeans dia, but dia :)

yangyuyu said...

oo begitu...

MrS. F!zA said...

kita minat ngan abaya 1 butik tu nama dia zleqha..mmg eksklusif punya abaya lah.. minat jela kompom tk mmpu sbb mesti mahai.. uwaaa...cntik tau!

*pelekat ek?ni pestime tahu ni kak

SyaNa said...

aku pakai jubah gi smyang raya jek
xkonfiden nk pakai time lain sbb diri ku rendang tak berbuah kan
mcm casper jek aku rasa

ibu addin dan nasa said...

susah nak cari org jual abaya online....teringin gak nak beli satu

✿etiey erywan✿ said...

ohw i pun tak tahu! kalau yang abaya kat area platinum walk danau kota (belakang old toen) ada satu kedai abaya. pernah pergi tengok memang melelh air liur + air mata... kehkeh! mahal.. huhu tp memang lawa- lawa!

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

uish...baru ku tahu suziey oitt
ingatkan abaya ngan jubah nie sama jer...rupany2 abaya nie more pada jacket labuh yerk kot....

atty's said...

Cantik-cantik jugak ye..

zura@iwan said...

ooo...br ku taw.....cantik2 bj jubah ko tu....brp hengget? hehe..tnya rege la plak...haha

AshAnas said...

shira suka abaya, senang sarung kalau org dtg or nak kuar umah sekejap2...

Mama Zharfan said...

ooooooo panjang ooo sbb me baru tau bila baca entry ni hehhe

Fieza79 said...

tgk wanita arab pakai ni nmpk anggun je...nice..!

boleh arr try nnti show kat sini ehh..mesti tambah2 comey suziey...

ibuayahdamia said...

hehe..memang dah tau pun...sebab selalu berkonsi info ngan mak-mak arab kat centre ayu..btw lagi suka jubah biasa..namapk sangat terletak dan cun..

wantie said...

Memang aku tabik spring la kepada sesap yg pakai jubah ke jubah abaya ka. Sebab aku memang tak leh pakai langsung. Pernah gak try, kejap ja, aku dah mula nak londeh semua..rimas.

cam no ler org leh pakai the whole day?

::Mamalyna:: said...

tak tahu betul atau tidak... abaya takde potongan kat atas bahu cam jubah tue..

AyuArjuna BiGoshh said...

abaya kadang2 pelekat dia tak tahan lama..mine pakai 3 ahun lepas tu tak kuat lagi..asyik terbukak ajo...huhu

ibu_Arifa said...

saya pun pakai jeans jugak kalo ber'abaya ni.. nak nak lagi kalo cik Dalila nak breastfeed..

cantik Abaya Suzie tu..saya baru jer ada satu koleksi..huhuhu..susah nak cari saiz kecik.

Hezesuze said...

akak pun baru tahu beza jubah ngan abaya tu...apakata suziey pakai jubah tu nak gak tengok hehehehe

fa10 said...

ooo.. baru tahu gak,
memang ketinggalan la bab fesyen semasa ni...

lily azliyana @ mama zara said...

hehe..baru tau gak beza jubah ngan abaya..tk pernah lagi berjubah ni..konon tk minat sbb nmpak lagi gemuk..ehehehe

mama rifQy said...

ooh ade beza ek..mmg tak tau pon


** kak,TTI tuh adalah Taman Tamadun Islam..kat trg! once of the tarikan pelancong!yang ade masjid kristal ituuu

pearl said...

memang minah arab luar pakai jubah, tapi dalam ...mmg bergaya sungguh. patut pun bile time sales baju seksi yang omputeh pakai pun dioran beli.. and bile ada makan-makan (memang selalu separate lelaki pompuan) boleh la diorang tayang baju2 yang kat dalam tuh. memang mcm artis nak pergi anugerah Oscar ok.

reitak said...

oooh itu macam...thanks for the info...

mamalieyna said...

ooooooo baru tau..huhu..sbb tak penah pun beli baju ala2 gini..ketinggalan betul..ngee..

thanks bg info, kalau tak.. taktau la kita...

firahadifa said...

aku pon x tau dulu , tapi bile sampai sini , sume jubah disebut abaya .. mungkin sini org panggil abaya for jubah kot...

ALoNa CintamaniszLite said...

akak tak penah pakai jubah..apatah lagi abaya..kalo nak beli ready made mmg takde saiz labuh. Kalo ada saiz..kanak2 punya..betul!!
Mgkn kalo ada pun....harganya mahal ler. Yg kualiti kain dan jahitannya..huhu.

Kalo nak pakai gak..kena beli kain dan tempah. Erm..dh ada satu kat umah..ayah akak belikan masa dia gi umrahh duluu..tp labuh sgt..byk inci, aduii. Mintak tlg bbrp tukang jahit alter..dorang takmo..
Terperap ler dlm lemari tu tak pakai2 lagi..
Tu ler citer jubahnya..lom citer abaya lagi..kahhh

UmiDAnisH said...

Haah, memang camtu.. kita banyak gak jubah sebab masa ngadung suka pakai jubah je..senang..hehe

yg abaya tu adala 2 je abi belikan.. cantik abaya suziey.. leh pinjam?

mummy_ayu said...

ooo....baru tau jugak...

wan nurul hazwani said...

Baru sy tahu beza.
Sbb Nak tahu juga ramai wanita suka yg mane satu.
Sbb saya ingt nak jual abaya di msia ni,ambil dri dubai.

wan nurul hazwani said...

Baru sy tahu . Thanks akak.
Sy ingt nak jual abaya di msia, ambil dri dubai.
So nak tahu juga yg mane satu org paling minat.

Nadia Kamril said...

saya ada gak jual abaya on9 kat instagram..
follow me, nadiakamril
murah2..

Nadia Kamril said...

saya ada jual abaya on9 sis..di instagram.
follow me, nadiakamril
murah2.. ☺

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio