Wednesday, February 2, 2011

Diari umrah - checklist

Assalamualaikum..

bila kita ade niat nk pergi menunaikan ibadat umrah/haji, 1 pahala telah tercatat dibahu kanan kita..bila kita berusaha utk merealisasikan niat dan impian kita, insyaAllah pasti dipermudahkan..namun xkurang juga dugaan2 dan cabaran2 yg akn bertandang n kita kena sntiasa sematkan dlm hati yg semua dugaan tu adlh sbgai persediaan utk kita menguji keimanan dan ketaqwaan kita..kt patut bersyukur jika diberi ujian sementara kita masih di tanahair kita rather than kt gagal menghadapi ujian Allah semasa kt di sana yg mana sdh pasti akn menggugat ibadat yg akn dan hendak lakukan..sayang kan..so..jika kt berjaya melalui semua dugaan dan ujian dgn penuh kesabaran, insyaAllah kt akn bersedia menghadapi segala kemungkinan semasa di tanah suci nnti..basically...perkara yg aku nk highlightkan disini adlh persediaan perlu dari segi segala2nya..bkn semata2 wang ringgit dan fizikal secara luaran..tapi kerohanian dalaman jgk perlu to take into account :)
ok back to the topic..checklist..everytime nk pegi vacation pn dfinitely kt akn buat checklist kan..same goes here..ok firstly...FINANCIAL aka DUIT..bende paling penting utk kita manage n plan pastinya duit..anggaran kos utk buat umrah approx RM4k++ sorang ...kalu termasuk ziarah mana2 Arab city can cost about RM6k - RM7k++ sorang..klu child 80% of adult cost....including visa, return flight ticket, hotel dan makan...passport buat sendiri..so klu dh ade plan nk buat umrah startla menabung..selain kt sediakan duit utk buat umrah ni, makesure perbelanjaan selepas pulang ke tanahair dan utk ahli keluarga yg tinggal are budgetted..kalau pegi suami ister n xbw anak2..makesure perbelanjaan dorang tu ckp..n yg penting..JGN BERHUTANG..no matter in what form..hutang dr segi kewangan, hutang puasa, hutang solat yg tertinggal etc..kt mesti bersih dr segala hutang utk pergi menunaikan umrah..sbb tu ia diwajibkan utk yg MAMPU..secara lahirian dan batiniah..namun tuntutan utk mengerjakan ibadat umrah/fardhu haji yg mana diwajibkan sekali seumur hidup up to the extend klu kita ade lebih dr sebuah rumah yg mana ade terlebih keperluan asasi..hendaklah kita menjual rumah yg kedua itu utk dibuat perbelanjaan pergi ke Mekah....

speaking about hutang..hutang rumah, kereta, PTPTN dan apa shja hutang yg telah kt sign kontrak dan agreementnya adlh tdk menjadi penghalang ok..coz cth mcm hutang rumah (makesure hutang adlh dgn Bank Islam/secara Islamic yg bersih dr RIBA)..perjanjian antara pihak yg terlibat tlh dibuat , dipersetujui dan disigned yg mana hutang tersebut akn selesai dibayar pd sekian2 tahun..so klu nk tunggu smpai thun abis byr..mmg xleh nk pegi la kan..tp makesure xde tunggakan bayaran bulanan..so mksudnya dibolehkan utk kt pergi menunaikan haji/umrah utk hutang jenis ni..yg mana adlh keperluan kita membuat hutang tersebut iaitu rumah sbgai kediaman kita..tp jgn kt buat hutang cth pinjam duit kwn nk beli henpon baru..or beli DSLR sbb nk amik gbr kt sana..ha hutang2 jenis ni xdibenarkan..makesure langsaikan semua hutang2 tu..so roughly je la calculate cost incur and occurred..so that bole planning bila nk pegi n start survey yg lain2.

ok..next bila dh ade planning on cost, survey TRAVEL AGENT..biasanya survey time dh confirm bila nk pegi..so tht kt dpt confirmed cost..maklumla cost xsemestinya sama selama2nya....bila kt amik pakej travel agent..sume dh included..all in 1..visa pn dorang yg akn applykan..travel agent akn sediakan mutawwir utk kita sepnjang kt ditanah suci nnti..so bole refer pd ustaz yg jadi mutawir tu segala persoalan dan kemusykilan..so jgn memandai2 dan tunjuk pandai semasa kt sana nnti..kt mgkin akn rasa ilmu ckp di dada..tp xsiapa tahu ketentuanNya smsa di sana nnti...insyaAllah ingtan utk aku jgk.. :) so mcm aku..aku amik Al-Mukminin Travel & Tours..sblm pilih travel agent..kaji dulu travel agent tu pnay track record..nk selamat yg well known..so xdela jadi kes tipu..biasanya travel agent akn advice la bila nk kena buat passport, bila nk kena submit document2 yg diperlukan n bila nk pegi kursus..permohonan visa dorang yg akn uruskan..biasanya Arab Saudi xkan kuarkan visa sebulan/2bln slps musim haji..tp it depends jgk la..up to them actually..we have no right to determine that..once dh ocnfirm which travel agent nk guna..booking n byr la deposit..

once dia kata confirm date yg kt nk pegi..then bole la buat PASSPORT..klu dh ade tu makesure valid..for info..utk newbie yg baru nk buat international passport.. utk adult RM100 for 2 years. RM300 for 5 years...for children below 12 years & student below 21yrs = RM150 for 5 years..buat kt mana2 pejabat imigresen ok..xleh buat kt pejabat pos atau pejabat daerah..ekeke:D aku pegi yg dekat damansara kt bgnan kerajaan tu..amik gbr sume kt sana..mcm ade la kaki2 yg akn tnya korang nk buat passport ke..then dorang akn tunjuk n guide la..doc yg perlu ade utk buat passport.. IC, surat beranak dan gambar  2 keping..3 bende ni (asal & photostate) kena ada utk semua pemohon (adult n child)...pastu nnti attached kan je ngn borang..kejap je..dlm sejam siap dh passport korang..tgk keramaian org la..hari sabtu buka half day jek..so stdrd la..sabtu mmg ramai pnya..aku hr tu bernasib baik sbb xramai..klu nk pegi kena kuar umah awal pagi..klu bole jam 7am dh tunggu kt pintu..btl..no joke tau..mgm ramai..

ok..bila dh settle serahkan passport pd travel agent, kena amik VACCINE INJECTION..ok klu umrah cuma 1 jenis injection je which is meningitis..tp klu haji 3 jenis wajib..kalau x permohonan akn ditolak..which are menigococcal, hepatitis & influenza..coz musim haji lg ramai org berbanding umrah..basically those injection utk prevent kita dr jangkitan virus dan bakteria yg merbahaya..bgs Malaysia wajibkan suntikan2 ni..that is why kurang statistic rakyat malaysia dpt jangkitan dr virus2 merbahaya ni..alhamdulillah..syukur..apepun ketentuanNya..kt kena berusaha jgk..then only tawakal :)

so..while waiting for the day..prepare urself dgn ilmu2 tentang rukun2 umrah, syarat2 wajib umrah dan ape yg perlu dan tidak perlu dilakukan..KURSUS akn disediakan oleh travel agent..selain tu bykkan bacaan buku2 ilmiah dan panduan ibadat umrah/haji..basically sama je umrah dan haji cuma bezanya dari segi rukun..details in other n3 ok :)

finally, KELENGKAPAN DIRI semasa di tanah suci..such kain ihram utk lelaki, telekung utk wanita, toiletries, kasut/selipar yg sesuai, baju etc..

basically tu je kot utk checklist..nnti aku akn huraikan lagi pasal rukun2 umrah & haji dan jgk syarat2 wajib haji & umrah, berkenaan dam, larangan dlm ihram dan segala2 dlm lingkungan knowledge aku utk aku share ngn sume readers..lastly..thanks for reading..smga dpt manfaat dr ape yg aku smpaikan..klu ade sebarang persoalan aku sedia menjawab..insyaAllah..

p/s: for info: RM1 = SAR 1.23 (saudi rial), RM1 = EGP 1.91 (Egyptian Pound)

35 people(s) was saying something:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

INSYAALLH..JIKA DIIZINKAN..MMG ADA NIAT NK KESANA 1HRI NNT..

Gieyana said...

RASA TOUCHING LAK BILA KO BUAT ENTRY NIE..rasa keldil jer diri..insyaallah kalau di izinkan Allah nk juga berada di sini..

waiting ur next entry..

mummy_ayu said...

bagus la..banyak info leh tau...semoga semuanya berjalan dgn lancar..amin..

Yen said...

alhamdulillah sekali lagi...semoga masanya akan tiba utk aku dan suami :)..anak2 masih kecil mungkin tak akan di bawa bersama...3 hero tu hehe

@e_da said...

bagus info suziey ni.. moga kami2 murah rezki akan ikut jejak langkah.. aminnn

miera said...

semoga suziey dan fmly semuanya selamat dan dipermudahkan..inyalaah amin.. =)

Fieza79 said...

bagus info ni leh refer sini kemudian hari ni mana tau ada rezki kami pulak nk ke sana...insyaallah aminn..

Hezesuze said...

insyaallah!! sape tak teringin nak mengerjakan umrah & haji kan...akak doakan semoga suziey sekeluarga sihat disana nanti...

Izan Ishak said...

izan doakan moga2 Allah permudahkan segala2nya ye buat suziey n famili...dan moga krisis kat mesir tu pun cepat2 berakhir~

*izan pun jadikan mak izan sbg perangsang. tiap tahun dari 2006 pegi umrah waktu puasa sebulan genap kat sana. yelah...dulu mak org susah, tp skrg Allah dah bagi dia rezki tiap2 kali tiba ramadhan dpt ke sana...izan plak yg risau sbb usianya dah masuk 68 thn ni~

Mama Zharfan said...

tq for the info. moga2 me pun akan sampai ke sana gak thn ni..amiin

Dee said...

moga selamat semuanya ye suziey..seronok bila dpt jejakkan kaki kt sana kan..

fasha said...

good info :)
dah boleh start menabung nie.

lily azliyana @ mama zara said...

Semoga berkat Suziey share ingo2 bermanfaat mcm ni, adelah rezeki kami sume nk jejak kaki ke sana jugak satu hari nanti..=)

mama tisya said...

good info...bole jd rujukan utk kwn2 gk...

pejabat imigresen buka gk ari ahad,..bkn sabtu je...aku wt ari ahad aritu ..tp tk smua cawangan la...

Amy Syaquena said...

Good info..entry yang sangat berguna terima kasih di atas perkongsian ye..

maszmadi said...

thanx for da info, semoga semuanya selamat.. ameen

AyuArjuna BiGoshh said...

syahdunya...bilalah dapat jejaki kaki kat sana

Asyida said...

Info utk korang sekeluarga once menjejakkan kaki di tanah arab.
1)bila naik van/teksi,biar lelaki yg naik/turun van dulu. jangan perempuan dulu. sbbnya, kalau pompuan naik dulu atau turun kemudian, takut die bwk lari sebaik jek kaum lelaki turun dr van. Ini adalah pesanan org2 Arab sendirik. so beringat yer.
2)bawak segala ubatan2 cth ubat demam, selsema dan tuala wanita. who knows kan..tetiba kena period time kat sana...susah wooo nak cr tuala wanita yg selesa sbb sana semua saiz besar2!...wakakkaa
itu aje...skian terima kasih.

Intan said...

Salam Suziey :)

Lama tak mai sini coz baru start blogging balik nie...

Wau! Sungguh terkesima baca entry ini. Insya'Allah mmg ada niat untuk mengerjakan Umrah dan kalau di izinkan Tuhan byk info leh refer kat sini balik.

Thanks suziey for sharing all this with readers semua :)

Semoga semua urusan suziey dan keluarga di permudahkan Allah di sana kelak...amin.

E.d.Y said...

teringin nak pergi umrah..bila la dapat kan

mama_umar_maryam said...

xtgal setiap baris pon aku bace..sonok btol..mmg dah psg niat nk g..insyaAllah masih mengumpul2 lg..btw,yg bagusnye skg ni duit kite tgh mahal,jd klu tukar skg mmg untung ;)

zafi said...

alhamdulillah...
krm salam kat en hubby

alfa juliet said...

bertuahnya suzi...aku ntah bila..gigih kumpul duit ni

atie said...

Terima kasih suziey 4 d info, bila ada rezeki g sana jugak ....... Insya Allah. Teringin rasanya

Nia said...

sangat teringin nak ke sana. harap2 ada rezeki utk saya nanti. harap2 semuanya berjalan lancar utk Suziey ya. Insha' Allah.

insan biasa said...

good info :)
syahdu baca entry nii ..bilalah baru leh jejak kaki kesana jugak nii ..
moga selamat pergi dan balik utk suzie n family..

MiJa said...

alhamdulillah..mula gn niat,insyaAllag smua dipermudahkan..

kalo blk banting,ni mmg slalu dgr.yela mertua kn br blk haji.bagus dgr citer2 diorg.entry ko ni pun sgt la berguna!

fa10 said...

alhamdulilah... dah smpi giliran suziey menjejak rumah Allah.
banyak info berguna ni!

wantie said...

Satu je pesanku padamu suziey. bila ko kat sana, kenalah sentiasa menjaga aqeel dengan baik. bimbang ler ya kan. sebab aqeel tu kecik lagi. dah bersunat ke dia tu?

yer la, nantikan kalau dia nak masuk saf sekali ngan hubby ko, tak boleh la pulak. kalo tinggal di belakang nanti dok risau kat dia.

kalu ko jaga dia sementara hubby ko sembahyang, ko pulak tak sempat nak berjemaah.

zura@iwan said...

rasa cm x cukup lg diri aku ni...kecik je rasa kan...

thks sharing kt cini....

ibu_BatRiSya @wardah said...

insyaALLAH nak pegi dgn segera sblm ape2 jd kat kite ni..ermmm...

hariz said...

kalau teringin sgt nk pegi umrah boleh emel saya di h_hariz@rocketmail.com....

saya merupakan perunding umrah dari syarikat i-umrah..

kami menawarkan pakej umrah yang selesa dengan harga yang termurah di malaysia..hanya RM3999 sahaja.

semoga niat anda untuk kerjakan umrah akan tercapai..

dengan izin Allah..

hariz said...

kalau teringin sgt nk pegi umrah boleh emel saya di h_hariz@rocketmail.com....

saya merupakan perunding umrah dari syarikat i-umrah..

kami menawarkan pakej umrah yang selesa dengan harga yang termurah di malaysia..hanya RM3999 sahaja.

semoga niat anda untuk kerjakan umrah akan tercapai..

dengan izin Allah..

eBlogger said...

Thanks for this comprehensive list. Please see my Umrah Checklist as well.

eBlogger said...

Thanks for this useful article. Please see my Umrah Checklist as well.

Thanks.

Related Posts with Thumbnails
 
Designed by Whitey Mommy