Monday, January 10, 2011

E for Elephant

Assalamualaikum..

1stly thanks to hubby sooooo much....coz dia yg byk spend time ajar aQeel...ajar all the Doa dan al-fatihah..cuma blm start ajar ngaji muqaddam lagi..slowly la kan...besenya the ample time was during maghrib..specifically nk tunggu azan maghrib tu..aku harusla tgh klentang klentung kt dapur main masak2 gitu..hehe..ape yg penting kerjasama! cam wonderpet plak..hehe..

last nite lps dh siap masak aku jenguk la aQeel buat exercise..okla not bad..alhamdulillah dia dh mula behave nk blajar..even xlong lasting.but it a good starting..budak besela..xleh lama2..bila dia hilang focus mula la nk main.so let it be..dpt 15-20 minutes doing the exercise pn dh ckp bagus..yg penting quality..jgn terlalu push sgt..

 ~luckily hubby jenis yg penyabar..sbr mengajar aQeel..~




~tetiba ade huruf  'B' dlm group 'E'..hiks..ok la tu kan..~

dlm exercise book tu ade gbr clown..1st time aQeel tnya aku previously "ibu, what is this" (referring to the clown)..aku spontan je jwb "that is JOKER"..then last nite dia tnya aku lagi "what is this" n aku pn spontan je la jwb CLOWN..skali dia sound aku daa.. "JOKER laaa..not clown.."....aiyakk..moral of the story..everytime nak tell him something new kena btl2 aware the right word..coz usually kids tend to memorize the 1st word they heard/learned..

aQeel semakin teruja mau ke school..hari2 he will say "aQeel nk go to school"...aku suka reply "aQeel small.."..nnti msti dia akn potong "aQeel BIG la"..ekeke:D haih keletah kanak2..pndai je menjawab..hiks :p

I LOVE U SON!

38 comments:

Fieza79 said...

tak menyaba nak g school tu..fhm sgt bdk2 tgh membesar gitu...time nie kalau diajar apa pun cepat je menangkap...

ayunaufal said...

god boy aqeel.. smoga aqeel jadi anak yang bijak n soleh..amin..

nieda said...

comel je aqeel..umur2 mcm aqeel bagus rangsang minda mereka.

Farra Dhelina said...

aqeel mmg clever boyyy...

mummy_ayu said...

rajinnya aqeel...kalu Ian...sekejab aje la dia nak..yg lebihnya main..

AshAnas said...

good boy.. auntie angkat ibu jari... thumbs up for aQeel! kak, shira plan nk ke KL weekend ni... tokwan kami bg cuti 1 kedah, besday die ahad ni... hehe... dok ngidam nasi kukus kt greenwood ni...

UmiDAnisH said...

wau.. bagusnya dak aQeel..sangat suka belajar.. kalau danish buta keje semua nak cepat.. kita kasi color book dia color satu muka surat... aiyokkk

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah bagusnya aqeel so clever anak sape ni?...balqis plak suka tulis huruf yang sambung2 titik2 tu...bukan main tekun lagik, aqeel suka pakai colour crayon ek...best dah nak [i school ek

Nana said...

heheh aqeel xsaba g shcool ek..
sama mcm damia
selalu minta aku beg skolah kekekke

SyaNa said...

bagus la dia da tunjk minat kan

Cik Jue said...

wah..aqeel dah besarlah...pandai dia..

zura@iwan said...

betui2....budak2 x leh push sgt kan..slow2....asalkn ada time gk dia nk study kan....kena byk2 bsbr...

so clever aqeel nie..

ZanaNordin said...

good boy

kagum sebenarnya ngan cikgu2 tadika coz' sangat2 penyabar..bukan senang nak ajar bebudak baya2 anak kita nie...mmg memerlukan tahap kesabaran yg tertinggi..coz' byk sangat peel diaorg nie...

suziey ckp mengaji...haah ler..nak cari guru mengaji utk batrice ler...

Ummi Eisya said...

clever boy..sejuk perut ibu mengandungkan aqeel..memang ajar budak2 ni kena tahan sabar skit..

ibuayahdamia said...

practice make perfect!! yup..jangan mendesak sangat...mula2 just spent around 10-15 minutes jer...lama2 nanti kita tak yah suruh, dia yg akan berkobar2 cakap " nak homework"..insyallah..nanti aqeel mesti sebijak ibu ngan ayahnya kan..

p/s: Agreed yg hubby lagi penyabar...ayu kalau ajar aleesya..aishh kurang sabo sikit..laju jer nak suruh dia faham semua at the time..nasib ayah damia warning, aleesya kan baru 3 years ++..hehe

NM02 said...

masak ape tu cik jah??? takdak ke gmbr menunya??

sW33tdARLiNG said...

anak aku sampai skang reti menconteng jerrrr
Jom Join GA PILIH THEME BLOG

momguess said...

E=elephant
23cm= ?????
hahahahha

✿etiey erywan✿ said...

suziey.. i sangatlah tak boleh dengar perkataan elephant tu. elephant 'nyawa' eysraf yang rasa sgt menyusahkan. heh.. aqeel celve rboy! good boy.. handsome boy.. bila nak tambah adik ;P

MamaYatie said...

so clever oo...bagus3x...mmg bagus pun pakai pencil colour/ crayon tuk tulis abc..takder la boring jer nengok..budak2 biasa la..bila dah mula boring tak fokus dah..kalo dia tngk colourful jer, semangat lebih..haha (mmg dah praktik cara ni kat anak sulong..it's work!)

mamalieyna said...

ok sangat lah tu..aQeel baru 3 years kan..bagusnye..herm...kena plan jgk ni for my arif..hehe..

lia said...

kagum sgt2..... sbb Aqeel da pandai nk belajar mcm ni.... caya la...

Amsyar? adei.... he3...

Adlin a.k.a Kyra MomS said...

wah aqeel dah tau menulis la..kalau kyra abis huruf A jadi O hehhe slowly learn..gud boy aqeel..

mama_umar_maryam said...

sonokkan tgk iq dvlpmnt diorg ..pandai aqeel..skg nipon sikit lg Umar pandai bc fatihah..bab menulis blm lagilah

Mama Zharfan said...

smart boy--mcm mommy nyer gak tu ;)

Huda said...

pandainye aQeel :)

MrS. F!zA said...

tak sabar plk nak ajar darwisy..sgguh mmg teruja tgk aqeel, aleesya, riri n eiyman belajar.. agknya mama ni blh ke ajar ek?lebih marah dr ajar kot. hahaha

whoooppss terlupa kat rumah dh ada chekgu better chekgu yg handle bab2 ngajar ni..ekekeke

Sidratul Muntaha said...

huh
belajo molek2 aqeel
aku pun nak start ajo setot menulis nih
dia pun dah ade tanda2 menunjukkan kerja seni dia tu
huh
abis dinding rumah!!!!

Ain said...

pandainya aqeel...

dah boleh sambung titik-titik huruf tu yerk...

reitak said...

wah...pandai dah :)
keep it up!

fa10 said...

tertanya2.. time you all kerja aqeel hantar kat mana ek? taska ke?

i pun pelan2 ajar uzma abc kat starfall.com
ngaji br smpi huruf ja..
menulis belum lg... menggunting dah expert sgt, x yah ajar pun!

aik? apesal i duk cerita pasal uzma pula? nak berkongsi jer...

mama tisya said...

wah pandai aqeel tulis huruf2 tu even tiba2 jd B dlm group E...hehehehe...tu la bdk2 tkleh push..bila dtg minat die nk buat tu kena ikut...time main die main time tgk cartoon kena lyn...hehehehe..tp time nk menjwb soklan tkpe henti2 tu yg letih...hahahaha

mama rifQy said...

wah aqeel makin pandai.sungguh pandaii tauuuu!!

cikpuanhady said...

hihihih..so cute!!

Jom skodeng : Apa itu Matterhorn?

ch@ said...

cerdik. kesimpulannya beritahu anak yg betul2 ye. jadi adik ipar kita, mak dia ajar, monyet tu dipanggil awang. dah la bila tgk gambar monyet, jadi awang. esok2 skolah cikgu kata monyet, dia marah cikgu lak kata awang. padahal dia mmg salah. macam2.

wantie said...

Amirul sekarang dah baca sampai tabbat. Punya la semngat dia. Dia ckp yg dia kena pandai baca baru leh ajar anak dia . hehehe...

anak angkat dia tu ler.

ALoNa Cintamaniszlite said...

Bertuah aqeel ada ibu dan abah yg pandai speaking english..
erm..takde ler problem dlm subjek BI nanti tu..ngee

e.l.i.z.@ said...

kemas je dia pegang crayon hehe

hahahah kan ibu dh kena balik ngan aqeel hihih

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio