Tuesday, January 11, 2011

hukum nuffnang

Assalamualaikum..

n3 ni dedicated to Yan..n also to all yg sudi nk baca n get some info..i just sharing my own research n opinion..


since skang ni bole dikatakan almost all blogger subscribe to nuffnang..aku xnk sentuh other advert party ok..ni hnyala between us n nuffnang..coz yg aku sdiri adlh nuffnang subscriber..actually isu ni aku mmg dh pk..apekah hukum kita subscribe n agree to allow nuffnang place an advert from the 3rd party..n after all aku dapati tiada unsur2 gharar atau apa shja perkara yg bole membawa kpd jtuhnya hukum tu sbgai haram..so aku just let it be...

ok..basically konsep dia, blog kita ni jadi platform utk promosi iklan2 dr advertiser company utk meluaskan market product mrka..n nuffnang adlh appointed 3rd party yg kita persetujui..so kontrak ni adlh between kita dan nuffnang..so kita kena ade guide yg kita bole kaji before subscribe dgn nuffnang..basically authority (right)..whic is the most important element dlm sesebuah aqad contract..so all parties yg involve msti dipastikan authoritynya..mcm kes ni kita dan nuffnang..ape authority (right) nuffnang dan authority kita..semua contract / agreement mesti ade clause berkaitan authority..pd aku dlm T&C nuffnang clearly stated the authority for both party which is kita n nuffnang..as we know nuffnang bole dikatakan stabil dan  mempunyai kredibiliti yg tinggi utk menunaikan janji..some more ths is not investment tho..so xkan ade pihak yg teraniaya..win-win situation...so 1 criterea dh lulus..

then tgk plak methodology dia..cara pengiraan bayaran dan method pembayaran..byk kali aku highlight dlm muamalat, kaedah implementasi adlh penting utk menentukan hukum muamalat itu sah seperti yg ditetapkan dlm syariah..so bg kes nuffnang ni,  mmg ade menyatakan cara pengiraan dan bgaimana kita akn dibayar..sume details2 ni pasal campaign dia yg mcm2 tu la..CPM,CPC etc..mmg clearly stated how will u get ur earnings..mcm iklan dlm suratkhabar jgk la kan..klu byk org beli paper tu semakin besar la prospect utk advertiser..semakin tinggi la potential earning..so utk dptkan earning yg tinggi, harusla disertai dgn usaha..update blog sekerap mungkin, jadikan blog anda menarik utk menarik traffic..tu sume consider as ur effort/kerja..and earning frm the advert is ur income.. (pasal jenis income kt bwh aku explain..ni konsep  cara pendapatan je)..ok lulus 2nd criteria..

next..kandungan iklan yg akn diletak dlm blog kita tu..as we know, nuffnang ade feature utk kita filter types of advert yg kita allow to be in our blog..so pilihla jenis2 iklan yg kita yakini bersih dan tdk akn mengandungi unsur2 haram..mcm gambling, alcoholic advert, rokok, perempuan seksi..kita diberi pilihan utk memilih..so xde kewajipan utk kita terpksa accept sume jenis iklan..cth..mcm iklan pasal kecantikan/slimming beauty..kt tau mmg confirm akn ada model2 yg seksi2 kan..so jgn la pilih that type of advert..tanggungjawab kita makesure iklan yg menari2 dlm blog kita tu xslh dr hukum syarak..sekiranya ada iklan2 yg xpatuh hukum syarak tersiar dlm blog kita, we have the right to raise it up..email to nuffnang n explain why we dont want that advert in our blog..yg ni aku xpnh buat sbb spnjang pemerhatian aku..iklan2 yg kuar kt blog aku  bole diterima..so kt sini kita kena play the role jgk la..

ok pasal fraud click..nuffnang pn dh restrict bende ni kan..and that is totally good action..fraud click ni klu kita buat even tnpa dpt ditrace oleh nuffnang pn, kita dh kira menjana pendapatan haram..aku bg cth ok..nuffnang bole detect fraud click bila kita click iklan kita sendiri whereby kita log in as blogger..tp klu kita xlog in, kt bole click kt iklan blog kita n guna plak PC yg lain2 ID..nuffnang hnya guna system..system pn xsempurna..tp kt sini tgjwb kita la utk tak buat camtu..sbbnya tu dikira kita menipu dan kita breach the contract..so bila kita breach the contract without the other party realized it, ktia dikira menipu dan segala pendapatan keuntungan kita dikira haram..pakat click2 iklan kt blog member pn kira pakatan salah jgk..dh breach the contract and same hukum la..

so overall..terpulang pada diri sdiri plak utk makesure kita xterlibat dlm perkara yg mungkar.. :)

p/s: scheduled to be published at 11.11 AM on the date 11.1.11 :)

37 comments:

MRS. K said...

hohoho..
maceh suziey share info..

wantie said...

thanks for info.

mummy_ayu said...

panjang lebar expaination..aku paham2 mcm tu la..tapi tak tahan tu..siap tulis date & time yg cung tu..cayalah...

Ieda Al-Habsyi said...

takde butang like kat sini suzie, pasang le, i likee dis entri :)

mama tisya said...

sharing is caring at 11.1.11 @ 11.1.11AM

MrS. F!zA said...

hehe dah jelas lg nyata ni... betol la kita jgk main peranan tkkan nak main tibai je trima iklan ape pon kan..pstu plk jgnlah duk gatal klik sdri..hehehe

momguess said...

noted!

date cantik!

AshAnas said...

good explanation... shira setuju dgn pendapat akak!

zura@iwan said...

gud2 info...thks beb..

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

thanks suziey for the info

Farra Dhelina said...

bagus lah kak!! sudi kupas isu ni!! i loike!!

Hezesuze said...

wah gud info suziey....huhu

Sidratul Muntaha said...

uuhuh
tu le pelik
naper ade iklan pmuan slimming2 tu yer?!
aku punya poll aku mmg tak ltk nak iklan2 mcm tu..
haiyah..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥ said...

wah baek punyer info TQ yer

eT said...

penah baca pasal hukum halal haram nuffnang nih...

tp lupe lak link dia katner...huhu

Cik Jue said...

terima kasih..info yang bagus..
pasal pertanyaan suzie tadi
nanti cik jue buat n3 sebab dah ramai yang bertanya...

✿etiey erywan✿ said...

ohw tq for the sharing...

intanurulfateha said...

akak, kalau buat entry lucah lucah atas kearah tu, kire dose jugak kan? mesti x halal kan duet nuffnnag tu..

sz | m.s.s said...

ehehe... tq suziey, penah gak terfikir psl nanang ni...dah terjawab la persoalan...

tak perasan plak nak schedulekn kol 11:11pagi..kena buat malam ni la..hihihi...11:11malam plak..

Nia said...

thanks for this info Suziey!
yay!

Baby & Me Shopping Style Contest

Ummi Eisya said...

emm pasal ni dah lama dah kan sebenarnya dibangkitkan..aku pun pernah baca kat blog zaharudin tu..tula,hak kita utk kita pilih iklan pe yang kita nak..tapi klu pasal iklan yang beauty slim tu,memang ada semalam..aku semalam ada ternampak masa wat BW..

syariza09 said...

setuju...iklan2 tu bergantung pd kita, pandai2 la pilih..

mama_umar_maryam said...

yeah..kite sendiri yg select iklan ape yg kite nak kan..tapi aku rase iklan kuruskan badan aku x select lah,kuar jugak bizzy body tu ;p

Fieza79 said...

thanks suziey...caya la dpt info mcm nie kat sini...

Huda said...

thanks sbb sudi research kan :) and review..dasar pemalas sy ni...hehehe..

ummi Tia Zahraa said...

wahh, sungguh bagus pendapat & penjelasan anda, suziey. terima kasih sangat2! :)

good info babe! :D keep it up!

Mama Zharfan said...

tq for the well-written info :)

MamaYatie said...

tq suziey..penerangan panjang lebar yg cukup jelas rasanya..betul ckp suziey,yg penting skrg ni kita sendiri kena jelas & faham

Dee said...

thx for sharing the info sis..

UmiDAnisH said...

wah... bagus2... memang betui semua tu kita rasa..

ALoNa Cintamaniszlite said...

Erm..akak taruk iklan nuff tu sj suka2...sambil2 je.
PAstu, seronok tgk ada iklan satu dua tempat kat blog sendiri..hehe..

Tp akak mmg tak penah ler kempen soh pengunjung atau rakan2 blogger klik2 pun. Akak wat dono aje. Tu ler pasal mcm kura2 nak dptkan RM59.40 pd cashout yg pertama nuff akak tu..hehe..
Tambah2 akak ni sorang blogger yg ada blog sama seiring je tak popularnya..haha..

Hmm..ok gak info suziey ni. Akak harap takde ler iklan yg bkn2 nuff masukkan kat blog akak tu..yg akak tgk kat rekod iklan nuff utk blog akak tu..nampak ok2 je ler. Kalo ada nampak yg bkn2..sila ler kasitau akak ye..hehe

Yan said...

ok suziey thanx atas kupasan ni.. huhu arini takde ms nak belek blog.. tu yg lambat kesini..

mamalieyna said...

memalam baru gigih baca n3 suziey ni..hehe..seb baik suziey buat n3 ni, b4 this mmg terdetik jugak nk bertanya...tp instinct brkata ok jer, tak nmpk salahnya tang mana..hehe.. dah suziey explain lebih lanjut camni, sedap sket rasa..

boleh dijadikan panduan tuk semua kan..^_^..janji ambil penekanan yg mana boleh dan tak bolehnye..

thanks suziey..menclearkan benda ni! ^_^

Ummi Salsabila said...

kene review balik iklan nuffnang yg kita pilih.
maybe kita xperasan,atau xtahu.
thanks kak!
ilmu yg bermanfaat!

cikpuanhady said...

thanks for the info..suziey takmo share psl mangga dan advertlets ke? kikiki..

btw, samolah kita autopublish pada tarikh yg cantik..kekekek..

Jom skodeng :Notre Belle Histoire

e.l.i.z.@ said...

haah kan..tak penah lak ter-pk..seb la yan ter-pk pasal ni hehe

fa10 said...

sblm ni x berani masukkan nuff sbb x pasti status halal haramnya, tapi malas nak kaji.. hikhik
thanks

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio