Monday, February 14, 2011

Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM wth Polarizing Filter

Assalamualaikum..

info sharing lagi :) last saturday dgn rasminya testing2 ultra wide angle focal lense wth the polarizing filter..basically lense ni sesuai utk capture object dr jarak dekat (limited area) in full...10-22mm tu la distance utk zoom in n out..let say nk amik gbr masjid yg besar tu dlm jarak yg dekat..ha lense ni sesuai la..n also klu nk amik view mmg cun la..nmpk wide jek..since aku pn suka g holiday..so utk shoot pemandangan sesuatu tpt tu sgt la best klu guna lense ni...such beach, mountain, lake, big building mcm masjid..

bila kita berada pd jarak 10mm the minimum distance dgn object, it able to capture the whole object..n let say nk captured gbr kita berbackgroundkan masjid/bgnan yg besar..bila angle dia wide, kita as object pn nmpk besar..klu kit lense kita zoom out utk nmpk the whole background, gbr org dlm gbr tu akn jadi besar semut kan..xbape nmpk..so klu guna lense ni nmpk clear & sharp la..sbb kita amik dr jarak dekat and at the same time wide angle membolehkan background tu nmpk luas n penuh..bahasa kameranya..Canon DSLR ni akn  struggle utk produce sharp results..paham ke ape aku ckp ni..ekeke:D

bila capture with wide open (especially @ 10mm), it shows strong vignetting..vignetting tu yg itam2 kt tepi setiap penjuru gbr tu...klu kita zoom @ 22mm which increase the focal length, dia akn reduce vignetting effect tu..for info..price approx rm2.6k ++


polarizing filter pn penting utk outdoor photoshoot..1 of the main effect is..dia akn eliminates reflection dr non-metal surface..non-metal ni selain besi/kaca la...mcm permukaan air, langit, awan etc..for info..price dia utk brand hoya approx rm250 ++..

 ~ok ni using EF-S 10-22mm WITHOUT polarizing filter..~

 ~ WITH polarizing filter..@ 10mm..nmpk kan vignetting :)~

 ~ without polarizing filter~

 ~with polarizing filter @10mm focal length~

 ~susana senja..u look blue lah..ekeke:D~

 ~closed up to 10mm dpt hasilkn gbr yg unik..nmpk kan lain sket gbr ni..xstatic mcm bese..dia ade nmpk mcm cembung sket..so bole la guna kreativity masing2 utk capture the best moment  :).for info..it was captured dlm 3 langkah je dr hubby n aQeel dok tu..time ni nk maghrib dh..n no speedlite..just manual setting in aperture n shutter speed..~


~ni hubby amik btl2 dr kerusi depan kami duduk..tp can see widen background..abaikan direct speedlite tu yek..hehe..~

p/s: all are non-editing piccas..

28 comments:

MRS. K said...

kite tak pandai la term2 slr ni.. tau snap jerk.. huhu..

thanx for sharing

MrS. F!zA said...

wallahhhh!! entri ini memberi jwpn kpd persoalan semalam..oh canon.. mak aihhh blh thn rege nya.tp kt website canon msih rm3k

*tk puas ati napa dt gputrajaya xckp??huhuhu kalo tk blh ramas mesra

wa khairul onggon said...

Wahh.. sungguh best entry ni. Informatif.. saya suke! hihihi.. Selamat menembak dengan lens UWA baru :)

MamaYatie said...

wow! lense baru...pas ni leh kami tumpang tengok gambar2 yg lagi cun!

paling menggoda ati yg ni --> able to capture the whole object pd jarak dekat..perghhh..best tur!! selalunya org nya tenggelam..silap2 hb nampak b/ground jer org dah tak nampak..keke

✿ etiey ✿ said...

cik suziey.. saya sagt tak suka guna lens yg (apa nama ntah) tp yg hanya utk fokus jarak dekat tuh. serius kalo amik gambar mmg hancur! hubby suka guna ni.. contra dgn saya yg lg suka guna yng panjang tuh. tp tak tahu apa pulak namanya.. hehhe

Fieza79 said...

best kalau dpt satu..hari tu gi servey lens...mak aii mahal giler canon punya...bt ms ni aim tamron je kot..ok tak suziey..hehe

syana & ilia said...

adoii kagum aku
hahhaa tp aku xpaham pn
yg aku tau guna camera hp jek :p
ade dslr pn dok berhabuk kt umah
huhu

AshAnas said...

adik shira beli wide lense xguna pun... untung kitorang, hehe...

atty's said...

kat putrajaya ye..cantik gambar..

firahadifa said...

fening2... x paham ... huhu

mummy_ayu said...

ish..tak pakai aku bab term2 tu..
canggih sgt...apa pun pic2 tu memang cun..cayalah..

mummy_ayu said...

ish..tak pakai aku bab term2 tu..
canggih sgt...apa pun pic2 tu memang cun..cayalah..

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah bestnya menaikkan semangat nak grab satu ni...info yang berguna sangat2...

mama_umar_maryam said...

tumpang cuci mate je aku ni weh...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Wah..semua pic pon cun2..

ibu_BatRiSya @wardah said...

okay...paham! paham!

Farra Dhelina said...

weee lens baru!!! best2..bertmbh lah koleksi lens ye..

Nurhayati said...

owh jeles

yangyuyu said...

wide lens ni harga nya 2.5 k ye..hmmm..tgk la ada rezki beli la eh..still dlm wish list but ingat nak beli telefoto dulu

pasal vegnetting tu takpe aku leh guna photoshop je buat masa ni hehee

Syahada Ahmad said...

suka suka suka!
baru ni baru je grab canon ef 50mm/f1.8. murah je, sbb tu leh amik.
yang ni rege mak aiiihh... dh bleh beli body canon eos450d satu, siap ade balance lagi. hehehe


*gigih saving nk amik gak nanti. :p*

nieda said...

wow cantik..

@e_da said...

cantik betul kualiti gambo kalau pandai setting kan...

Hezesuze said...

perghhh picta tanpa edit mmg cantik..oh pasni nak beli dslr haruss tanye kt ko ler suziey hehehe

ieda said...

wah2 kena belajar nie ..
cantik2 hasilnya
salam maulidur rasul dikk :)

alfa juliet said...

hihi term2 photoshoot yg ko sebut bleh buat aku nganga saja

e.l.i.z.@ said...

wahhh sudah rembat! pilihan yg bijak.siryes

vignetting dia pekat sgt la..rs nya boleh adjust kan?

ALoNa CintamaniszLite said...

alhamdulillah..dh berada dlm genggaman, ye..hehe..

mama tisya said...

kalo dh minat mmg kena tau details kn..bgs2...hasilnye pn cantik...aku tau snap je ikut suka bila guna dslr hubbyku...hahahah

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio