Wednesday, February 2, 2011

Cepat ngaku sape punye keje ni ?!

Assalamualaikum..

wohooo..tajuk mcm nk gaduh je kan..hehe....actually aku terpengaruh rakan blog bak kata ayu..ekek:D terpengaruh ngn mrs fiza n farra..depa dh try buat bende ni..nmpk cam sedap..aku pn dh try goreng mende alah ni..buah ngaku aka arrow head..hehe..

 ~aku beli 6 bijik jek..coz nk cuba dulu..tkt xkena ngn tekak..skali mkn sedap la plak.haih..menyesal beli sket.ekeke:D xpe nnti bole beli lagi..klu rezeki xkemana :)~

 ~ ni ler rupa buah ngaku aka arrow head tu..~

 ~ok kasik close up sket.hehe..~

 ~ni lps potong before goreng..aku rasa klu guna sagat lagi nipis2 n sedap..ni aku potong mcm potong bawang jek..ade nipis ade tebal..ikt suka suki aku..ekekek:D~

 ~taraaaa..after goreng..minyak pn xresap lagi..fresh baru angkat dr kuali..aku letak garam sket coz xnk kasi dia sticky each other..n careful ok..time menggoreng akn meletop2 sket..tp xdela meletop mcm aku goreng popia crabstick dulu tu..hiks..~

~mula2 goreng agk kuning jek color dia..then aku try biar dia kuning gelap sket..rupenye xsedap sbb rs pahit sket..so elok la goreng color kuning keemasan gitu..just nice..n hiris nipis..so jadi garing..sgt sedap..rasa dia mcm rasa kentang hiris nipis2 n goreng..ha camtu la rasa dia..hehe..~

p/s: pasni sape plak agk2nya terpengaruh ngn aku ek..ekeke:D

31 comments:

Cik Jue said...

mcm best jekan...nak cuba gak..goreng mcm tu je ke???

Jaa said...

1st time nampak benda ni kt econsave... tanya husband benda ni apa? sb dia org pertanian... tp dia pn x tau pa dia...haha...pastu tgk ada org melayu bl...nk jer p tanya cmner nk makan..tp segan... dh ada post ni, br la tau...

hehe..thanks ek...pasni leh try masak...

♥ Anje a.k.a Mama_Balqis said...

wah sedapnya, semua dah terpengaruh ni, kita ada tengok kat tesco ari tu, nak kena beli jugak ni

Jasfyra said...

selalu nampak buah ni tp xtau tok apa.ingat cam buah sukun tu..hihi..hmm, nampak nya cam saya lak terpengaruh lps ni..ahahaha

mama tisya said...

mmg kuat pengaruh blog ni kn

Zura said...

erkk..buah ngaku?? mcm xpenah dengar n xpenah jumpe jek.. terliur lak tgk pics tu..huhuuu

Fieza79 said...

dan2 terpengaruh dah ni...suma pasaraya ada ke buah ni..tk penah jumpa pun lg...nmpk pun dh konfem sedapp...

Nadiah Sidek said...

buah ngaku? 1st time dengar. rasanya mcm mana? mcm potato chips ke?

NM02 said...

oooo.... boleh dijadikan kepek ker? tak tau le pulokksss

Sidratul Muntaha said...

selalu nmpk kat NSK
tpi aku belum lalu lagi nak makan
ade rasa mcm buah sukun tak suziey?!

nieda said...

nmpk mcm sedap je..

mummy_ayu said...

terpengaruh sudah...

ibu_Arifa said...

nak try jgk lah..nama dia pun unik ek. potong pastu terus goreng gitu jer kan...:thumbsup:

mamaqari said...

x penah perasan plk ada buah ni..mcm bawang je rupa dier..

Mak Su said...

waaa.... tak biasa tengok, tq sebab tambahkan pengetahuan maksu :)

ch@ said...

haaa lepas ni tak perlu la beli potatoes chip yg agak byk bahan perasa tu, bgs2. memberi inspirasi.

lia said...

nmpk sedap.. boleh cuba nih...

itu bukan sengkuang cina ker, kak?

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

ingat nak cari gaduh td..saspen je
ngee

Huda said...

nampak sedap tu leh try ni :)jb rasenye x banjir dh kut :)

miera said...

sedapnya..nak kena try buat jugak lepas nie..nnt nak p cari buah ngaku nie..minta2 la ade.. =)

Hezesuze said...

pestime nak mengaku ni....
tak pernah dengar buah ngaku nie
haruss dicarik nie haha

CiK JuE said...

tak dapat jugak ye...takpelah nanti cik jue gantikan yang lain tapi lambat sikit tau lepas cuti raya cina ...nanti email balik alamat kat
anna_farisyah82@yahoo.com

sorry banyak2 tau...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

OWH..ADA JUAL KAT UO ERK..BLH LAH CARI NNT...MCM SEDAP JER..

Gieyana said...

mmg sedap buah nie..tp x pernah try lagi..cantik photo ko!hihi

@e_da said...

dah beli tp lum goreng je lagi.. hihi

Izan Ishak said...

aritu ada nampak ngaku ni jual kat econsave. teringat entry fiza tu dia grg jadi kerepek camni. nak beli taknak beli...last2 tak beli pun...

leh cuba lah kalau jumpa lagi lepas ni~

Mama Zharfan said...

oooo rasa mcm potato yer..;)

ieda said...

nampak mcm best..kena pi cari nih..

Farra Dhelina said...

mmg sedap knnn..lelemak gitu...ekekekeke rmai nya rakan blog pengaruh hehehe..takpe benda baik :)

Nana said...

hehehe aku nye entry pasal ngaku ni dah ada 3,4 org buat pon ngaku ni lepas deme membacanye heheh

wantie said...

hehehe.. aku ler kan, kalau musim CNY mesti aku akan buat kerepek ngaku ni.

tapi kan, kalo ko nak nampak kerepek ni lebih kuning but garing, salah satu rahsianya ialah:-

Setelah dipotong nipis nipis, jemur dulu kat matahari terik, biar air dia kering. then baru ko goreng. baru lah dia tak makan minyak & nampak cantik jer ngaku ko tue.

Aku ambi petua ni dari cha ya nun alif .

Related Posts with Thumbnails
Elegant Rose - Working In Background
Designed by UMIESUEstudio