Monday, January 31, 2011

umrah ziarah cairo,mesir

Assalamualaikum..

insyaAllah..26th Feb 2011 aku akn berlepas ke Cairo, Mesir utk ziarah sebelum meneruskan perjalanan ke Madinah dan Mekah utk menunaikan ibadat umrah..ni la sebabnya kenapa aku sgt bz skang ni..perlu settlekan keje2 penting, menyelesaikan segala hal yang belum selesai..n dikesempatan ini..aku menyusun sepuluh jari, penuh rasa rendah diri aku memohon ampun dan maaf kpd semua kawan2 yg mengenali diri ini..maafkan segala kesalahan dan jika ade keterlanjuran kata sepanjang kita kenal..aku hnya manusia biasa yg xlepas dari melakukan kesalahan..

aku rasa aku xde berhutang dgn sesiapa..tapi andai kata ade hutang2 kalian yg aku terlupa atau terlepas pandang, pls inform aku ok..korang berhak utk menuntut segala yg mmg hak korang..dan andai ade hutang korang pd aku yg mgkin aku/korang terlupa..aku halalkan segala2nya...doakanlah keselamatan aku,hubby & aQeel agar kami selamat pergi dan selamat kembali.. :)

insyaAllah aku akn mula catatkan Diari Umrah Ziarah Cairo, Mesir..dr awal perancangan, checklist perkara2 yg perlu dilakukan, persediaan fizikal, mental dan jg kerohanian.. bkn utk menunjuk2 tapi niat aku agr ianya dpt jadi panduan utk korang dan jg insyaAllah dpt meresapkan semangat membara korang utk sama2 menjejakkan kaki ke tpt yg paling mulia di bumi Allah ni..insyaAllah...amin..

 ~hati sgt teruja mau menjejakkan kaki ke bumi Mekah Al-Mukarramah..tdk sabar utk beribadat di Masjidilharam yg mana kt sedia maklum antara kelebihannya adlh sekali solat di situ umpama 100,000 kali solat di masjid2 lain..nnti aku huraikan in details dlm n3 lain pasal Baitullah yang menjadi kiblat seluruh umat Islam utk solat..insyaAllah..~

 ~sebak rasa hati ingin menziarahi makam kekasih Allah di Masjid Nabawi di Madinah..sekali solat di masjid Nabawi umpama 1000 solat di masjid2 lain kecuali Masjidilharam..~

~peluang xkan dilepaskan utk melawat salah 1 keajaiban dunia..Egyptian Pyramid..~

p/s: jgn lupa utk sentiasa mensyukuri nikmat yg Allah s.w.t kurniakan..smga kita menjadi Muslim sejati..insyaAllah..
p/s2: skang ni tgh ade rusuhan ke demonstrasi kt mesir kan...hopefully by the time kami kt sana dh reda..smga Allah melindungi kami..amin..

38 comments:

♥♥~MoMmY MimiL~♥♥ said...

alhamdulillah...
tahniah suzie akhirnya berpeluang dijemput ke rumah Allah...harap one day i pun akan berpeluang ke sana..:)

MrS. F!zA said...

ya allah!! bestnye kak!!! moga akak n family selamat pergi dan pulang..

terharunya dlm usia yg muda akak sudah hampir nk smpai sana..

moga rezeki kami kesana ada suatu hari nti..

@e_da said...

alhamdulillah... rezki suzi dapatmelihat kaabah nanti.. semoga semuanya berjalan lancar ya...

momguess said...

moga ko n fmly selamat pergi dan kembali
aku doa kan yg terbaik yer
insyallah

mungkin 1 ari nnt giliran aku pula ke sana
amin

AshAnas said...

bestnye kak... nnti dah sampai sana sampaikan salam buat Rasulullah dan sahabt2 ya... doakan utk kami di sini jugak agar cepat menjadi tetamu Allah...

mama tisya said...

smoga perjalanan ko sekeluarga ke sana akan berjln lancar...bila ko dh update ni rs mcm esok je ko nk terbang..padahal ujung bln nanti..

**tkmo mkn2 dlu ke ngan bachelor party b4 ko terbang???mcm ala2 fida aritu...tp kalo ko bz..mkn2 lps ko blk la

Hezesuze said...

dah rezeki uols kan dapat mengerjakan umrah di mekah..hope bahang2 uols tu kene tempias kt weols ngeh ngeh ngeh...insyaallah!! 1day nanti akak pun mmg berhajat nak mengerjakan umrah...cuma xtau massenye saje...

semoga segala urusan suziey kt sana dipermudahkan....amin


p/s aci tak nak mintak ole2 or FM mesir?? ahakss

Dee said...

selamat pergi dan selamat kembali sis, moga dipermudahkan segala urusan, moga ibadah kalian diterima Allah SWT..amin2..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

moga murah rezeki suziey, semoga perjalanan kesana & pulang sentiasa dalam keberkatan & selamat hendaknya, kita doakan yang terbaik untuk suziey sekuarga.
kita pun mohon maff sekiranya ada terkasar bahasa..rasa cam sedey plak baca entry suziey ni

UmiDAnisH said...

Alhamdulillah, rezeki mu sampai dahulu dan syukurla akan kesana semuda ini.. =) semoga perjalanan selamat sampai..

Doakan umidanish sekeluarga juga akan kesana =)

ibuayahdamia said...

alhamdulillah.....semoga selamat pergi dan balik ke malaysia..doakan kami semua supaya dapat juga jejakkan kaki ke sana suatu hari nanti...

semoga semuanya dipermudahkan...aminnn...

Ummi Eisya said...

tahniah suziey..alhamdulillah..syukur..di usia muda2 ni dah terpanggil untuk ke sana..aku pun berhajat nak g sana..insyaAllah bila anak-anak dah besar skit..moga segala ibadah diterimaNya..dipermudahkan segala urusan..

p/s-sampaikan salam pada Rasulullah ye..

fiza said...

Alhamdulillah...tahniah suzie, di beri peluang melawat ke rumah allah di usia yg muda ^_^

Semoga suzie & family selamat pergi dan selamat pulang & semoga ibadah di permudahkan dan di terima olehNYA...bestnya nak gi MEKAH.

Nadiah Sidek said...

seronoknya dah dapat buat umrah. semoga selamat pergi & selamat balik

p/s: nak mintak tolong boleh tak? kalau tak keberatan, masa kat sana nanti tolong doakan supaya saya dipermudahkan masa bersalin nanti..

Fieza79 said...

best nya tercapai jgk la hajat yg satu ni..moga selamat pegi dan kembali ok...

tahniah suzie...doa2 kan kwn2 mu di sini ye...

¥ α Ŋ α Đ z µ £ said...

syukur, murah rezeki awal dapat ke mekah..

tunggu diary..

mamalieyna said...

Alhamdulillah...nnti share ilmu yg perlu diambil tahu, boleh dijadikan panduan..Insyaallah..harapnya kami akan diberi kesempatan menyusul nanti..^_^

Moga semua berjalan lancar ye..Insyaallah..dan selamat pergi dan kembali!

akiratoriza said...

Salam;
sonok dengar news yang gembira nih... erm ntah bila la dpt berkunjung ke rumah Allah, Insyaallah akan tiba jua masanya... seyes sonok bc n3 suziey nih...

hope Aqeel get well soon.. n hope masalah kat Mesir sekarang nih reda sebelum suziey ke sana..

selamat pergi n selamat pulang, frenz!

Mama Zharfan said...

alhamdulillah, me tumpang teruja
doakan agar me dpt jejak kaki jugak ye..

Yen said...

alhamdulillah suzie moga selamat pg dan pulang...doakan aku sihat ye :)

Adyshariz said...

alhamdulillah..aisha doakan selamat pegi dan pulang..mmg seronok menjadi tetamu Allah..moga di permudahkan segala urusan..

syariza09 said...

semoga dipermudahkan segala urusan di sana. Amin

sW33tdARLiNG said...

selamat pergi dan balik ya...! bestnya aqeel kecik2 dah dapat buat umrah....
www.sw33tdarling.com

Zue AnnaLeeya said...

bestnyer dpt pluang gi sana kan??? slamat pegi dan kembali yer suziey....

I-sya said...

sgt teruja dgr ko dapat ke sana. insyaallah.. ada rezeki kami menyusul. doakan kami yer.

kalau ada kesempatan, beli la kismis mekah byk... ble aku beli dr ko blk nnt.

aku doakan ko selamat pergi dan blk yer...

gee ryder said...

alhamdulillah murah rezki dpt pegi sana...
semoga segala urusan suziey dipermudahkan..amin

mummy_ayu said...

baru aku baca wei..tahniah..moga selamat pegi, selamat balik..nak kirim FM pyramid leh tak?....nanti kita party lagi before ko gie yer...

Sidratul Muntaha said...

mudahan ko selamt pergi selamat balik
doa byk n beribadat byk2 kat sana
ingat jugak tuk kawan2...
doakan jugak mana2 yg tak dpt pergi lagi,Allah lapangkan jalan untuk pergi.
insyaa Allah..
rezeki Allah,dlm bentuk apepun..
kita tak sangka akan dapat.
doakan aku jugak smpai ke sana nnti.
aku tak terbayar2 nazar yg satu ini.

lily azliyana @ mama zara said...

Alhamdulillah..rezeki suziey dpt mengerjakan umrah yek..semoga sume urusan uk persediaan n beribadah kat sane berjalan lncar k..untung Aqeel nanti kecik2 dh berpeluang jejak ke Mekah tuh..kami ni entah bile smpai rezeki agaknya..=)

mama rifQy said...

Tahniah kak!!! bestnyeee kak!!g umrah!

Mama Khairan aka Rudy said...

Salam ...

semoga sumernya selamat nnt.

Gieyana said...

Alhamdulillah..bc entry ko nie rasa touching gak..syukur psl one of my friend dpt jejakkan kaki kat sini..:)

Ko doakan utk sahabatku Zura@Iwan agar dier perolehi zuriat bila ko smpai kt sn nnt yer..Amiin..

Sob2x..rasa touching pula..moga korang sekeluarga selamat pergi dan pulang k..x sabar nk tunggu ur update psl segala perancangan ko nie..

take care..:D

mama_umar_maryam said...

Allah...rase nk nangsi pon ader bace nih..alhamdulillah rezeki ko (aqeel & suami ikut x?) utk smpi kesane..hrp2 mase ko berdoa tu,igt2lah kami disini ye ;)

xde utang ape2 kot..err.blh kirim FM? ;p

Qaseh Shahidah said...

Alhamdulillah. moga hajat n niat ko dimakbulkn. sebak lak ble tgk pic2 ats ni. moga hari itu akn tiba jua buatku :)

Liza said...

Bestnya bpeluang ke sana. Semoga selamat pergi dan selamat sampai pulang ke Malaysia, insyaAllah

Farra Dhelina said...

omg..bestnya kak..muda lagi dh dpt pergi..bestnya..alhmdlh...

e.l.i.z.@ said...

alhamdulillah ya allahhhh syukur.....bertuah suziey n family dpt jejak kaki ke rumah allah pd usia yg muda..best nya ya Allah!!! doakan semoga eli ada rezeki ke sana jg ;-)

tiga lalat said...

alhamdulillah..

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio